gbiennial.ro
folktrades.ro
repertorium.ro
virtualisszekelyfold.ro
PARTENERI MEDIA:
-
Ştiri şi actualităţi
-
2020. 06. 03.
Százlábú /Miriapod – 14 ani de poveste!
Pentru că sîntem în săptămîna în care i-am sărbătorit pe copii, joi, 4 iunie, de la ora 20, vă propunem să vizionăm online un film cu totul special, despre un proiect care a transformat un coleg de-al nostru într-un fel de părinte pentru sute de copii. Este vorba de EndreVirág, dansator-coregraf-etnograf, căruia instituţia noastră îi datorează un proiect excepţional, Ansamblul de dans popular Százlábú/Miriapod, prin care Secuimea, Transilvania şi, implicit, România au fost promovate în Europa şi pe alte continente. Înfiinţat în 2006, sub coordonarea soţilorVirág Endre şiImola, Ansamblul Százlábú/Miriapod a devenitun model despre cum investiţia în copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul muzical şi coregrafic devine o construcţie culturală durabilă, cu efecte pe termen lung, care depăşesc graniţele spaţiului nostru cultural şi ale României.
-
2020. 05. 20.
Joi pornim în căutare de caş, miere şi pîine gustoase şi sănătoase
Joi, 21 mai, de la ora 20, continuăm să transmitem online cîte trei scurte filme documentare, pe care instituţia noastră le-a realizat în 2015, în cadrul Proiectului Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare, finanţat de statele Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, printr-un Program european de conservare şi revitalizare a patrimoniului cultural şi natural. De data aceasta, vă aşteptăm să pornim spre Zăbala, Calnic şi Băţanii Mici, unde cîţiva meşteri din aceste localităţi ne vor arăta ce înseamnă ciobănitul (prepararea tradiţională a caşului), stupăritul (apicultura tradiţională de familie) şi prepararea pîinii secuieşti de casă cu cartofi.
-
2020. 05. 14.
József Hatolykai Potsa – un model de om în slujba comunităţii
Prin acest portret omagiem două personalităţi din Secuime: József Hatolykai Potsa, legendarul comite al Comitatului Trei Scaune, dar şi celebrul pictor din Sfîntu Gheorghe, Jenő Gyárfás, autorul portretului.
József Hatolykai Potsa s-a născut în 14 mai 1836, la Tîrgu Mureş, şi a murit în 1903, în Sfîntu Gheorghe. A fost comite al Comitatului Trei Scaune timp de 26 de ani şi a rămas în amintirea locuitorilor drept un om de o rară bunătate, care le-a purtat de grijă celor săraci, orfanilor şi celor loviţi de soartă. În calitate de comite, József Hatolykai Potsa a avut o mare contribuţie la dezvoltarea economică, socială şi culturală a regiunii, de numele său fiind legate înfiinţarea Asociaţiei Gospodarilor din Trei Scaune, a primei ţesătorii secuieşti şi a Casei săracilor. S-a implicat activ în procesul de transformare a Colegiului Mikó Székely în şcoală superioară/liceu şi în punerea bazelor Muzeului Naţional Secuiesc. Printre numeroasele portrete pictate de Jenő Gyárfás se află şi acest tablou, realizat în 1886, cînd József Hatolykai Potsa aniversa 50 de ani.
-
2020. 05. 13.
Tradiţii în prelucrarea, modelarea şi ornamentarea lemnului în Secuime
Proiectul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare a avut drept rezultate: site-ul www.folktrades.ro, unde îi putem găsi pe meşterii care au fost înregistraţi în urma unei munci de cercetare prin toate localităţile covăsnene, respectiv atelierele, datele de contact şi oferta lor de produse; o hartă interactivă a meşteşugurilor ce se practică în fiecare localitate; 10 filme documentare şi un muzeu virtual despre trei ateliere meşteşugăreşti din Tălişoara.
