• Ştiri şi actualităţi

 • 2024. 07. 08.

  Ziua celor o mie de fete secuience – Ediţia 2024

  Și în acest an, la Miercurea Ciuc, mii de oameni au sărbătorit Ziua celor o mie de fete secuience. În prima sâmbătă din iulie, Piața Libertății a fost plină de fete și băieți îmbrăcați în costume populare, care, după un dans comun, au pornit împreună spre şaua care leagă cele două coline de la Șumuleu Ciuc, unde grupurile de tineri s-au bucurat, de-a lungul întregii zile, de această sărbătoare a muzicii, dansului şi a portului tradiţional secuiesc.


  Sărbătoarea este organizată de Ansamblul Național Secuiesc Harghita, în parteneriat cu Primăria Miercurea Ciuc, Consiliul Județean Harghita, Fundația Ezer Székely Leány și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna.

 • 2024. 07. 05.

  Memoria lui Gábor Áron este păstrată cum se cuvine în judeţul Covasna

  După 132 de ani, monumentul funerar al eroului național al secuilor a fost finalizat în Eresztevény / Eresteghin (sat ce aparţine de comuna Moacşa).

  Cu ocazia comemorării a 175 de ani de la moartea lui Gábor Áron, Clubul Rotary din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, Fundația Hármas, Primăria Comunei Moacşa, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna și Consiliul Județean Covasna, împreună cu alți parteneri locali au finalizat şi inaugurat, în 4 iulie 2024, monumentul funerar dedicat legendarului turnător de tunuri. Monumentul a fost finalizat conform planurilor originale, fiind completat cu un tun cu roţi, sculptat din piatră.

 • 2024. 06. 18.

  Peste o mie de copii şi tineri au dansat şi s-au jucat pe dealul Perkő de lângă Sânzieni

  Copii şi tineri îmbrăcați în costume populare de toate culorile au dansat, s-au jucat şi s-au distrat, bucurându-se de frumuseţea şi hazul dansurilor şi tradiţiilor populare ale comunităţilor din care fac parte. O explozie de bucurie şi culoare care de 18 ani poartă numele de Festivalul Ardelenesc de Dansuri Populare pentru Copii şi Tineri de la Perkő, coordonat de Virág Endre, specialist în domeniul folclorului coregrafic. Un proiect al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, în parteneriat cu Primăria Sânzieni, care face parte dintr-un Program complex, gândit pe termen lung, de apropiere a copiilor şi tinerilor de folclorul autentic.

  Ediţia XVIII a Festivalului de la Perkő, care s-a desfăşurat pe 15 iunie 2024, a reunit 37 de grupuri de dansatori din județele Bacău, Brașov, Harghita, Covasna, Mureș și Sibiu, adică peste o mie de tineri. Pe parcursul zilei, cei mici și cei mari au putut participa la ateliere de meșteșuguri tradiţionale și jocuri populare pentru copii. Muzica a fost asigurată de Taraful Finom. Din decorul Festivalului de la Perkő a făcut parte şi un Târg al meşteşugarilor.

 • 2024. 06. 13.

  Un nou volum dedicat meşteşugurilor tradiţionale

  În Ținutul Secuiesc și în Depresiunea Baraolt, comparativ cu alte regiuni, mulţi localnici încă practică meșteșugurile tradiționale. Cartea etnografului Kinda István, "Meșteșuguri tradiționale în Ținutul Secuiesc și Depresiunea Baraolt," nu doar că explorează aceste vechi ocupaţii, ci realizează şi o necesară activitate de conservare şi promovare a unor valori comunitare. Volumul2 al acestei cercetări etnografice a fost lansat miercuri seară, la Muzeul Național Secuiesc.

  La sfârșitul secolului XIX, în Ținutul Secuiesc se practicau peste 110 tipuri de meșteșuguri. Conform inventarului actual, 50-55 dintre acestea au supraviețuit, iar cele două volume documentează 50 dintre ele.

  Munca de teren şi de cercetare pe care se bazează aceste volume este completată de filme documentare și de o pagină web, www.mestersegek.ro. Aici există nu doar o bază de date despre uneltele şi tehnicile necesare practicării unor meşteşuguri tradiţionale, dar şi informații despre unde îi putem găsi astăzi pe meşterii de care avem nevoie, mai precis localitatea unde îşi au atelierele, datele de contact şi oferta lor de produse.

 • 2024. 05. 08.

  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşte de la Sita Buzăului

  Sărbătoarea ouălor roşiide Paşti a intrat în calendarul comunităţilor din Zona Buzaielor ca o tradiţie imposibil de despărţit de cea mai mare Sărbătoare creştină a anului şi a primăverii. Anul acesta, iniţiatorul acestei Sărbători, Costică Oltean, i-a chemat pe locuitorii din Sita Buzăului să se bucure împreună de cea mai mare sărbătoare a creştinităţii, marţi, 7 mai, a treia zi de Paşte.Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este implicat în acest proiect, în calitate de partener,având în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.

 • 2024. 04. 12.

  Expoziţia Csoma – Ediţia 2024

  Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasnaîn colaborare cu Primăria oraşului Covasna, Galeria Kádár László din Covasna, Asociația pentru Educație Publică Kőrösi Csoma Sándor – au lansat în decembrie anul trecut Ediţia 2024 a Concursului Csoma de Artă Plastică Contemporană, cu tema Tensiuni.Lucrările primite au fost evaluate în două etape de un juriu format din trei membri: Irene Kányádi – istoric de artă, Gusztáv Ütő –artist vizual, și Imre Berze – sculptor.

 • 2024. 03. 21.

  Apel de participare la Stup – Retrospectiva Filmului Documentar, Ediţia4

  Stup Retrospectiva Filmului Documentar a ajuns anul acesta la Ediţia4, care se va desfăşura între 11-20 octombrie 2024. Proiectul este organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna, în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean Harghita, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, Cinema Arta- by Cityplex şi Documentary Stúdió.

  Şi anul acesta, organizatorii Ediţiei4 a Retrospectivei STUP îşi propun ca spectatorii din cât mai multe comunităţi din spaţiul nostru cultural să poată vedea producţii ale realizatorilor de documentare, prin care să se confrunte cu poveşti de viaţă, fenomene socio-culturale şi realităţi ale timpului nostru cât mai diverse. Considerăm că este foarte important ca filmul documentar să ajungă nu doar în oraşe, ci mai ales în comunităţile unde festivalurile de gen sau cinematografia nu sunt accesibile. Organizatorii culturali din mediul rural vor avea posibilitatea de a selecta filmele favorite din lista celor înscrise în Stup4 și, cu ajutorul unui proiector bun și al unui sistem de sonorizare adecvat, le pot difuza. Ca şi la ediţiile anterioare, Retrospectiva Stup4 are nu doar un scop de promovare a acestui gen cinematografic, ci deschide şi o competiţie pentru realizatorii de documentare, de toate vârstele, Gala Laureaţilor fiind programată a se desfăşura în 19 octombrie 2024.  Apelul de participare şi Regulamentul Stup în File

 • 2024. 01. 17.

  Ziua Culturii Maghiare la Muzeul Naţional Secuiesc

  Consiliul Județean Covasna, Muzeul Național Secuiesc, Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe și Centrul de Cultură al Județului Covasna organizează Ziua Culturii Maghiare 2024, care se va desfăşura luni, 22 ianuarie, la ora 18.00, în Sala Bartók Béla a Muzeului.

  Programul Zilei Culturii Maghiare cuprinde :

  - un gest de omagiu, devenit deja tradiţie, acordarea Premiului Háromszék pentru Cultură;

  - vernisajul Expoziţieiitinerante Lumea lui Miklós Bánffy și a lui Károly Kós,respectiv lansarea Catalogului Expoziției.

  Expoziţia itinerantă este dedicată aniversării a 150 de ani de la naşterea lui Miklós Bánffy şi a 140 de ani de la naşterea lui Károly. Expoziţia este organizată deInstitutul Liszt din Sfântu Gheorghe,cu sprijinul Ministerului Construcţiilor şi Transporturilor.

 • 2024. 01. 13.

