• Ştiri şi actualităţi

  • 2015. 04. 14.

    În lumea Cărbunarilor cu Vargyasi Levente şi Kinda István

    SZENESEK / Cărbunarii este un film pe care autorii lui, regizorul-operator Vargyasi Levente şi etnograful Kinda István,  îl promovează drept un documentar etnografic. Dar filmul este precum cărbunăritul :  greu de descris / definit. Numai apropierea de  lumea celor ce practică această meserie veche de 3-4 secole te poate face să înţelegi DE CE şi CUM a supravieţuit ea pînă în secolul 21. 

    Filmul Cărbunarii nu este doar un documentar etnografic, pentru privitor este un documentar observaţional, cu o puternică dimensiune poetică, şi asta pentru că materialul filmat de Vargyasi Levente nu se rezumă  la documentarea procesului de obţinere a cărbunelui de  lemn, ci operatorul este o prezenţă discretă şi reuşeşte să releve şi strania frumuseţe a universului natural, din pădurea de lîngă comuna Vîrghiş,  în care trăieşte o familie de cărbunari, cea  a lui Tófalvi Árpád.

  • 2015. 04. 02.

    Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet şi cele 21 de primăveri ale sale

    Şi anul acesta, a  treia zi de Paşti,  mai precis marţi, 14 aprilie, locuitorii din  Zona Buzaielor se întîlnesc la Brădet, unde, din 1994, s-au obişnuit a trăi bucuria de a fi împreună, într-o mare comunitate, cu oacazia celei mai mari Sărbători creştine a anului şi a primăverii.  Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet este organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, sub coordonarea directorului acestei instituţii, Costică Oltean. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este implicat în acest proiect, în calitate de partener, avînd în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.

  • 2015. 03. 16.

    Anunț lansare sesiune de finanțare Proiecte editoriale - 2015

    Anunț lansare sesiune de finanțareProiecte editoriale - 2015

    Centrul de Cultură al Judeţului Covasna în numele Consiliul Judeţean Covasna anunţă lansarea sesiunii de finanțare 2015 pentru proiecte editoriale

  • 2015. 03. 08.

    Anunț lansare sesiune de finanțare

    Anunț lansare sesiune de finanțare

    Proiecte editoriale - 2015

    Centrul de Cultură al Județului Covasna în numele Consiliul Județean Covasna anunță lansarea sesiunii de finanțare 2015 pentru proiecte editoriale

  • 2015. 01. 19.

    Bienala Internaţională de Grafică din Secuime îşi aplaudă laureaţii de Ziua Culturii Maghiare

    În septembrie 2014 au început înscrierile pentru a III-a Ediţie a Bienalei Internaţionale de grafică din Secuime, al cărui ultim act se va consuma pe 22 ianuarie 2015, de Ziua Culturii Maghiare, cînd vor avea loc Vernisajul Expoziţiei Contemplaţii Grafice III şi Gala laureaţilor. La această ediţie a Bienalei, s-au înscris 336 de artişti, cu 783 de creaţii, mai precis cu reproducerile lor digitale. Artiştii care s-au înscris la Concursul Internaţional de Grafică din Secuime, ediţia III,  provin din 32 de ţări, desigur, cei mai mulţi sînt din  Ungaria şi România, dar spaţiul lor de origine cuprinde şi ţări îndepărtate, precum Egipt, Coreea de Sud, China, Indonezia sau Iran.

    În opinia curatorului Bienalei, Zsolt Siklódi, această diversitate identitară şi geografică reprezintă un pas înainte faţă de ediţia anterioară. Conform organizatorilor, SCOPUL  Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc “poate fi definit  prin trasarea unei paralele între trendurile locale şi cele universale ale genului, în acelaşi timp cu încercarea de a identifica  locul tradiţiilor   locale în domeniu, în raport cu cele globale, atât în cazul graficii clasice, cât şi în cazul celei experimentale. Un scop pe care Bienala îşi propune să-l atingă asigurându-le artiştilor toată libertatea de exprimare, inclusiv în alegerea mediului, a instrumentelor limbajului vizual şi a  tehnicii utilizate.”

    Material video aici!

  • 2015. 01. 16.

