• Ştiri şi actualităţi

 • 2022. 03. 03.

  Seria dezbaterilor culturale din anul 2022 a fost deschisă la Baraolt

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna continuă şi în acest an Programul său pe termen lung, prin care deschidespaţii de întâlnire şi dezbatere cu operatorii culturali din localităţile covăsnene (producătorii / organizatorii de fapte de cultură). Scopul acestor Forumuri deschise în diferite zone covăsnene : confirmarea vechilor colaborări şi iniţierea de noi relaţii, în acord cu nevoile comunităţilor şi schimbările din peisajul cultural covăsnean; cunoaşterea noilor colegi care activează în cultura covăsneană şi identificarea căilor prin care ne putem sprijini reciproc în organizarea şi promovarea evenimentelor culturale; activarea unor canele de comunicare (facebook, whats-up, etc), pentru a crea o comunitate virtuală de dialog pe teme de actualitate. Prima întâlnire a avut loc la Baraolt, unde colegii din Tălişoara, Filia, Bodoş, Căpeni, Doboşeni, Vârghiş şi Băţanii Mici au discutat problemele culturale specifice zonei. Următoarea întâlnire va avea loc pe 4 martie 2022, cu organizatorii culturali din Târgu Secuiesc și împrejurimi.

 • 2022. 01. 28.

  Premiile Orbán Balázs 2021

  Vineri, 28 ianuarie 2022, la Palatul Culturii din Târgu Mureş s-au decernat Premiile Balázs Orbán pe anul 2021.

  Este vorba de cea mai înaltă distincţie a Regiunii ce poartă numele marelui etnograf Orbán Balázs, care a descris pentru prima dată Ţinutul Secuiesc drept o entitate unitară. Premiul Balázs Orbán a fost înfiinţat în anul 2011 de către Consiliile judeţene Covasna, Harghita şi Mureş şi este acordat unor personalităţi cu merite deosebite în dezvoltarea şi modernizarea Ţinutului Secuiesc, respectiv în valorificarea tradiţiilor sale specifice.

  Premiul Balázs Orbán 2021, în județul Covasna, i-a fost acordat doamnei Dr. Mária Pető– profesoară de matematică şi fizică, cercetător, fost director interimar al Colegiului Reformat din Sfântu Gheorghe, deţinătoare a unor prestigioase premii.

 • 2022. 01. 26.

  Ediţia 2022 a Concursului de Artă Plastică Kőrösi Csoma Sándor

  Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasnaîn colaborare cu Primăria oraşului Covasna, Galeria Kádár László din Covasna, Asociația pentru Educație Publică Kőrösi Csoma Sándor – lansează Apelul de participare la Ediţia 2022 a Concursului de Artă Plastică Contemporană, cu tema Cu ochii larg deschişi. Concursul se desfăşoară în cadrul evenimentului Zilele Kőrösi Csoma Sándor şi este dedicat marelui cărturar omagiat.

  Ediţia 2022 a Concursului de Artă Plastică Kőrösi Csoma Sándor este concepută a se desfăşura sub titlul / pe tema Cu ochii larg deschişi. Un titlu cu rezonanţă culturală, în spiritul căruia organizatorii Concursului îi provoacă pe artişti să privească cu ochii larg deschişi spre o capodoperă a Universului, planeta Pământ

 • 2022. 01. 13.

  Ziua Culturii Naţionale

  Sâmbătă, 15 ianuarie, de la ora 18, Centrul de Cultură Arcuș, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Covasna, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Covasna, celebrează Ziua Culturii Române împreună cu poetul Ionel Simota (Miercurea Ciuc), profesoara Luminița Cornea (Sf. Gheorghe), pianistul Viniciu Moroianu (București), violoncelistul Anton Niculescu și pictorii Vasile Ostahi și Mihai Ostahi (Chișinău).

 • 2022. 01. 08.

