• Ştiri şi actualităţi

 • 2014. 10. 17.

  Judeţul Covasna are un Calendar al naturii sale

  Marţi seara, pe 14 octombrie, în Sala Toleranţei a Muzeului Naţional Secuiesc, a avut loc lansarea cărţii  Háromszék Természetkalendáriuma” (Calendarul naturii din Trei Scaune). În numele organizatorilor acestei lansări, Nagy Balázs i-a salutat pe autorii volumului: Dombi Szilvia Helga, Gaál Zsuzsanna, Majos Andrea Aranka şi biologul dr. Szabó D. Zoltán, lectorul publicaţiei. La eveniment a participat şi Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care şi-a amintit că, în 2013, când a fost lansat  Háromszék kis Természetkalendáriuma”/Mic calendar al naturii din Trei Scaune, le-a promis celor interesaţi de extinderea unui studiu pe această temă că va sprijini realizarea unui astfel de proiect editorial. Promisiunea a devenit realitate, prin frumosul şi cuprinzătorul volum  Székelyföld Természetkalendáriuma”/Calendarul naturii din Trei Scaune.

 • 2014. 10. 13.

  Festivalul Internaţional de Artă Populară - 2014

  Pe 11 şi 12 octombrie, sâmbătă şi duminică, sub un soare generos de vară târzie, Piaţa Libertăţii din Sfântu Gheorghe a devenit pentru două zile o mare scenă a diversităţii culturale, pe care au cântat şi au dansat  valoroase  ansambluri folclorice  ale minorităţilor din România, alături de invitatul special al Festivalului Internaţional de Artă Populară, care anul acesta a fost Ansamblul de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea, Ungaria.  Finanţatorul evenimentului : Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Bucureşti.

 • 2014. 10. 13.

  Să ne cunoaştem judeţul

  Vineri s-a derulat prima fază a unui program de promovare a zonei noastre și mai ales de interacțiune între sat și oraș în județul Covasna, derulat în parteneriat de Centrul de Cultură al județului Covasna, inițiatorul proiectului, și Asociația de Tineret Ecou. 30 de copii din Araci și Belin au petrecut ore bune și pline de evenimente la Sfântu Gheorghe.


 • 2014. 09. 29.

  Zilele Europene ale Patrimoniului, 20-24 septembrie 2014

  Şi anul acesta, instituţia noastră a participat la  Zilele Europene ale Patrimoniului cu un program pe care l-a iniţiat în 2008. Este vorba de conceperea unui CIRCUIT TURISTIC prin care ne propunem să promovăm diverse monumente de arhitectură specifice spaţiului nostru cultural – castele, conace, muzee, biserici, clădiri vechi, centre/monumente istorice. Aceste excursii tematice sînt deschise vizitatorilor de toate vîrstele, mai ales tinerilor, cărora le oferim o lecţie de istorie cu totul specială, imposibil de  predat în şcoală şi cu amintiri ce se cer retrăite, alături de prieteni şi musafirii familiei.

 • 2014. 09. 05.

  Cum ştii să povesteşti ca să-ţi spun cine eşti - Festival Internaţional de Teatru de Păpuşi

  Este vorba de un Festival Internaţional de Teatru de Păpuşi construit pe un concept care îşi propune să le ofere  copiilor din 24 localităţi ale judeţului Covasna şansa de a se întâlni cu foarte bune teatre de păpuşi din trei ţări, ale căror spectacole valorifică  resursele creative, educative şi formative ale poveştilor populare, dar şi resursele creative ale copiilor spectatori, prin încurajarea lor de a parcurge drumul de la micul şi necunoscutul spectator la micul şi curajosul povestitor. În Proiect   sunt implicate localităţi unde oferta culturală ajunge greu sau aproape niciodată, iar originalitatea Festivalului  constă în substanţa creativă a tuturor activităţilor, care sunt concepute a-i încuraja pe copii să povestească, fie prin imagini fie prin cuvinte, să descopere cât de mult poţi spune despre cine eşti prin felul cum ştii să povesteşti. O componentă esenţială a Proiectului este mobilitatea culturală, în sensul că spectacolele de teatru de păpuşi şi evenimentele conexe din Programul Festivalului CUM ŞTII SĂ POVEŞTI CA SĂ-ŢI SPUN CINE EŞTI se desfăşoară în 24 localităţi din judeţul Covasna.

