• Ştiri şi actualităţi

 • 2016. 10. 14.

  Laureaţii G4 – graficieni din Polonia, Taiwan, Canada, România, Ungaria

  G4 a atins un nivel de calitate pe care curatorul Bienalei de Grafică din Secuime, Siklodi Zsolt, îl explică astfel : „Concurenţii care s-au prezentat într-un număr foarte mare, au avut un impact pozitiv asupra calităţii. S-a văzut şi la premii, dar eu cred că trebuie să subliniem că este reprezentată toată lumea. În privinţa calităţii, am putut selecta dintre 1.500 de lucrări foarte bune. Astfel am putut să depăşim problema „provincialităţii” şi am putut să ne gîndim că arta grafică este reprezentată ca atare aici. Numărul artiștilor participanți la Bienală a crescut aproape la dublu față de ediția anterioară, iar renumele acesteia a traversat și oceane, astfel în premieră s-au înscris participanți din Statele Unite, Argentina, Mexic, Taiwan și Thailanda”.

  Lista Laureaţilor :

  Premiul judeţului Covasna, care poartă numele artistului plastic covăsnean  Plugor Sándor, a fost decernat artistei de origine taiwaneză Chang Yuya. Premiul a fost înmînat de Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care a precizat : „Karim Rashid, unul dintre părinţii fondatori ai designului contemporan, spune că forma inteligentă urmează funcţia. Ţinutului Secuiesc dorim să-i atribuim o formă modernă, inteligentă: vrem ca această regiune să crească din punct de vedere spiritual, pentru că, avem convingerea, aşa cum sufletul este cel care dă viaţă trupului, tot aşa o regiune a unei comunităţi culte este cea care este capabilă fizic să faciliteze dezvoltarea”. Premiul Nagy Imre, acordat de Consiliul Judeţean Harghita, a fost cîştigat de Karol Pomykała din Polonia, iar Premiul ce poartă numele artistului mureșan Nagy Pál i-a revenit canadianului Zenon Burdy. Fiecare dintre cele trei premii a valorat 1.000 de euro, iar Marele Premiu al Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc, ediția4, în valoare de 2.000 de euro, i-a revenit artistului polonez Kamil Kocurek, pentru lucrarea „Cameră1“, executată cu tehnici mixte de gravură (gravură în cupru, ac rece, acvatinta, mezzotinta).

  Printre laureați s-a numărat și Cristian Aurel Opriș, artistul român a cîștigat Premiul Universității de Arte Plastice din Budapesta, care constă într-o Expoziție personală în Aula Universității. Prezent la Gala Laureaţilor, Farkas Bala, consolul Ungariei în România, a înmînat trei premii, oferite de Colegiul Universitar Eszterházy Károly din Eger, Universitatea Maghiară de Arte Plastice şi de Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc. Cele trei distincții le-au revenit artistei plastice Aranyász Zita (Ungaria), respectiv artiștilor Cristian Aurel Opriș şi Léstyán Csaba, ambii din România.

 • 2016. 10. 13.

  G4 – Bienala de Grafică din Secuime a reunit 507 artişti din 41 de ţări

  Penultimul episod al ediţie4 a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc, care a pornit în ianuarie 2016, s-a consumat miercuri, 12 octombrie, cînd a avut loc vernisajul Expoziţiei G4, la ora 17, la Centrul de Artă din Transilvania, şi Gala decernării premiilor, de la ora 18, la Teatrul Tamási Áron. Ediţia 4 a Bienalei de Grafică a reunit 507 artişti din 41 de ţări, numărul total de lucrări înscrise în concurs fiind de 1.238. În selecţia finală au ajuns 312 lucrări, care se regăsesc şi în Catalogul G4.

  Gala Laureaţilor G4 s-a bucurat şi de prezenţa Formaţiei Jazzappella, un proiect început în anul 2006 de Zoltán András, cunoscut publicului mai ales ca solist al grupului Sarmalele Reci, dar care este și compozitor și instrumentist. În 2015, Jazzappella s-a reinventat într-o nouă formulă, septetul a capella a pregătit piese pentru înregistrarea unui nou album şi pentru un turneu național și european.

  Expoziţia G4, de la Centrul de Artă din Transilvania, va putea fi vizitată pînă pe 13 noiembrie, de marţi pînă vineri, între orele 10 şi 17, iar sîmbăta şi duminica între orele 10 – 14.