  O Expoziţie itinerantă din 2021 îşi continuă drumul şi în 2022

  Expoziţia itinerantă în aer liber–numităRetrospectiva Cluburilor de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc, Ediţia3– îşi continuă drumul şi în 2022. După vernisajul din toamna lui 2021,din Piaţa Libertăţii din Sfîntu Gheorghe, Retrospectiva a ajuns la Tîrgu Secuiesc, apoi Miercurea Ciuc, de unde am demontat-o recent şi am adus-o la Odorheiu Secuiesc. Aşadar, din 10 ianuarie pînă în 17 februarie, poveştile cu bărbaţi din cele 86 fotografii reunite în Expoziţie îşi aşteaptă vizitatorii înPiaţa Márton Áron din Odorheiu Secuiesc!

  TemaRetrospectivei din 2021 a fost Bărbatul. Astfel, membrii celor 11 cluburi-foto din zonă au fost provocaţi să surprindă în imaginile lor Bărbatul, în diversitatea ipostazelor sale – de cap de familie, de model pentru copiii săi, de simbol al puterii fizice şi mentale, de jumătate a femeii.

 • 2021. 12. 18.

  În aşteptarea îngerilor – episodul4

  Ultima duminică dinaintea Crăciunului, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna transmite online, pe pagina facebook a instituţiei, un vechi colind românesc – Sus, la Poarta Raiului –, care prinde viaţă datorită vocii tinerei Marin Maria-Anastasia, din Sfîntu Gheorghe

  Anastasia este elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfîntu Gheorghe, specializarea Pedagogie. Pasiunea pentru muzică şi-a descoperit-o la 6 ani, cînd a început să cînte. De atunci, muzica i-a devenit prieten drag, de care nu vrea să se despartă niciodată şi în tainele căreia va continua să pătrundă, căci Anastasia ştie că mai are multe de experimentat şi de învăţat, pentru a-şi împlini visul, acela de a ajunge la inimile oamenilor prin vocea sa. Deocamdată, călătoreşte şi experimentează pe terenul muzicii uşoare, pop şi populare. Pe lîngă preocuparea de a-şi cultiva continuu vocea, Anastasia doreşte să facă performanţă şi în arta educaţiei/ pedagogie, căci este domeniul care îi oferă şansa să-şi exprime şi să-şi valorifice toate pasiunile sale – muzica, teatrul, psihologia şi dansul – în mijlocul copiilor!


  Echipa Centrului de Cultură al Judeţului Covasna vă doreşte un Crăciun plin de lumină şi căldură!

 • 2021. 12. 16.

  În aşteptarea îngerilor – episodul3

  Cadoul vizual de Crăciun, pe care vi-l dăruim în episodul3 al serialului nostru, l-am pus la cale cu ajutorul meşterului Demeter Miklós, din mîinile căruia va ieşi la lumină Scaunul Luciei, împreună cu povestea unui foarte vechi obicei legat de ziua de 13 decembrie. Tradiţiile legate de 13 decembrie sunt numeroase, dar toate fac din această zi o Sărbătoare a luminii şi a dezvăluirii vrăjitoarelor, aşa cum este şi obiceiul numit Scaunul Luciei. Este vorba de un obicei cu care se ocupau mai ales tinerii aventuroși din comunitate : pe 13 decembrie începea confecţionarea scaunului și, în fiecare zi, meșterul efectua doar o singură fază, pentru a-l finaliza pe 26 decembrie, în Ajunul Crăciunului. La confecţionarea scaunului se foloseau nouă specii diferite de lemn, iar părțile componente trebuiau asamblate fără cuie, numai cu știfturi și pene. În Ajunul Crăciunului, scaunul era dus în biserică, ascuns sub haine, iar cel ce se urca pe el în timpul binecuvîntării putea recunoaşte vrăjitoarele printre femeile aflate în lăcaşul de cult.

 • 2021. 12. 02.

  În aşteptarea îngerilor – episodul2

  În aşteptarea Îngerilor, v-am pregătit un alt dar vizual de Crăciun, pe care îl vom transmite în a doua duminică de Advent. De data aceasta, în Atelierul nostru vă aşteaptă Mária Vollancs, care o să vă arate cum să faceţi una dintre cele mai colorate, aromate şi savuroase bucurii de Crăciun : Mere glazurate!