Trei dintre cele 10 scurte filme documentare le vom transmite online, joi, 14 mai, de la ora 20, sub titlul "Tradiţii în prelucrarea, modelarea şi ornamentarea lemnului în Secuime". Este vorba de trei filme realizate de Simon József şi etnograful Kinda István, care documentează trei meşteşuguri tradiţionale, născute din relaţia creativă a secuilor cu lemnul : confecţionarea tradiţională a şindrilei, cioplitul/sculptura în lemn, împletitul din surcele, respectiv confecționarea de pălării din surcele.
-
2020. 05. 06.
Meşterii nămolului şi mărturia lor despre cît de greu se cîştigă banii puţini
Există o vorbă care circulă, în diverse variante, în toate limbile pămîntului: banii puţini se cîştigă greu, cu multă trudă. Cît de greu se cîştigă banii puţini pot depune mărturie mai ales romii, care, după ce au trecut prin cîteva secole de sclavie, au fost nevoiţi să supravieţuiască practicînd meserii grele, pe cale de dispariţie, cum este şi cărămidăritul.
Joi, 7 mai, de la ora 20, vă aşteptăm pe pagina noastră de facebook la un exerciţiu online de empatie, care nu durează decît 15 minute, timp în care meşterul Mocsel József ne va spune povestea cărămidarilor din Boroşneu Mare. Odată cu filmul MEŞTERII NĂMOLULUI, regizorul-operator Levente Vargyasi şi etnograful István Kinda îşi propun a ne stîrni să le continuăm exerciţiul de empatie şi să completăm cele 15 minute petrecute în lumea celor ce frămîntă nămolul, să le completăm în fiecare zi cu un efort propriu de cunoaştere şi înţelegere. Este vorba de efortul de cunoaştere a istoriei romilor / a secolelor de robie în care i-am ţinut, pentru că numai prin această încercare de cunoaştere putem să înţelegem cum au ajuns romii să moştenească sărăcia, aşa cum noi moştenim prejudecăţile despre romi.
-
2020. 05. 03.
Astăzi este Ziua Mondială a Libertăţii Presei
Părintele democraţiei, Alexis de Tocqueville (1805-1859), a considerat presa cel mai important mijloc de a facilita dialogul : prin ziare, oamenii ajung să dialogheze în fiecare zi, fără să se vadă, şi să ia decizii comune, fără a se întîlni.
Astăzi, tehnicile şi metodele de transmitere a unor mesaje s-au diversificat, în comparaţie cu cele din vremea lui Tocqueville, dar, odată cu explozia mijloacelor de comunicare, s-a complicat şi deschiderea unor spaţii de dialog autentic, din cauza goanei după audienţă cu orice preţ. O audienţă pe care unele instituţii mass-media o obţin prin dezinformare, manipulare şi control.
În aceste condiţii, misiunea instituţiilor publice de cultură, cum este Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, este să promoveze şi să colaboreze cu instituţiile de presă care respectă principiul libertăţii de exprimare, dar şi pe cel al responsabilităţii pentru conţinutul jurnalistic, pentru o informare cît mai corectă. Drept urmare, pe canalele sale de comunicare şi socializare, instituţia noastră promovează presa liberă şi responsabilă, care pune în circulaţie valori ale umanităţii şi democraţiei, şi care deschide spaţii pentru dialog pe marginea unor probleme ce frămîntă comunitatea locală, naţională şi internaţională.
-
2020. 04. 21.
Portretul unui om şi al unei meserii în care nu e loc de minciună
Prin transmisia online de Joi, 23 aprilie, ora 20, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna vă invită la o călătorie în timp, în vremurile cînd, printre oamenii de bază ai unei comunităţi, se afla şi meşterul-rotar. O călătorie în timp care trece prin atelierul de poveste al lui Józsi bácsi / Gál József, ultimul meşter-rotar din Zăbala, pe urmele căruia vom vedea ce înseamnă să faci o meserie în care nu poţi să minţi. Şi nu e loc de minciună în rotărit, căci cuvîntul de ordine în această meserie este precizia – arta de a şlefui şi a îmbina lemnul cu precizie.
