• Ştiri şi actualităţi

  • 2023. 05. 01.

    Femei în Vizor

    Centrul de Cultură al Județului Covasna organizează Ediţia3 a Festivalului de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc VISOR3, care se va desfăşura între 6-15 octombrie 2023. De la prima sa ediţie, din 2019,organizatorii şi-au propus ca VISOR să funcţioneze ca o interfaţă între fotografii din Secuime și cei din ţară şi străinătate, cu scopul de a dialoga şi a experimenta împreună pe terenul acestei spectaculoase forme de comunicare vizuală, care este fotografia. Pentru atingerea acestui scop, un punct important din Programul VISOR3 esteRetrospectiva Cluburilor de Artă Fotografică din Secuime, Ediţia4, Retrospectivă la care VĂ INVITĂM să participaţi!

    VISOR3 Ediţia3 a Festivalului de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc are drept temă Femei în Visor/Vizor. O temă prin care Visor3 îşi propune să exploreze felul cum femeia în diversitatea ipostazelor sale contemporane apare în preocupările şi lucrările artiştilor fotografi din Cluburile-Foto din Ţinutul Secuiesc.

  • 2023. 04. 12.

    Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti, Ediţia28

    Marţi, 18 aprilie, Casa de Cultură Întorsura Buzăului găzduieşte Ediţia28 a Sărbătorii ouălor roşii de Paşti, un Festival folcloric al obiceiurilor de primăvară care s-a născut 1994 şi care a devenit unul dintre cele mai importante evenimente tradiţionale din Zona Buzaielor şi din judeţul Covasna.

    Sărbătoarea este organizată de Primăria Întorsura Buzăului, sub coordonarea lui Costică Oltean – directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului.

    Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti din Zona Buzaielor este integrată în Programul anual al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna. Este vorba de un proiect pe care îl susţinem financiar şi logistic, în calitate de parteneri ai Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, având în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a obiceiurilor şi a meşteşugurilor tradiţionale.

  • 2023. 03. 08.

    Expoziţia Călătorie – Líviusz Gyulai

    Vineri, 17 martie 2023, la ora 18, în spațiul expozițional de la etajul 3 al Centrului de Artă din Transilvania, se va deschide expoziția Călătorie – a graficianului Líviusz GYULAI (1937–2021). Expoziția este organizată de Centrul de Cultură al Județului Covasna și Centrul de Artă din Transilvania și face parte din evenimentele conexe ale Ediţiei7 a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc.

    Gazda evenimentului va fi istoricul de artă dr. Beáta Bordás, iar Expoziția va fi vernisată de Apor Ferencz S.– curatorul Ediţiei7 a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, de istoricul de artă Ágnes Képiró și de Béla Szepessy– grafician, curatorul Expoziției Liviusz Gyulai.

    Datorită caracterului sintetic, Expoziția organizată la Centrul de Artă din Transilvania are ca obiectiv dezvăluirea complexităţii operei artistului şi a multiplelor sale direcţii de creaţie, astfel, pe lângă lucrările grafice, vor fi evocate şi peste 180 de desene, linogravuri, litografii și acvaforte, care l-au impus pe Liviusz Gyulai şidrept un valoros creator de desene animate şi care i-au adus recunoaștere națională și internațională.
  • 2023. 01. 23.

    Concursul de Artă Plastică Contemporană – Kőrösi Csoma Sándor, Ediţia 2023

    Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasnaîn colaborare cu Primăria oraşului Covasna, Galeria Kádár László din Covasna, Asociația pentru Educație Publică Kőrösi Csoma Sándor – lanseazăApelul de participarela Ediţia 2023 a Concursului de Artă Plastică Contemporană, cu temaTimpul – Poartă spre trecut, poartă spre viitor.Concursul se desfăşoară în cadrul Proiectului ZileleKőrösi Csoma Sándor şi este dedicat marelui cărturar omagiat.


    Vezi condiţiile de înscriere în Apelul de participare din file!

  • 2023. 01. 21.

