• Ştiri şi actualităţi

 • 2019. 10. 11.

  De la Tîrgu Secuiesc la Hollywood – André de Dienes

  Ikafalvi Diénes Andor György (1913–1985) a devenit un fotograf celebru la Hollywood, sub numele de André de Dienes, şi a rămas în istoria fotografiei drept un artist rebel, pasionat mai ales de două teme, nudurile şi peisajele. Cele mai importante creații ale sale sînt fotografiile nud, prin care a scos modelele din studio, fotografiindu-le în natură – imagini poetice, creative, suprarealiste – și seria de fotografii cu Marilyn Monroe. În ciuda faptului că majoritatea surselor spun că s-a născut la Turia, potrivit registrului de evidență a populației, Diénes s-a născut pe 18 decembrie 1913, la Tîrgu Secuiesc. Expoziţia André de Dienes este vernisată sîmbătă, 12 octombrie 2019, ora 17.00, la Centrul de Cultură Arcuş din Sf. Gheorghe şi marţi, 22 octombrie, ora 17.00, la Casa de Cultură Vigadó din Tîrgu Secuiesc. Organizatori: Consiliul Județean Covasna, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Primăria Tîrgu Secuiesc, Casa de Cultură Vigadó.
 • 2019. 10. 09.

  40 de mărturii despre diverse dezastre şi bucurii din ultimii o sută de ani

  După 180 de ani de la naşterea sa, fotografia a rămas un mijloc de expresie şi comunicare de neocolit, atunci cînd încercăm a reface ceva din istoria unei epoci, a unui popor, a unei comunităţi sau a unui om, fie el celebru sau anonim. Fotografia capătă valoare de document doar atunci cînd autorul se apropie cu discreţie şi respect de subiectul privirii sale, în căutarea clipei în care un fragment din realitate are forţa de a-şi tăinui şi exprima sensurile într-o imagine, fără intervenţii. Sînt clipele cînd fotograful dovedeşte că stăpîneşte o artă deloc uşoară – arta de a fi martor şi de a înregistra. Despre arta de a fi martor este vorba în Expoziţia cu fotografii de presă, din Arhiva Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, care va fi vernisată miercuri, 16 octombrie 2019, de la ora 17.00, la Casa Keresztes. La Sfîntu Gheorghe au ajuns 40 de fotografii din arhiva Agerpres, cu imagini-document care răscolesc amintiri despre trecerea noastră prin tragediile şi bucuriile ultimului veac : mărturii vizuale despre dezastre naturale (cutremur, inundaţii) şi cele provocate de om (războaie, foamete), imagini cu membrii Familiei Regale, cu performanţe ale sportivilor sau ale unor artişti. Organizatori : Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Consiliul Judeţean Covasna, Agerpres.
 • 2019. 10. 05.

  Pe urmele lui Romulus Cioflec – între Sfântu Gheorghe şi Chişinău

  Sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 15, Centrul de Cultură Arcuş îşi deschide Sala de concerte a Casei Bastion din Sf. Gheorghe (str. Oltului, nr.6) pentru toţi cei care doresc să pornească – împreună cu Luminiţa Cornea & invitaţii săi – pe urmele lui Romulus Cioflec! De mai bine de două decenii, Luminiţa Cornea, istoric literar din Sfântu Gheorghe, ne tot cheamă pe urmele lui Romulus Cioflec. O chemare care a devenit imposibil de ignorat mai ales odată cu deschiderea Casei Memoriale Romulus Cioflec din Araci, în 1998, amenajarea şi organizarea tematică a acestui muzeu fiind meritul Luminiţei Cornea, mai precis rodul muncii sale de cercetare. Rezultate ale muncii sale de istoric literar sunt şi câteva volume Romulus Cioflec, cel mai recent dintre ele este „Pe urmele Basarabiei”, Ediție îngrijită, studiu introductiv, cronologie, note și comentarii, iconografie de Luminița Cornea. Aşadar, sâmbătă, 12 octombrie, ora 15.00, suntem chemaţi a ne reuni în jurul acestui volum, apărut la Editura Ştiinţa, Colecția „Pagini despre Basarabia”, Chișinău, 2019. Invitaţi : Vasile Malaneţchi, istoric literar, director-Muzeul Naţional al Literaturii Mihail Kogălniceanu, Chişinău; Maria Işaev, cercetător-istoria literaturii / Chişinău; Victor Durnea, cercetător-istoria literaturii / Iaşi; Nicolae Scurtu, istoric literar / Bucureşti; Ion Topolog, scriitor / Braşov. Organizatori : Centrul de Cultură al Judeţului Covasna – Partener al Proiectului Euroscola CNMV-2019, Centrul de Cultură Arcuş.
 • 2019. 09. 29.

  Parteneriat cu Asociaţia tinerilor maghiari din Săcele

  Festivalul Zilele Sf. Mihai, sărbătoare importantă a comunității maghiare din Săcele, a cărei Ediţie XIII s-a desfăşurat între 23-29 septembrie 2019, a însemnat 7 zile de teatru, film, concerte, degustări, lansări de carte, evenimente pentru copii și tineri, expoziții, concursuri, etc. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna s-a implicat în organizarea Concertului pentru copii al Trupei Kelekátya, răspunzând astfel la oferta de parteneriat a Asociației HMIK din Săcele, care se ocupă cu activități culturale și sportive destinate tinerilor din localitatea braşoveană.
 • 2019. 09. 20.

  Finanțare nerambursabilă pentru editări de reviste literare pentru copii și tineri

  Centrul de Cultură al Județului Covasna acordă finanțări nerambursabile pentru editări de reviste literare pentru copii și tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 20 decembrie 2019.

 • 2019. 09. 17.

  243 de copii, maghiari şi români, ameninţă actualii meşteri de kürtőskalács

  La sfîrşitul săptămînii trecute s-a desfăşurat Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, Ediţia3. Kürtőskalács-ul este un simbol identitar al comunităţilor secuieşti din Transilvania, comunităţi care cred că acest produs tradiţional de patiserie merită un Festival, pentru că dintotdeauna cozonacul secuiesc s-a identificat cu bucuria de a fi împreună, indiferent de naţia celui care îl gustă. Din Programul Festivalului a făcut parte şi un eveniment mai puţin cunoscut, dar cu efecte devastatoare pentru statutul actualilor meşteri de kürtőskalács : Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodája / KKT, cu varianta lui ro, Atelierul de Meşterit Kürtőskalács pentru cei Mici / AMKM, organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, în spaţiul căruia au lucrat de zor în această Ediţie3 vreo 243 de copii, în mai multe schimburi. De fapt, peste 300 de micuţi, pentru că în jurul celor 243 de copii înscrişi în Atelier au roit fraţii şi surorile lor. Nebunia şi bucuria au fost totale. Spre deosebire de meşterii adulţi, care precis habar nu au de Povestea spicului de grîu, copiii şi-au început iniţierea în tainele kürtőskalács-ului cu această poveste, apoi au ajuns la făină şi la momentul cel mai aşteptat, prepararea aluatului, cu toate ingredientele necesare, şi încolăcirea lui pe dorong. Toţi cei 243 de partcipanţi au primit Diplome de viitor MasterChef în Kürtőskalács, în limbile maghiară şi română, aşacă, micuţii au un mesaj către adulţii care astăzi se laudă că ştiu a face cozonacul secuiesc : păzea, o să vă arătăm noi adevăratul gust al acestui cozonac cam prin Ediţia 2030 Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci!
 • 2019. 08. 06.

  Atelierul de dans popular şi de dezvoltare în echipă – Miriapod

  În perioada 28 iulie - 3 august, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a desfăşurat un proiect aşteptat cu nerăbdare, vară de vară, de către copiii şi tinerii pasionaţi de folclor : Atelierul de dans popular şi de dezvoltare în echipă – Miriapod/ Százlábú. Este vorba de un proiect coordonat de coregraful Virág Endre, care a ajuns la Ediţia XI şi care a devenit un model despre cum investiţia în copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul muzical şi coregrafic să fie pe termen lung şi să depăşească graniţele judeţului nostru. În acest sens, pentru ca tinerii şi copiii ce activează în Ansamblu să înţeleagă originile şi valoarea dansurilor populare şi, mai ales, să înţeleagă ce înseamnă a păstra în forme vii valorile tradiţionale, s-a căutat un spaţiu de desfăşurare în acord cu scopurile Atelierului, iar acest spaţiu a fost găsit în Lunca de Jos din judeţul Harghita, pentru că în această comună există un sat în sat, care îşi propune să facă exact ceea ce îşi propun să facă şi tinerii şi copiii pasionaţi de folclorul muzical şi coregrafic : să salveze de la dispariţie valori ale culturii tradiţionale; în timp ce Complexul Boroş a salvat de la dispariţe valori ale patrimoniului construit, respectiv case vechi de 100-150 de ani (cea mai veche casă datează din 1867), copiii şi tinerii din Atelier învaţă să salveze de la dispariţie valori din patrimoniul imaterial, respectiv cîntecele şi dansurile tradiţionale - specifice comunităţilor maghiare, româneşti şi rome - din judeţul Covasna şi din toate zonele Transilvaniei.
 • 2019. 07. 24.

  32 de secui au reprezentat România la un prestigios Festival din Finlanda

  Cînd treci graniţa în călătorii spre alte ţări, niciodată nu te întorci cum ai plecat, extremele între care e posibil să ajungi acasă sînt marcate prin cuvintele dărîmat şi completamente transformat. Cînd spun dărîmat, mă gîndesc la ruina fizică cauzată de oboseală sau de cine ştie ce virus/maladie cu care te-ai putea pricopsi. Cînd simţi că te-ai întors acasă transformat, înseamnă că ai trecut printr-un fel de călătorie iniţiatică. Dacă în România secolului21 s-ar institui călătoriile formatoare pentru tineri, atunci lista escalelor obligatorii ar trebui să înceapă cu Finlanda. Între 7-14 iulie 2019, timp de o săptămînă, 32 de maghiari din Sfîntu Gheorghe – 25 dansatori de la Százlábú / Miriapod, cu vîrste între 12-19 ani, împreună cu cei doi coregrafi-conducători ai Ansamblului, soţii Virág Endre şi Imola, trei instrumentişti, un solist vocal şi un fotograf – au trecut prin experienţa unei călătorii în Finlanda, în calitate de invitaţi la Kaustinen Folk Music Festival, de unde s-au întors toţi contaminaţi cu finlandelită. Este termenul inventat de mine pentru a vorbi despre felul cum finlandezii îi ating sufleteşte pe cei cărora le întind mîna, găzduindu-i temporar sau pentru totdeauna în ţara lor.
 • 2019. 07. 17.

  Tabăra păstrătorilor de valori

  Săptămîna trecută, 15 tineri din judeţul nostru au participat la Tabăra păstrătorilor de valori din localitatea Taliándörögd (Ungaria) – un proiect care este rezultatul unui parteneriat cultural între Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria oraşului Veszprém. Proiectul se numeşte Értékőr / Păstrătorii valorilor şi se bucură de mare succes în Ungaria, scopul său fiind implicarea tinerilor în procesul complex de păstrare şi promovare a valorilor care răspund nevoii unei comunităţi / naţiuni de a-şi exprima şi afirma identitatea. În acord cu acest scop, Programul Taberei a cuprins activităţi teoretice şi practice, respectiv ateliere prin care tinerii participanţi au învăţat condiţiile în care trebuie să se desfăşoare munca de documentare, înregistrare şi promovate a valorile autentice ale unei comunităţi. Tinerii au avut posibilitatea de a pune în practică cunoştinţele dobîndite, prin implicarea în documentarea foto şi video a unor fapte de cultură, din patrimoniul material şi imaterial al zonei.
 • 2019. 07. 16.

  Judeţul Covasna a fost prezent şi anul acesta la ASTRA Multicultural din Sibiu

  Cel mai mare muzeu etnografic din Europa, Muzeul Astra din Sibiu, se întinde pe 96 de hectare şi este străbătut de 10 kilometri de alei, de-a lungul cărora se găsesc peste 300 de case reprezentative pentru fiecare zonă din România. În acest spaţiu de poveste s-a desfăşurat, între 11-14 iulie 2019, Festivalul ASTRA Multicultural, la care a fost invitat să participe şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna cu reprezentaţii folclorice şi gastronomice. Nu este prima dată cînd instituţia noastră participă la acest prestigios Festival, prin care organizatorii îşi propun să valorifice şi să promoveze patrimoniul cultural multietnic din România. Şi în 2016 am răspuns invitaţiei Muzeului Astrei, iar atunci mesagerii culturii covăsnene au fost : Grupul vocal feminin de cîntece populare din Racoşul de Sus, Ansamblul Cununa Carpaţilor din Întorsura Buzăului, Ansamblul de dans popular Százlábú – Miriapod, zece meşteri populari, o Expoziţie despre patrimoniul cultural şi natural al judeţului Covasna şi filme documentare despre meşteşugurile tradiţionale care sînt mărcile identitare ale comunităţilor din judeţul nostru.
 • 2019. 07. 12.

