• Ştiri şi actualităţi

 • 2022. 10. 20.

  Portretul Ediţiei13 a Zilelor Ţinutului Secuiesc

  A trecut şi Ediţia13 a Zilelor Ţinutului Secuiesc – Program cultural care a reunit proiecte de o mare diversitate, respectiv proiecte de anvergură internaţională, regională şi locală. Este vorba de un Program pe termen lung, care este produsul unui parteneriat între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş. Ediţia13 a ZŢS s-a desfăşurat între 7-16 octombrie, iar în judeţul Covasna a deschis 33 de spaţii de întîlnire şi dialog, în 25 de localităţi. În judeţul nostru, coordonatorul Programului a fost Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, care mulţumeşte tuturor colaboratorilor din teritoriu – case de cultură, cămine culturale, asociaţii civice şi confesionale –, căci fără sprijinul lor nu am fi putut să activăm cei aproximativ 3000 de spectatorii care au participat la evenimentele din cele 25 de localităţi covăsnene!

 • 2022. 10. 16.

  Gala Laureaţilor Stup2022

  Sîmbătă, 15 octombrie, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a organizat Gala Laureaţilor Ediţiei3 aRetrospectivei Filmului Documentar–Stup2022. Cele 29 documentare înscrise în competiţia Stup2022 au fost jurizate deBuglya Sándor – regizor, laureat al Premiului Balázs Béla, conducătorul secției de film si artă fotografică la MMA, şi - Péterffy András - regizor, laureat al Premiului Balázs Béla, conducătorul Asociației Dunatáj.

  Organizatorii Retrospectivei Filmului Documentar au pus în joc patru premii, iar cîştigătorii sînt : Premiul I. – Pe două roţi în Ţara Pădurilor, documentar de Ágnes Bartha și Sándor Kacsó; Premiul II.–Un singur Dumnezeu, două națiuni, în regiua luiSzabó Attila; Premiul III. – Mîna divină, regiaLászló Barna;Premiul special, oferit de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Sfîntu Gheorghe, a revenit documentarului Jurnal din Valea Crișului – Povestea unui furt de cai, regia Kató Zsolt.

 • 2022. 10. 04.

  G7 – Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc a ajuns în etapa finală

  Începe Ediţia13 a Zilelor Ţinutului Secuiesc– un Program cultural conceput a se desfăşura în toamna fiecărui an, care este produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş. Este vorba de un Program cultural complex şi pe termen lung, care se integrează în efortul de a face din cultură un adevărat instrument de comunicare şi dezvoltare comunitară şi regională, iar SCOPUL său este: să stimuleze resursele creative din zonă, să activeze şi să formeze noi publicuri, să încurajeze parteneriatul cultural între instituţiişi localităţi din Secuime, pentrua exploata împreună, şi în folosul comunităţilor locale, VALOAREA DE BRAND pe care denumirea istorică de Ţinutul Secuiesc o are.


  Unul dintre cele mai importante proiecte din Programul Zilelor Ţinutului Secuiesc este Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc / Székelyföldi Grafikai Biennálé / Graphic Art Biennial of Szeklerland, un proiect internaţional de arte vizuale, care s-a născut în anul 2010 şi care în 2022 a ajuns la Ediţia7-G7.


  Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc a devenit un prestigios spaţiu de întâlnire şi competiţie profesională, câştigând recunoaşterea lumii artistice şi un loc pe harta graficii internaţionale. Importanţa Bienalei de Grafică din Secuime este confirmată de graficienii din cele mai diverse ţări ale lumii, care au participat în număr din ce în ce mai mare la ediţiile de până acum ale acestui Proiect de arte vizuale. De pildă, la Ediţia G7, 844 de artişti din 62 de ţări au trimis 2000 de lucrări pe adresa Bienalei de Grafică din Secuime. Din acest număr, Juriul Bienalei a selectat 303 lucrări pentru ExpoziţiaG7.