    Kisgyörgy Zoltán – celebrat de Ziua Culturii Maghiare

    Kisgyörgy Zoltán –geolog și scriitor de istorie locală–a primit, joi seară, Premiul Háromszék pentru Cultură, în cadrul unei ceremonii organizate de Biblioteca Județeană Bod Péter, în parteneriat cu Institutul Liszt din Sfîntu Gheorghe. Este vorba de un prestigios premiu, care a fost iniţiat de Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, în anul 2013, şi care de atunci este decernat în fiecare an, de Ziua Culturii Maghiare.

    La acordarea Premiului, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a remarcat faptul că Kisgyörgy Zoltán este un fel de lampă, care luminează şi recunoaște frumusețea vizibilă, dar mai ales frumuseţea ascunsă din jurul nostru, aplecîndu-se asupra celui mai mic detaliu, despre care apoi ne povesteşte şi ne tot povesteşte cu mult farmec, istoriile sale fiind împletite cu anecdote suculente, aşa cum numai el poate s-o facă.

  • 2023. 01. 10.

    Ziua Culturii Române

    15 ianuarie a intrat în calendarul sărbătorilor noastre drept Ziua Culturii Naţionale, când instituţiile publice devin spaţii de dialog deschise tuturor artelor. Centrul de Cultură Arcuş – în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Covasna, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Consiliului Județean Covasna –deschid duminică, 15 ianuarie 2023, un astfel de spaţiu, unde vă aşteptăm la întâlnirea cu invitaţi care merită şi ei celebraţi, pentru faptele lor în slujba culturii române şi a culturii covăsnene!

  • 2023. 01. 01.

    2023 – Anul Memorial Petőfi în judeţul Covasna

    În 1 ianuarie 2023 se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Petőfi Sándor– poetul naţional al maghiarilor, erou al Revoluției de la 1848, din Ungaria și Transilvania. Astfel, din 1 ianuarie începeAnul Memorial Petőfi, bicentenarul naşterii acestei figuri simbolice a culturii maghiare urmînd să fie celebrat printr-o serie de evenimente, care se va finaliza în 31 iulie, ziua morţii poetului, cînd va avea loc şi dezvelirea statuii sale din Sfîntu Gheorghe.

    Anul Memorial Petőfi în judeţul Covasna este un Program cultural complex, care se va desfăşura în organizarea şi sub coordonarea mai multor instituţii, respectiv Consiliul Județean Covasna, Primăria Sfîntu Gheorghe, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna și Muzeul de Istorie al Breslelor Incze László din Tîrgu Secuiesc.

  • 2022. 12. 22.

    O carte singulară despre viaţa şi fotografiile lui André de Dienes

    Miercuri, 21 decembrie, la Centrul de Cultură Arcuş a fost lansat volumul André de Dienes / De la Târgu Secuiesc la Hoollywood. Realizat de reputatul expert în arta fotografică Károly Kincses. Volumul documentează viața și fotografiile lui André de Dienes.În absența lui Károly Kincses, pe care problemele de sănătate l-au împiedicat să ajungă la eveniment, cartea a fost prezentată de István Imreh, directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.


    Despre Dienes s-au scris deja pagini de o mare diversitate, dar cartea lui Károly Kincses conturează un portret singular al artistului, în sensul că autorul încearcă să descopere modul cum valorile secuilor i-au determinat existența, acțiunile și alegerile. Prin amabilitatea Colecției MUUS, volumul conține și 124 de fotografii Dienes, care sunt primele publicate în limba maghiară.

    Volumul poate fi achiziționat de la sediul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, iar Expoziția poate fi vizitată până în 27 decembrie, la Centrul de Cultură Arcuş.

  • 2022. 12. 20.