 • 2014. 07. 04.

  Anunț lansare sesiune de finanțare

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna anunţă, în numele Consiliului Judeţean Covasna, lansarea sesiunii definanţare 2014 pentru proiecte editoriale
 • 2014. 06. 30.

  La Tein cu prietenii lui Andrei Bodiu sau Lîngă gara Predeal

  Cică poeţilor din cercul lui Alexandru Muşina le cam place să dispară din Braşov, pentru a se regăsi prin  Secuime, unde oamenii sînt ca în Hebdomadarul profesorului A.M.  – sînt buni, sînt fraţi, au cercuri, sînt noi, sînt tineri, se macină, se vindecă – depinde de ziua cînd îi întîlneşti/vizitezi. Vineri, 27 iunie 2014, cel puţin în Ceainăria Tein din Sf. Gheorghe, am fost cu toţii tineri, mai ales Adrian Lăcătuş şi Caius Dobrescu, pe care Firul alb al poemelor lui Andrei Bodiu i-a întors în poza cu Poeţii tineri.

 • 2014. 06. 12.

  Nouă sute de copii şi tineri se pregătesc să cucerească dealul Perkő

  Perkő este un loc de pelerinaj de la marginea comunei Sânzieni, loc care, de nouă ani, a devenit şi un cunoscut spaţiu de întâlnire  pentru copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul coregrafic din Transilvania, dar şi din alte zone ale României. Aşadar, cu nouă ani în urmă a ieşit în lume prima ediţie a Festivalului Ardelenesc de Dansuri Populare pentru Copii şi Tineri de la Perkő. Este vorba de un proiect al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, care face parte dintr-un Program complex, gândit pe termen lung, de  educare a tinerilor în spiritul tradiţiilor populare. Coordonatorul proiectului este  Virág Endre, specialistul instituţiei în domeniul folclorului coregrafic.

 • 2014. 05. 07.

  Zilele Elevilor Covăsneni – o şcoală a spiritului de echipă

  De 10 ani, în primăvara fiecărui an, se desfăşoară Zilele Elevilor Covăsneni/ZEC, un proiect al Asociaţiei Culturale şi de Tineret Regös, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna. De-a lungul celor 10 ani de existenţă, sute de tineri de la Asociaţia Regös au trecut prin experienţa de organizator, asumându-şi toate responsabilităţile pe care le presupun conceperea şi finalizarea acestei competiţii de anvergură judeţeană, care anul acesta se va desfăşura între 8-10 mai. Echipa de organizare este alcătuită din 20 de tineri, plus 15 elevi voluntari, iar coordonatoarea  proiectului este  Orsolya Péter – referent în domeniul programelor pentru tineri, la Centrul de Cultură al Judeţului Covasna.  Programul acestei complexe competiţii cuprinde diverse probe cultural-sportive, care au fost schimbate şi perfecţionate an de an, în timp ce SCOPUL Zilelor Elevilor Covăsneni a rămas până astăzi mereu acelaşi : formarea şi dezvoltarea spiritului de competiţie în echipă – o echipă în care orice tânăr să râvnească a ajunge!

 • 2014. 04. 15.

  Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet împlineşte 20 de primăveri

  De 20 de ani, Brădetul este locul unde, a doua sau a treia zi de Paşti,  locuitorii din zonă, inclusiv orăşeni din Sfîntu Gheorghe şi Braşov, fug de acasă.  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti a intrat în calendarul comunităţilor din Zona Buzaielor ca o tradiţie imposibil de despărţit de cea mai mare Sărbătoare creştină a anului şi a primăverii.  Din 1994, Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet este organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, sub coordonarea directorului acestei instituţii, Costică Oltean. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este implicat în acest proiect, în calitate de partener, avînd în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.

