• Aktuális hírek

 • 2021. 10. 05.

  Workshop Vancsó Zoltán fotográfussal - Visor Székelyföldi Fotófesztivál

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében 2021. október 8-17 között második alkalommal kerül sor a Visor – Székelyföldi Fotófesztiválra. A fotográfia értékeit bemutató eseménysorozat nyitórendezvénye az objektív mögött álló művészeket, fényképészeket hívja közös műhelymunkára Vancsó Zoltán fotográfus, fotóriporter vezetéséveloktóber 8-án, 15 órai kezdettel.
 • 2021. 10. 04.

  Mozsika: népzene-oktatási műhelymunka-sorozat

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében 2021. október 15. – 2022. június 15.között kerül sor Kézdivásárhelyen a Mozsika népzene-oktatási műhelymunka-sorozatra.

  A műhelymunka-sorozaton hegedűn, brácsán és nagybőgőn középhaladó szinten játszani tudó személyek vehetnek részt, akik szakemberek irányítása mellett tanulhatnak népzenét.

 • 2021. 09. 30.

  Kultúr-Kültér, 2021

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa 2021. május 1. és augusztus 31 között második alkalommal szervezte meg a Kultúr-Kültér rendezvénysorozatot, megyeszerte hét, kisebb-nagyobb élményt kínálva több műfajban: koncertek, kiállítások, gyermekfoglalkozások. A programsorozat fő célja szabadtéri rendezvényeket juttatni el olyan háromszéki kistelepülésekre, ahol az év folyamán egyáltalán nem vagy csak ritkán történik más művelődési esemény.

 • 2021. 09. 28.

  Eredményhírdetés

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ pályázatot hirdet, gyermek és ifjúsági irodalmi folyóiratok támogatására, jogi személyiséggel rendelkező kiadók és szerkesztőségek számára.
 • 2021. 09. 22.

  Eredményhirdetés – Székelyföld Napok, arculatpályázat

  A Székelyföld Napok szervezői ez év júliusában pályázatot hirdettek a három megyét felölelő (Hargita, Maros és Kovászna) rendezvény arculatának megújítására, egyéni szakmai alkotók, reklámgrafikusok, illetve alkotóközösségek számára. A pályázat célja egy, a rendezvény tematikájához illő, Székelyföld értékeit kihangsúlyozó, korszerű arculat kidolgozása volt.

 • 2021. 09. 22.

  Háromszéki értékek a Hevesi Vágtán

  Az elmúlt hétvégén Kovászna és Hargita megye a Hevesi Vágtán mutatta be Székelyföld kulturális és gasztronómiai értékeit. A Nemzeti Vágta előfutama, a lovasverseny programpontjai mellett Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ az Értékudvarba is meghívást kapott Heves Megye Önkormányzatától.

 • 2021. 09. 07.

  VI. Huszár és katonadal találkozó - Csernáton

  Vasárnap Csernátonban, a Haszmann Pál Múzeum udvarán rendezték meg a VI. székelyföldi huszár- és katonanóta-találkozót.

 • 2021. 09. 02.

  VI. Huszár- és katonadal találkozó, Csernáton

  Csernáton Község Polgármesteri Hivatala, az IKA Ifjúsági Egyesület, a Pakó András Dalcsoport, valamint Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében idén hatodik alkalommal kerül sor a Székelyföldi Huszár- és Katonadal találkozóra!2021. szeptember 5-én szeretettel várunk minden érdeklődőt Csernátonba, a mellékelt program szerint.


  Rendezvényünk az érvényben levő járványügyi rendelkezések betartásával zajlik, az oltással nem rendelkező érdeklődők számára azonnali tesztelési pontot (antigén teszt nyálmintából) állítunk fel a helyszínen a helyi önkormányzat támogatásával.


 • 2021. 08. 23.

  Pályázat

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ pályázatot hirdet, gyermek és ifjúsági irodalmi folyóiratok támogatására, jogi személyiséggel rendelkező kiadók és szerkesztőségek számára.
 • 2021. 08. 17.