-
2020. 04. 13.
Aurul negru şi lecţia lui de supravieţuire
În aprilie 2015, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna organiza premiera documentarului Szenesek/Cărbunarii, pe care acum, în aprilie 2020, îl scoatem din arhiva instituţiei, cu speranţa că filmul realizat de regizorul-operator Levente Vargyasi şi etnograful István Kinda răspunde, mai mult ca niciodată, nevoii noastre de a ne întîlni cu oameni care cunosc cu adevărat ce înseamnă lupta pentru supravieţuire. Este vorba de familia Tófalvi – Árpád, Erzsébet, Csaba, Bernadett –, care locuieşte în Lupeni, dar pe care aurul negru, aşa cum este numit mangalul, a adus-o din Harghita în Covasna, la 10km de localitatea Filia, unde i-a filmat şi Levente Vargyasi.
Joi, 16 aprilie, de la ora 20, cînd vom transmite online filmul Cărbunarii, vă aşteptăm să străbatem împreună lungul drum al cărbunelui de lemn către grătarele noastre! De reţinut, aproape întreaga cantitate de cărbune pentru grătar din țara noastră se produce în judeţele Covasna şi Harghita. Un drum care reface povestea de viaţă a familiei de cărbunari Tófalvi, dar şi povestea cărbuneritului – o meserie cu o vechime de 3-4 secole, care a supravieţuit pînă în secolul 21, datorită muncii în condiţii infernale a celor ce trăiesc în ritmul arderii mocnite a bocşelor.
-
2020. 04. 08.
Întîlnire online cu o veche poveste despre izolare şi singurătate
Dacă distanţarea socială şi izolarea la domiciliu din aceste zile vi se par o insuportabilă povară, atunci operatorul-regizor Vargyasi Levente şi etnograful Kinda István vă invită, în spaţiul virtual, la o întîlnire cu oameni pentru care, an de an, primăvara şi toamna sînt anotimpurile izolării şi ale singurătăţii. Este vorba de meşterii vărari din familia lui Vásárhelyi József, care în fiecare primăvară şi toamnă trudesc în singurătate, în cariera de la marginea satului Vîrghiş, unde scot piatra de var şi obţin varul curat, fără aditivi chimici, prin procedee vechi, de sute de ani. Universul în care trăiesc şi trudesc aceşti meşteri şi povestea lor de supravieţuire sînt surprinse în documentarul observaţional Vărarii, care va fi transmis online, joi, 9 aprilie, de la ora 20, pe pagina facebook a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna : https://www.facebook.com/kultkov.ro
-
2020. 03. 31.
Starea Haosului – testată în G6 din Secuime, de 868 artişti din 65 de ţări
În ianuarie 2020, cînd se lansa Apelul de participare la Ediţia6 a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc – G6, nimeni din echipa acestui deja prestigios proiect internaţional de arte vizuale nu bănuia că întreaga lume se va schimba sub presiunea unui virus pandemic. Sîntem la sfîrşitul lui martie, lumea este cu totul altfel decît la începutul lui 2020, multe din activităţile umane, din toate domeniile, au fost suspendate, inclusiv şi mai ales activităţile culturale. Atît cît se poate, cultura s-a mutat în spaţiul virtual. În spaţiul real, oamenii speră, speră ca în curînd să revenim la normalitate. Cu această speranţă, marile proiecte culturale din Secuime nu au fost abandonate, aşa cum este Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc, a cărei ultimă etapă este programată a se finaliza între 8-11 octombrie 2020, în Sfîntu Gheorghe.În ciuda faptului că pandemia de coronavirus a tulburat ritmul înscrierilor, echipaG6 a anunţat primele date, care confirmă că interesul profesional faţă de Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc a rămas neschimbat: în Concursul Internaţional de Grafică deschis de BienalaG6 s-au înscris graficieni din 65 de ţări (la BienalaG5, din 2018, au fost artişti din 58 de ţări). Ca şi în ediţiile anterioare, cei mai mulţi artişti sînt din Ungaria, Polonia și România, iar ţările care şi-au întărit prezenţa în BienalaG6 din 2020 sînt Thailanda, India, China și Japonia. Numărul total al lucrărilor înscrise în BienalaG6 este în jur de 2100 creaţii grafice, semnate de 868 artiști.