  „Încă din ediţia trecută Bienala s-a dovedit a fi unul dintre cele mai mari evenimente în domeniu din ţară din punct de vedere al participării artiştilor din diferite ţări. De anul acesta suntem remarcaţi şi peste hotare. Spre exemplu, organizatorii Bienalei din Cracovia au promovat pe site-urile lor link-uri spre evenimentul nostru, fapt care din punct de vedere profesional se consideră un fel de recunoaştere fiindcă nu oricine apare acolo. În plus, mai multe universităţi de specialitate s-au oferit să ne ajute cu premii”, a declarat Imreh-Marton István, directorul Centrului de Cultură al Județului Covasna.

  Organizatorii Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc G4 :  Consiliul Județean Covasna, Consiliul Județean Harghita, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Centrul Cultural și de Arte – Lăzarea. Coorganizatori: Centrul de Arte din Transilvania, Muzeul Național Secuiesc, Spațiul Expozițional de Arte Contemporane Magma, Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Sfîntu Gheorghe, Casa cu Arcade.

 • 2016. 10. 09.

  Expoziţie de benzi desenate - Victor Drujiniu

  Anul Imaginii la Sfîntu Gheorghe cuprinde şi un episod dedicat unei forme de discurs care este mediu visual prin excelenţă şi care încă este privită la noi şi aiurea drept o rudă hibridă şi cam stupidă a artelor : banda desenată. Numai că această artă secvenţială şi-a conturat demult o identitate în cultura modernă şi postmodernă, o identitate demnă de tot respectul, printre admiratori săi se numără nume celebre ca Umberto Eco sau Thomas Mann, iar mari scriitori au fost onoraţi ca operele lor să fie traduse în benzi desenate. De pildă, Travesti-ul lui Mircea Cărtărescu a fost tradus în bandă desenată de Edmond Baudoin. Rezultatul a fost un fascinant roman grafic, pentru că Baudoin a reuşit o lectură creativă a textului semnat de Cărtărescu.

  Tot datorită spiritului său creativ, un fost elev al Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfîntu Gheorghe a ajuns unul dintre cei mai talentaţi şi căutaţi artişti BD din România. Este vorba de Victor Drujiniu, care a reuşit a pătrunde  pe piaţa comicsului american şi european şi care este protagonistul poveştii grafice din Anul Imaginii la Sfîntu Gheorghe.

  Organizatori : Casa de Cultură Kónya Ádám, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Centrul de Cultură Arcuş

 • 2016. 09. 28.

  1 octombrie - Ziua Miriapodului

  1 octombrie este ziua cînd Ansamblul de dans popular Százlábú /Miriapod, care funcţionează pe lîngă Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, şi-a început activitatea, cu 10 ani în urmă, adică pe 1 octombrie 2006, cînd a avut loc prima repetiţie. Aşadar, în cadrul Tîrgului de Toamnă, pe 1 octombrie 2016, în Piaţa Centrală, de la ora 18, Ansamblul Miriapod sărbătoreşte 10 ani de activitate, printr-un spectacol în care îi are drept invitaţi pe cîţiva dintre numeroşii săi colaboratori, printre care Formaţia Folker şi Ansamblul de Dansuri Háromszék. Fondatorii şi conducătorii Ansamblului Miriapod sunt doi apreciaţi dansatori-coregrafi, soţii Virág Endre şi Imola. De-a lungul celor 10 ani de activitate, Ansamblul Miriapod a format trei generaţii de dansatori, prima generaţie nu mai activează, pentru că sunt tineri care au plecat să studieze pe la diverse facultăţi iar acum se pregătesc să-şi înceapă carierele la care au visat. În prezent, în Ansamblul Miriapod activează aproximativ 200 de copii şi tineri, cu vîrste cuprinse între 7 şi 18 ani.

 • 2016. 09. 12.