  Ziua Culturii Naţionale

  15 ianuarie a intrat în calendarul sărbătorilor noastre dreptZiua Culturii Naţionale, cînd instituţiile publice devin spaţii de dialog deschise tuturor artelor. Centrul de Cultură Arcuş – în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Covasna, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Consiliului Județean Covasna –organizează luni, 15 ianuarie 2024, un dialog între arta plastică şi cea muzicală, prin vernisajul unei Expoziţii ce reuneşte lucrări semnate de doi artiști plastici de anvergură, Imre Baászși Dan Palade, care va fi urmat de un recital cameral susţinut de pianistul Nicolae Dumitru.


  Programul Zilei Culturii Naţionale, din 15 ianuarie 2024, cuprinde :

  Ora 19, vernisajul Expoziției de artă plastică „Blow-up” (durata, 25–30 minute) / participă: Simona Tănăsescu (artist plastic), Dan Palade (artist plastic), Damokos Csaba (artist plastic, președintele UAP Sf.Gheorghe), Baász Orsolya (artist plastic);


  Ora 19. 30, recital de pian susținut de Nicolae Dumitru(durata cca. 30 minute, improvizații pe tema lucrărilor expuse).

 • 2023. 12. 21.

  Retrospectiva Cluburilor de Artă Fotografică face trecerea între ani la Odorheiu Secuiesc

  Expoziția itinerantă Retrospectiva Cluburilor de Artă Fotografică din Secuime a plecat din Miercurea Ciuc şi a ajuns la Odorheiu Secuiesc, unde rămâne deschisă vizitatorilor între 19 decembrie 2023-16 ianuarie 2024.

  Expoziția are drept temă Femei în Visor/Vizor, o temă prin care organizatorii acestui proiect de arte vizuale şi-au propus să exploreze felul cum femeia în diversitatea ipostazelor sale contemporane apare în preocupările şi lucrările artiştilor fotografi din Cluburile-Foto din Ţinutul Secuiesc.

 • 2023. 12. 07.

  TENSIUNI – Concursul de Artă Plastică Contemporană Kőrösi Csoma Sándor

  Apel de participare

  TENSIUNI – Concursul de Artă Plastică Contemporană Kőrösi Csoma Sándor, Ediţia 2024

  Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasnaîn colaborare cu Primăria oraşului Covasna, Galeria Kádár László din Covasna, Asociația pentru Educație Publică Kőrösi Csoma Sándor – lansează Apelul de participarela Ediţia 2024 a Concursului de Artă Plastică Contemporană, cu tema TENSIUNI. Concursul se desfăşoară în cadrul Proiectului Zilele Kőrösi Csoma Sándor şi este dedicat marelui cărturar omagiat.


  Apelul de participare în FILE

 • 2023. 10. 14.

  Monografia Estelnic

  De la înfiinţarea sa, Editura Háromszék Vármegye, care funcţionează în cadrul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, a devenit cunoscută prin publicarea destudii şi monografii despre localităţi, oameni şi tradiţii folclorice din judeţul nostru, albume foto, Cataloage şi ghiduri, cărţi de poveşti.

  Ca răspuns la interesul larg pentru publicațiile legate de istoria locală, Consiliul Județean Covasna și Editura instituţiei noastre au lansat, în urmă cu zece ani, seria de publicații Așezările Ţinutului Secuiesc. Seria monografiilor despre localităţile covăsnene s-a îmbogăţit cu o nouă publicaţie. Este vorba de Monografia comunei Estelnic, care este formată din satele Valea Scurtă / Kurtapatak, Estelnic /Esztelnek şi Cărpinenii / Csángótelep (Gyertyános). Monografia Estelnic a fost lansată joi, 12 octombrie, la Centrul Cultural din această localitate.

 • 2023. 10. 11.

  Laureaţii Premiilor Orbán Balázs

  Gala Premiilor Orbán Balázs este unul dintre cele mai aşteptate evenimente din Programul Ediţiei XIV a Zilelor Ţinutului Secuiesc, care se desfăşoară între 5-15 octombrie 2023. PremiulOrbán Balázs reprezintă cea mai înaltă distincţie a Regiunii.

  Anul acesta, prestigioasele Premii Orbán Balázs au fost acordate personalităților care s-au remarcat prin efortul de salvare, păstrare şi promovare a culturii populare tradiționale, respectiv a meșteșugurilor tradiţionale. Astfel, laureaţii 2023 ai Galei Premiilor Orbán Balázs sunt: dr. László BARABÁS, etnograf din judeţul Mureş; Tibor SZŐKE–meşter în domeniul dogăritului tradițional din judeţul Covasna; Béla TÖLGYESI, meşter căldărar din județul Harghita.

  Tibor Szőke, laureatul din judeţul Covasna, face parte dintr-o familie care practică dogăritul de secole. A învăţat meseria de la tatăl său, Szőke Domokos, în atelierul din Harale, unde a lucrat încă din copilărie. La rândul său, Tibor Szőke i-a învăţat meserie pe copiii săi, care au crescut în atelier şi ei : Kosztándi Szidónia Ágota– fiica, Szőke Tibor Barna–fiul, şi Kosztándi János Róbert– ginerele. Despre contribuţia lui TiborSzőke la salvarea şi promovarea dogăritului, merită reţinută precizarea muzeografului-etnograf dr. Kinda István :"Supraviețuirea acestui meșteșug tradiţional cu o istorie de secole– o meserie care în trecut era păzită cu străşnicie şi transmisă din tată-n fiu, asigurându-i-se astfel continuitatea– este acum pe umerii meșterului Tibor Szőke și ai fiului său, Barna, ucenic și moștenitor al tradiției locale și familiale".

  Tibor Szőke a primit în 2018 şi titlul de Tezaur Uman Viu, titlu acordat de Ministerul Culturii din România.

 • 2023. 10. 06.

  A început Visor3 – Ediţia3 a Festivalului de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc

  Vineri, 6 octombrie, în Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană Magma, a avut loc vernisajul Expoziţiei semnate de Zsuzsi Ujj – fotograf, poetă, compozitoare, cântăreaţă şi o figură unică a culturii underground din Ungaria. Cu vernisajul de la Magma a începutVisor3 – Ediţia3 a Festivalului de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc.

  Programul de sâmbătă, 7 octombrie, a început în Piaţa Libertăţii din Sfântu Gheorghe, unde István Imreh, directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, şi Levente Vargyasi, realizator de filme documentare, fotograf şi coordonatorul Festivalului Visor, au deschis Expoziţia Visor3, care cuprinde Retrospectiva Cluburilor de Artă Fotografică din Secuime şi fotografii ale unor artişti independenţi. Expoziția, a cărui temă a fost Femei în Visor/Vizor, reuneşte 93 de fotografii şi poate fi vizitată până în 9 noiembrie.
 • 2023. 10. 05.

  Un Proiect din Secuime a fost premiat la Karlovy Vary

  Între 4-6 octombrie, în celebra staţiune balneară Karlovy Vary din Cehia, s-a desfăşurat EUROPEAN BALNEOLOGY AND SPA CONGRESS, în cadrul căruia s-au acordat şi Premiilor ESPA pentru Inovație. Printre laureaţi se află şi Proiectul "Mofete din Ţinutul Secuiesc – completări în tabloul acestor resurse naturale şi propuneri de promovare prin concepte de comunicare moderne". Este vorba de un Proiect coordonat de dr. Réka Incze, cercetător în domeniul radioactivității mofetelor, şi Zsuzsa Papp Szőts – referent în domeniul Patriomoniului şi Turismului Cultural, la Centrul de Cultură al Judeţului Covasna.

  Mulţumim Organizatorilor Congresului European pentru atenţia acordată Proiectului nostru!

  Despre participarea la acest prestigios Congres European şi despre Proiectul cu Mofetele din Ţinutul Secuiesc vom reveni cu un raport complet.

 • 2023. 05. 15.

  Atelierul de Dans şi Meşteşuguri Tradiţionale din Cernat, Ediţia VIII

  Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna organizează Ediţia XVIII a Workshop-ului / Atelierului de Dans şi Meşteşuguri Tradiţionale, care se va desfăşura în perioada 3-7 iulie, în localitatea Cernat. Este vorba de un Atelier conceput a funcţiona ca un ghid metodologic de păstrare şi valorificare a creaţiei şi tradiţiilor populare.


  Regulamentul de participare în File

 • 2023. 05. 01.

  Femei în Vizor

  Centrul de Cultură al Județului Covasna organizează Ediţia3 a Festivalului de Artă Fotografică din Ținutul Secuiesc VISOR3, care se va desfăşura între 6-15 octombrie 2023. De la prima sa ediţie, din 2019,organizatorii şi-au propus ca VISOR să funcţioneze ca o interfaţă între fotografii din Secuime și cei din ţară şi străinătate, cu scopul de a dialoga şi a experimenta împreună pe terenul acestei spectaculoase forme de comunicare vizuală, care este fotografia. Pentru atingerea acestui scop, un punct important din Programul VISOR3 esteRetrospectiva Cluburilor de Artă Fotografică din Secuime, Ediţia4, Retrospectivă la care VĂ INVITĂM să participaţi!

  VISOR3 Ediţia3 a Festivalului de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc are drept temă Femei în Visor/Vizor. O temă prin care Visor3 îşi propune să exploreze felul cum femeia în diversitatea ipostazelor sale contemporane apare în preocupările şi lucrările artiştilor fotografi din Cluburile-Foto din Ţinutul Secuiesc.

 • 2023. 04. 12.

  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti, Ediţia28

  Marţi, 18 aprilie, Casa de Cultură Întorsura Buzăului găzduieşte Ediţia28 a Sărbătorii ouălor roşii de Paşti, un Festival folcloric al obiceiurilor de primăvară care s-a născut 1994 şi care a devenit unul dintre cele mai importante evenimente tradiţionale din Zona Buzaielor şi din judeţul Covasna.

  Sărbătoarea este organizată de Primăria Întorsura Buzăului, sub coordonarea lui Costică Oltean – directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului.

  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti din Zona Buzaielor este integrată în Programul anual al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna. Este vorba de un proiect pe care îl susţinem financiar şi logistic, în calitate de parteneri ai Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, având în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a obiceiurilor şi a meşteşugurilor tradiţionale.

 • 2023. 03. 08.

  Expoziţia Călătorie – Líviusz Gyulai

  Vineri, 17 martie 2023, la ora 18, în spațiul expozițional de la etajul 3 al Centrului de Artă din Transilvania, se va deschide expoziția Călătorie – a graficianului Líviusz GYULAI (1937–2021). Expoziția este organizată de Centrul de Cultură al Județului Covasna și Centrul de Artă din Transilvania și face parte din evenimentele conexe ale Ediţiei7 a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc.

  Gazda evenimentului va fi istoricul de artă dr. Beáta Bordás, iar Expoziția va fi vernisată de Apor Ferencz S.– curatorul Ediţiei7 a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, de istoricul de artă Ágnes Képiró și de Béla Szepessy– grafician, curatorul Expoziției Liviusz Gyulai.

  Datorită caracterului sintetic, Expoziția organizată la Centrul de Artă din Transilvania are ca obiectiv dezvăluirea complexităţii operei artistului şi a multiplelor sale direcţii de creaţie, astfel, pe lângă lucrările grafice, vor fi evocate şi peste 180 de desene, linogravuri, litografii și acvaforte, care l-au impus pe Liviusz Gyulai şidrept un valoros creator de desene animate şi care i-au adus recunoaștere națională și internațională.
 • 2023. 01. 23.

  Concursul de Artă Plastică Contemporană – Kőrösi Csoma Sándor, Ediţia 2023

  Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Județului Covasnaîn colaborare cu Primăria oraşului Covasna, Galeria Kádár László din Covasna, Asociația pentru Educație Publică Kőrösi Csoma Sándor – lanseazăApelul de participarela Ediţia 2023 a Concursului de Artă Plastică Contemporană, cu temaTimpul – Poartă spre trecut, poartă spre viitor.Concursul se desfăşoară în cadrul Proiectului ZileleKőrösi Csoma Sándor şi este dedicat marelui cărturar omagiat.


  Vezi condiţiile de înscriere în Apelul de participare din file! •