    De Ziua Culturii Naţionale - 15 ianuarie 2015

    Centrul de Cultură Arcuș, Centrul de Cultură al Județului Covasna și Asociația de Tineret Ecou au fost organizatorii Programului dedicat Zilei Culturii Naţionale. Ieri seară, începând cu ora 19,  organizatorii au deschis la Castelul Arcuş un spaţiu de întîlnire cu volumele scriitoarei Luminița Cornea, cu lucrările artistului grafician Iuri Isar şi cu un recital susţinut  de soprana Daniela Valerica Munteanu și pianistul Ambrus Sándor József,  cei doi solişti fiind prezentaţi de criticul muzical Ecaterina Stan.

  • 2014. 10. 17.

    Judeţul Covasna are un Calendar al naturii sale

    Marţi seara, pe 14 octombrie, în Sala Toleranţei a Muzeului Naţional Secuiesc, a avut loc lansarea cărţii  Háromszék Természetkalendáriuma” (Calendarul naturii din Trei Scaune). În numele organizatorilor acestei lansări, Nagy Balázs i-a salutat pe autorii volumului: Dombi Szilvia Helga, Gaál Zsuzsanna, Majos Andrea Aranka şi biologul dr. Szabó D. Zoltán, lectorul publicaţiei. La eveniment a participat şi Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care şi-a amintit că, în 2013, când a fost lansat  Háromszék kis Természetkalendáriuma”/Mic calendar al naturii din Trei Scaune, le-a promis celor interesaţi de extinderea unui studiu pe această temă că va sprijini realizarea unui astfel de proiect editorial. Promisiunea a devenit realitate, prin frumosul şi cuprinzătorul volum  Székelyföld Természetkalendáriuma”/Calendarul naturii din Trei Scaune.

  • 2014. 10. 13.

    Festivalul Internaţional de Artă Populară - 2014

    Pe 11 şi 12 octombrie, sâmbătă şi duminică, sub un soare generos de vară târzie, Piaţa Libertăţii din Sfântu Gheorghe a devenit pentru două zile o mare scenă a diversităţii culturale, pe care au cântat şi au dansat  valoroase  ansambluri folclorice  ale minorităţilor din România, alături de invitatul special al Festivalului Internaţional de Artă Populară, care anul acesta a fost Ansamblul de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea, Ungaria.  Finanţatorul evenimentului : Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Bucureşti.

  • 2014. 10. 13.

    Să ne cunoaştem judeţul

    Vineri s-a derulat prima fază a unui program de promovare a zonei noastre și mai ales de interacțiune între sat și oraș în județul Covasna, derulat în parteneriat de Centrul de Cultură al județului Covasna, inițiatorul proiectului, și Asociația de Tineret Ecou. 30 de copii din Araci și Belin au petrecut ore bune și pline de evenimente la Sfântu Gheorghe.


  • 2014. 09. 29.

    Zilele Europene ale Patrimoniului, 20-24 septembrie 2014

    Şi anul acesta, instituţia noastră a participat la  Zilele Europene ale Patrimoniului cu un program pe care l-a iniţiat în 2008. Este vorba de conceperea unui CIRCUIT TURISTIC prin care ne propunem să promovăm diverse monumente de arhitectură specifice spaţiului nostru cultural – castele, conace, muzee, biserici, clădiri vechi, centre/monumente istorice. Aceste excursii tematice sînt deschise vizitatorilor de toate vîrstele, mai ales tinerilor, cărora le oferim o lecţie de istorie cu totul specială, imposibil de  predat în şcoală şi cu amintiri ce se cer retrăite, alături de prieteni şi musafirii familiei.

  • 2014. 09. 05.

    Cum ştii să povesteşti ca să-ţi spun cine eşti - Festival Internaţional de Teatru de Păpuşi