  Retrospectiva Filmului Documentar din Secuime

  În perioada 12-23 octombrie 2016, se vor desfăşura Zilele Ţinutului Secuiesc – Proiect care este produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna şi Harghita. Este vorba de un Program de activare a celor mai diverse fapte de cultură (concerte, teatru, expoziţii de arte vizuale, întîlniri cu scriitori, dezbateri, spectacole de folclor, muzical şi coregrafic, lansări de carte, etc), în cît mai multe localităţi din cele trei judeţe partenere, mai ales în cele unde evenimentul cultural ajunge mai greu. Din Programul Zilelor Ţinutului Secuiesc face parte şi Ediţia 3 a Retrospectivei filmului documentar din Secuime, care se va desfăşura în mai multe localităţi din judeţele Covasna şi Harghita, în perioada 12-23 octombrie. În localităţile unde  se vor organiza proiecţii cu filme documentare, vor fi prezenţi şi relizatorii respectivelor producţii, care vor intra în dialog cu spectatorii. 

 • 2016. 07. 26.

  Workshop pentru instrumentiştii de muzică populară

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna organizează, în perioada 21-27 august 2016, ediţia VI a Taberei Mozsika de la Cernat. Este vorba de un workshop de formare şi perfecţionare a instrumentiştilor de muzică populară, care s-a născut în urma constatării următoarei realităţi : în judeţele în care locuiesc comunităţi de maghiari, din ce în ce mai mulţi copii şi tineri doreau să înveţe dansuri populare autentice şi au început să activeze în formaţii de dansuri specifice vârstei lor, dar foarte puţine din aceste formaţii aveau instrumentişti care să-i acompanieze în timpul repetiţiilor şi în evoluţiile lor scenice. Înfiinţarea Taberei Mozsika din Cernat a răspuns acestei nevoi, formând an de an foarte buni instrumenteşti de  muzică populară, care acum activează în diverse formaţii de muzică instrumentală.

  Workshop-ul se va desfăşura pe două secţiuni, începători şi avansaţi. Începătorii vor învăţa piese din folclorul muzical specific zonelor Praid şi Sovata, iar cei avansaţi se vor apropia de muzica populară din Voivideni, judeţul Mureş. Conducătorii workshop-ului sunt membrii formaţiei Heveder: Fazakas Levente, Szilágyi László, Bajna György, Fazakas Albert şi Román Hunor. Cântecele  populare vor fi predate de István Ildikó, profesoară laŞcoala Populară de Arte şi Meserii din Sf. Gheorghe.

  Participanţii la workshop pot alege următoarele instrumente de studiu : vioară, violă, bas dublu şi ţambal. Înscrierile la workshop se fac până la 13 august 2016, data limită.  Taxa de participare este de 300 lei. 

 • 2016. 07. 18.

  Workshop de dans şi meşteşuguri tradiţionale

  În perioada 4-9 iulie 2016, Şcoala Generală din Reci a găzduit un proiect ajuns la ediţia XI. Este vorba de un Workshop de dans şi meşteşuguri tradiţionale, prin care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna îşi propune să atingă următoarele scopuri : identificarea şi reunirea pedagogilor şi a instructorilor de dansuri tradiţionale, din Covasna şi judeţele învecinate, care se implică în procesul de apropiere a copiilor şi tinerilor de valorile tradiţionale, respectiv de dansurile şi meşteşugurile tradiţionale; predarea unor metode şi tehnici prin care pedagogii şi instructorii de dans îi pot provoca pe copii şi tineri să descopere bucuria jocului de-a cîntecul şi dansurile populare autentice; crearea unei reţele de colaborare între pedagogii şi instructorii din judeţul Covasna şi judeţele învecinate, care să faciliteze viitoare întîlniri şi colaborări între copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul muzical şi coregrafic, din cele 4 judeţe. 

 • 2016. 06. 08.

  Perkő – locul de joacă şi de judecată al copiilor şi tinerilor pasionaţi de folclor

  Perkő în limba română Piatra judecăţii – este un loc de pelerinaj de la marginea comunei Sânzieni, judeţul Covasna. Conform unei legende locale, când se confruntau cu diverse probleme, locuitorii din zonă se adunau la Perkő, pentru a judeca / dezbate / chibzui împreună ce anume este de făcut spre binele comunităţii. De 11 ani, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna îi adună la Perkő pe copiii şi tinerii pasionaţi de folclor, care activează în diverse formaţii, pentru a se bucura împreună de frumuseţea şi hazul dansurilor şi tradiţiilor populare – maghiare, româneşti, rome – , spre binele comunităţilor din care fac parte. Sâmbătă, 11 iunie 2016, se desfăşoară Ediţia XI a Festivalului Ardelenesc de Dansuri Populare pentru Copii şi Tineri de la Perkő. Este vorba de o ediţie care deschide un spaţiu de întâlnire pentru 39 de Ansambluri de dansuri populare, în care activează 1200 de copii şi tineri, din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov şi Bacău.