    Întoarcerea acasă a lui André de Dienes

    György Andor Dienes (care, după majoritatea surselor de documentare s-a născut la Turia, dar potrivit registrului de evidență a populației s-a născut pe 18 decembrie 1913, la Tîrgu Secuiesc) a plecat prin lume la vîrsta din 15 ani şi a devenit un artist reformator în arta fotografică, sub numele André de Dienes. În 2019, Dienes s-a întors acasă, în Secuime, printr-o Expoziţie care i-a fost dedicată. În 2022, întoarcerea acasă a artistului a fost gîndită într-o formulă mai complexă şi pentru eternitate, o formulă prin care André de Dienes poate să pătrundă literalmente în casele tuturor celor care îl iubesc şi preţuiesc : un volum André de Dienes, realizat de unul dintre cei mai apreciaţi experţi în arta fotografică, Károly Kincses.

    Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19, vă aşteptăm la Centrul de Cultură Arcuş (Casa Bastion, din Sfîntu Gheorghe, strada Oltului 6) la lansarea volumului dedicat artistului fotograf André de Dienes. Cartea reface aventurosul drum al lui Dienes, dela Tîrgu Secuiesc la Hollywood, inclusiv povestea de dragoste şi prietenie a artistului fotograf cu celebra sa muză, Marilyn Monroe.

  • 2022. 10. 20.

    Portretul Ediţiei13 a Zilelor Ţinutului Secuiesc

    A trecut şi Ediţia13 a Zilelor Ţinutului Secuiesc – Program cultural care a reunit proiecte de o mare diversitate, respectiv proiecte de anvergură internaţională, regională şi locală. Este vorba de un Program pe termen lung, care este produsul unui parteneriat între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş. Ediţia13 a ZŢS s-a desfăşurat între 7-16 octombrie, iar în judeţul Covasna a deschis 33 de spaţii de întîlnire şi dialog, în 25 de localităţi. În judeţul nostru, coordonatorul Programului a fost Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, care mulţumeşte tuturor colaboratorilor din teritoriu – case de cultură, cămine culturale, asociaţii civice şi confesionale –, căci fără sprijinul lor nu am fi putut să activăm cei aproximativ 3000 de spectatorii care au participat la evenimentele din cele 25 de localităţi covăsnene!

  • 2022. 10. 16.

    Gala Laureaţilor Stup2022

    Sîmbătă, 15 octombrie, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a organizat Gala Laureaţilor Ediţiei3 aRetrospectivei Filmului Documentar–Stup2022. Cele 29 documentare înscrise în competiţia Stup2022 au fost jurizate deBuglya Sándor – regizor, laureat al Premiului Balázs Béla, conducătorul secției de film si artă fotografică la MMA, şi - Péterffy András - regizor, laureat al Premiului Balázs Béla, conducătorul Asociației Dunatáj.

    Organizatorii Retrospectivei Filmului Documentar au pus în joc patru premii, iar cîştigătorii sînt : Premiul I. – Pe două roţi în Ţara Pădurilor, documentar de Ágnes Bartha și Sándor Kacsó; Premiul II.–Un singur Dumnezeu, două națiuni, în regiua luiSzabó Attila; Premiul III. – Mîna divină, regiaLászló Barna;Premiul special, oferit de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Sfîntu Gheorghe, a revenit documentarului Jurnal din Valea Crișului – Povestea unui furt de cai, regia Kató Zsolt.

  • 2022. 10. 04.

    G7 – Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc a ajuns în etapa finală

    Începe Ediţia13 a Zilelor Ţinutului Secuiesc– un Program cultural conceput a se desfăşura în toamna fiecărui an, care este produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş. Este vorba de un Program cultural complex şi pe termen lung, care se integrează în efortul de a face din cultură un adevărat instrument de comunicare şi dezvoltare comunitară şi regională, iar SCOPUL său este: să stimuleze resursele creative din zonă, să activeze şi să formeze noi publicuri, să încurajeze parteneriatul cultural între instituţiişi localităţi din Secuime, pentrua exploata împreună, şi în folosul comunităţilor locale, VALOAREA DE BRAND pe care denumirea istorică de Ţinutul Secuiesc o are.


    Unul dintre cele mai importante proiecte din Programul Zilelor Ţinutului Secuiesc este Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc / Székelyföldi Grafikai Biennálé / Graphic Art Biennial of Szeklerland, un proiect internaţional de arte vizuale, care s-a născut în anul 2010 şi care în 2022 a ajuns la Ediţia7-G7.


    Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc a devenit un prestigios spaţiu de întâlnire şi competiţie profesională, câştigând recunoaşterea lumii artistice şi un loc pe harta graficii internaţionale. Importanţa Bienalei de Grafică din Secuime este confirmată de graficienii din cele mai diverse ţări ale lumii, care au participat în număr din ce în ce mai mare la ediţiile de până acum ale acestui Proiect de arte vizuale. De pildă, la Ediţia G7, 844 de artişti din 62 de ţări au trimis 2000 de lucrări pe adresa Bienalei de Grafică din Secuime. Din acest număr, Juriul Bienalei a selectat 303 lucrări pentru ExpoziţiaG7.

  • 2022. 09. 12.

    Atelierul de fotografie al Cercului de creaţie KépVIDÉK

    Vineri, 9 septembrie, membrii Cercului de creaţie KépVIDÉK s-au reunit într-un Atelier de fotografie la Aita Medie, la lacul de pescuit Fűzi. Atelierul a fost organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi a avut drept scop documentarea în imagini a satelor Aita Mare şi Aita Medie. Înfiinţat în anul 2001, Cercul de creaţie KépVIDÉK își propune documentarea așezărilor rurale din regiunea Trei Scaune, prin intermediul fotografiei de artă.

    În curînd, Cercul KépVIDÉK va edita un Album cu fotografiile realizate în cadrul Atelierului. Deasemenea, dacă localnicii din cele două localităţi vor fi interesaţi de felul cum se văd satele lor în fotografiile Cercului de creaţie, atunci instituţia noastră şi KépVIDÉK sînt gata să organizeze şi o expoziţie.

  • 2022. 09. 12.

    Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci a început cu o dezbatere

    Vineri, 9 septembrie, Consiliul Județean Covasna şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a organizat o dezbatere pe tema promovării valorilor din Ţinutul Secuiesc / Székelyföld.

    Scopul întîlnirii : schimbul de experiență și asistența reciprocă în domeniul promovării patrimoniului cultural din cele trei judeţe, respectiv reunirea eforturilor pentru a exploata şi a promova împreună aceste valori, precum şi implicarea Ţării Bîrsei în această mişcare culturală.

    Din acest efort comun de promovare a valorilor tradiţionale face parte şi Ediţia4 a Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, Sărbătoare populară care a început tot vineri şi s-a desfăşurat pînă duminică, 11 septembrie.

  • 2022. 08. 31.

    Mărturii despre facerea limbii române – Expoziţie de cărţi vechi şi rare


    De Ziua Limbii Române, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, în parteneriat cu Centrul de Cultură Arcuş, organizează o Expoziţie de cărţi vechi şi rare, cu titlul Mărturii despre facerea limbii române. Expoziţia le propune vizitatorilor să reflecteze asupra începuturilor textuale ale limbii române, dar şi asupra faptului că limba literară a oricărui popor se construieşte şi se oglindeşte prin/în cărţi. Este vorba despre începuturile textuale ale limbii române, aşa cum se oglindesc aceste începuturi în colecţia de cărţi vechi şi rare a unei profesoare de limba şi literatura română din Sfîntu Gheorghe.

  • 2022. 06. 29.

    Atelierul de muzică populară instrumentală Mozsika a ajuns la Ediţia10

    Centrul de Cultură al Județului Covasna și Consiliul Judeţean Covasna organizează Ediţia10 a Atelierului de muzică populară Mozsika, care se va desfăşura în perioada 14-19 august 2022, în localitatea Cernat, Județul Covasna, cu participarea a 40 de persoane, în primul rând din județul Covasna, care știu să cânte la vioară, violă și contrabas, respectiv care vor să învețe cântece populare/partituri din folclorul muzical specific unor comunităţi.

    Scopul Atelierului Mozsika : cultivarea pasiunii pentru muzica şi dansurile populare din Transilvania şi formarea instrumentiştilor necesari pentru ca valorile tradiţionale să fie păstrate în forme autentice şi vii.

    Grupul ţintă al workshop-ului/atelierului, adică cine poate participa la Mozsika : persoane pasionate de folclorul muzical, care ştiu să cânte bine la vioară, violă şi contrabas şi care doresc să înveţe, sub îndrumarea unor specialişti în domeniu, partituri valoroase din folclorul muzical specific comunităţilor din Ardeal, pe care să le înterpreteze apoi la aceste instrumente.

  • 2022. 06. 29.

    Promovarea judeţului Covasna la Manchester şi Budapesta

    Consiliul Județean Covasna, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna și Asociația Județeană de Turism au participat în acest weekend la două evenimente internaţionale de amploare. Între 20-24 iunie, valorile culturale şi turistice ale judeţului nostru au fost promovate la Góbéfest din Manchester și la Festivalul Secuilor de la Budapesta.

  • 2022. 06. 05.

    Cultura în aer liber

    CULTURA ÎN AER LIBER un Program de succes iniţiat şi organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna, care reuneşte diverse evenimente în aer liber creşte în spaţiul său de întâlnire şi dialog un nou Proiect : Şcoala de Cultură, care îşi deschide porţile pe 7 iunie 2022 şi va cuprinde prelegeri şi dezbateri pe teme de actualitate, cursuri pentru copii şi alte tipuri de activităţi creative, formative, reflexive şi recreative/ distractive.

    Marţi, 7 iunie, copiii din grădiniţe şi şcolarii din Valea Zălanului se vor bucura de Concertul interactiv susţinut de Trupa Kelekótya / Carte de sărbătoare, la Casa de Cultură din localitate. Miercuri 8 iunie, copiii din Bodoc şi Boroşneul Mare vor cânta şi dansa cu TrupaTekergők / Pergamente şi cu Formaţia Folker.

  • 2022. 05. 27.

    Editura Háromszék Vármegye la SepsiBook

    SepsiBook și Festivalul de Literatură Contemporană îşi propune să transforme Arena Sepsi într-un univers al cărţilor, de unde nu pot lipsi editurile din judeţul Covasna, care folosesc acest spaţiu de întâlnire şi dialog pentru a se prezenta şi promova. Editura care funcționează în cadrul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, Háromszék Vármegye, a publicat de-a lungul anilor studii şi monografii despre localităţi, oameni şi tradiţii folclorice din spaţiul nostru cultural, albume foto, Cataloage şi ghiduri, cărţi de poveşti. Trei dintre recentele proiecte editoriale ale instituţiei noastre au fost lansate vineri, 27mai, la SepsiBook :

    - Viaţa femeilor din Zona Baraolt, de Erzsébet Zakariás, volum prezentat de Zoltán Demeter;

    - Előre az Úz völgyében / Înainte în Valea Uzului, volum prezentat de Tamás Sándor, Președintele Consiliului Județean Covasna, şi istoricul Zoltán Nagy;

    - Szentanna / Sfânta Ana, de Boér Hunor - Tamás Sándor, volum prezentat de muzeologul Boér Hunor și Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

  • 2022. 04. 19.

    Stup2022 – Apel de participare

    Retrospectiva filmului documentar din Secuime produsul unui parteneriat între Centrul de Cultură al Județului Covasna, Consiliul Județean Covasna, Centrul Cultural Județean Harghita, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita și Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe a devenit deja un proiect de arte vizuale cu audiență în rândul artiștilor și spectatorilor din zonă. Stup – Retrospectiva filmului documentar – Ediţia 2022 se va desfășura între 7-16 octombrie. Scopul Retrospectivei este cultivarea interesului și a pasiunii pentru documentar, reunirea celor mai valoroase producții într-o competiție artistică, care să le ofere cineaștilor un spațiu de întâlnire și confruntare, iar spectatorilor, șansa de a viziona filmele lor.

    Apelul de participare în file



  •