  Nu aveţi nevoie decît de : - cîteva mere - 250g de zahăr - 0,7g de miere - 1 decilitru de apă - 1 lingură de unt (80%) - 1 lingură mică de colorant alimentar - roșu

 • 2021. 11. 26.

  În aşteptarea îngerilor – episodul1

  La sfîrşitul anului trecut, instituţia noastră a lansat Proiectul În aşteptarea îngerilor, prin care am încercat să răspundem la întrebarea : cum să sărbătorim Crăciunul în spiritul tradiţiilor de altădată? Iar răspunsul s-a concretizat în realizarea unor scurte filme documentare cu meşteri şi artişti – păstrători de valori tradiţionale. Este vorba de înregistrări video care urmează a fi transmise online, pe pagina facebook a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, în duminicile celor patru săptămîni de dinaintea Crăciunului. Într-o primă formă, Proiectul a fost lansat în decembrie 2020 şi s-a bucurat de o mare audienţă, adunînd zeci de mii de vizualizări. Aşadar, continuăm acest Proiect şi în decembrie 2021, prin realizarea de documentare care să funcţioneze ca nişte DARURI / CADOURI VIZUALE din partea instituţiei noastre şi care să încurajeze comunităţile covăsnene să sărbătorească Crăciunul în spiritul tradiţiilor de altădată.

 • 2021. 10. 19.

  Concurs

  Centrul de Cultură al Județului Covasna acordă finanțări nerambursabile pentru editări de reviste literare pentru copii și tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 21 decembrie 2021.
 • 2021. 10. 14.

  Expoziție Csoma

  Expoziție Csoma
 • 2021. 10. 06.

  Visor2021 şi momentul său decisiv

  Cîteva zile, între 8-10 octombrie, Vancsó Zoltán se află în Visor-ul / Vizorul Festivalului de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc. Pasionaţii de fotografie îl pot întîlni : la Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, unde artistul deschide un Atelier de fotografie, în 8 şi 9 octombrie, ora15; la Vernisajul Expoziţiei de fotografie Vancsó Zoltán, din Piaţa Libertăţii (sîmbătă, 9 octombrie, ora 11) şi la proiecţiile cu două dintre filmele sale, de la Cinema Arta (din 9 şi 10 octombrie, ora 15).

  Cum am spus, prin prezenţa lui Zoltán Vancsó în Visor-ul din Sfîntu Gheorghe, acest foarte tînăr şi necesar Festival de Artă Fotografică trece printr-un moment decisiv, în sensul că este de neratat, precum clipele memorabile pe care numai aparatul de fotografiat le poate salva de la dispariţie. Dar şi în sensul că ţinuta Visor-ului a fost ridicată la un nivel ce impune reflecţie din partea tuturor pasionaţilor de fotografie din zonă.

  VisorFestivalul de Artă Fotografică din Sfîntu Gheorghe este un Proiect al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, coordonat de Levente Vargyasi, realizator de filme documentare şi fotograf. Visor se desfăşoară în cadrul Programului Zilele Ţinutului Secuiesc.

 • 2021. 10. 02.

  Mozsika – serie de ateliere de pregătire în domeniul muzicii populare

  Centrul de Cultură al Județului Covasna și Consiliul Judeţean Covasna organizează o nouă ediţie a tradiţionalului Atelier de muzică populară Mozsika, care nu se va mai desfăşura doar pe durata unei săptămâni, ci într-un format special. Este vorba de un nou concept al Proiectului Mozsika, cu o desfăşurare în mai multe etape, pe durata a câteva luni, între 15 octombrie 2021- 15 iunie 2022, perioadă în care, la Târgu Secuiesc, se va derula o serie de ateliere /workshop-uri de pregătire în domeniul muzicii populare.

  Scopul Atelierului Mozsika a rămas acelaşi :cultivarea pasiunii pentru muzica şi dansurile populare din Transilvania şi formarea instrumentiştilor necesari pentru ca valorile tradiţionale să fie păstrate în forme autentice şi vii.

  Grupul ţintă al workshop-ului/atelierului, adică cine poate participa la Mozsika : persoane pasionate de folclorul muzical, care ştiu să cânte bine la vioară, violă, acordeon şi contrabas şi care doresc să înveţe, sub îndrumarea unor specialişti în domeniu, partituri valoroase din folclorul muzical specific comunităţilor din Ardeal, pe care să le înterpreteze apoi la aceste instrumente.

 • 2021. 09. 28.

  Rezultatele concursului

  Centrul de Cultură al Județului Covasna acordă finanțări nerambursabile pentru editări de reviste literare pentru copii și tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 21 decembrie 2021.
 • 2021. 09. 26.

  Varmeli – o formă de autenticitate ce se naşte din întîlnirea dintre trecut şi prezent

  Unul dintre obiectivele fundamentale ale Centrului de Cultură al Judeţului Covasna este protejarea şi cultivarea autenticităţii, în toate formele sale de expresie, iar prin acest text de sociologie culturală vă supunem atenţiei o formă de autenticitate ce se naşte din întîlnirea dintre trecut şi prezent. O întîlnire în care e vorba implicit despre cum se moşteneşte / transmite mai departe un set de valori din care face parte şi ELEGANŢA. Prin acest text, punem de fapt în discuţie o formă de cultivare a valorilor tradiţionale extrem de importantă, pentru că răspunde unei nevoi fundamentale a omului: nevoia de a se îmbrăca. Este vorba de arta vestimentară de inspiraţie folclorică, pe terenul căreia activează şi o creatoare din Sfîntu Gheorghe, care în septembrie 2021 a reprezentat judeţul Covasna la Conferinţa internaţională cu titlul Veşminte de altădată şi de astăzi.

 • 2021. 09. 23.

  Sărbătoarea kürtőskalács-ului se întoarce!

  După o pauză de un an, aromele inconfundabile ale cozonacului secuiesc vor umple din nou Piața Centrală din Sfîntu Gheorghe, iar asta înseamnă că va prinde viaţă Ediţia4 a unei mult-aşteptate Sărbători : Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, programat a se desfăşura între 2-3 octombrie 2021.

  Festivalul a intrat deja în tradiţia comunităţii, drept urmare şi anul acesta se va desfăşura sub forma unei Sărbători populare, al cărei scop a rămas acelaşi : să trăim bucuria de a fi împreună, în toată diversitatea noastră, în jurul unor ispititoare arome dulci, în jurul celebrului Concurs Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc şi în inima Tîrgului de produse tradiţionale, dar şi în jurul unor programe culturale pentru toate vîrstele.

  Activităţile pentru copii se vor desfăşura sub genericul „De la spic pînă la cozonac”. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va organiza Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului, unde copiii vor fi învățați cum trebuie preparat cozonacul secuiesc, iar pe parcursul unor activităţi interactive, cei mici vor afla de povestea spicului de grîu, cu toate episoadele sale : cum se face făina din cereale, cum se frămîntă aluatul dospit şi cum se coace cozonacul kürtős.

  Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci este organizat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Primăria municipiului Sfîntu Gheorghe. Co-organizatori: Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, Casa de cultură Kónya Ádám, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc, Tega SA.

 • 2021. 09. 23.

  Cîştigătorii Concursului pentru înnoirea identităţii vizuale a Zilelor Ţinutului Secuiesc

  Organizatorii Zilelor Ţinutului Secuiesc au lansat în iulie un Concurs de proiecte pentru înnoirea identităţii vizuale a acestui Program cultural, de anvergură regională, în sensul că este produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş.

  Concursul s-a desfăşurat conform Regulamentului din Apelul de participare, ultima sa etapă constînd în jurizarea celor 27 de lucrări înscrise în competiţie şi desemnarea cîştigătorilor celor două premii : Premiul Juriului şi Premiul Publicului. Cel mai important premiu, în valoare de 3000 lei, a fost decis în urma evaluării lucrărilor de către un Juriu alcătuit din trei reprezentanţi ai Centrului de Cultură al Judeţului Covasna şi doi profesionişti în domeniul artelor vizuale, Csaba Damokos şi Balázs Gábor. Juriul a considerat că lucrarea lui Bács Botond este cel mai bun concept vizual înscris în Concurs, cîştigînd astfel premiul de 3000 lei. Premiul Publicului, adică lucrarea care a primit cele mai multe like-uri pe facebook, a revenit artistei Kinga Pálfi.

 • 2021. 08. 23.

  Concurs

  Centrul de Cultură al Județului Covasna acordă finanțări nerambursabile pentru editări de reviste literare pentru copii și tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 21 decembrie 2021.
 • 2021. 08. 10.

  Atelierul de Dans Popular şi Dezvoltare în Echipă din Lunca de Jos

  În perioada 1-7 august 2021, în Complexul Boros din Lunca de Jos s-a desfăşurat Ediţia XIV a Atelierului de Dans popular şi Dezvoltare în echipă – Miriapod/ Százlábú, un proiect iniţiat şi coordonat de referentul instituţiei noastre în domeniul folclorului coregrafic, Virág Endre. Anul acesta, Atelierul de dans popular şi dezvoltare în echipă a reunit 170 de copii şi tineri ce activează în Ansmblul Miriapod/ Százlábú, cărora, timp de o săptămînă, li s-au oferit toate condiţiile pentru a se întoarce în timp, pe vremea bunicilor şi străbunicilor, şi pentru a trăi în universul material şi spiritual în care s-au născut cîntecele şi dansurile tradiţionale pe care ei le învaţă şi pe care vor să le salveze de la dispariţie. Este vorba de o întoarcere în timp care este posibilă doar într-un spaţiu cultural cu totul special, cum este cel din satul Lunca de Jos, unde cele 14 căsuţe-muzeu oferă condiţii de viaţă în stil tradiţional, datorită vecinătăţii cu pădurea şi aerului curat şi revigorator, datorită peisajului de o frumuseţe unică, datorită sătenilor ce păstrează în forme vii cîntecele şi dansurile tradiţionale specifice locului, datorită spaţiului oferit de Şura de dans, unde se desfăşoară lecţiile şi reprezentaţiile de dans tradiţional.

 • 2021. 07. 16.

  Concurs de proiecte pentru noua identitate vizuală a Zilelor Ţinutului Secuiesc

  Organizatorii Zilelor Ţinutului Secuiesc lansează un Concurs de proiecte pentru reînnoirea identităţii vizuale a acestui Program cultural. Concursul este deschis graficienilor şi grupurilor de creaţie din domeniul comunicării vizuale şi are drept SCOP: descoperirea şi alegerea unui proiect de identitate vizuală inovator, cu elemente care să funcţioneze unitar şi care să valorifice creativ marca identitară a denumirii istorice Ţinutul Secuiesc.

  Despre Zilele Ținutului Secuiesc

  Lansat cu 12 ani în urmă, Zilele Ţinutului Secuiesc este un Program cultural conceput a se desfăşura în toamna fiecărui an şi este produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş. Este vorba de un Program ce reuneşte cele mai diverse proiecte şi fapte de cultură (concerte, spectacole de folclor muzical şi coregrafic, reprezentaţii teatrale, expoziţii de arte vizuale, întâlniri cu scriitori, dezbateri, lansări de carte, etc), în cât mai multe localităţi din cele trei judeţe partenere, mai ales în localităţile unde evenimentul cultural ajunge mai greu.

  În esenţă, Zilele Ţinutului Secuiesc este un Program cultural ce se integrează în efortul de aface din cultură un adevăratinstrument de comunicare şi dezvoltare comunitară şi regională, iar SCOPUL său este: să stimuleze resursele creative din zonă, să activeze şi să formeze noi publicuri, să încurajeze parteneriatulcultural între instituţiişi localităţi din Secuime, pentrua exploata împreună, şi în folosul comunităţilor locale, VALOAREA DE BRAND pe care denumirea istorică de Ţinutul Secuiesc o are.


  vezi în file conţinutul Apelului de participare, respectiv Regulamentul Concursului •