• Aktuális hírek

 • 2022. 11. 15.

  Daciai limeskutatások. Úton a világörökségi cím elnyerése felé - Előadás

  A Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma, a Romániai Limes Bizottság, a Kovászna Megyei Kulturális Igazgatóság, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint a Bod Péter Megyei Könyvtár szeretettel meghívja prof. Visy Zsolt DSc, professor emeritus (PTE Régészeti Tanszék) Daciai limeskutatások. Úton a világörökségi cím elnyerése felecímet viselő előadására, amelyre 2022. november 18-án, pénteken, 17 órai kezdettel a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében kerül sor.


 • 2022. 11. 15.

  Daciai limeskutatások. Úton a világörökségi cím elnyerése felé - Visy Zsolt (kivonat)

  Erdély közepe és a Román Alföld nyugati fele Traianus győztes hadjáratai eredményeként a Római Birodalom, a világtörténelem egyik legnagyobb birodalma része lett. Megindult az útépítés, városokat alapítottak, nagy mennyiségben bányászták az aranyat és a sót. A hamar felvirágzó provincia biztonságára eleinte egy, majd két legiovigyázott, a külső határokon segédcsapatok őrködtek. Az Orsovától (Dierna) kiinduló határ, a limes nagy ívben vette körül a tartományt, amely keleten hegyvonulatok, a Homoród, majd véges-végig az Olt mentén haladva kanyarodott vissza a Dunához.

 • 2022. 11. 08.

  32. Népzene- és Néptánctalálkozó

  Két év szünet után újra megszervezik a népzene- és néptánctalálkozót november 11–12. között Sepsiszentgyörgyön.


 • 2022. 11. 07.

  Székföldi Magyar Napok - Erősd

  A 9. Székföldi Magyar Napok 2022. november 13-án, vasárnap, 14 órától, az erősdi közösségi házban folytatódnak. Az eseményen részt vesz Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. A köszöntő beszédeket követően a Kelekótya Együttes interaktív gyerekkoncertjére kerül sor, ezt követően levetítik Bartha Ágnes, az idei Kaptár dokumentumfilm-szemle díjnyertes alkotását, a Tempóváltás című dokumentumfilmjét.

  Az esemény szervezője: Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, az Erősdi Református Egyházközség és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete.


 • 2022. 10. 16.

  Díjazták a Kaptár dokumentumfilm-szemlére beküldött alkotásokat

  Szombaton, október 15-én színvonalas gálaműsor keretében hirdette ki a Kovászna Megyei Művelődési Központ a Kaptár dokumentumfilm-szemle díjait.

 • 2022. 10. 15.

  Egy évtizedes a Székelyföldi Vadásznapok

  Tízéves jubileumát ünnepli a Székelyföldi Vadásznapok rendezvénysorozat. A székelyföldi vadászkultúra megerősítését és a szakmai fejlődést célzó seregszemlének Sepsiszentgyörgy és Oltszem adott otthont október 14-15. között.
 • 2022. 10. 14.

  Sepsiszentgyörgyön adták át az idei Orbán Balázs-díjakat

  Idén ismét Háromszéken adták át a székelyföldi megyék által alapított Orbán Balázs-díjakat, az ünnepség a XIII. Székelyföld Napok rendezvénysorozat kiemelt eseménye volt. Ebben az évben az Orbán Balázs-díjazottak Székelyföld természeti értékeinek elkötelezett védői, akik fáradhatatlanul azért munkálkodnak, hogy értékes természeti környezetünk fennmaradjon, tovább öröklődjön, hogy szülőföldünk az elkövetkező nemzedékek számára is gazdag és élhető legyen.

 • 2022. 10. 13.

  A Kaptár dokumentumfilm-szemle harmadik kiadásának díjátadó gálája

  2022. október 15-én, szombatonm, 11 órától a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban kerül megrendezésre a Kaptár dokumentumfilm-szemle harmadik kiadásának díjátadó gálája, a Székelyföld Napok keretében.
 • 2022. 10. 03.

  Székelyföldi Vadásznapok

  Székelyföldi Vadásznapok

  2022. október 14-15.

  Sepsiszentgyörgy – Oltszem

 • 2022. 09. 29.

  Hamarosan kezdetét veszi a 13. Székelyföld Napok

  A 13. Székelyföld Napok tegnapi sajtótájékoztatóján, a három szervező megye képviselői bemutatták a hamarosan megrendezésre kerülő rendezvénysorozat programját.
 • 2022. 09. 21.

  MÓDSZERTANI TÁNC ÉS KÉZMŰVES MŰHELYMUNKA - Beszámoló

  A műhelymunka 2022. július 4. – július 8. között valósult meg Csernátonban, (Kovászna megye) 56 Kovászna, Hargita, Brassó és Maros megyei személy, pedagógusok, diákok és néptánc-oktatók, zenészek részvételével, akik a műhelymunkát követően a tanult ismereteket az iskolai és az iskolán kívüli oktatás keretében adják tovább.