 • 2022. 09. 12.

  Atelierul de fotografie al Cercului de creaţie KépVIDÉK

  Vineri, 9 septembrie, membrii Cercului de creaţie KépVIDÉK s-au reunit într-un Atelier de fotografie la Aita Medie, la lacul de pescuit Fűzi. Atelierul a fost organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi a avut drept scop documentarea în imagini a satelor Aita Mare şi Aita Medie. Înfiinţat în anul 2001, Cercul de creaţie KépVIDÉK își propune documentarea așezărilor rurale din regiunea Trei Scaune, prin intermediul fotografiei de artă.

  În curînd, Cercul KépVIDÉK va edita un Album cu fotografiile realizate în cadrul Atelierului. Deasemenea, dacă localnicii din cele două localităţi vor fi interesaţi de felul cum se văd satele lor în fotografiile Cercului de creaţie, atunci instituţia noastră şi KépVIDÉK sînt gata să organizeze şi o expoziţie.

 • 2022. 09. 12.

  Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci a început cu o dezbatere

  Vineri, 9 septembrie, Consiliul Județean Covasna şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a organizat o dezbatere pe tema promovării valorilor din Ţinutul Secuiesc / Székelyföld.

  Scopul întîlnirii : schimbul de experiență și asistența reciprocă în domeniul promovării patrimoniului cultural din cele trei judeţe, respectiv reunirea eforturilor pentru a exploata şi a promova împreună aceste valori, precum şi implicarea Ţării Bîrsei în această mişcare culturală.

  Din acest efort comun de promovare a valorilor tradiţionale face parte şi Ediţia4 a Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, Sărbătoare populară care a început tot vineri şi s-a desfăşurat pînă duminică, 11 septembrie.

 • 2022. 08. 31.

  Mărturii despre facerea limbii române – Expoziţie de cărţi vechi şi rare


  De Ziua Limbii Române, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, în parteneriat cu Centrul de Cultură Arcuş, organizează o Expoziţie de cărţi vechi şi rare, cu titlul Mărturii despre facerea limbii române. Expoziţia le propune vizitatorilor să reflecteze asupra începuturilor textuale ale limbii române, dar şi asupra faptului că limba literară a oricărui popor se construieşte şi se oglindeşte prin/în cărţi. Este vorba despre începuturile textuale ale limbii române, aşa cum se oglindesc aceste începuturi în colecţia de cărţi vechi şi rare a unei profesoare de limba şi literatura română din Sfîntu Gheorghe.

 • 2022. 06. 29.

  Atelierul de muzică populară instrumentală Mozsika a ajuns la Ediţia10

  Centrul de Cultură al Județului Covasna și Consiliul Judeţean Covasna organizează Ediţia10 a Atelierului de muzică populară Mozsika, care se va desfăşura în perioada 14-19 august 2022, în localitatea Cernat, Județul Covasna, cu participarea a 40 de persoane, în primul rând din județul Covasna, care știu să cânte la vioară, violă și contrabas, respectiv care vor să învețe cântece populare/partituri din folclorul muzical specific unor comunităţi.

  Scopul Atelierului Mozsika : cultivarea pasiunii pentru muzica şi dansurile populare din Transilvania şi formarea instrumentiştilor necesari pentru ca valorile tradiţionale să fie păstrate în forme autentice şi vii.

  Grupul ţintă al workshop-ului/atelierului, adică cine poate participa la Mozsika : persoane pasionate de folclorul muzical, care ştiu să cânte bine la vioară, violă şi contrabas şi care doresc să înveţe, sub îndrumarea unor specialişti în domeniu, partituri valoroase din folclorul muzical specific comunităţilor din Ardeal, pe care să le înterpreteze apoi la aceste instrumente.

 • 2022. 06. 29.

  Promovarea judeţului Covasna la Manchester şi Budapesta

  Consiliul Județean Covasna, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna și Asociația Județeană de Turism au participat în acest weekend la două evenimente internaţionale de amploare. Între 20-24 iunie, valorile culturale şi turistice ale judeţului nostru au fost promovate la Góbéfest din Manchester și la Festivalul Secuilor de la Budapesta.

 • 2022. 06. 05.

  Cultura în aer liber

  CULTURA ÎN AER LIBER un Program de succes iniţiat şi organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna, care reuneşte diverse evenimente în aer liber creşte în spaţiul său de întâlnire şi dialog un nou Proiect : Şcoala de Cultură, care îşi deschide porţile pe 7 iunie 2022 şi va cuprinde prelegeri şi dezbateri pe teme de actualitate, cursuri pentru copii şi alte tipuri de activităţi creative, formative, reflexive şi recreative/ distractive.

  Marţi, 7 iunie, copiii din grădiniţe şi şcolarii din Valea Zălanului se vor bucura de Concertul interactiv susţinut de Trupa Kelekótya / Carte de sărbătoare, la Casa de Cultură din localitate. Miercuri 8 iunie, copiii din Bodoc şi Boroşneul Mare vor cânta şi dansa cu TrupaTekergők / Pergamente şi cu Formaţia Folker.

 • 2022. 05. 27.

  Editura Háromszék Vármegye la SepsiBook

  SepsiBook și Festivalul de Literatură Contemporană îşi propune să transforme Arena Sepsi într-un univers al cărţilor, de unde nu pot lipsi editurile din judeţul Covasna, care folosesc acest spaţiu de întâlnire şi dialog pentru a se prezenta şi promova. Editura care funcționează în cadrul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, Háromszék Vármegye, a publicat de-a lungul anilor studii şi monografii despre localităţi, oameni şi tradiţii folclorice din spaţiul nostru cultural, albume foto, Cataloage şi ghiduri, cărţi de poveşti. Trei dintre recentele proiecte editoriale ale instituţiei noastre au fost lansate vineri, 27mai, la SepsiBook :

  - Viaţa femeilor din Zona Baraolt, de Erzsébet Zakariás, volum prezentat de Zoltán Demeter;

  - Előre az Úz völgyében / Înainte în Valea Uzului, volum prezentat de Tamás Sándor, Președintele Consiliului Județean Covasna, şi istoricul Zoltán Nagy;

  - Szentanna / Sfânta Ana, de Boér Hunor - Tamás Sándor, volum prezentat de muzeologul Boér Hunor și Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

 • 2022. 04. 19.

  Stup2022 – Apel de participare

  Retrospectiva filmului documentar din Secuime produsul unui parteneriat între Centrul de Cultură al Județului Covasna, Consiliul Județean Covasna, Centrul Cultural Județean Harghita, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita și Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe a devenit deja un proiect de arte vizuale cu audiență în rândul artiștilor și spectatorilor din zonă. Stup – Retrospectiva filmului documentar – Ediţia 2022 se va desfășura între 7-16 octombrie. Scopul Retrospectivei este cultivarea interesului și a pasiunii pentru documentar, reunirea celor mai valoroase producții într-o competiție artistică, care să le ofere cineaștilor un spațiu de întâlnire și confruntare, iar spectatorilor, șansa de a viziona filmele lor.

  Apelul de participare în file

 • 2022. 04. 19.

  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti, Ediţia27

  Peste o săptămână, marţi, 26 aprilie, Căminul Cultural Floroaia Mare găzduieşte Ediţia27 a Sărbătorii ouălor roşii de Paşti, unFestival folcloric al obiceiurilor de primăvară care s-a născut 1994 şi care a devenit unul dintre cele mai importante evenimente tradiţionale din Zona Buzaielor şi din judeţul Covasna.

  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti este organizată în mod tradiţional la Căminul Cultural din Brădet, doar anul trecut şi anul acesta evenimentul a fost mutat la Floroaia Mare. Sărbătoarea este organizată de Primăria Întorsura Buzăului şi Căminul Cultural Floroaia Mare, sub coordonarea lui Costică Oltean – directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului.

  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti din Zona Buzaielor este integrată în Programul anual al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna. Este vorba de un proiect pe care îl susţinem financiar şi logistic, în calitate de parteneri ai Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, având în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a obiceiurilor şi a meşteşugurilor tradiţionale.

 • 2022. 04. 11.

  Conferinţă despre istoria Imnului Secuiesc

  Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna organizează o Conferinţă dedicată Imnului Secuiesc, care se va desfăşura la Sfântu Gheorghe, în 21mai 2022.

  La Conferinţa din 21mai, vor participa : istoricii Nándor Bárdi, Judit Pál, Gusztáv Hermann, Zsolt Orbán, József Nagy, istoricul muzical Emese Sófalvi, jurnalistul Zoltán Katona, Zsuzsa Szebeni–istoric al teatrului şiJózsef Boér.

  În cadrul acestei întâlniri ştiinţifice vor fi prezentate şi câteva volume care au drept temă drapelul şi Imnul Secuiesc. Participanţii la Conferinţă vor asculta şi versiunea originală a Imnului Secuiesc, în interpretarea Corului Vox Humana, care în 2022 aniversează 50 de ani de la înfiinţare.

 • 2022. 03. 30.

  Dezbaterile CCJCV, episodul5 – Zona Orbaiszék, Covasna

  Vineri, 25 martie, echipa Centrului de Cultură al Judeţului Covasna s-a întâlnit cu organizatorii culturali din zona Covasnei, zonă care mai poartă denumirea istorică şi de Orbai-szék. La întâlnire au participat profesioniști din domeniul culturii din Covasna, Comandău, Surcea, Tamaşfalău, Zágon, Păpăuţi și Chiuruş. Scopul Întâlnirii a fost confirmarea vechilor colaborări şi dezvoltarea de noi relaţii, în acord cu nevoile culturale ale comunităţilor din zona Covasnei.

 • 2022. 03. 21.

  Episodul4 al dezbaterilor CCJC 2022 – Zona Buzaielor

  Seria dezbaterilor culturale2022 a continuat la Întorsura Buzăului, unde echipa instituţiei noastre s-a întâlnit joi, 17 martie, cu colegii din zona Buzaielor. Tabloul vieţii culturale din zonă a fost conturat de Costică Oltean, directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, cu care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna colaborează de ani buni. Astfel, s-a deschis un dialog pe marginea nevoilor culturale ale comunităţilor româneşti, respectiv a evenimentelor, proiectelor şi programelor culturale prin care se încearcă împlinirea acestor nevoi.

 • 2022. 03. 14.

  Episodul3 din serialul dezbaterilor culturale2022

  Seria dezbaterilor culturale2022 a continuat vineri, 11 martie, cu o întâlnire la Sfântu Gheorghe, unde organizatorul, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, a reunit oamenii de cultură din zona reşedinţei noastre de judeţ. Temele dialogului au fost legate de reuşitele şi greutăţile vieţii culturale din ultimii doi ani, de colaborările viitoare, pentru sprijinirea unor iniţiative locale şi pentru finalizarea unor evenimente şi proiecte comune.

  Producătorii de evenimente culturale din Sfântu Gheorghe nu au participat la întâlnire, pentru ei se va organiza o dezbatere specială, instituţia noastră dorind ca de data aceasta să le acorde toată atenţia operatorilor culturali din vecinătatea orașului. La întâlnirea de vineri, 11 martie, au participat oameni de cultură din localităţile : Arcuş, Bodoc, Bicfalău, Bixad, Fotoş, Ghidfalău, Calnic, Chilieni, Valea Crişului, Malnaş-Valea Zălanului, Micfalău, Coşeni, Sântionlunca, Ozun.
 • 2022. 03. 07.

  Episodul doi al Seriei de dezbateri culturale2022 s-a desfăşurat la Târgu Secuiesc

  A doua întâlnire, din cadrul seriei de dezbateri pe teme culturale de maximă actualitate, a fost organizată de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna vineri, 4 martie, la Târgu Secuiesc, unde s-au reunit toţi organizatorii de evenimente culturale din zona acestui oraş. Participanţii au pus în discuţie întregul tablou al colaborărilor culturale din ultimii doi ani, cu reuşitele, eşecurile şi noutăţile pe care această perioadă le-a adus în viaţa culturală a comunităţilor din zonă.
 • 2022. 03. 03.

  Seria dezbaterilor culturale din anul 2022 a fost deschisă la Baraolt

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna continuă şi în acest an Programul său pe termen lung, prin care deschidespaţii de întâlnire şi dezbatere cu operatorii culturali din localităţile covăsnene (producătorii / organizatorii de fapte de cultură). Scopul acestor Forumuri deschise în diferite zone covăsnene : confirmarea vechilor colaborări şi iniţierea de noi relaţii, în acord cu nevoile comunităţilor şi schimbările din peisajul cultural covăsnean; cunoaşterea noilor colegi care activează în cultura covăsneană şi identificarea căilor prin care ne putem sprijini reciproc în organizarea şi promovarea evenimentelor culturale; activarea unor canele de comunicare (facebook, whats-up, etc), pentru a crea o comunitate virtuală de dialog pe teme de actualitate. Prima întâlnire a avut loc la Baraolt, unde colegii din Tălişoara, Filia, Bodoş, Căpeni, Doboşeni, Vârghiş şi Băţanii Mici au discutat problemele culturale specifice zonei. Următoarea întâlnire va avea loc pe 4 martie 2022, cu organizatorii culturali din Târgu Secuiesc și împrejurimi.

 • 2022. 01. 28.

  Premiile Orbán Balázs 2021

  Vineri, 28 ianuarie 2022, la Palatul Culturii din Târgu Mureş s-au decernat Premiile Balázs Orbán pe anul 2021.

  Este vorba de cea mai înaltă distincţie a Regiunii ce poartă numele marelui etnograf Orbán Balázs, care a descris pentru prima dată Ţinutul Secuiesc drept o entitate unitară. Premiul Balázs Orbán a fost înfiinţat în anul 2011 de către Consiliile judeţene Covasna, Harghita şi Mureş şi este acordat unor personalităţi cu merite deosebite în dezvoltarea şi modernizarea Ţinutului Secuiesc, respectiv în valorificarea tradiţiilor sale specifice.

  Premiul Balázs Orbán 2021, în județul Covasna, i-a fost acordat doamnei Dr. Mária Pető– profesoară de matematică şi fizică, cercetător, fost director interimar al Colegiului Reformat din Sfântu Gheorghe, deţinătoare a unor prestigioase premii.

 • 2022. 01. 26.

  Ediţia 2022 a Concursului de Artă Plastică Kőrösi Csoma Sándor

  Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasnaîn colaborare cu Primăria oraşului Covasna, Galeria Kádár László din Covasna, Asociația pentru Educație Publică Kőrösi Csoma Sándor – lansează Apelul de participare la Ediţia 2022 a Concursului de Artă Plastică Contemporană, cu tema Cu ochii larg deschişi. Concursul se desfăşoară în cadrul evenimentului Zilele Kőrösi Csoma Sándor şi este dedicat marelui cărturar omagiat.

  Ediţia 2022 a Concursului de Artă Plastică Kőrösi Csoma Sándor este concepută a se desfăşura sub titlul / pe tema Cu ochii larg deschişi. Un titlu cu rezonanţă culturală, în spiritul căruia organizatorii Concursului îi provoacă pe artişti să privească cu ochii larg deschişi spre o capodoperă a Universului, planeta Pământ •