    Este vorba de un Festival Internaţional de Teatru de Păpuşi construit pe un concept care îşi propune să le ofere  copiilor din 24 localităţi ale judeţului Covasna şansa de a se întâlni cu foarte bune teatre de păpuşi din trei ţări, ale căror spectacole valorifică  resursele creative, educative şi formative ale poveştilor populare, dar şi resursele creative ale copiilor spectatori, prin încurajarea lor de a parcurge drumul de la micul şi necunoscutul spectator la micul şi curajosul povestitor. În Proiect   sunt implicate localităţi unde oferta culturală ajunge greu sau aproape niciodată, iar originalitatea Festivalului  constă în substanţa creativă a tuturor activităţilor, care sunt concepute a-i încuraja pe copii să povestească, fie prin imagini fie prin cuvinte, să descopere cât de mult poţi spune despre cine eşti prin felul cum ştii să povesteşti. O componentă esenţială a Proiectului este mobilitatea culturală, în sensul că spectacolele de teatru de păpuşi şi evenimentele conexe din Programul Festivalului CUM ŞTII SĂ POVEŞTI CA SĂ-ŢI SPUN CINE EŞTI se desfăşoară în 24 localităţi din judeţul Covasna.

  • 2014. 07. 04.

    Anunț lansare sesiune de finanțare

    Centrul de Cultură al Judeţului Covasna anunţă, în numele Consiliului Judeţean Covasna, lansarea sesiunii definanţare 2014 pentru proiecte editoriale
  • 2014. 06. 30.

    La Tein cu prietenii lui Andrei Bodiu sau Lîngă gara Predeal

    Cică poeţilor din cercul lui Alexandru Muşina le cam place să dispară din Braşov, pentru a se regăsi prin  Secuime, unde oamenii sînt ca în Hebdomadarul profesorului A.M.  – sînt buni, sînt fraţi, au cercuri, sînt noi, sînt tineri, se macină, se vindecă – depinde de ziua cînd îi întîlneşti/vizitezi. Vineri, 27 iunie 2014, cel puţin în Ceainăria Tein din Sf. Gheorghe, am fost cu toţii tineri, mai ales Adrian Lăcătuş şi Caius Dobrescu, pe care Firul alb al poemelor lui Andrei Bodiu i-a întors în poza cu Poeţii tineri.

  • 2014. 06. 12.

    Nouă sute de copii şi tineri se pregătesc să cucerească dealul Perkő

    Perkő este un loc de pelerinaj de la marginea comunei Sânzieni, loc care, de nouă ani, a devenit şi un cunoscut spaţiu de întâlnire  pentru copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul coregrafic din Transilvania, dar şi din alte zone ale României. Aşadar, cu nouă ani în urmă a ieşit în lume prima ediţie a Festivalului Ardelenesc de Dansuri Populare pentru Copii şi Tineri de la Perkő. Este vorba de un proiect al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, care face parte dintr-un Program complex, gândit pe termen lung, de  educare a tinerilor în spiritul tradiţiilor populare. Coordonatorul proiectului este  Virág Endre, specialistul instituţiei în domeniul folclorului coregrafic.

  • 2014. 05. 07.

    Zilele Elevilor Covăsneni – o şcoală a spiritului de echipă

    De 10 ani, în primăvara fiecărui an, se desfăşoară Zilele Elevilor Covăsneni/ZEC, un proiect al Asociaţiei Culturale şi de Tineret Regös, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna. De-a lungul celor 10 ani de existenţă, sute de tineri de la Asociaţia Regös au trecut prin experienţa de organizator, asumându-şi toate responsabilităţile pe care le presupun conceperea şi finalizarea acestei competiţii de anvergură judeţeană, care anul acesta se va desfăşura între 8-10 mai. Echipa de organizare este alcătuită din 20 de tineri, plus 15 elevi voluntari, iar coordonatoarea  proiectului este  Orsolya Péter – referent în domeniul programelor pentru tineri, la Centrul de Cultură al Judeţului Covasna.  Programul acestei complexe competiţii cuprinde diverse probe cultural-sportive, care au fost schimbate şi perfecţionate an de an, în timp ce SCOPUL Zilelor Elevilor Covăsneni a rămas până astăzi mereu acelaşi : formarea şi dezvoltarea spiritului de competiţie în echipă – o echipă în care orice tânăr să râvnească a ajunge!

  • 2014. 04. 15.

    Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet împlineşte 20 de primăveri

    De 20 de ani, Brădetul este locul unde, a doua sau a treia zi de Paşti,  locuitorii din zonă, inclusiv orăşeni din Sfîntu Gheorghe şi Braşov, fug de acasă.  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti a intrat în calendarul comunităţilor din Zona Buzaielor ca o tradiţie imposibil de despărţit de cea mai mare Sărbătoare creştină a anului şi a primăverii.  Din 1994, Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet este organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, sub coordonarea directorului acestei instituţii, Costică Oltean. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este implicat în acest proiect, în calitate de partener, avînd în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.

