• Ştiri şi actualităţi

  • 2021. 01. 26.

    Apel de participare – Concurs de fotografie

    Caravana arteidouă spaţii culturale, Komárno şi Háromszék, în oglinda artei fotografice

    Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Clubul de Fotografie Helios din Komárno (Slovacia) anunţă organizarea unui concurs de fotografie deschis pentru fotografii profesionişti şi amatori din cele două spaţii culturale. Este vorba de proiectul CARAVANA ARTEI – Komárno şi Trei Scaune în oglinda artei fotografice, care a câştigat licitaţia de proiecte finanţată de Ministerul Resurselor Umane din Ungaria. Scopul Proiectului este să stimuleze creativitatea artiştilor fotografi din Komárno şi din Háromszék / Trei Scaune / judeţul Covasna, prin implicarea lor în procesul de cunoaştere şi promovare a celor două regiuni partenere.

    vezi Apelul de participare în file

  • 2021. 01. 11.

    Ziua Culturii Naţionale – 15 ianuarie 2021

    La sfîrşitul lui 2020, anul călătoriilor suspendate, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a publicat însemnările de călătorie ale unui scriitor născut în Araci, volum prin care le propune cititorilor să descopere cum şi unde călătorea un scriitor ardelean cu un secol în urmă. Este vorba de volumul Romulus Cioflec, Însemnări de călătorie– de prin reviste adunate, ediție îngrijită și studiu introductiv de Luminița Cornea. Pentru a înţelege importanţa acestei cărţi, care cuprinde notele de călătorie ale lui Romulus Cioflec, apărute în publicațiile vremii între anii 1907-1926, trebuie să pornim de la o incontestabilă realitate : în literatura oricărei naţiuni, respectiv în biografia oricărui scriitor, călătoria este una dintre temele fundamentale, care se regăseşte în texte de o mare diversitate, deschizătoare de direcţii şi genuri literare.

    De Ziua Culturii Naţionale, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna transmite online lansarea unei cărţi care recuperează şi reuneşte texte cu valoare documentară şi cu un rarisim parfum de epocă. Despre povestea acestui volum şi despre locul pe care îl ocupă printre cărţile semnate de Romulus Cioflec va vorbi Luminiţa Cornea.

  • 2020. 12. 20.

    Duminică seara – primiţi cu colindul?

    Duminică seara – primiţi cu colindul?

    Primiţi cu colindul?– aceasta-i întrebarea din Ajunul Crăciunului! O întrebare care, din cauza pandemiei, nu mai poate răsuna în spaţiul real, la ferestrele caselor noastre. Dar putem rosti întrebarea la ferestrele virtuale pe care le deschideţi cu ajutorul Internetului.

    Primiţi cu colindul?– ne va întreba Mălina Boricean, din Sita Buzăului, care – duminică, 20 decembrie – va veni la fereastra virtuală deschisă de instituţia noastră cu un vechi colind românesc : Aseară pe-nserate.

    Mălina Boricean este o tînără care învaţă să păstreze în forme vii nu doar vechile colinde româneşti, ci tot ce ţine de valorile tradiţionale ale comunităţii în care a crescut. Mălina este elevă la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, unde studiază canto popular, un studiu pe care l-a început de la 7 ani, odată cu înscrierea la Școala Populară de Arte și Meserii Tiberiu Brediceanu din Brașov.

    Vă dorim un Crăciun luminos!

  • 2020. 12. 19.

    În aşteptarea îngerilor – Daruri video de Crăciun din partea CCJC

    Ne-am obişnuit să spunem că împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiții din lume, dar felul cum astăzi împodobim brazii şi trăim această Sărbătoare creştină este din ce în ce mai departe de tradiţiile în care au crescut părinţii, bunicii şi străbunicii noştri. Cum pe vremuri nu existau supermarketuri, de unde să cumpărăm beteală, globuleţe colorate şi fel de fel de bomboane învelite în staniol sau hîrtie colorată, pomii de Crăciun erau împodobiţi cu mere, nuci, figurine din hîrtie şi bomboane făcute în casă.

    Pentru a ne pregăti de Crăciun în spiritul tradiţiilor de altădată, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a deschis un Atelier, În aşteptarea îngerilor, unde a invitat meşteri şi artişti din judeţul nostru.

    Responsabil proiect: Szőts P. Zsuzsa

  • 2020. 12. 18.

    Ziua Minorităţilor Naţionale

    De Ziua Minorităţilor Naţionale, vineri, 18 decembrie, de la ora 18.00, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna transmite online premiera filmului documentar Székföldje–Szórványban a tömb peremén / Pămînt natal–Risipiţi la marginea matricei.