  Festivalul de la Perkő a devenit unul dintre cele mai importante şi complexe proiecte ale Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, datorită valenţelor sale educative şi formative : încurajează mobilitatea culturală a copiilor şi tinerilor pasionaţi de dansurile populare tradiţionale din spaţiul nostru cultural şi judeţele învecinate, oferindu-le posibilitatea de a se întâlni şi a se confrunta cu publicul. Confruntarea cu publicul este rostul oricărei arte vii şi este cea mai sigură cale de formare şi perfecţionare a celor ce slujesc aceste arte, inclusiv şi mai ales arta dansurilor tradiţionale. Perkő a devenit un spaţiu de întâlnire cunoscut şi căutat de copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul muzical şi coregrafic din Transilvania şi din judeţele vecine, unde ei se pregătesc să ajungă în fiecare an cu formaţiile în care dansează. Faptul că Perkő a devenit cu adevărat locul de joacă şi de judecată/apreciere al copiilor şi tinerilor pasionaţi de folclor şi că proiectul răspunde unor nevoi de întâlnire şi confruntare artistică este confirmat de numărul participanţilor, care a crescut de la an la an. Astfel, pe 11 iunie 2016, la Perkő se vor întâlni 1200 de copii şi tineri – maghiari şi români –, care vor dansa, se vor juca, îşi vor aprecia reciproc performanţele artistice în domeniul dansurilor populare şi se vor implica în diverse activităţi legate de meşteşugurile tradiţionale.
 • 2016. 05. 05.

  Rezultatele Proiectului de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale

  Punct şi de la capăt, ar fi cea mai scurtă concluzie a conferinţei de presă de sîmbătă, 30 aprilie, pe care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a organizat-o pentru a prezenta componentele şi rezultatele unui proiect lansat cu un an în urmă. Punct, pentru că organizatorii au ajuns la capătul unui proiect complex, care face parte dintr-un program european de conservare şi revitalizare a patrimoniului cultural şi natural, finanţat de statele Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. De la capăt, pentru că Proiectul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare s-a încheiat, dar rezultatele lui reprezintă temelia pe care urmează a se construi noi proiecte de dezvoltare comunitară a localităţilor covăsnene, prin păstrarea, valorificarea şi promovarea culturii lor tradiţionale. Despre necesitatea unor astfel de proiecte şi despre cît de important este ca toate  comunităţile covăsnene să se integreze într-o reţea de comunicare şi colaborare a vorbit preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, iar despre proiectul care a constituit subiectul conferinţei de presă a vorbit Imreh-Marton István, directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.
 • 2016. 04. 25.

  Pe 3 mai, locuitorii din Brădet vă aşteaptă la Sărbătoarea ouălor de Paşti

  Iniţiată în 1994, Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti de la Brădet a ajuns anul acesta la Ediţia XXII şi se va desfăşura, conform tradiţiei, a treia zi de Paşti, adică marţi, 3 mai. Ca şi la ediţiile precedente, locuitorii din zonă şi turiştii vor avea ocazia de a admira diverse tehnici de încondeiere a ouălor şi o expoziţie unică cu ouă încondeiate, din Zona Buzaielor, dar şi din alte regiuni ale ţării. Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet mai cuprinde un Concurs de ouă încondeiate, un program religios şi un program folcloric, prin care se păstrează obiceiul ca la bucuria comunităţii să fie invitaţi a participa artişti îndrăgiţi de muzică populară. Invitata de onoare a Sărbătorii ouălor de Paşti 2016 este Marcela Fota, o foarte apreciată interpretă de muzică populară, din zona Olteniei.
  Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet este organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, sub coordonarea directorului acestei instituţii, Costică Oltean. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este implicat în acest proiect, în calitate de partener, avînd în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.
 • 2016. 04. 04.

