• Ştiri şi actualităţi

  • 2022. 01. 08.

    O Expoziţie itinerantă din 2021 îşi continuă drumul şi în 2022

    Expoziţia itinerantă în aer liber–numităRetrospectiva Cluburilor de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc, Ediţia3– îşi continuă drumul şi în 2022. După vernisajul din toamna lui 2021,din Piaţa Libertăţii din Sfîntu Gheorghe, Retrospectiva a ajuns la Tîrgu Secuiesc, apoi Miercurea Ciuc, de unde am demontat-o recent şi am adus-o la Odorheiu Secuiesc. Aşadar, din 10 ianuarie pînă în 17 februarie, poveştile cu bărbaţi din cele 86 fotografii reunite în Expoziţie îşi aşteaptă vizitatorii înPiaţa Márton Áron din Odorheiu Secuiesc!

    TemaRetrospectivei din 2021 a fost Bărbatul. Astfel, membrii celor 11 cluburi-foto din zonă au fost provocaţi să surprindă în imaginile lor Bărbatul, în diversitatea ipostazelor sale – de cap de familie, de model pentru copiii săi, de simbol al puterii fizice şi mentale, de jumătate a femeii.

  • 2021. 12. 18.

    În aşteptarea îngerilor – episodul4

    Ultima duminică dinaintea Crăciunului, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna transmite online, pe pagina facebook a instituţiei, un vechi colind românesc – Sus, la Poarta Raiului –, care prinde viaţă datorită vocii tinerei Marin Maria-Anastasia, din Sfîntu Gheorghe

    Anastasia este elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfîntu Gheorghe, specializarea Pedagogie. Pasiunea pentru muzică şi-a descoperit-o la 6 ani, cînd a început să cînte. De atunci, muzica i-a devenit prieten drag, de care nu vrea să se despartă niciodată şi în tainele căreia va continua să pătrundă, căci Anastasia ştie că mai are multe de experimentat şi de învăţat, pentru a-şi împlini visul, acela de a ajunge la inimile oamenilor prin vocea sa. Deocamdată, călătoreşte şi experimentează pe terenul muzicii uşoare, pop şi populare. Pe lîngă preocuparea de a-şi cultiva continuu vocea, Anastasia doreşte să facă performanţă şi în arta educaţiei/ pedagogie, căci este domeniul care îi oferă şansa să-şi exprime şi să-şi valorifice toate pasiunile sale – muzica, teatrul, psihologia şi dansul – în mijlocul copiilor!


    Echipa Centrului de Cultură al Judeţului Covasna vă doreşte un Crăciun plin de lumină şi căldură!

  • 2021. 12. 16.

    În aşteptarea îngerilor – episodul3

    Cadoul vizual de Crăciun, pe care vi-l dăruim în episodul3 al serialului nostru, l-am pus la cale cu ajutorul meşterului Demeter Miklós, din mîinile căruia va ieşi la lumină Scaunul Luciei, împreună cu povestea unui foarte vechi obicei legat de ziua de 13 decembrie. Tradiţiile legate de 13 decembrie sunt numeroase, dar toate fac din această zi o Sărbătoare a luminii şi a dezvăluirii vrăjitoarelor, aşa cum este şi obiceiul numit Scaunul Luciei. Este vorba de un obicei cu care se ocupau mai ales tinerii aventuroși din comunitate : pe 13 decembrie începea confecţionarea scaunului și, în fiecare zi, meșterul efectua doar o singură fază, pentru a-l finaliza pe 26 decembrie, în Ajunul Crăciunului. La confecţionarea scaunului se foloseau nouă specii diferite de lemn, iar părțile componente trebuiau asamblate fără cuie, numai cu știfturi și pene. În Ajunul Crăciunului, scaunul era dus în biserică, ascuns sub haine, iar cel ce se urca pe el în timpul binecuvîntării putea recunoaşte vrăjitoarele printre femeile aflate în lăcaşul de cult.

  • 2021. 12. 02.

    În aşteptarea îngerilor – episodul2

    În aşteptarea Îngerilor, v-am pregătit un alt dar vizual de Crăciun, pe care îl vom transmite în a doua duminică de Advent. De data aceasta, în Atelierul nostru vă aşteaptă Mária Vollancs, care o să vă arate cum să faceţi una dintre cele mai colorate, aromate şi savuroase bucurii de Crăciun : Mere glazurate!

    Nu aveţi nevoie decît de : - cîteva mere - 250g de zahăr - 0,7g de miere - 1 decilitru de apă - 1 lingură de unt (80%) - 1 lingură mică de colorant alimentar - roșu

  • 2021. 11. 26.