  • 2014. 03. 31.

    Întâlnire internaţională pe tema integrării sociale a romilor din judeţul Covasna

    A descinde la marginea unei localităţi din România înseamnă, cu rare excepţii, a te confrunta cu experienţa marginalităţii. La fel se întâmplă şi în cazul localităţilor din judeţul Covasna. Ca fenomen colectiv, cea mai dramatică experienţă a marginalităţii aparţine comunităţilor de romi – recunoscută de altfel drept cea mai marginalizată comunitate etnică din Europa. Componenta cea mai importantă care distinge romii de restul populaţiei este modul de viaţă – începând cu locuinţele şi îmbrăcămintea şi sfârşind cu modul de obţinere a resurselor necesare existenţei. Populaţia majoritară manifestă o atitudine negativă nu faţă de romi ca etnie, ci faţă de modul lor de viaţă. Aşadar, dacă vrem să mergem împreună cu romii spre Europa, atunci trebuie să-i ajutăm să schimbe componentele negative din modul lor de viaţă. O incursiune în istoria acestei etnii relevă faptul că problemele cu care se confruntă astăzi romii nu sunt de natură etnică, ci au rădăcini adânci şi sunt de natură socială. Prin urmare, romii nu sunt singurii responsabili de situaţia de sărăcie şi marginalizare în care trăiesc – majoritatea a fost şi este responsabilă de emanciparea şi integrarea lor socială. Aceasta este şi ideea pe care sunt construite toate proiecte europene destinate romilor, inclusiv o recentă Întâlnire internaţională care s-a desfăşurat în judeţul Covasna.

  • 2014. 02. 27.

    Táncában lakozik... / Refugiaţi în propriul dans, de Călin Orza

    Despre volumul Táncában lakozik... /  Refugiaţi în propriul dans, de  Călin Orza: ”Trebuie reţinut un fapt demn de a fi mereu subliniat : nu doar prin părțile noastre, ci în tot Bazinul Carpatic nu putem întîlni pe cineva care să fi realizat un studiu despre folclorul coregrafic al ţiganilor, de o asemenea amploare şi profunzime. Valorificîndu-şi experienţa de dansator popular, autorul volumului are extraordinarul merit de a fi cercetat  nu doar spaţiul etnografic al ţiganilor,   relațiile sociale și ansamblul obiceiurilor din lumea dansurilor populare, ci  a intrat în intimitatea fiecărui JOC, analizîndu-i desfăşurarea, caracterul, expresivitatea și conținutul mișcărilor dansatorilor.” (Fügedi János, lector universitar, Centrul de Cercetări  Filologice al Academiei Ungare de Științe, Institutul de Științe Muzicale).


  • 2014. 01. 21.

    De Ziua Culturii Naţionale

    Centrul de Cultură Arcuş,  în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, a organizat pe 15 ianuarie 2014, prezentarea volumului Vâlcele – studiu monografic, de Nicolae Moldovan.

    Evenimentul  a fost completat de un recital susţinut de pianistul Daniel Dascălu.

  • 2013. 09. 27.

    Pentru prima dată în România, cinci zile de miracole cotidiene

    “Miracole cotidiene” este titlul sub care Palatul Minunilor din Budapesta a conceput o Expoziţie itinerantă, cu scopul de a reface un fragment din această primă Casă de joacă interactivă, ştiinţifică,  din Europa Centrală, pentru tinerii şi adulţii din alte oraşe şi ţări.  Celebra Expoziţie itinerantă va ajunge pentru prima dată în România, între 8 - 12 octombrie 2013, în Sf. Gheorghe, la Colegiul Szekely Miko, sala de conferinţe.

    Expoziţia este organizată de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, în parteneriat cu Palatul Minunilor din Budapesta. Deschis între orele 10 – 15 şi 16-19. Preţul biletelor: 5 lei pentru elevi, 10 lei pentru adulţi. Înscrierea grupurilor la  tel.0757047720 (Simon Reka Agnes)



  •