  Despre meşteşugurile tradiţionale din Secuime la Baraolt şi în toate oraşele judeţului

  Proiectul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare a ajuns în faza de prezentare şi promovare a site-ului www.folktrades.ro. în toate oraşele judeţului Covasna. Ultima etapă a Proiectului constă în formularea unei Strategii de marketing pentru revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale din judeţul Covasna. Pînă la elaborarea Planului operaţional de marketing, principalele etape ale Proiectului au fost : 1. activitate de documentare prin localităţile judeţului Covasna, pentru identificarea şi înregistrarea meşterilor care mai practică meserii tradiţionale; 2. realizarea a 10 filme documentare despre meşteşugurile tradiţionale din zonă şi promovarea lor prin organizarea de proiecţii în liceele şi localităţile din judeţul Covasna; 3. organizarea a două workshop-uri, cu participarea unor specialişti în domeniu, în vederea conceperii a 3 pachete-cultural turistice care includ atelierele unor meşteri tradiţionali din judeţul Covasna; 4. construcţia şi lansarea unui site destinat promovării meşteşugurilor tradiţionale din Secuime, site-ul www.folktrades.ro.

   Marţi, 5 aprilie, de la ora 19, Proiectul şi site-ul său vor fi prezentate la Muzeul Depresiunii din Baraolt, unde vor fi proiectate şi două din cele 10 filme documentare. Este vorba de documentarele Fierăritul ( Potcovărit, încălţarea roţilor şi feronerie la Tălişoara) şi Împletitul coşurilor şi legatul măturilor în Belin Vale ( Un meşteşug tradiţional al romilor covăsneni). Autorii celor două documentare sunt operatorul Simon József şi etnograful Dr. Kinda István, consultantul ştiinţific al Proiectului.

 • 2016. 01. 26.

  Despre meşteşugurile tradiţionale din Secuime la Belin Vale

  Simon József, realizatorul filmelor documentare din cadrul Proiectului Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare. şi etnograful Dr. Kinda István, consultantul ştiinţific al Proiectului, vor fi vineri, 29 ianuarie, ora 13, la Centrul Social din Belin Vale, unde vor fi proiectate două documentare : Împletitul coşurilor şi legatul măturilor în Belin Vale ( Un meşteşug tradiţional al romilor covăsneni); Ciobănitul (Prepararea tradiţională a caşului în Zăbala).

 • 2016. 01. 22.

  Ziua Culturii Maghiare la Castelul Daniel

  Versurile imnului maghiar aparţin poetului Kölcsey Ferenc, iar ziua naşterii poeziei Himnusz, 22 ianuarie 1823, a devenit Ziua Culturii Maghiare. Cum Himnusz este o rugăciune şi începe cu “Doamne, binecuvîntează pe maghiari cu voie bună şi belşug…“ , în preajma zilei de 22 ianuarie, maghiarii de pretutindeni deschid spaţii de întîlnire cu valorile culturii maghiare, pentru că ele sînt voia bună şi belşugul acestei naţii!

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna deschide un astfel de spaţiu la Castelul Daniel din Tălişoara, unde Ziua Culturii Maghiare va fi celebrată sîmbătă, 23 ianuarie, de la ora 18, printr-un program construit în jurul unui moment special, cel al acordării Premiului Háromszék Pentru Cultură. Este vorba de un premiu care a fost iniţiat în 2013, prin care se recunoaşte înaltul nivel de valoare al unei personalităţi şi deosebitele sale merite în domeniul artei şi culturii covăsnene. Primul laureat al acestui Premiu a fost Szilágyi Zsolt – tenor de renume internaţional, fostul director al Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Sf. Gheorghe, profesor de muzică, fondatorul şi fostul dirijor al Corului Vox Humana. Laureatul pe 2016 al Premiului Háromszék Pentru Cultură este Dr. Egyed Ákos, istoric şi membru corespondent al Academiei Maghiare de Științe.

 • 2016. 01. 20.

  Documentarele despre meşteşugurile tradiţionale din Secuime ajung şi la Tălişoara

  Luni, 25 ianuarie, de la ora 19, locuitorii din Tălişoara sînt aşteptaţi în Casa Comunitară din localitate, unde Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va ajunge cu proiecţiile de filme documentare realizate în cadrul Proiectului Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare. 

  Simon József, realizatorul filmelor, şi etnograful Dr. Kinda István, consultantul ştiinţific al Proiectului, le vor prezenta spectatorilor din Tălişoara două documentare :
  Fierăritul ( Potcovărit, încălţarea roţilor şi feronerie la Tălişoara); Cioplitul în lemn (Simbolurile tradiţionale ale Atelierului de cioplit Haszmann din Cernat) 

 • 2016. 01. 18.