-
2020. 02. 05.
Un cufăr care nu trebuie niciodată închis
În 2016, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a lansat un Program, Cufărul cu zestre, prin care chema comunităţile covăsnene la un efort de conştientizare a ceea ce înseamnă să avem grijă de cultura localităţilor noastre. Un program care s-a născut din nevoia de a activa resursele culturale ale localităţilor, inclusiv şi mai ales cele de care comunităţile nu sînt conştiente, pentru că ne-am obişnuit să limităm cultura doar la creaţiile / manifestările artistice, monumentele istorice şi evenimentele organizate de instituţiile de cultură (case, cămine, centre şi organizaţii culturale). Or cultura reuneşte toate resursele materiale şi imateriale ale unei localităţi, resurse care îi stimulează pe oameni să se întîlnească, să comunice, să dezbată, să sărbătorească, să protejeze şi să se bucure de ceea ce au moştenit, dar să şi creeze şi să construiască, la rîndul lor, ceva durabil, în folosul comunităţii.
-
2020. 01. 22.
Ziua Culturii Maghiare
22 ianuarie – ziua cînd s-a născut poezia Himnusz (22 ianuarie 1823) de Kölcsey Ferenc – a devenit Ziua Culturii Maghiare, care este sărbătorită pretutindeni în lume, prin deschiderea de spaţii de întîlnire cu valorile culturii maghiare. Anul acesta, evenimentul prin care Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasna au celebrat Ziua Culturii Maghiare s-a desfăşurat marţi, 21 ianuarie 2020, de la ora 18, în Studioul de Dans Háromszék, unde au participat şi invitaţi din judeţele înfrăţite.Cel mai important moment din Programul Sărbătorii a fost un gest de omagiu, devenit deja tradiţie: preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Sándor Tamás, i-a acordat Premiul Háromszék pentru Cultură profesorului şi etnografului Ernő Albert.Este vorba de un premiu care a fost iniţiat în 2013 şi prin care organizatorii omagiază o personalitate din spaţiul nostru cultural, pentru deosebitele sale merite culturale. -
2020. 01. 12.
Cine este adolescentul invitat să deschidă Ziua Culturii la Sfîntu Gheorghe
Luca Ştefan Vasile Berde are 17 ani şi este elev al Colegiului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti, iar în 2017, cînd avea doar 15 ani, a realizat scurtmetrajul Don t open the door, prin care adolescentul a deschis uşile multor festivaluri: Festivalul International de Film pentru adolescenţi Super din Bucureşti/ 2017, Festivalul International de Film Tbilisi–Georgia / 2017, Festivalul International de Film din Mexic / 2017, Covellite International Film Festival Butte – Montana / 2017, Seoul International Extreme-Short Image&film Festival din Coreea de Sud / 2017, Poppy Jasper International Film Festival din Morgan Hill–SUA /2018, Youki International Youth Media Festival din Austria/ 2018, The Lovett School High School Film Fest din Atlanta /2018, First-Time Filmmaker Sessions din Regatul Unit al Marii Britanii / 2019. Miercuri, 15 ianuarie, de la ora 18, Luca Ştefan Vasile Berde se află în Sfîntu Gheorghe, la Centrul de Cultură Arcuş / Casa Bastion din str. Oltului nr.6, unde va deschide programul dedicat Zilei Culturii Naţionale, în compania tinerilor pianişti Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, care vor susţine un recital extraordinar la patru mîini. -
2020. 01. 08.