    În aşteptarea îngerilor – episodul1

    La sfîrşitul anului trecut, instituţia noastră a lansat Proiectul În aşteptarea îngerilor, prin care am încercat să răspundem la întrebarea : cum să sărbătorim Crăciunul în spiritul tradiţiilor de altădată? Iar răspunsul s-a concretizat în realizarea unor scurte filme documentare cu meşteri şi artişti – păstrători de valori tradiţionale. Este vorba de înregistrări video care urmează a fi transmise online, pe pagina facebook a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, în duminicile celor patru săptămîni de dinaintea Crăciunului. Într-o primă formă, Proiectul a fost lansat în decembrie 2020 şi s-a bucurat de o mare audienţă, adunînd zeci de mii de vizualizări. Aşadar, continuăm acest Proiect şi în decembrie 2021, prin realizarea de documentare care să funcţioneze ca nişte DARURI / CADOURI VIZUALE din partea instituţiei noastre şi care să încurajeze comunităţile covăsnene să sărbătorească Crăciunul în spiritul tradiţiilor de altădată.

  • 2021. 10. 19.

    Concurs

    Centrul de Cultură al Județului Covasna acordă finanțări nerambursabile pentru editări de reviste literare pentru copii și tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 21 decembrie 2021.
  • 2021. 10. 14.

    Expoziție Csoma

    Expoziție Csoma
  • 2021. 10. 06.

    Visor2021 şi momentul său decisiv

    Cîteva zile, între 8-10 octombrie, Vancsó Zoltán se află în Visor-ul / Vizorul Festivalului de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc. Pasionaţii de fotografie îl pot întîlni : la Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, unde artistul deschide un Atelier de fotografie, în 8 şi 9 octombrie, ora15; la Vernisajul Expoziţiei de fotografie Vancsó Zoltán, din Piaţa Libertăţii (sîmbătă, 9 octombrie, ora 11) şi la proiecţiile cu două dintre filmele sale, de la Cinema Arta (din 9 şi 10 octombrie, ora 15).

    Cum am spus, prin prezenţa lui Zoltán Vancsó în Visor-ul din Sfîntu Gheorghe, acest foarte tînăr şi necesar Festival de Artă Fotografică trece printr-un moment decisiv, în sensul că este de neratat, precum clipele memorabile pe care numai aparatul de fotografiat le poate salva de la dispariţie. Dar şi în sensul că ţinuta Visor-ului a fost ridicată la un nivel ce impune reflecţie din partea tuturor pasionaţilor de fotografie din zonă.

    VisorFestivalul de Artă Fotografică din Sfîntu Gheorghe este un Proiect al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, coordonat de Levente Vargyasi, realizator de filme documentare şi fotograf. Visor se desfăşoară în cadrul Programului Zilele Ţinutului Secuiesc.

  • 2021. 10. 02.

    Mozsika – serie de ateliere de pregătire în domeniul muzicii populare

    Centrul de Cultură al Județului Covasna și Consiliul Judeţean Covasna organizează o nouă ediţie a tradiţionalului Atelier de muzică populară Mozsika, care nu se va mai desfăşura doar pe durata unei săptămâni, ci într-un format special. Este vorba de un nou concept al Proiectului Mozsika, cu o desfăşurare în mai multe etape, pe durata a câteva luni, între 15 octombrie 2021- 15 iunie 2022, perioadă în care, la Târgu Secuiesc, se va derula o serie de ateliere /workshop-uri de pregătire în domeniul muzicii populare.

    Scopul Atelierului Mozsika a rămas acelaşi :cultivarea pasiunii pentru muzica şi dansurile populare din Transilvania şi formarea instrumentiştilor necesari pentru ca valorile tradiţionale să fie păstrate în forme autentice şi vii.

    Grupul ţintă al workshop-ului/atelierului, adică cine poate participa la Mozsika : persoane pasionate de folclorul muzical, care ştiu să cânte bine la vioară, violă, acordeon şi contrabas şi care doresc să înveţe, sub îndrumarea unor specialişti în domeniu, partituri valoroase din folclorul muzical specific comunităţilor din Ardeal, pe care să le înterpreteze apoi la aceste instrumente.

  • 2021. 09. 28.

    Rezultatele concursului

    Centrul de Cultură al Județului Covasna acordă finanțări nerambursabile pentru editări de reviste literare pentru copii și tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 21 decembrie 2021.
  • 2021. 09. 26.

    Varmeli – o formă de autenticitate ce se naşte din întîlnirea dintre trecut şi prezent

    Unul dintre obiectivele fundamentale ale Centrului de Cultură al Judeţului Covasna este protejarea şi cultivarea autenticităţii, în toate formele sale de expresie, iar prin acest text de sociologie culturală vă supunem atenţiei o formă de autenticitate ce se naşte din întîlnirea dintre trecut şi prezent. O întîlnire în care e vorba implicit despre cum se moşteneşte / transmite mai departe un set de valori din care face parte şi ELEGANŢA. Prin acest text, punem de fapt în discuţie o formă de cultivare a valorilor tradiţionale extrem de importantă, pentru că răspunde unei nevoi fundamentale a omului: nevoia de a se îmbrăca. Este vorba de arta vestimentară de inspiraţie folclorică, pe terenul căreia activează şi o creatoare din Sfîntu Gheorghe, care în septembrie 2021 a reprezentat judeţul Covasna la Conferinţa internaţională cu titlul Veşminte de altădată şi de astăzi.

  • 2021. 09. 23.

    Sărbătoarea kürtőskalács-ului se întoarce!

    După o pauză de un an, aromele inconfundabile ale cozonacului secuiesc vor umple din nou Piața Centrală din Sfîntu Gheorghe, iar asta înseamnă că va prinde viaţă Ediţia4 a unei mult-aşteptate Sărbători : Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, programat a se desfăşura între 2-3 octombrie 2021.

    Festivalul a intrat deja în tradiţia comunităţii, drept urmare şi anul acesta se va desfăşura sub forma unei Sărbători populare, al cărei scop a rămas acelaşi : să trăim bucuria de a fi împreună, în toată diversitatea noastră, în jurul unor ispititoare arome dulci, în jurul celebrului Concurs Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc şi în inima Tîrgului de produse tradiţionale, dar şi în jurul unor programe culturale pentru toate vîrstele.

    Activităţile pentru copii se vor desfăşura sub genericul „De la spic pînă la cozonac”. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va organiza Școala micului maestru în prepararea kürtős-ului, unde copiii vor fi învățați cum trebuie preparat cozonacul secuiesc, iar pe parcursul unor activităţi interactive, cei mici vor afla de povestea spicului de grîu, cu toate episoadele sale : cum se face făina din cereale, cum se frămîntă aluatul dospit şi cum se coace cozonacul kürtős.

    Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci este organizat de Consiliul Județean Covasna, în parteneriat cu Primăria municipiului Sfîntu Gheorghe. Co-organizatori: Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, Casa de cultură Kónya Ádám, Centrul de Cultură al Județului Covasna, Organizația Asociațiilor Fermierilor din Ținutul Secuiesc, Tega SA.

  • 2021. 09. 23.

    Cîştigătorii Concursului pentru înnoirea identităţii vizuale a Zilelor Ţinutului Secuiesc

    Organizatorii Zilelor Ţinutului Secuiesc au lansat în iulie un Concurs de proiecte pentru înnoirea identităţii vizuale a acestui Program cultural, de anvergură regională, în sensul că este produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş.

    Concursul s-a desfăşurat conform Regulamentului din Apelul de participare, ultima sa etapă constînd în jurizarea celor 27 de lucrări înscrise în competiţie şi desemnarea cîştigătorilor celor două premii : Premiul Juriului şi Premiul Publicului. Cel mai important premiu, în valoare de 3000 lei, a fost decis în urma evaluării lucrărilor de către un Juriu alcătuit din trei reprezentanţi ai Centrului de Cultură al Judeţului Covasna şi doi profesionişti în domeniul artelor vizuale, Csaba Damokos şi Balázs Gábor. Juriul a considerat că lucrarea lui Bács Botond este cel mai bun concept vizual înscris în Concurs, cîştigînd astfel premiul de 3000 lei. Premiul Publicului, adică lucrarea care a primit cele mai multe like-uri pe facebook, a revenit artistei Kinga Pálfi.

  • 2021. 08. 23.

    Concurs

    Centrul de Cultură al Județului Covasna acordă finanțări nerambursabile pentru editări de reviste literare pentru copii și tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 21 decembrie 2021.
  • 2021. 08. 10.

    Atelierul de Dans Popular şi Dezvoltare în Echipă din Lunca de Jos

    În perioada 1-7 august 2021, în Complexul Boros din Lunca de Jos s-a desfăşurat Ediţia XIV a Atelierului de Dans popular şi Dezvoltare în echipă – Miriapod/ Százlábú, un proiect iniţiat şi coordonat de referentul instituţiei noastre în domeniul folclorului coregrafic, Virág Endre. Anul acesta, Atelierul de dans popular şi dezvoltare în echipă a reunit 170 de copii şi tineri ce activează în Ansmblul Miriapod/ Százlábú, cărora, timp de o săptămînă, li s-au oferit toate condiţiile pentru a se întoarce în timp, pe vremea bunicilor şi străbunicilor, şi pentru a trăi în universul material şi spiritual în care s-au născut cîntecele şi dansurile tradiţionale pe care ei le învaţă şi pe care vor să le salveze de la dispariţie. Este vorba de o întoarcere în timp care este posibilă doar într-un spaţiu cultural cu totul special, cum este cel din satul Lunca de Jos, unde cele 14 căsuţe-muzeu oferă condiţii de viaţă în stil tradiţional, datorită vecinătăţii cu pădurea şi aerului curat şi revigorator, datorită peisajului de o frumuseţe unică, datorită sătenilor ce păstrează în forme vii cîntecele şi dansurile tradiţionale specifice locului, datorită spaţiului oferit de Şura de dans, unde se desfăşoară lecţiile şi reprezentaţiile de dans tradiţional.

  • 2021. 07. 16.

    Concurs de proiecte pentru noua identitate vizuală a Zilelor Ţinutului Secuiesc

    Organizatorii Zilelor Ţinutului Secuiesc lansează un Concurs de proiecte pentru reînnoirea identităţii vizuale a acestui Program cultural. Concursul este deschis graficienilor şi grupurilor de creaţie din domeniul comunicării vizuale şi are drept SCOP: descoperirea şi alegerea unui proiect de identitate vizuală inovator, cu elemente care să funcţioneze unitar şi care să valorifice creativ marca identitară a denumirii istorice Ţinutul Secuiesc.

    Despre Zilele Ținutului Secuiesc

    Lansat cu 12 ani în urmă, Zilele Ţinutului Secuiesc este un Program cultural conceput a se desfăşura în toamna fiecărui an şi este produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş. Este vorba de un Program ce reuneşte cele mai diverse proiecte şi fapte de cultură (concerte, spectacole de folclor muzical şi coregrafic, reprezentaţii teatrale, expoziţii de arte vizuale, întâlniri cu scriitori, dezbateri, lansări de carte, etc), în cât mai multe localităţi din cele trei judeţe partenere, mai ales în localităţile unde evenimentul cultural ajunge mai greu.

    În esenţă, Zilele Ţinutului Secuiesc este un Program cultural ce se integrează în efortul de aface din cultură un adevăratinstrument de comunicare şi dezvoltare comunitară şi regională, iar SCOPUL său este: să stimuleze resursele creative din zonă, să activeze şi să formeze noi publicuri, să încurajeze parteneriatulcultural între instituţiişi localităţi din Secuime, pentrua exploata împreună, şi în folosul comunităţilor locale, VALOAREA DE BRAND pe care denumirea istorică de Ţinutul Secuiesc o are.


    vezi în file conţinutul Apelului de participare, respectiv Regulamentul Concursului

  • 2021. 07. 07.

    Apel de participare la Concursul de Artă Plastică Contemporană – Care este mitul tău?

    Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasnaîn colaborare cu Primăria oraşului Covasna, Galeria Kádár László din Covasna, Asociația pentru Educație Publică Kőrösi Csoma Sándor şi Institutul Național pentru Cultură– lansează Apelul de participare la Concursul de Artă Plastică Contemporană, cu tema Care este mitul tău? Concursul se desfăşoară în cadrul evenimentului Zilele Kőrösi Csoma Sándor şi este dedicat marelui cărturar omagiat.

    Ideea fundamentală a Concursului de Artă Plastică Contemporană Care este mitul tău? se regăseşte în următorul text:

    Într-una dintre scrisorile sale, Kőrösi Csoma Sándor preciza: "Am decis să-mi părăsesc patria și să vin în Orient, asigurându-mi cum oi putea pâinea mea de toate zilele, dedicându-mi viața unor discipline, care în viitor vor fi de folos lumii științifice și vor putea arunca o lumină aparte peste unele date încă neclare din istoria neamului meu”.

    Exploratorul, filologul şi orientalistul Kőrösi Csoma Sándor a plecat spre o lume îndepărtată, printre popoare străine, unde el credea că va găsi rădăcinile şi sensurile existenţei poporului său şi ale lui însuşi.

    Prin acest Apel, îi provocăm pe artişti să caute răspunsuri la care opera şi viaţa lui Kőrösi Csoma Sándor ne îndeamnă să reflectăm.

    Dacă există o nevoie de exprimare şi arta răspunde acestei nevoi, atunci cum se manifestă nevoia afirmării identităţii colective în creaţia unui artist? În ce măsură cauzele naţionale ale unor popoare contribuie la nevoia de autoexprimare artistică şi la crearea unui limbaj artistic profund personal și autentic? În ce măsură sentimentul de a te simţi acasă şi de a aparține undeva ne leagă de pământul natal, ori mai degrabă ne putem regăsi patria şi în mijlocul unor comunități îndepărtate? În ce măsură simțim nevoia interioară de a valorifica în propriile creaţii universul de motive specific comunității / naţiei noastre, sau resimțim ca fiind mai familiar universul de motive din mitologia altor popoare, cum ar fi, de pildă, transavangarda italiană, realismul magic?


    vezi în file întregul Apel şi condiţiile de participare!

  • 2021. 06. 01.

    Sfîntu Gheorghe din Secuime – copilul teribil al României culturale

    Cultura este joc, un vital joc de comunicare, iar Sfîntu Gheorghe a devenit copilul teribil al României culturale, prin curajul său de a miza pe deschiderea unor spaţii de întîlnire cît mai diverse, unde comunitatea locală şi oaspeţii săi de pretutindeni să fie mereu ispitiţi cu chemarea : intră în joc! Carevasăzică, de 1iunie sărbătorim copiii şi, odată cu ei, îl sărbătorim şi pe al nostru Sfîntu Gheorghe, ale cărui oferte culturale mizează pe o comunitate de spectatori de toate vîrstele, care au însă în comun atributele copilăriei / tinereţii: curiozitate, curaj, dinamism, spirit ludic, ceva melancolie şi puţină nebunie.

  • 2021. 05. 19.

    Cum se integrează instituţia noastră într-un program de educaţie civică de maximă actualitate

    Nimic din tot ceea ce moşteneşte sau construieşte o comunitate nu poate fi păstrat şi valorificat, dacă membrii comunităţii nu sînt implicaţi în procese de înţelegere şi însuşire a practicilor prin care comunitatea se poate feri de autodistrugere şi poate rezista la diverse încercări de dezbinare. Iar aceste procese de înţelegere şi însuşire a practicilor de apărare individuală şi comunitară trebuie să pornească din şcoală şi să continue în familie şi prin diverse proiecte de educaţie aplicată, cum este, de pildă, programul de educaţie civică aplicată în ecologie rurală şi urbană, prin care instituţiile publice şi ong-urile din judeţul Covasna au declarat război gunoaielor.

    Copiii şi tinerii din Ansamblul de dans popular Százlábú/Miriapod, care funcţionează în cadrul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, au învăţat cele mai importante lecţii de cultură civică în timpul numeroaselor turnee prin Europa, curăţenia din spaţiile publice ale localităţilor urbane şi rurale, din ţările pe unde au dansat şi cîntat, devenind lecţii de neuitat.

  • 2021. 05. 17.

    Expoziţia Komárno şi Háromszék în oglinda artei fotografice

    Vineri, 21 mai, Piaţa Libertăţii din Sfîntu Gheorghe va deveni un spaţiu-oglindă pentru două regiuni care încearcă a se cunoaşte şi a se promova reciproc, prin implicarea într-un proiect de parteneriat cultural. Este vorba de Caravana Artelor, un proiect de artă fotografică, care a început în 2018, graţie unei invitaţii a Ministerului Resurselor Umane din Ungaria, cînd regiunile partenere au fost judeţul Covasna şi Muravidek din Slovenia. În primăvara lui 2021, Proiectul a ajuns la episodul2, iar etapa lui finală este Expoziţia Komárno şi Háromszék în oglinda artei fotografice de data aceasta, rod al parteneriatului dintre Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Clubul de Fotografie Helios din Komárno (Slovacia).

    La Apelul de participare lansat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna au răspuns 21 de artişti fotografi covăsneni, care au trimis peste 200 de imagini. Materialul expoziţional din regiunea parteneră a fost selectat din lucrările membrilor Clublului de Fotografie Helios din Komárno, un club cu o istorie de 60 de ani. Astăzi, Clubul-Foto Helios din Port-Komárno, cu sediul în clădirea Palatului Zichy din Komárom, este recunoscut drept unul dintre cele importante cluburi de artă fotografică din Slovacia.



  •