  Locuitorii din Băţanii Mici îşi pot vedea meşteşugurile tradiţionale în filme documentare

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna continuă organizarea de proiecţii cu filmele documentare realizate în cadrul Proiectului Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare. 
  Din cele 10 filme documentare realizate în cadrul acestui Proiect, două au drept teme meşteşuguri tradiţionale din Băţanii Mici. Este vorba despre  Coacerea pâinii ( Prepararea pâinii de casă cu cartofi) şi Morăritul ( Măcinarea cerealelor la moara de apă din Băţanii Mici). Locuitorii din Băţanii Mici pot viziona cele două documentare în cadrul unor proiecţii organizate joi, 21 ianuarie, de la ora 18, în Parohia veche din localitate.

  La întâlnirea cu spectatorii din Băţanii Mici vor fi prezenţi :  Simon József – realizatorul celor două filme documentare,  şi etnograful Dr. Kinda István – consultantul ştiinţific al Proiectului Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare.  

 • 2016. 01. 14.

  Proiecţii de filme documentare la Zăbala

  Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna au câştigat anul trecut un grant european, în cadrul Programului Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, cu Proiectul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare. 
  În cadrul acestui Proiect, s-au realizat 10 filme documentare despre meşteşugurile tradiţionale din Secuime, care sunt promovate prin organizarea de proiecţii în diverse localităţi ale judeţului Covasna. Astfel, sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 16, la Muzeul Etnografic Ceangăiesc din Zăbala, vor fi proiectate două din cele zece filme, mai precis documentarele despre meşteşugurile tradiţionale practicate de locuitorii din zonă :
  Cioplitul în lemn (Simbolurile tradiţionale ale atelierului de cioplit Haszmann din Cernat) şi Ciobănitul (Prepararea tradiţională a caşului în Zăbala).  La întâlnirea cu spectatorii din Zăbala vor fi prezenţi :  Simon József – realizatorul celor două filme documentare,  şi etnograful Dr. Kinda István – consultantul ştiinţific al Proiectului Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare. 

  Obiectivul Proiectului : Păstrarea identităţii culturale a comunităţilor etnice din Ţinutul Secuiesc şi dezvoltarea comunitară, prin revitalizarea şi promovarea meşteşugurilor tradiţionale din Secuime. Valoarea totală a Proiectului derulat în 13 luni este de  301.792 RON și va fi finanțat din fondul pentru proiecte al statelor Islanda,  Liechtenstein și Norvegia. Informaţiile privitoare la Proiect, baza de date a meșteșugurilor, arhiva de filme, harta interactivă – toate acestea pot fi accesate pe site-urile  www.folktrades.ro și www.mestersegek.ro, care vor fi dezvoltate continuu, până la finalizarea Proiectului. Versiunea finală a Bazei de date rezultate în urma derulării Proiectului  va fi accesibilă pe 24 aprilie 2016.

   

 • 2016. 01. 10.

  Ziua Culturii Naţionale

  De Ziua Culturii Naţionale, trei tineri actori vă aşteaptă la un spectacol despre visele, obsesiile şi fricile lor

  Anul acesta, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna vă propune să sărbătoriţi Ziua Culturii Naţionale  în noua casă a Teatrului Andrei Mureşanu - instituţie parteneră care,  prin ofertele sale artistice, are o contribuţie extrem de importantă în promovarea  dialogului intercultural din Secuime.  Cum cultura înseamnă comunicare, dacă tot avem o sărbătoare naţională a culturii, atunci ea poate căpăta sens numai dacă o ferim de festivisme şi pornim în căutarea unor oferte de comunicare  în jurul cărora spectatorii pot trăi momente de bucurie, emoţie  şi reflexie. Noi am descoperit o astfel de ofertă, spectacolul KEAN, un proiect  independent,  cu  trei proaspeţi absolvenţi ai UNATC Bucureşti : Mihai Niţu (regizorul acestui spectacol de licenţă şi actorul care îl interpretează pe Kean), Iulia Verdeş şi Vladimir Albu. Cei trei s-au apropiat de povestea unui celebru actor shakespearean, Edmund Kean, pentru a vorbi  de fapt despre visele, obsesiile şi fricile lor  de tineri actori care au început  să dea cu capul de pereţii artei pe teritoriul căreia abia au păşit. 