 • 2022. 09. 13.

  X. Mozsika Népzenei Műhelymunka - Beszámoló

  Idén tizedik alkalommal - 2022. augusztus 14 - 19.között - került sor a Mozsika Népzenei MűhelymunkáraCsernátonban, Kovászna megyében. A műhelymunkán 39 Kovászna, Brassó és Hargita megyei személy vett részt, akik a következő hangszereken kívánták mélyíteni tudásukat: hegedű, brácsa, nagybőgő, harmonika, illetve akik népdalokat kívántak tanulni.

 • 2022. 09. 12.

  Ajtákon járt a KépVidék

   A KépVidék Alkotócsoport fotósai Középajtán, a Fűzi halastó szállásán ütöttek tanyát pénteken, hogy három nap alatt felfedezzék Nagyajtát és Középajtát, megörökítsék érdekességeit.

 • 2022. 09. 11.

  Hagyományos és újszerű ízek a 4. kürtőskalács fesztiválon

  A kürtőskalács összetéveszthetetlen illata lengte be Sepsiszentgyörgy főterét szeptember 9-11. között. Tizenhárom Hargita, Maros és Kovászna megyei csapat versenyzett a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján az Év Székelyföldi Kürtőskalácsa címért, valamint alkottak egyedi reform dorongos süteményt. Mindeközben a fesztiválra kilátogatók tartalmas programokon vehettek részt.


 • 2022. 09. 09.

  Mozgalommá növelni a székelyföldi értékőrzést

  Székelyföldi értékek feltárása témában szervezett pénteken szakmai beszélgetést Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ. A találkozó elsődleges célja a három székelyföldi megye területén zajló értéktári mozgalmak szakmai tapasztalatcseréje és a kölcsönös segítségnyújtás, valamint Barcaság bevonása a mozgalomba. A szakmai beszélgetésen jelen voltak Kovászna, Hargita és a Brassó megyei értéktárak bizottságának képviselői, a résztvevőket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Szőts Papp Zsuzsa, a Székelyföldi Értéktár Mozgalom vezetője köszöntötte.
 • 2022. 09. 05.

  4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja

  2022. szeptember 9-én, pénteken veszi kezdetét a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgy főterén.

  A háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

  Az esemény részletes programja mellékelten olvasható.

 • 2022. 08. 29.

  XV. „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Műhelymunka - beszámoló

  2022. július 31 - augusztus 6. között 162 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal tanult táncot és éneket, illetve vett részt közösségfejlesztő játékokon Borospatakán. A XV. Százlábú közösségépítő műhelymunkának ebben az évben is a Borospatakon működő gyimesi csángó skanzen adott otthont. A festői környezet, a 14 megmentett régi parasztház és a hely szelleme felerősíti mindazt, amit a műhelymunka céljaként fogalmaztak meg: a hagyományok őrzését, továbbadásuk fontosságát, az élményszerű közösségépítést.

 • 2022. 08. 18.

  Kürtőskalács fesztivál idén is

  Újra Székelyföld legfinomabb kürtőskalácsait lehet megkóstolni Sepsiszentgyörgy főterén a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, 2022. szeptember 9-11. között.
 • 2022. 07. 10.

  Szobrot kapott a „székelyek atyja”

  Hatolykai Potsa József (1836-1903), Háromszék vármegye főispánja hivatalba lépésének 145. évfordulója alkalmából vasárnap mellszobrot avattak Szentkatolna községben, Hatolykán. Az eseményre életpályáját bemutató kötettel és szabadtéri kiállítással is készültek a szervezők. A székelyek atyjaként emlegetett egykori főispán 26 évig szolgálta Háromszéket ebben a tisztségben, szerteágazó tevékenysége nagy hatással volt az egész térség fejlődésére.
 • 2022. 07. 07.

  Potsa József szoboravató Hatolykán

  2022. július 10-én, vasárnap, Hatolykán felavatják Háromszék vármegye egykori főispánjának, Potsa Józsefnek a mellszobrát.

  A Kovászna Megye Tanácsa, Szentkatolna Község Polgármesteri Hivatala, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében sorra kerülő ünnepség 10 órakor szentmisével kezdődik a hatolykai római katolikus templomban. Ezt követően bemutatják Tóth Szabolcs Barnabás történészPotsa József Háromszék történetében című könyvét, majd Demeter László, a Tortoma Könyvkiadó vezetője ismertetiHáromszék Vármegye Emlékkönyve, a Magyarország fennállásának ezeréves évfordulójára készült kötet hasonmás kiadását.


 •