 • 2014. 03. 31.

  Întâlnire internaţională pe tema integrării sociale a romilor din judeţul Covasna

  A descinde la marginea unei localităţi din România înseamnă, cu rare excepţii, a te confrunta cu experienţa marginalităţii. La fel se întâmplă şi în cazul localităţilor din judeţul Covasna. Ca fenomen colectiv, cea mai dramatică experienţă a marginalităţii aparţine comunităţilor de romi – recunoscută de altfel drept cea mai marginalizată comunitate etnică din Europa. Componenta cea mai importantă care distinge romii de restul populaţiei este modul de viaţă – începând cu locuinţele şi îmbrăcămintea şi sfârşind cu modul de obţinere a resurselor necesare existenţei. Populaţia majoritară manifestă o atitudine negativă nu faţă de romi ca etnie, ci faţă de modul lor de viaţă. Aşadar, dacă vrem să mergem împreună cu romii spre Europa, atunci trebuie să-i ajutăm să schimbe componentele negative din modul lor de viaţă. O incursiune în istoria acestei etnii relevă faptul că problemele cu care se confruntă astăzi romii nu sunt de natură etnică, ci au rădăcini adânci şi sunt de natură socială. Prin urmare, romii nu sunt singurii responsabili de situaţia de sărăcie şi marginalizare în care trăiesc – majoritatea a fost şi este responsabilă de emanciparea şi integrarea lor socială. Aceasta este şi ideea pe care sunt construite toate proiecte europene destinate romilor, inclusiv o recentă Întâlnire internaţională care s-a desfăşurat în judeţul Covasna.

 • 2014. 02. 27.

  Táncában lakozik... / Refugiaţi în propriul dans, de Călin Orza

  Despre volumul Táncában lakozik... /  Refugiaţi în propriul dans, de  Călin Orza: ”Trebuie reţinut un fapt demn de a fi mereu subliniat : nu doar prin părțile noastre, ci în tot Bazinul Carpatic nu putem întîlni pe cineva care să fi realizat un studiu despre folclorul coregrafic al ţiganilor, de o asemenea amploare şi profunzime. Valorificîndu-şi experienţa de dansator popular, autorul volumului are extraordinarul merit de a fi cercetat  nu doar spaţiul etnografic al ţiganilor,   relațiile sociale și ansamblul obiceiurilor din lumea dansurilor populare, ci  a intrat în intimitatea fiecărui JOC, analizîndu-i desfăşurarea, caracterul, expresivitatea și conținutul mișcărilor dansatorilor.” (Fügedi János, lector universitar, Centrul de Cercetări  Filologice al Academiei Ungare de Științe, Institutul de Științe Muzicale).


 • 2014. 01. 21.

  De Ziua Culturii Naţionale

  Centrul de Cultură Arcuş,  în parteneriat cu Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, a organizat pe 15 ianuarie 2014, prezentarea volumului Vâlcele – studiu monografic, de Nicolae Moldovan.

  Evenimentul  a fost completat de un recital susţinut de pianistul Daniel Dascălu.

 • 2013. 09. 27.

  Pentru prima dată în România, cinci zile de miracole cotidiene

  “Miracole cotidiene” este titlul sub care Palatul Minunilor din Budapesta a conceput o Expoziţie itinerantă, cu scopul de a reface un fragment din această primă Casă de joacă interactivă, ştiinţifică,  din Europa Centrală, pentru tinerii şi adulţii din alte oraşe şi ţări.  Celebra Expoziţie itinerantă va ajunge pentru prima dată în România, între 8 - 12 octombrie 2013, în Sf. Gheorghe, la Colegiul Szekely Miko, sala de conferinţe.

  Expoziţia este organizată de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, în parteneriat cu Palatul Minunilor din Budapesta. Deschis între orele 10 – 15 şi 16-19. Preţul biletelor: 5 lei pentru elevi, 10 lei pentru adulţi. Înscrierea grupurilor la  tel.0757047720 (Simon Reka Agnes)

 • 2013. 09. 24.

  Concurs de Proiecte editoariale - 2013

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna anunţă, în numele Consiliului  Judeţean Covasna, lansarea sesiunii de finanţare 2013 pentru proiecte editoriale. Instituţia noastră acordă finanţări nerambursabile pentru editarea de reviste culturale şi literare, pentru copii şi tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 30 noiembrie 2013. Suma disponibilă pentru finanţare nerambursabilă, oferită de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna în anul 2013, este de  50.000 lei
  Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect editorial, format din maximum 5 titluri, este de 50.000 RON.
 • 2013. 09. 19.

  Festival Internaţional de Dans Tradiţional şi Tîrg de Toamnă

  La sfâşitul acestei săptămâni, municipiul  Sfântu Gheorghe va fi gazda Festivalului Internaţional de Dans Tradiţional, aflat la a doua ediţie.  Potrivit   reprezentanţilor  Centrului  de Cultură al Judeţului Covasna, în calitate de organizatori,   în centrul oraşului vor avea loc  numeroase  activităţi  dedicate  păstrării  datinilor, concerte  de muzică tradiţională şi folk.

 • 2013. 09. 12.

  CASE ALE APELOR - ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI

  CASE ALE APELOR este tema Zilelor Europene ale Patrimoniului – 2013, în judeţul Covasna.

   Programul cuprinde:  excursii tematice în judeţul Covasna, pe urmele caselor care adăpostesc diverse tipuri de ape; o expoziţie de etichete pentru ape minerale, şi o expoziţie foto cu băile de altădată.

 • 2013. 09. 05.

  PulzArt – vitalitatea unui spaţiu cultural deschis

  Despre ce este PulzArt nu pot scrie fără să fac referire la o sintagmă care provoacă alergie multor români. Este vorba de Ţinutul Secuiesc, expresie imposibil de ocolit dacă vorbeşti cu onestitate despre  specificul etnografic al regiunii din centrul României. Celor ce se inflamează cînd aud de Ţinutul Secuiesc, negîndu-i existenţa, le propun un simplu exerciţiu de imaginaţie : okey, să zicem că interzicem expresia cu pricina, pe cei ce se încăpăţînează s-o folosească îi pedepsim drastic şi pînă la urmă Ţinutul Secuiesc dispare din vocabularul public, dar ce facem cu REALITATEA regiunii din centrul ţării noastre?

 • 2013. 06. 29.

  Nu ocoliţi Ţinutul Secuiesc

  Mai ales în următorii doi ani, călătoriile în Secuime sunt recomandate tuturor celor ce visează demult să pună stăpînire pe mult disputatul ţinut, acum au şansa să-l cucerească una-două, fără arme şi fără nici o vorbă, doar cu o fotografie pe măsura valorii acestui spaţiu cultural cu totul special, dar şi pe măsura valorii celui ce priveşte. Carevasăzică, prezentul text este un ghid de cucerire a Ţinutului Secuiesc.

 • 2013. 06. 29.

  Tabăra Naţională pentru Tineret de la Reci – cu profil instrumente de suflat


  Tabăra  este un proiect iniţiat în 1993 de regretatul profesor şi director de şcoală Kelemen Antal (s-a stins din viaţă anul trecut), care mai bine de 30 de ani i-a învăţat pe copiii şi tinerii din Reci că a preţui muzica înseamnă a învăţa să respecţi normele jocului şi ale vieţii. Pornind de la faptul că natura esenţială a oricărei activităţi muzicale este o joacă, că ritmul şi armonia nu sunt numai normele fundamentale ale muzicii, ci sunt normele jocului şi ale vieţii, profesorul de muzică Kelemen Antal a reuşit să dea Şcolii Generale din Reci o identitate şi personalitate distincte.


 •