  Deşi un proiect de licenţă, datorită prospeţimii sale şi problematicii abordate, Kean supravieţuieşte dincolo  de anii de studenţie ai celor trei absolvenţi, fiind considerat unul dintre cele mai bune spectacole de teatru independent şi bucurîndu-se de mare succes în rîndul tinerilor. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna dăruieşte acest spectacol tinerilor din Sf. Gheorghe. În acelaşi timp, gestul de parteneriat din  preajma lui 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, este un fel de a-i spune lui  Andrei Mureşanu La mulţi ani în noua sa  casă, pe care o merită din plin, iar actorului Mihai Niţu, recent intrat în Trupa Teatrului românsc din Sf. Gheorghe, bun venit în Secuime! 

  Pentru că angajamentele din Bucureşti îi împiedică pe tinerii actori să vină la Sf. Gheorghe chiar pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale, vă aşteptăm la întîlnirea cu Kean a doua zi, pe 16 ianuarie, de la ora 20. Intrarea este liberă. 

 • 2015. 12. 10.

  Picnicuri pe un covor japonez în Secuime

  Deşi a trecut doar jumătate de an de la premieră, autorii spectacolului bilingv Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez se pot lăuda că au reuşit a-şi atinge scopul : să ajungă în cît mai multe locuri din ţară şi din alte spaţii culturale, acolo unde tinerii au nevoie de un spaţiu de joc în care să se simtă liberi, înţeleşi şi preţuiţi. După recentul turneu din Ardeal, Ucraina şi Ungaria, Osonó joacă Cercul în Secuime, respectiv la Miercurea Ciuc  : joi, 10 decembrie, de la ora 19, la Colegiul Național Octavian Goga; duminică, 13 decembrie, ora 19, la barul Grund. Urmează apoi două reprezentaţii în Sf. Gheorghe, pe 28 şi 29 decembrie.

  Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez este o producţie a Teatrului Independent Osonó, cu sprijinul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.

 • 2015. 11. 12.

  Finanţare nerambursabilă de editări de lucrări din categoria culturii scrise

  ”Programului multianual de finanţare nerambursabilă a editării de lucrări din categoria culturii scrise” pe anul 2015, sesiunea II.

 • 2015. 11. 12.

  Cercul prietenilor neştiuţi îşi redeschide spaţiul de joc

  Din 15 noiembrie,  Cercul prietenilor neştiuţi îşi redeschide spaţiul de joc, iar autorii spectacolului încep a-şi căuta prietenii încă neştiuţi – tineri cu identităţi etnice diferite, din Secuime, dar şi din alte spaţii culturale –, pe care îi vor provoca să privească problemele convieţuirii interetnice din mai multe puncte de vedere, să  gîndească fără prejudecăţi şi cu empatie, pentru a înţelege modul  de a fi al celui diferit  de ei. Pe 17 noiembrie, ora 19,  Trupa Osonó va juca Cercul prietenilor neştiuţi în Sala Underground a Teatrului Naţional din Tg. Mureş, cu o nouă distribuţie, din care fac parte tineri români din Miercurea Ciuc.  

  Primii tineri români care au avut acest curaj şi care au venit alături de tinerii maghiari din Osonó au fost Krista Sălăgean, Radu Bogdan Ştefan, Mihai Grigoroşcuţă şi Anca Poşircă. Datorită curajului lor de a se implica în proiectul Osonó a prins viaţă Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez, spectacol cu care această primă echipă maghiaro-română a avut premiera pe 5 iunie 2015. După 16 reprezentaţii, Fazakas Misi, regizorul acestui inedit proiect de teatru în săli de clasă,  poate spune că a reuşit să pună în funcţiune o formulă inovatoare de educaţie interculturală, care le deschide tinerilor maghiari şi români un spaţiu de joc,  unde ei se pot confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de convieţuirea interetnică. Este vorba de experienţe trăite, documentate şi dramatizate chiar de tinerii maghiari şi români care au jucat şi care joacă în această producţie a Teatrului Independent Osonó.

  Producţie Teatrul Independent Osonó, cu sprijinul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna •