Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2013. 03. 20.

  Kulturális Nyílt Napok

  Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa (2013-2016)
  Otthon a kultúrában jelszó alatt, négy tematikus év fogja össze a Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa kezdeményezést 2013–2016 között, amelynek nyitórendezvénye a 2013. március 21-23. között zajló Kulturális Nyílt Napok. 
  Az eseményhez a Kovászna Megyei Művelődési Központ is csatlakozott egy rendezvényszervezési műhelymunkával amit március 21-én, 15 órától tartanak az intézmény konferenciatermében. Március 22-én, pénteken 9-13 óra között kedvezményesen vásárolhatók meg a KMMK kiadványai.
 • 2013. 03. 13.

  TANULÁS, TUDÁS, BOLDOGULÁS - nyertes pályamunkák

  A 2012. novemberében meghirdetett TANULÁS,TUDÁS, BOLDOGULÁS -mit, hogyan, miből, kitől és meddig érdemes tanulni?! - című pályázat, II–IV. osztályos kisiskolások kategóriájába, 18 dolgozatot küldtek a Mi tetszik, és mi nem tetszik az iskolában?! témajavaslatra. Az első helyezett a lemhényi, negyedik osztályos Csavar Eszter így ír

 • 2013. 03. 13.

  HÁROMSZÉKI ÍROTT TOJÁSOK - könyvajánló

  Kakas Zoltán: HÁROMSZÉKI ÍROTT TOJÁSOK

  A könyv szerzője a hatvanas évek elejétől érdeklődik a húsvéti tojásírás iránt, és megalapozott egy kis gyűjteményt, főleg felső-háromszéki íróasszonyok munkáiból. Kezdettől igyekszik egy-egy tojásíró teljes mintakincsének begyűjtésére. E kötetben ennek a kis gyűjteménynek bemutatására kapott felkérést. Szerkesztés közben jött az ötlet, hogy a kiadványnak tartalmaznia kellene a Háromszékről eddig közölt mintákat, valamint helyet kellene kapjon a ma élő tojásírók mintakincse is. 
 • 2013. 03. 13.

  A székelység története - kéziköny és tankönyv

  Újra megvásárolható a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 2 szám) A SZÉKELYSÉG TÖRTÉNETE című kézikönyv és tankönyv. Megrendelhető az office@cultcov.ro címre küldött levélben. Ára: 23 RON
 • 2013. 02. 22.

  I. Székelyföldi Fotó biennálé

  Székelyföld értékeinek népszerűsítése céljából  a Kovászna és Hargita megyei önkormányzat, a Camera Club Siculorum Fotóklub, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Hargita Megyei Kulturális Központ többkategóriás fotópályázatot hirdet.

  Az I. Székelyföldi Fotó biennále a május 10-én kezdődő IV. Székelyföld Napok nyitórendezvénye lesz, mint ahogy a már két alkalommal megrendezett Nemzetközi Grafikai Szemle volt, amellyel ezután kétévenként váltják majd egymást.

 • 2013. 02. 05.

  TANULÁS, TUDÁS, BOLDOGULÁS - nyertes pályamunkák

  A 2012. novemberében meghirdetett TANULÁS,TUDÁS, BOLDOGULÁS -mit, hogyan, miből, kitől és meddig érdemes tanulni?! - című pályázat, pedagógus kategóriában nyertes sepsiszentgyörgyi Jakab Imola német szakos pályamunkáját közöljük:

  Hogyan tanulna és tanítana (idegen nyelvet)?

   A tanulás fogalma számomra egészen összeforrott az iskolai tanulással, ami nem áll másból, mint a tananyag elsajátításából. Akkor válik igazán hatékonnyá, minél többször gyakoroljuk, ismételjük (olvassuk vagy halljuk) az elsajátítani kívánt információt. A középpontban egy társadalomba ágyazódó egyén, a tanulni vágyó áll. A folyamat pedig tartós változást eredményez, amelynek alapját a tanító-tanuló közti viszony képezi. Az oktatási folyamat egyik meghatározó elemének tartom ezt a személyközi kapcsolatot. Az eredményes tanulásban a pedagógusnak hangsúlyozott szerepe van, mert a gyorsan globalizálodó világunkban biztos pontot jelent a tanulók életében. Személyiségével és gondolkodását meghatározó döntéshozatalával hagy nyomot diákjai életében, lelkében.


 • 2013. 02. 04.

  Novák Ferenc (Tata): Szőllősy Szabó Lajos és kora - előadás

  2013. február 8-án, 18 órától, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében, a SZŐLLŐSY SZABÓ LAJOS, háromszék jeles szülött tiszteletére rendezett eseménysorozat védnöke Novák Ferenc (TATA), Kossuth– és Prima Primissima díjas koreográfus és rendező tart előadást Szőllősy Szabó Lajos és kora címmel. Az előadás alatt bemutatásra kerül a KÖRMAGYAR és a PALOTÁS TÁNC. Közreműködnek a Háromszék Táncegyüttes, a Heveder Zenekar, a Kék Hold Táncklub. A belépés díjtalan. Az esemény szervezői a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa.

  Az egyhetes rendezvénysorozat záróprogramjaként február 8-án, pénteken 21 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában közös szervezésű táncházat tart a Háromszék Táncegyüttes, a Lajtha László Alapítvány és a Kónya Ádám Városi Művelődési Ház.

 • 2013. 02. 01.

  Szőllősy Szabó Lajos emlékünnepség - 2013.február 2.

  PROGRAM:
  16.45  
  Szőllősy Szabó Lajos kézdivásárhelyi diákéveiről tart előadást  Bejan András történész, iskolaigazgató a céhvárosi Kanta, mai nevén a Nagy Mózes Líceum dísztermében.

  17.00 Ünnepélyes fáklyagyújtás a koreográfus első iskolájának udvarán. A lángot a kor nemzeti törekvéseit megtestesítő Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárainak díszkísérete viszi el a szülőfaluba, majd díszőrséget áll az emlékünnepségen

  18.00 Kézdiszentlélek ünneplő közössége a művelődési ház falán elhelyezett emléktáblát avat, amelyet lelepleznek: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Balogh Tibor, Kézdiszentlélek polgármestere

  18.15  Az ünnepség folytatása a Művelődési Ház dísztermében: Vetítettképes előadást tart  Bajna Zsóka, székelyföldi származású, budapesti táncszakíró, Szőllősy Szabó Lajos színházi és táncos előadói, valamint táncmesteri és koreográfusi pályafutásáról. Bemutatásra kerül Szőllőssy Szabó Lajos legjelentősebb koreográfiája, a Rózsavölgyi Márk zenéjére készült Első Magyar Társastáncz, a Körmagyar. A táncot előadják a megye hivatásos és műkedvelő együttesei: a Háromszék, valamint Perkő táncegyüttesek.
  Az estét a helyi népi hagyományokon alapuló kosaras bál zárja.

  Az emlékünnepségről készült híranyag a DUNA TV Térkép című műsorában lesz megtekinthető, valamint február 11-én, Szőllősy Szabó Lajos születésnapján, a Duna TV KULTIKON című műsorában lesz beszélgetés Háromszék jeles szülöttéről.

  Szervezők: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala, Nagy Mózes Líceum, Háromszék Táncegyüttes, Lajtha László Alapítvány, Kónya Ádám Városi Művelődési Ház.
  Az ünnepség kézdivásárhelyi helyszínéről (KANTA - Nagy Mózes LÍceum) 17 órakor autóbusz indul Kézdiszentlélekre, amely 19 órakor indul vissza Kézdivásárhelyre.

 • 2013. 01. 30.

  JELES NAPOK HÁROMSZÉKEN - Szőllősy Szabó Lajos

  Szőllősy Szabó Lajos születésének 210-dik évfordulója alkalmából egy hetes rendezvénysorozattal tisztelegnek a jeles táncos-koreográfus előtt a megye intézményei. Az eseménysorozat védnöke Novák Ferenc, Kossuth díjas és Prima Primissima díjas koreográfus és rendező.
  Az egyhetes rendezvénysorozat február 2-án, szombaton, egy emlékünnepséggel kezdődik Kézdivásárhelyen és Kézdiszentléleken, majd a megye iskoláiban ismeretterjesztő előadások sorozatával folytatódik. Az előadások február 6-án, szerdán, 14 órától a Bod Péter Tanítóképzőben és február 7-én, 14 órától, Baróton, a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontban lesznek megtartva.
      Február 8-án, 18 órától Sepsiszentgyörgyön, a Tamási Áron Színház nagytermében Novák Ferenc, Kossuth – és Prima Primissima díjas koreográfus és rendező tart előadást Szőllősy Szabó Lajos és kora címmel. Az eseményen a Kék Hold Táncklub bemutatja a körmagyart és a palotás táncot.
  Az egyhetes rendezvénysorozat záróprogramjaként február 8-án, pénteken 21 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában közös szervezésű táncházat tart a Háromszék Táncegyüttes, a Lajtha László Alapítvány és a Kónya Ádám Városi Művelődési Ház.
 • 2013. 01. 23.

  Nagyjaink 2013.

  A Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron termében, tegnap este a Magyar Kultúra Napja alkalmából, népes közönség előtt mutatták be a Nagyjaink 2013-as kiadványt, Háromszék jeles szülötteinek évfordulós életrajzi adatgyűjteményét. 
 • 2013. 01. 19.

  Magyar Kultúra Napja

      A Magyar Kultúra Napja alkalmából Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Bod Péter Megyei Könyvtár szeretettel meghívja Önt és kedves családját január 22-én (kedden), 17 órától, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében tartandó kulturális eseményre. 

       A rendezvényen bemutatják a Székelyföld települései című könyvsorozat első két kötetét, Háromszék honismereti bibliográfiája (1844--2012) és Zabola, valamint a Nagyjaink 2013., a kiadványsorozat ötödik kiadását. 
  Az esemény zenei hangulatát a Plugor Sándor Művészeti Líceum vonósnégyese biztosítja. Műsoron: Haydn, Mozart és Bach művek. A vonósnégyes tagjai: Barabás Dorottya- hegedű, Dobra Ferenc- hegedű, Kovács Arnold- bőgő, Lőfi Gellért- vezető tanár, brácsa.    

   

 • 2012. 12. 20.

  Befejeződött a Háromszéki Koncert Karaván

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ év elején meghirdetett pályázatának jóvoltából, közel 3300 háromszéki lakósnak volt alkalma ingyenes élő zenét biztosító koncerteken részt venni.
  A projekt célja volt, hogy minél több háromszéki településre eljuthasson különböző korosztálynak szóló zenei előadás, ezzel segítve a helyi zenekarok bemutatkozását, esélyt adva az esteleges újabb együttesek kialakulására. A pályázat nyertesei, akik a célközönség szempontjait tekintve különböző stílusú zenét játszodnak, egy megyén belüli koncertturnén vehettek részt. A 19 pályázó együttes közül, március elején egy zenészekből és művelődésszervezőkből álló szakmai zsűri 3 nyertest jelölt meg, akiknek a pályázat, a 7 állomásos koncertturnéját teljes mértékben fedezte. 

 • 2012. 12. 20.

  TANULÁS, TUDÁS, BOLDOGULÁS - pályázat eredményei

  II.-IV. osztályos kisiskolások kategóriája:

  Téma: Mi tetszik és mi nem tetszik az iskolában?!
  1. díj: Csavar Eszter, Lemhény
  2. díj: Csomós Szabolcs, Kovászna, Kőrösi Csoma Sándor, IV.D
  3. díj: Csősz Csongor, Kovászna, Kőrösi Csoma Sándor, IV.D
  4 díj: Horváth Zsuzsa , Lemhény

 • 2012. 12. 19.

  Ünnepélyes díjkiosztó - TANULÁS, TUDÁS, BOLDOGULÁS pályázat

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ egy hónapja hirdetett pályázatot TANULÁS, TUDÁS, BOLDOGULÁS - címmel, diákoknak, pedagógusoknak és a felnőtt korosztálynak. Az egy hónappal ezelőtt meghirdetett pályázat célja olyan alkotások bevonzása, amelyek tükrözik a felnövekvő generáció , tanuláshoz való viszonyulását, a felnőtt korosztály gondolkodását, tanítók, tanárok véleményét, tapasztalatát, vízióját a tanulásról, tanításról.
      Az eredményhirdetés és ünnepélyes díjkiosztó dec. 19.-én (szerdán) lesz, 18 órától a Kovászna Megyei Művelődési Központ konferencia termében, ahol a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kovászna Megyei Művelődési Központ  által biztosított értékes könyvcsomagok és más nyeremények lelnek gazdára.

      

 • 2012. 12. 04.

  Mikulás Napi Vigasságok


  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa, Miklós napja alkalmából, MIKULÁS NAPI VIGASSÁGOK névvel rendezvényt szervez a háromszéki kisiskolásoknak, óvodásoknak és fiataloknak. 
  A rendezvény helyszíne a sepsiszentgyörgyi Városi Sportcsarnok.

  A program: 
  11 órától  Gyermektáncház szervezett kisiskolás csoportok számára, a Folker együttes közreműködésével.

 • 2012. 11. 27.

  Zajlik a vetélkedő

  A MESEKUNYHÓ, a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében zajló 7 hónapos vetélkedő, Háromszék falusi közösségeinek. A nagytelepülés kategóriában vetélkedő árkosi Hol volt hol nem volt Árkoson, a bölöni Lotilko, a gidófalvi Égig érő Gidófa, a maksai Óriáspincekunyhó, a vargyasi Kreatív Gyerekkuckó, a nagyajtai Vadrózsák és a kistelepülés kategóriában teljesítő fotosmartonosi Mesefolt a Martokon, a pákéi Szederinda, a bibarcfalvi Búzavirág és a kézdiszentkereszti Ludas Matyi csapatok túl vannak a második próba leadásán. Takarító kalákát kellett megszervezni a falu aprajának és nagyjának és ennek alkalmából közösen megtisztítani és lakhatóvá tenni azt a teret, amellyel beneveztek a vetélkedőre. 

 • 2012. 11. 12.

  TANULÁS, TUDÁS, BOLDOGULÁS - pályázati felhívás

  Mit, hogyan, miből, kitől és meddig érdemes tanulni?!


  A Kovászna Megyei Művelődési Központ pályázatot hirdet különböző kategóriákban - TANULÁS, TUDÁS, BOLDOGULÁS - címmel, a megye lakóinak. A pályázat célja olyan alkotások létrehozása, amely tükrözi a felnövekvő generáció tanuláshoz való viszonyulását és ez mellett a felnőtt korosztály gondolkodását, tanítók, tanárok véleményét, tapasztalatát, vízióját a tanulásról, tanításról.

 • 2012. 10. 11.

  Népi játékok tanítása - pedagógus képzés

  "Népi játékok tanítása" címmel, 4 napos képzést szervez a Hófehérke Egyesület és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2012. november 2-5 között, a Hófehérke Napköziotthonban. A képzés előadója és vezetője, Tálas Ágnes, a budapesti Hagyományok Háza Folklór osztályának néptáncos szakelőadója.

 • 2012. 09. 30.

  MESEKUNYHÓ - rajtol a vetélkedő!

  A Magyar Népmese Napján rajtol a meseszerű vetélkedő, mesebeli nyereményekkel, Háromszék falusi közösségeinek! 7 hónap alatt, 11 csapat méri össze közösségi erejét  7 próbatétel alatt. A meghirdetett kistelepülés kategóriában a fotosmartonosi Mesefolt a Martokon, a pákéi Szederinda, a bibarcfalvi Búzavirág és a kézdiszentkereszti Ludas Matyi csapatok vetélkednek, valamint a nagytelepülés kategóriában a gidófalvi Égig érő Gidófa, az árkosi Hol volt, hol nem volt Árkoson, maksai Óriáspincekunyhó, a vargyasi Kreatív Gyerekkuckó, a kökösi Kökény, a nagyajtai Vadrózsák és a bölöni Lotilko csapatok mérik össze tudásukat, rátermettségüket, teszik próbára közösségük összetartó erejét.

   

 • 2012. 09. 10.

  MESEKUNYHÓ - megyei vetélkedő

      A Kovászna Megyei Művelődési Központ a Magyar Mese Napja (szeptember 30.) és 2013. Húsvétja között megyei vetélkedőt hirdet falusi környezetben élő és dolgozó non-formális csoportoknak, közösségeknek, civil szervezeteknek és alapítványoknak. A MESEKUNYHÓ címet viselő vetélkedőnek két kategóriája van, kistelepülés (legtöbb 700 lakosú) és nagytelepülés (legkevesebb 800 lakosú).
      A nyeremény egy-egy mesekunyhó teljes felszerelése, egységesre tervezett, helyi mesterek által készített bútorok (polcok, asztalok, székek, fogas, stb.), kellékek (meseszőnyegek, függöny, falvédő, bábparaván stb.), játékok és különböző foglalkozáshoz szükséges felszerelések. A vetélkedővel kapcsolatosan érdeklődni lehet a 0267-351648-as és a 0757-047717 (Péter Orsolya) telefonszámokon vagy a cult.cov@gmail.com elektronikus postacímre küldött levéllel. Az iratcsomók beérkezési határideje 2012. szeptember 26.
 • Lapozás: ««  1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14   »»
 •