    Ziua de 18 decembrie a intrat în istorie în anul 1992, cîndAdunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase. Declaraţia a fostprimul document internaţional care oferea o garanţie de respectare a drepturilor minorităţilor, în cadrul general de apărare a drepturilor omului, motiv pentru care mai multe state au dorit să-i marcheze importanţa,prin desemnarea zilei de 18 decembrie drept Ziua Minorităţilor Naţionale.

  • 2020. 10. 31.

    Lansarea online a volumului Oameni de seamă din Trei Scaune în cimitirul Házsongárd

    Joi, 30 octombrie 2020, a avut loc lansarea online a volumului Oameni de seamă din Trei Scaune în cimitirul Házsongárd. Este vorba de un proiect editorial pe care Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna l-au finalizat, prin Editura Judeţeană Háromszék, cu ocazia restaurării mormântului Contelui Mikó Imre.

    Editorul volumului este istoricul Zsuzsa Szőts Papp, referent al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, care a prezentat structura publicaţiei. Zsuzsa Szőts Papp a precizat că de 10 ani cercetează mormintele din Házsongárd ale oamenilor de seamă cu legături în Háromszék / Trei Scaune, construind o bază de date pe care o actualizează continuu, iar descoperirea de noi informații a determinat-o să vină cu un nou concept. Astfel, 15 noi titluri îmbogățesc ediţia actuală a volumului, pe lângă cele vechi. Primele 39 de titluri vizează personalitățile care s-au născut în Háromszék, iar la sfârșitul publicației există un registru al celor cu descendență în Trei Scaune, care și-au găsit odihna eternă în Házsongárd.

  • 2020. 10. 29.

    Rezultate


  • 2020. 10. 19.

    Laureaţii Stup2020 – Retrospectiva filmului documentar

    Stup2020 – Retrospectiva filmului documentar a reunit poveşti de viaţă dintre cele mai diverse, care au fost transmise online în cadrul Zilelor Ţinutului Secuiesc, colorînd Programul acestui eveniment, ajuns la EdiţiaXI. Cele 16 producţii înscrise în Concursul deschis de Retrospectiva Stup2020 au fost evaluate de un juriu alcătuit din : Buglya Sándor – regizor, laureat al Premiului Balázs Béla, conducătorul secției de film și artă fotografică la MMA; Péterffy András – regizor, laureat al Premiului Balázs Béla, conducătorul Asociației Dunatáj.

  • 2020. 10. 14.

    Rezultat la anunț de proiect

    Link la anunțul de lansare proiect de finanțare
  • 2020. 10. 08.

    Instituţia noastră a colaborat şi anul acesta cu tinerii organizatori ai Zilelor Sfîntului Mihail

    Printre tradiţionalele Sărbători de Toamnă se remarcă Ziua Sfîntului Mihail, care se organizează în fiecare septembrie. Conform tradiției, această Sărbătoare și evenimentele legate de ea au fost integrate în viaţa ceangăilor din Bîrsa. În zilele noastre, rosturile Sărbătorii s-au schimbat puțin, în sensul că întreaga sa desfăşurare are drept scop păstrarea identității comunităţilor maghiare din satele săcelene şi promovarea valorilor şi tradiţiilor specifice acestor comunităţi.
    Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a răspuns invitaţiei Clubului Maghiar de Tineret din Săcele de a contribui la desfăşurarea Zilelor Sfântului Mihai, Ediţia 2020, prin susţinerea unei reprezentaţii a Teatrului de Păpuși Cimborák, care a avut loc în 4 octombrie.

  • 2020. 10. 05.

    G6 din Secuime deschide o fereastră virtuală spre grafica internaţională contemporană

    A început octombrie, luna cînd Ediţia6 a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc a intrat în linie dreaptă, adică în ultima sa etapă, cea a vernisajelor şi a desemnării cîştigătorilor. Prima etapă a acestui complex şi prestigios Proiect internaţional de arte vizuale a început în ianuarie 2020, cu lansarea Apelului de participare la Concursul de Grafică, apel la care au răspuns 868 de artişti, din 65 de ţări de pe toate continentele, pe adresa organizatorilor din Secuime ajungînd peste 2100 de creaţii grafice. Apoi, întreaga lume s-a trezit în plină pandemie de coronavirus, dar organizatorii BienaleiG6 au găsit soluţii pentru a finaliza Proiectul la termenul stabilit, prin deschiderea unor spaţii de întîlnire în virtual.

    Aşadar, sîmbătă, 10 octombrie, de la ora 18, pasionaţii de arte vizuale sînt aşteptaţi în casa virtuală a Proiectului, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/grafikaiszemle, unde va avea loc vernisajul ExpoziţieiG6Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, prin transmiterea online a filmului G6.

  • 2020. 09. 08.

    Anunț de lansare proiect de finanțare

    Centrul de Cultură al Județului Covasna acordă finanțări nerambursabile pentru editări de reviste literare pentru copii și tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 21 decembrie 2020.

    La concurs pot participa editurile şi redacţiile revistelor literare pentru copii și tineri.

    Termenul limită de înscrierea proiectelor editoriale: 08. 10. 2020., ora 12:00.

    Documentele necesare înscrierii de proiecte editoriale precum și regulamentul de concurs sunt disponibile mai jos.

    Mai multe detalii despre sesiunea de finanţare puteţi obţine la e-mail office@cultcov.ro sau tel.: 0267-351 648.

  • 2020. 08. 27.

    Continuăm promovarea meşteşugurilor tradiţionale din Secuime cu o Expoziţie în oraşul Covasna

    În ultimii 5 ani, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a inclus în programul său de activitate numeroase proiecte de valorificare şi promovare a meşteşugurilor tradiţionale covăsnene, care au constat în publicarea unor monografii şi organizarea de tîrguri, ateliere, expoziţii şi proiecţii de filme documentare despre diverşi meşteri din judeţul nostru. Toate aceste proiecte fac parte dintr-o Strategie de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale covăsnene. Este vorba de o Strategie care a fost întocmită în perioada 2015-2016, cînd Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna au implementat Proiectul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare, un proiect finanţat de stateleIslanda, Liechtenstein şi Norvegia, în cadrul unui program european de conservare şi revitalizare a patrimoniului cultural şi natural.

    Din această Strategie pe termen lung face parte şi Expoziţia Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime, care va fi vernisată marţi, 1 septembrie, de la ora 16, la Galeria de Arte  Kádár László din oraşul Covasna. Expoziţia va fi deschisă de  etnograful Dr. Kinda István – consultantul ştiinţific al Proiectului  Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare.

  • 2020. 08. 25.

    Gazda József şi misiunea sa culturală

    Amintiri, destin, maghiari risipiţi, moştenire, comunitate, istorie, identitate naţională şi misiune sînt cuvintele care definesc viaţa lui Gazda József – protagonistul documentarului-portret pe care îl vom transmite online joi, 27 august, de la ora 20. Teoretician al artei, autor de manuale şi sociograf, Gazda József este o personalitate marcantă a culturii covăsnene, activitatea sa fiind legată de numele altor personalităţi maghiare, care au lăsat în urmă opere de valoare universală. Este vorba în primul rînd de soţia sa, artista Gazdáné Olosz Ella, un reper în istoria artelor textile, apoi de pictorul Gyárfás Jenő, datorită căruia s-a apropiat de artele plastice şi a devenit un teoretician al artei, şi nu în ultimul rînd de legendarul explorator şi filolog secui, Kőrösi Csoma Sándor, pe care Gazda József l-a adus în atenţia lumii ştiinţifice internaţionale.

  • 2020. 08. 18.

    Galeria de portrete – László Botka

    Seria documentarelor ce alcătuiesc Galeria de portrete covăsnene a ajuns la episodul4, pe care îl vom transmite online joi, 20 august, de la ora 20, cînd vă aşteptăm la întîlnirea cu László Botka– venerabil actor de comedie, pe care teatrul maghiar l-a pierdut în vara lui 2008. În adolescenţă,László Botka visa să ajungă inginer mecanic, însă după absolvirea liceului a descoperit teatrul, de care nu s-a mai putut despărţi, devenind un îndrăgit dansator-comediant. Actorul şi-a început cariera artistică în Satu Mare, a jucat celebre personaje, din peste 150 de piese, pe mai multe scene transilvănene, dar Sfîntu Gheorghe a devenit oraşul pe care l-a iubit mai mult decît locul unde s-a născut. Lui László Botka îi plăcea să depene amintiri, iar în documentarul-portret de joi seara, realizat de Bartók Emese şi Somogyi Csaba, actorulare multe de povestit despre cele aproape 6 decenii pe care le-a petrecut pe scenă, despre locurile prin care a trecut şi oamenii pe care i-a cunoscut.

  • 2020. 08. 12.

    Atelierul de dans popular şi dezvoltare în echipă – Ediţia2020

    Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a reuşit să ducă la bun sfîrşit un proiect necesar şi extrem de valoros, căruia pandemia risca să-i anuleze desfăşurarea. Este vorba deAtelierul de dans popular şi dezvoltare în echipă – Miriapod/ Százlábú,proiect coordonat de coregraful Virág Endre, care a ajuns la Ediţia XIIIşi care a devenit un model despre cum investiţia în copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul muzical şi coregrafic să fie pe termen lung.

    Ediţia 2020 a Atelierului din Complexul Boroş s-a desfăşurat în două etape : prima etapă – între 27 iulie-2 august, a doua – între 3-9 august. Astfel, s-a putut lucra în grupuri mici şi în condiţii de siguranţă, pentru toţi copiii şi tinerii participanţi, respectiv cîte 20 de reprezentanţi din fiecare formaţie folclorică invitată : Ansamblurilede Dans Popular Százlábú,Százlábacskák şi Aprólábak–din Sfîntu Gheorghe, șiPitvar –dinTg. Secuiesc. Pe lîngă tinerii dansatori, au mai participat 9 muzicieni, 6 instructori de dansuri, 3 meşteşugari şi 2 instructori de jocuri populare.

  • 2020. 08. 11.

    Galeria de portrete covăsnene – Levente Nemes

    Joi, 13 august, de la ora 20, vă aşteptăm în deja mult vizitata noastră Galerie de portrete, cu tabloul vieţii actorului Levente Nemes– un artist despre a cărui activitate depun mărturiearhivele a două teatre : Teatrul Maghiar din Tîrgu Mureş, pe scena căruia a jucat timp de zece ani, şi Teatrul Tamási Áron din Sfîntu Gheorghe, pe care îl slujeşte de aproape jumătate de veac; 13 ani, între 1992-2005, actorul a fost şi directorul Teatrului Tamási Áron, perioadă în care această instituţie a început să-şi construiască o trupă competitivă şi un repertoriu curajos, în pas cu nevoile comunităţii sale de spectatori, dar şi cu ce se întîmpla în lumea teatrală contemporană.

  • 2020. 08. 05.

    Galeria de portrete covăsnene – Dániel Szőts

    Joi, 6 august, de la ora 20, transmitem online o poveste despre nobleţe, curaj şi devotament. Povestea unui om care a fost o adevărată carte de istorie– Dániel Szőts. Medic devotat, luptător pe front în Primul Război Mondial şi om de cultură de mare anvergură, Dániel Szőts şi-a scris povestea vieţii în volumul Amintiri din trecut, carte dedicată părinţilor săi, cărora le datorează faptul că a studiat medicina, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş.

    Documentarul dedicat lui Dániel Szőts face parte din ciclul Háromszéki Arcképcsarnok / Galeria de portrete din Trei Scaune – o serie de patru filme-portret dedicate unor personalităţi contemporane, care au marcat arta şi cultura covăsneană.

  • 2020. 07. 28.

    Întîlnire online cu József Jánosi

    Joi, 30 iulie, de la ora 20, transmitem online documentarul-portret József Jánosi. Este vorba de un film-portret prin care autorii, Bartók Emese şi Somogyi Csaba, documentează activitatea culturală a fostului nostru coleg, József Jánosi, cu o experienţă în domeniul folclorului coregrafic de peste jumătate de veac, experienţă acumulată în trei ipostaze : dansator, maestru coregraf şi cercetător.

    Cu acest documentar, deschidem Háromszéki Arcképcsarnok / Galeria de portrete din Trei Scaune – o serie de patru filme-portret dedicate unor personalităţi contemporane, care au marcat arta şi cultura covăsneană.

  • 2020. 07. 21.

    Întîlnire online cu Mozsika

    Joi, 23 iulie, de la ora 20, transmitem online episodul din 2016 al unui serial pe care instituţia noastră a început să-l producă din 2010, la Cernat. Este vorba deMozsika–unworkshop de muzică populară, care anul trecut şi-a consumat Ediţia9 şi care s-a născut din nevoia de a rezolva o problemă apărută în toate zonele ţării, inclusiv în judeţul Covasna. Mai precis, în judeţul nostru există și funcționează un număr redus de formații de muzică populară, iar această realitate afectează activitatea celor care vor să înveţe, să păstreze şi să promoveze dansurile tradiţionale: la repetiţii şi la reprezentaţiile scenice, ansamblurile de dansuri au imperioasă nevoie de un acompaniament muzical live, care de cele mai multe ori este imposibil de asigurat. În aceste condiţii, procesul de învăţare a dansurilor populare devine mai dificil, iar spectacolul folcloric pierde din autenticitate şi calitate, prin folosirea unui acompaniament înregistrat pe suporturi electronice.

    Din nevoia de a rezolva problema mai sus formulată s-a născut Atelierul de muzică populară Mozsika, iar joi, de la ora 20, vă aşteptăm să intrăm împreună în atmosfera acestui serial, respectiv în Gala Atelierului din 2016, unde copii de toate vîrstele vor demonstra ce au învăţat ei în cele 6 zile de studiu şi joacă, pe diverse instrumente muzicale.



  •