  Sîntilia Zăbălenilor 2019

  Asociația Cultural Creștină Căciula organizează duminică, 14 iulie, Sîntilia Zăbălenilor – o Sărbătoare populară tradiţională a comunităţii româneşti din Zăbala, prin care se încearcă păstrarea, valorificarea şi promovarea unui vechi obicei pastoral. Sărbătoarea de la Zăbală mai este cunoscută şi sub denumirea populară de Nedeie. Nedeile fac parte dintre cele mai îndrăgite sărbători la români, ţara e plină de nedei, în judeţul Covasna, două sînt comunităţile româneşti care păstrează această străveche tradiţie : românii din Zăbala şi cei din Voineşti-Covasna. Aşadar, zăbălenii aşteaptă cu mult drag covăsnenii de toate etniile şi turiştii din zonă să treacă duminică prin Poiana Sîntiliei, unde pot gusta sau cumpăra produse tradiționale ale crescătorilor de oi din zonă – unele preparate chiar pe loc, cum ar fi urda, pastrama de oaie, bulz, jindița – şi se pot bucura de un program folcloric susţinut de solişti îndrăgiţi şi formaţii de dansuri din zonă. Asociația Cultural Creștină Căciula organizează această Sărbătoare tradiţională cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Zăbala şi al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.
 • 2019. 07. 10.

  Junii Covasnei au participat la Festival Days in Bar – Petrovac din Muntenegru

  Cel mai tînăr grup folcloric din judeţul nostru, Ansamblul Junii Covasnei – înfiinţat în anul 2014 cu scopul de a cultiva pasiunea pentru muzica şi dansurile populare româneşti tradiţionale, mai ales în rîndul copiilor şi tinerilor – a trecut pentru prima data graniţa, odată cu participarea la Festival Days in Bar – Petrovac din Muntenegru, eveniment organizat de Multicultural International Organization of Festival, în perioada 26-30 iunie 2019. Centrul de Cultură Covasna se bucură că a putut sprijini financiar acest prim turneu internaţional, prin care Junii Covasnei au avut şansa de a se întîlni cu ansambluri folclorice din alte spaţii culturale europene şi de a dezvolta relaţii de colaborare cu acestea.
 • 2019. 07. 08.

  Workshop de muzică populară „Mozsika”, Ed. IX.

  În toate zonele ţării, inclusiv şi mai ales în judeţul Covasna, ansamblurile de dansuri populare, respectiv formaţiile de muzică populară, profesioniste şi amatoare, au devenit astăzi principalii păstrători şi ocrotitori ai tradiţiilor legate de folclorul muzical şi coregrafic. Prin aceste ansambluri şi formaţii, folclorul muzical şi coregrafic tradiţional este valorificat scenic şi promovat, altfel spus este salvat de la dispariţie şi este păstrat în forme vii, ca parte integrantă în viaţa comunităţilor.

  În județul Covasna există și funcționează un număr redus de formații de muzică populară, iar această realitate afectează activitatea celor care vor să înveţe, să păstreze şi să promoveze dansurile tradiţionale: la repetiţii şi la reprezentaţiile scenice, ansamblurile de dansuri au imperioasă nevoie de un acompaniament muzical live, care de cele mai multe ori este imposibil de asigurat. În aceste condiţii, procesul de învăţare a dansurilor populare devine mai dificil, iar spectacolul folcloric pierde din autenticitate şi calitate, prin folosirea unui acompaniament înregistrat pe suporturi electronice.
  Din nevoia de a rezolva problema mai sus formulată s-a născut Workshop-ul de muzică populară „Mozsika”, care în 2019 a ajuns la Ediţia IX.
 • 2019. 07. 07.

  Ziua celor o mie de fete secuience

  Sâmbătă, 6 iulie, s-a desfăşurat la Șumuleu Ciuc, ediţia 2019 a unei sărbători cu o istorie care a început în anul 1931. Este vorba de Ziua celor o mie de fete secuience – o sărbătoare a muzicii, dansului şi a portului tradiţional secuiesc, la a cărui organizare s-a implicat şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna prin asigurarea transportului pentru 250 de păstrători de folclor din Bixad, Micfalău, Zăbala, Cernat, Belin, Ghelinţa şi Filia.
 • 2019. 07. 06.

  În vizită la colegii din Întorsura Buzăului

  Echipa Centrului de Cultură al Judeţului Covasna a ajuns miercuri, 3 iunie, la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, unde s-a întîlnit cu operatorii culturali din Zona Buzaielor, scopul deplasării fiind identic cu cel de la întîlnirile anterioare din această vară: să ne cunoaştem mai bine vechii şi noii colegi, respectiv problemele cu care se confruntă în activitatea lor culturală, şi să vedem cum ne putem sprijini reciproc, pentru ca resursele umane şi financiare de care dispunem să fie folosite cît mai bine în beneficiul comunităţilor pe care le slujim. Cu ajutorul directorului Casei de Cultură, Costică Oltean, am reuşit să ne întîlnim cu colegii din Întorsura Buzăului, Barcani şi Brădet, cărora le mulţumim pentru bucuria cu care au răspuns invitaţiei noastre la dialog.
 • 2019. 07. 03.

  Atelierul de Dans şi Meşteşuguri Tradiţionale de la Cernat

  Luni, 1 iulie, a început Ediţia XIV a Atelierului de Dans şi Meşteşuguri Tradiţionale de la Cernat, un workshop conceput a funcţiona ca un ghid metodologic de păstrare şi valorificare a creaţiei şi tradiţiilor populare. Scopul şi obiectivele Workshop-ului : identificarea şi reunirea pedagogilor şi a instructorilor de dansuri tradiţionale, din Covasna şi judeţele învecinate, care se implică în procesul de apropiere a copiilor şi tinerilor de valorile tradiţionale, respectiv de folclorul muzical şi coregrafic şi de meşteşugurile tradiţionale; predarea unor metode şi tehnici prin care pedagogii şi instructorii de dans îi pot provoca pe copii şi tineri să descopere bucuria jocului de-a cîntecul şi dansurile populare autentice; crearea unei reţele de colaborare între pedagogii şi instructorii din judeţul Covasna şi judeţele învecinate.
 • 2019. 07. 02.

  Un edificiu covăsnean cu o poveste demnă de un roman sau un mare film de artă

  Dacă Ţinutul conacelor este un volum în care cercetătorii au monitorizat toate monumentele de arhitectură nobiliară din judeţul nostru, le-au clarificat statutul juridic şi au înregistrat datele tehnice despre starea fiecărei clădiri, cel mai recent proiect editorial al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna este cu totul inedit şi este dedicat unui singur castel, un monument de arhitectură de o valoare excepţională: Castelul Mikó din Olteni. Volumul este o Monografie de istorie arhitecturală, realizată de Árpád Csáki şi Benczédi Alexandru, şi a fost lansat săptămîna trecută, chiar pe domeniul Castelului Mikó din Olteni, eveniment organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, iar cei interesaţi îl pot cumpăra de la sediul acestei instituţii.
 • 2019. 07. 01.

  Întîlniri cu operatorii culturali din judeţul Covasna

  Am ajuns la episodul3, din serialul de vară, pe care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna îl produce în beneficiul operatorilor culturali din localităţile judeţului nostru. Săptămîna trecută şi cea care tocmai se încheie am deschis spaţii de întîlnire şi dezbatere cu operatorii culturali (producătorii / organizatorii de fapte de cultură) din oraşul Covasna şi localităţile învecinate, iar joi, 28 iunie, s-au reunit la sediul instituţiei noastre colegii de breaslă din Sfîntu Gheorghe şi împrejurimi. Scopul acestor întîlniri şi dezbateri : confirmarea vechilor colaborări şi iniţierea de noi relaţii, în acord cu nevoile comunităţilor şi schimbările din peisajul cultural covăsnean; cunoaşterea noilor colegi care activează în domeniul cultural şi identificarea căilor prin care ne putem sprijini reciproc în organizarea şi promovarea evenimentelor culturale.
 • 2019. 06. 28.

  Vacanţă de poveste pe Drumul pîinii

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna nu i-a uitat pe cîştigătorii Concursului de desen Festinul Cavalerilor, din cadrul Ediţiei2019 a Transylvanian BBQ Festival, şi a început organizarea excursiilor promise drept premii. Miercuri, 26 iunie, prima grupă care a pornit în Excursia Drumul pâinii a fost formată din 30 de copii de la Gradiniţa Hófehérke din Sfântu Gheorghe, micuţii desenatori fiind cîştigătorii Premiului I. la categoria 3-5 ani. Copiii au fost însoţiţi de patru adulţi, iar programul excursiei a cuprins activităţi prin care s-a refăcut povestea pâinii, de la măcinarea grânelor la moara de apă, până la coacerea păinii. Povestea pâinii a fost completată şi cu procesul de facere a unor delicii poftite de copii, kürtőskalács-ul şi langoşul. Un moment special al excursiei a fost vizita la Casa memorială Benedek Elek, din Băţanii Mici, care momentan se află în plin proces de renovare.
 • 2019. 06. 17.

  Ediţia 2019 a Festivalului de la Perkő a reunit 1313 de copii şi tineri pasionaţi de folclor

  Sîmbătă, 15 iunie, la Ediţia 2019 a Festivalului de la Perkő, numărul participanţilor a atins cifra record de 1313 copii şi tineri pasionaţi de folclor, reuniţi în 48 de formaţii, din 6 judeţe – Covasna, Harghita, Mureş, Bacău, Braşov şi Sibiu.


 •