• Ştiri şi actualităţi

  • 2024. 10. 21.

    Stup4 – Ediţia4 a Retrospectivei Filmului Documentar s-a încheiat cu Gala Laureaţilor

    Sâmbătă, 19 octombrie 2024, la Cinema Arta din Sfântu Gheorghe a avut loc Gala Laureaţilor Stup4 – Ediţia4 a Retrospectivei Filmului Documentar, un proiect al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna. STUP a fost iniţiat cu scopul de a cultiva gustul pentru documentar în spaţiul nostru cultural, prin deschiderea unui spaţiu de întâlnire şi competiţie pentru autorii de astfel de producţii cinematografice şi prin prezentarea filmelor înscrise în Retrospectivă, mai ales în comunităţile rurale. Peste tot în lume, instituţiile publice de cultură acordă o importanţă deosebită filmului documentar, datorită faptului că, prin acest gen cinematografic, spectatorii pot fi confruntaţi cu diverse poveşti de viaţă, fenomene socio-culturale şi realităţi ale timpului nostru, care îi pot ajuta să-şi înţeleagă mai bine semenii şi lumea în care trăiesc.


    Organizatori: Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasna. Co-organizator: Centrul Cultural al Județului Harghita. Parteneri: Cinema Arta din Sfântu Gheorghe, Biblioteca Orășenească din Odorheiu Secuiesc şiDocumentary Stúdió.

  • 2024. 10. 12.

    Laureaţii G8 – Ediția8 a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc

    Lansată în 2010, Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc a devenit un prestigios spaţiu de întâlnire şi competiţie profesională, câştigând recunoaşterea lumii artistice şi un loc pe harta graficii internaţionale. Importanţa Bienalei de Grafică din Secuime este confirmată de graficienii din cele mai diverse ţări ale lumii, care au participat în număr din ce în ce mai mare, cu fiecare ediţie. Astfel, la G8 Ediția8 a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc s-a înregistrat cel mai mare număr de participanţi din istoria de 14 ani a acestui proiect : 926 de artiști din 68 de țări, din întreaga lume.


    Marele Premiu al Bienalei G8 a fost câștigat de Marco Trentin din Italia, cu lucrările reunite sub titlul „Identitate privată”. Premiul în valoare de 3000 de euro, oferit de Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasna, a fost înmânat vineri seară, la Gala Premiilor G8. Premiul Plugor Sándor, oferit de judeţul Covasna, a fost câștigat de Marlena Biczak din Polonia, pentru lucrările cu titlul „Amintire”. Premiul a fost ridicat de Kashia Zalaszewska, atașatul cultural al Poloniei. Premiul Nagy Pál, oferit de judeţul Mureş, a fost câștigat de Vasiliki (Vasso) Chatzimanoli din Grecia, pentru lucrările „Fără titlu 1 și 2”. Premiul Nagy Imre, oferit de județul Harghita, a fost câștigat de Czuczor Laura din Ungaria, pentru seria de lucrări intitulată „In nuce”.


    Felicitări câștigătorilor! Lista completă cu premianţii este disponibilă pe pagina Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc / Graphic Art Biennial of Szeklerland.

  • 2024. 10. 01.

    Zilele Ţinutului Secuiesc, Ediţia XV – O Sărbătoare a culturii în toate formele sale de expresie

    Între 9-20 octombrie 2024, se va desfășura Ediţia15 a Zilelor Ținutului Secuiesc – unProgram cultural conceput a se desfăşura în toamna fiecărui an, care este produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş. Este vorba de un Program ce reuneşte cele mai diverse proiecte şi fapte de cultură, în cât mai multe localităţi din cele trei judeţe partenere, mai ales în localităţile unde evenimentul cultural ajunge mai greu. Scopul acestui complex Program cultural : stimularea resursele creative din zonă, activarea şi formarea de noi publicuri, încurajarea parteneriatului cultural între instituţii şi localităţi din regiune, pentru a exploata împreună, şi în folosul comunităţilor locale, valoarea de brand pe care denumirea istorică de Ţinutul Secuiesc o are.

  • 2024. 09. 23.

    Cultura tradiţională la Centrul de Cultură al Judeţului Covasna

    De anul trecut, 23 septembrie a fost declarată Ziua Europeană a Culturii Tradiționale / European Folk Day. La Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, cultura tradiţională este celebrată de-a lungul fiecărui an, căci cercetarea, promovarea şi păstrarea în forme vii a valorile autentice ale culturii populare specifice zonei fac parte din misiunea instituţiei noastre.

    Peste tot în lume, mai ales în Europa, valorile culturii tradiţionale fac parte din mărcile identitare ale comunităţilor, iar dispariţia lor este echivalentă cu ştergerea unor pagini importante din istoria respectivelor comunităţi sau cu pierderea unor valori de neînlocuit. Este motivul pentru care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a desfăşurat în fiecare an diverse proiecte de protejare, păstrare şi promovare a culturii tradiţionale, în toate formele sale de manifestare: de la proiecte dedicate meşterilor populari (pictori pe obiecte de mobilier, pe ouă etc; cioplitori şi sculptori în lemn, piatră; creatori în arta ţesutului şi cusutului), până la artele muzicale şi coregrafice (lăutari, interpreţi de muzică populară, ansamble folclorice tradiţionale) şi arta culinară tradiţională.

  • 2024. 09. 05.

    Expoziţia laureatului Concursului de Artă Plastică Contemporană Kőrösi Csoma Sándor

    Ultima componentă a unui proiect important al instituţiei noastre, din primăvara lui 2023, s-a derulat luni, 2 septembrie, la Galeria Kádár László din Covasna, unde a avut loc vernisajul Expoziţiei personale PASAJ, semnată de unul dintre cei mai valoroşi artişti vizuali contemporani. Este vorba de Toró Attila, despre care luni seara a vorbit isoricul de artă Iréne Kányádi, în prezenţa unui numeros public.

    Cu lucrarea digitală PASAJ, Toró Attila a participat la Ediţia 2023 a Concursului de Artă Plastică Contemporană Kőrösi Csoma Sándor, cu tema Timpul – Poartă spre trecut, poartă spre viitor, iar cu această creaţie a câştigat Premiul Szentimrei Judit, pentru cea mai bună lucrare. Un Premiu care includea şi organizarea unei expoziţii personale, de care Toró Attila a beneficiat la acest început de septembrie 2024.

  • 2024. 09. 05.

    Atelierul de muzică populară Mozsika de la Cernat, Ediţia12

    Locul unde instituţia noastră încearcă să formeze instrumentişti de valoare, care să-i acompanieze pe pasionaţii de dansuri tradiţionale, este Atelierul de muzică populară instrumentală Mozsika, de la Cernat. Atelierul a ajuns anul acesta la Ediţia12, astfel, în ultima săptămână a lunii august a reunit 50 de participanţi dinjudețele Covasna, Harghita și Brașov. Participanții la Atelier au avut posibilitatea de a alege între două tipuri de activități, în funcţie de pasiunea lor: lecții de învățare a cântecelor populare sau studierea unor partituri de folclor pe instrumentele vioară, violă, acordeon sau contrabas.

    Studiul pe instrumente a avut loc sub coordonarea membrilor Trupei Heveder din Sfântu Gheorghe – Fazakas Levente (vioară), Szilágyi László (violă și acordeon), Bajna György (contrabas) – iar lecţiile de vioară pentru începători au fost susţinute de Görbe Gyopár, instructor de instrumente din Ghimeș-Făget. De predarea cântecelor populare s-a ocupat solista vocală Nagy Noémi Kriszta din Bălan, deținătoare a numeroase premii muzicale. Cursurile s-au desfăşurat între orele 10 și 14, respectiv între 16 și 20, iar după-amiezile au fost dedicate activităților meşteşugăreşti. Momentul final al proiectului a fost Gala Mozsika, care a avut loc sâmbătă, 30 august, de la orle 18, la Pensiunea Hanna, gazda Atelierului de Muzică Populară din Cernat.

  • 2024. 08. 28.

    Ziua Fotografiei Maghiare

    În 29 august este Ziua Fotografiei Maghiare, zi pe care fotografii maghiari de pretutindeni o celebrează prin organizarea de expoziţii individuale şi de grup, dar şi prin omagierea artiştilor de origine maghiară care au dat măsura valorii în arta fotografică mondială, respectiv în istoria portretului, a reportajului şi a eseului fotografic. Este vorba de maeştri ai artei fotografice mondiale, precum Brassai, André Kertész, Robert Capa, Moholy-Nagy Laszlo, Martin Munkacsi, André de Dienes şi mulţi alţii.

    La Sfîntu Gheorghe, Ziua Fotografiei Maghiare a fost celebrată anul acesta mai devreme, duminica trecută, printr-o Expoziţie de grup în Parcul Elisabeta, care a reunit lucrări ale cluburilor foto din Secuime, dar şi ale unor artişti independenţi din zonă.

  • 2024. 07. 15.

    Sîntilia zăbălenilor

    Pentru comunităţile româneşti din zona Covasnei, iulie este luna unei vechi sărbători tradiţionale, Nedeia păstorească sau Sîntiliao petrecere populară care este legată de vremurile când, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie (20 iulie), ciobanii coborau de la munte, pentru a-şi găsi nevastă, dintre fetele de măritat din zonă. În judeţul Covasna, Sîntilia este sărbătorită la Zăbala şi Voineşti.


    Sîntilia zăbălenilor este organizată de Asociaţia Cultural Creştină Căciula, din Zăbala, iar Ediţia 2024 s-a desfăşurat duminică, 14 iulie. Prin această veche sărbătoare, comunitatea românească din Zăbala îşi propune să reactiveze şi să promoveze valori tradiţionale locale. Acesta este şi motivul motivul pentru care organizarea Sărbătorii este sprijinită şi de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna.

  • 2024. 07. 08.

    Ziua celor o mie de fete secuience – Ediţia 2024

    Și în acest an, la Miercurea Ciuc, mii de oameni au sărbătorit Ziua celor o mie de fete secuience. În prima sâmbătă din iulie, Piața Libertății a fost plină de fete și băieți îmbrăcați în costume populare, care, după un dans comun, au pornit împreună spre şaua care leagă cele două coline de la Șumuleu Ciuc, unde grupurile de tineri s-au bucurat, de-a lungul întregii zile, de această sărbătoare a muzicii, dansului şi a portului tradiţional secuiesc.


    Sărbătoarea este organizată de Ansamblul Național Secuiesc Harghita, în parteneriat cu Primăria Miercurea Ciuc, Consiliul Județean Harghita, Fundația Ezer Székely Leány și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna.

  • 2024. 07. 05.

    Memoria lui Gábor Áron este păstrată cum se cuvine în judeţul Covasna

    După 132 de ani, monumentul funerar al eroului național al secuilor a fost finalizat în Eresztevény / Eresteghin (sat ce aparţine de comuna Moacşa).

    Cu ocazia comemorării a 175 de ani de la moartea lui Gábor Áron, Clubul Rotary din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, Fundația Hármas, Primăria Comunei Moacşa, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna și Consiliul Județean Covasna, împreună cu alți parteneri locali au finalizat şi inaugurat, în 4 iulie 2024, monumentul funerar dedicat legendarului turnător de tunuri. Monumentul a fost finalizat conform planurilor originale, fiind completat cu un tun cu roţi, sculptat din piatră.

  • 2024. 06. 18.

    Peste o mie de copii şi tineri au dansat şi s-au jucat pe dealul Perkő de lângă Sânzieni

    Copii şi tineri îmbrăcați în costume populare de toate culorile au dansat, s-au jucat şi s-au distrat, bucurându-se de frumuseţea şi hazul dansurilor şi tradiţiilor populare ale comunităţilor din care fac parte. O explozie de bucurie şi culoare care de 18 ani poartă numele de Festivalul Ardelenesc de Dansuri Populare pentru Copii şi Tineri de la Perkő, coordonat de Virág Endre, specialist în domeniul folclorului coregrafic. Un proiect al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, în parteneriat cu Primăria Sânzieni, care face parte dintr-un Program complex, gândit pe termen lung, de apropiere a copiilor şi tinerilor de folclorul autentic.

    Ediţia XVIII a Festivalului de la Perkő, care s-a desfăşurat pe 15 iunie 2024, a reunit 37 de grupuri de dansatori din județele Bacău, Brașov, Harghita, Covasna, Mureș și Sibiu, adică peste o mie de tineri. Pe parcursul zilei, cei mici și cei mari au putut participa la ateliere de meșteșuguri tradiţionale și jocuri populare pentru copii. Muzica a fost asigurată de Taraful Finom. Din decorul Festivalului de la Perkő a făcut parte şi un Târg al meşteşugarilor.

  • 2024. 06. 13.

    Un nou volum dedicat meşteşugurilor tradiţionale

    În Ținutul Secuiesc și în Depresiunea Baraolt, comparativ cu alte regiuni, mulţi localnici încă practică meșteșugurile tradiționale. Cartea etnografului Kinda István, "Meșteșuguri tradiționale în Ținutul Secuiesc și Depresiunea Baraolt," nu doar că explorează aceste vechi ocupaţii, ci realizează şi o necesară activitate de conservare şi promovare a unor valori comunitare. Volumul2 al acestei cercetări etnografice a fost lansat miercuri seară, la Muzeul Național Secuiesc.

    La sfârșitul secolului XIX, în Ținutul Secuiesc se practicau peste 110 tipuri de meșteșuguri. Conform inventarului actual, 50-55 dintre acestea au supraviețuit, iar cele două volume documentează 50 dintre ele.

    Munca de teren şi de cercetare pe care se bazează aceste volume este completată de filme documentare și de o pagină web, www.mestersegek.ro. Aici există nu doar o bază de date despre uneltele şi tehnicile necesare practicării unor meşteşuguri tradiţionale, dar şi informații despre unde îi putem găsi astăzi pe meşterii de care avem nevoie, mai precis localitatea unde îşi au atelierele, datele de contact şi oferta lor de produse.

  • 2024. 05. 08.

    Sărbătoarea ouălor roşii de Paşte de la Sita Buzăului

    Sărbătoarea ouălor roşiide Paşti a intrat în calendarul comunităţilor din Zona Buzaielor ca o tradiţie imposibil de despărţit de cea mai mare Sărbătoare creştină a anului şi a primăverii. Anul acesta, iniţiatorul acestei Sărbători, Costică Oltean, i-a chemat pe locuitorii din Sita Buzăului să se bucure împreună de cea mai mare sărbătoare a creştinităţii, marţi, 7 mai, a treia zi de Paşte.Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este implicat în acest proiect, în calitate de partener,având în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.

  • 2024. 04. 12.

    Expoziţia Csoma – Ediţia 2024

    Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasnaîn colaborare cu Primăria oraşului Covasna, Galeria Kádár László din Covasna, Asociația pentru Educație Publică Kőrösi Csoma Sándor – au lansat în decembrie anul trecut Ediţia 2024 a Concursului Csoma de Artă Plastică Contemporană, cu tema Tensiuni.Lucrările primite au fost evaluate în două etape de un juriu format din trei membri: Irene Kányádi – istoric de artă, Gusztáv Ütő –artist vizual, și Imre Berze – sculptor.

  • 2024. 03. 21.

    Apel de participare la Stup – Retrospectiva Filmului Documentar, Ediţia4

    Stup Retrospectiva Filmului Documentar a ajuns anul acesta la Ediţia4, care se va desfăşura între 11-20 octombrie 2024. Proiectul este organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna, în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean Harghita, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, Cinema Arta- by Cityplex şi Documentary Stúdió.

    Şi anul acesta, organizatorii Ediţiei4 a Retrospectivei STUP îşi propun ca spectatorii din cât mai multe comunităţi din spaţiul nostru cultural să poată vedea producţii ale realizatorilor de documentare, prin care să se confrunte cu poveşti de viaţă, fenomene socio-culturale şi realităţi ale timpului nostru cât mai diverse. Considerăm că este foarte important ca filmul documentar să ajungă nu doar în oraşe, ci mai ales în comunităţile unde festivalurile de gen sau cinematografia nu sunt accesibile. Organizatorii culturali din mediul rural vor avea posibilitatea de a selecta filmele favorite din lista celor înscrise în Stup4 și, cu ajutorul unui proiector bun și al unui sistem de sonorizare adecvat, le pot difuza. Ca şi la ediţiile anterioare, Retrospectiva Stup4 are nu doar un scop de promovare a acestui gen cinematografic, ci deschide şi o competiţie pentru realizatorii de documentare, de toate vârstele, Gala Laureaţilor fiind programată a se desfăşura în 19 octombrie 2024.



    Apelul de participare şi Regulamentul Stup în File

  • 2024. 01. 17.

    Ziua Culturii Maghiare la Muzeul Naţional Secuiesc

    Consiliul Județean Covasna, Muzeul Național Secuiesc, Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe și Centrul de Cultură al Județului Covasna organizează Ziua Culturii Maghiare 2024, care se va desfăşura luni, 22 ianuarie, la ora 18.00, în Sala Bartók Béla a Muzeului.