De Ziua Culturii Naţionale ne întâlnim cu tineri artişti
Centrul de Cultură Arcuş (Casa Bastion, str. Oltului nr. 6, Sfîntu Gheorghe) – în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Consiliul Judeţean Covasna, şi cu sprijinul Ministerului Culturii – vă invită miercuri, 15 ianuarie, de la ora 18, să sărbătorim Ziua Culturii Naţionale, împreună cu tineri artişti, pe care dorim să-i încurajăm şi să-i aplaudăm mulţi ani de acum înainte! Centrul de Cultură Arcuş şi instituţiile partenere au fost mereu deschise tinerilor artişti, inclusiv şi mai ales de Ziua Culturii, când mai mult ca niciodată ar trebui să mizăm pe tinerii creatori din toate formele de expresie culturală. Programul Zilei Culturii Naţionale – de miercuri, 15 ianuarie 2020 – va fi deschis de un adolescent,Vasile Berde Luca Ștefan, a cărui joacă de-a cinemaul a lăsat în urmă trei scurtmetraje : The Second Target (2017), Don t open the door (2017) şi You First (2019). Ne bucurăm să aducem în Sfântu Gheorghe un tânăr artist care să-i încurajeze şi pe adolescenţii din oraşul nostru să facă film şi să ajungă în comunitatea Super– un Festival internaţional de filme făcute de adolescenţi, unde Vasile Berde Luca Ștefan a ajuns cu primele sale producţii cinematografice şi a devenit un nume care promite. Tânărul cineast ne va vorbi despre pasiunea sa pentru film, despre obsesia sa artistică pentru fricile ce ne bântuie când suntem singuri acasă şi despre scurtmetrajul care i-a fost selecţionat şi premiat la mai multe festivaluri de gen – Don t open the door – producţie ce va fi proiectată şi la Centrul de Cultură Arcuş. -
2019. 11. 04.
Rezultate la proiectul de finanțare pentu editarea revistelor literare pentru copii și tineret etapa
Rezultate la proiectul de finanțare pentu editarea revistelor literare pentru copii și tineret etapa II -
2019. 10. 23.
Rezultate la proiectul de finanțare pentu editarea revistelor literare pentru copii și tineret.
Rezultate la proiectul de finanțare pentu editarea revistelor literare pentru copii și tineret. -
2019. 10. 16.
Instituţia noastră este partener Euroscola – Educaţia schimbă vieţi
La acest început de secol 21, Romulus Cioflec a ajuns doar în studiile de istoria literaturii române semnate de cercetători. Pentru cititorii de toate vîrstele, inclusiv şi mai ales elevi, biografia şi opera scriitorul din Araci au rămas necunoscute sau cel mult nişte titluri de cărţi şi un nume de autor cu o rezonanţă exotică, nume amintit în relaţie cu alţi mari scriitori români. În aceste condiţii, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a răspuns ofertei de a deveni partenerul unui proiect care contribuie la promovarea scriitorului printre elevii din judeţul nostru şi din toată ţara. Este vorba de elevi de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe, care s-au înscris în noua Ediţie a Competiţiei Euroscola cu ambiţia de a-i determina şi pe alţi tineri să-l descopere şi să se apropie de Romulus Cioflec. Elevii de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe au mai participat la Concursul Euroscola, în urmă cu doi ani, cînd s-au confruntat cu 100 de şcoli din România şi au ieşit pe Primul loc. Ediţia 2019-2020 Euroscola le propune elevilor din România să intre în celebra competiţie europeană sub deviza "Educaţia schimbă vieţi", iar asta înseamnă să identifice o personalitate locală sau naţională pe urmele căreia tinerii să ajungă a descoperi forţa educaţiei de a le schimba propria viaţă şi viaţa unei comunităţi. Indiferent ce loc vor ocupa la această ediţie, elevii de la CNMV au cîştigat deja admiraţia comunităţii noastre, pentru că au ales să pornească pe urmele lui Romulus Cioflec, iar acest lucru este posibil şi datorită Luminiţei Cornea – cărţile sale (unele publicate la Editura instituţiei noastre), dedicate scriitorului din Araci, joacă acum rolul unui adevărat însoţitor de drum în curajoasa călătorie a tinerilor covăsneni. O călătorie la care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este onorat să fie partener de drum. -
2019. 10. 14.
Sărbătoarea toamnei din Barcani
Duminică, 13 octombrie, terenul de sport din comuna Barcani s-a transformat într-un spaţiu de întîlnire şi sărbătoare pentru pentru iubitorii de folclor şi producătorii de fructe şi legume din zona Buzaielor. Astfel, toamna şi recoltele sale au fost sărbătorite în paşi de dans, cu participarea: Ansamblul Cununa Carpaţilor al Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, Taraful de copii Ciobănaşul din Întorsura Buzăului, Corul Pădureni din Barcani, Formaţia vocal-instrumentală Cristal 2000, solişti vocali Mălina Boriceanu şi Ana-Maria Popica. Organizatori : Asociaţia Cununa Carpaţilor din Întorsura Buzăului, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna. -
2019. 10. 11.
De ce VISOR şi cine profită de pe urma lui?
Zilele acestea a apărut în spaţiul public din Secuime un termen, VISOR, în jurul căruia pare a se construi ceva. Ceva de durată spun cei care se ascund în spatele lui. Realitatea este că VISOR a apărut din nevoia de a NU se pierde ceea ce s-a construit prin cele trei ediţii ale Bienalei de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc : o structură profesională de promovare, în două direcţii : de promovare a artiştilor vizuali locali, din ţară şi din întreaga lume şi, odată cu ei, de promovare a unui spaţiu cultural din România, spaţiu cunoscut sub denumirea de Ţinutul Secuiesc. De cîţiva ani, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a propus instituţiilor de cultură din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să-şi unească eforturile pentru a exploata împreună, şi în folosul comunităţilor locale din zonă, VALOAREA DE BRAND pe care această denumire istorică, Ţinutul Secuiesc, o are. Aşa s-au născut Bienala de Grafică şi Bienala de Fotografie – proiecte al căror scop este să stimuleze resursele creative ale artiştilor vizuali din zonă, prin confuntarea lor cu artişti vizuali din întreaga lume, să promoveze valorile Ţinutului Secuiesc, în toată diversitatea lor, să le integreze în dialogul cultural naţional şi internaţional şi să încurajeze astfel turismul cultural în zonă. Aşa s-a născut şi VISOR. -
2019. 10. 11.
De la Tîrgu Secuiesc la Hollywood – André de Dienes
Ikafalvi Diénes Andor György (1913–1985) a devenit un fotograf celebru la Hollywood, sub numele de André de Dienes, şi a rămas în istoria fotografiei drept un artist rebel, pasionat mai ales de două teme, nudurile şi peisajele. Cele mai importante creații ale sale sînt fotografiile nud, prin care a scos modelele din studio, fotografiindu-le în natură – imagini poetice, creative, suprarealiste – și seria de fotografii cu Marilyn Monroe. În ciuda faptului că majoritatea surselor spun că s-a născut la Turia, potrivit registrului de evidență a populației, Diénes s-a născut pe 18 decembrie 1913, la Tîrgu Secuiesc. Expoziţia André de Dienes este vernisată sîmbătă, 12 octombrie 2019, ora 17.00, la Centrul de Cultură Arcuş din Sf. Gheorghe şi marţi, 22 octombrie, ora 17.00, la Casa de Cultură Vigadó din Tîrgu Secuiesc. Organizatori: Consiliul Județean Covasna, Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Primăria Tîrgu Secuiesc, Casa de Cultură Vigadó. -