    Programul Zilei Culturii Maghiare cuprinde :

    - un gest de omagiu, devenit deja tradiţie, acordarea Premiului Háromszék pentru Cultură;

    - vernisajul Expoziţieiitinerante Lumea lui Miklós Bánffy și a lui Károly Kós,respectiv lansarea Catalogului Expoziției.

    Expoziţia itinerantă este dedicată aniversării a 150 de ani de la naşterea lui Miklós Bánffy şi a 140 de ani de la naşterea lui Károly. Expoziţia este organizată deInstitutul Liszt din Sfântu Gheorghe,cu sprijinul Ministerului Construcţiilor şi Transporturilor.

  • 2024. 01. 13.

    Ziua Culturii Naţionale

    15 ianuarie a intrat în calendarul sărbătorilor noastre dreptZiua Culturii Naţionale, cînd instituţiile publice devin spaţii de dialog deschise tuturor artelor. Centrul de Cultură Arcuş – în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Covasna, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Covasna –organizează luni, 15 ianuarie 2024, un dialog între arta plastică şi cea muzicală, prin vernisajul unei Expoziţii ce reuneşte lucrări semnate de doi artiști plastici de anvergură, Imre Baászși Dan Palade, care va fi urmat de un recital cameral susţinut de pianistul Nicolae Dumitru.


    Programul Zilei Culturii Naţionale, din 15 ianuarie 2024, cuprinde :

    Ora 19, vernisajul Expoziției de artă plastică „Blow-up” (durata, 25–30 minute) / participă: Simona Tănăsescu (artist plastic), Dan Palade (artist plastic), Damokos Csaba (artist plastic, președintele UAP Sf.Gheorghe), Baász Orsolya (artist plastic);


    Ora 19. 30, recital de pian susținut de Nicolae Dumitru(durata cca. 30 minute, improvizații pe tema lucrărilor expuse).

  • 2023. 12. 21.

    Retrospectiva Cluburilor de Artă Fotografică face trecerea între ani la Odorheiu Secuiesc

    Expoziția itinerantă Retrospectiva Cluburilor de Artă Fotografică din Secuime a plecat din Miercurea Ciuc şi a ajuns la Odorheiu Secuiesc, unde rămâne deschisă vizitatorilor între 19 decembrie 2023-16 ianuarie 2024.

    Expoziția are drept temă Femei în Visor/Vizor, o temă prin care organizatorii acestui proiect de arte vizuale şi-au propus să exploreze felul cum femeia în diversitatea ipostazelor sale contemporane apare în preocupările şi lucrările artiştilor fotografi din Cluburile-Foto din Ţinutul Secuiesc.

  • 2023. 12. 07.

    TENSIUNI – Concursul de Artă Plastică Contemporană Kőrösi Csoma Sándor

    Apel de participare

    TENSIUNI – Concursul de Artă Plastică Contemporană Kőrösi Csoma Sándor, Ediţia 2024

    Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasnaîn colaborare cu Primăria oraşului Covasna, Galeria Kádár László din Covasna, Asociația pentru Educație Publică Kőrösi Csoma Sándor – lansează Apelul de participarela Ediţia 2024 a Concursului de Artă Plastică Contemporană, cu tema TENSIUNI. Concursul se desfăşoară în cadrul Proiectului Zilele Kőrösi Csoma Sándor şi este dedicat marelui cărturar omagiat.


    Apelul de participare în FILE

  • 2023. 10. 14.

    Monografia Estelnic

    De la înfiinţarea sa, Editura Háromszék Vármegye, care funcţionează în cadrul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, a devenit cunoscută prin publicarea destudii şi monografii despre localităţi, oameni şi tradiţii folclorice din judeţul nostru, albume foto, Cataloage şi ghiduri, cărţi de poveşti.

    Ca răspuns la interesul larg pentru publicațiile legate de istoria locală, Consiliul Județean Covasna și Editura instituţiei noastre au lansat, în urmă cu zece ani, seria de publicații Așezările Ţinutului Secuiesc. Seria monografiilor despre localităţile covăsnene s-a îmbogăţit cu o nouă publicaţie. Este vorba de Monografia comunei Estelnic, care este formată din satele Valea Scurtă / Kurtapatak, Estelnic /Esztelnek şi Cărpinenii / Csángótelep (Gyertyános). Monografia Estelnic a fost lansată joi, 12 octombrie, la Centrul Cultural din această localitate.



  •