  Meghosszabbított határidő! Tervezd meg Te a Székelyföld Napok új arculatát!

  A Székelyföld Napok szervezői még mindig kíváncsiak arra, hogyan látják a helyi grafikusok a székely szimbólumokat a mai modern világban, hogyan fogalmaznák újra vizuálisan a székely identitást. Így tehát a szervezőbizottság szeptember 9-ig (csütörtök) meghosszabbítja a pályázat nevezési időszakát

  Épp ezért nemcsak egyetlen nyertest keresünk, aki elkészíti majd a Székelyföld Napok arculatát, hanem szeretnénk egy reprezentatív kiállítást létrehozni, amelyben megmutatnánk Székelyföld képzőművészeti önarcképét! Reméljük, a térséget meghatározó grafikusok elfogadják megkeresésünket, kihívásunkat és egymásra is kíváncsian megfogalmazzák, hogyan látják ma a székelységet!

  További részletek a csatolmányban, illetve a rendezvény weboldalán (https://www.szekelyfoldnapok.ro) találhatók.

 • 2021. 08. 10.

  Közösségépítés Százlábú módra – Tánctól porzott a borospataki Skanzen

  2021. augusztus 1-7 között 170 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal tanult táncot és éneket, illetve vett részt közösségfejlesztő játékokon Borospatakán. A XIV. Százlábú közösségépítő műhelymunkának ebben az évben is a Borospatakon működő gyimesi csángó skanzen adott otthont. A festői környezet, a 14 megmentett régi parasztház és a hely szelleme felerősíti mindazt, amit Virág Endre, a Kovászna Megyei Művelődési Központ néptánc szakelőadója és felesége, Virág Imola a műhelymunka céljaként fogalmaztak meg: a hagyományok őrzését, továbbadásuk fontosságát, az élményszerű közösségépítést.

 • 2021. 07. 18.

  XVI.Módszertani kézműves- és néptánc műhelymunka

  XVI. kiadásához érkezett a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által évente megszervezésre kerülő, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ által is támogatott Módszertani kézműves- és néptánc műhelymunka.

  Akárcsak múlt évben, eleget téve a törvény által előírt szigorításoknak - két részre kényszerült szakadni az évek során jól összekovácsolódott csapat, így a csernátoni Hanna panzió udvarát a szokásos öt nap helyett tíz nappalon és éjen át zengte be népdal, néptánc és nevetés. A műhelymunkákon Kovászna, Hargita, Kolozs és Brassó megyei pedagógusok, diákok, néptáncoktatók és zenészek vettek részt, akik az itt elsajátított ismereteket otthon, iskolai és iskolán kívüli tevékenységek keretén belül adják majd tovább.

 • 2021. 07. 16.

  Székelyföld Napok, 2021 - Pályázati felhívás grafikusok számára

  A Székelyföld Napok szervezői pályázatot hirdetnek a Székelyföld Napok arculatának megújítására, egyéni szakmai alkotók, illetve alkotóközösségek számára. A pályázat célja a rendezvény vizuális elemeinek egységesítése, egy, a tematikához illő, korszerű arculat kidolgozása, valamint a székely identitás reklámgrafikában való megjelenítésének szorgalmazása egy reprezentatív kiállítás által.

 • 2021. 07. 13.

  Művészeti Karaván ▶ Kiállításmegnyitó Kovásznán

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Kovászna Városi Művelődési Ház közös szervezésében 2021. július 22-én (csütörtökön) 16 órától kerül sor a Művészeti Karaván – Révkomárom és Háromszék a fotóművészet tükrében című kiállítás megnyitójára Kovásznán, a Dózsa György parkban.

 • 2021. 07. 07.

  »Mi a te mítoszod?« képzőművészeti pályázati felhívás

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város Önkormányzatával, a Kovászna Városi Művelődési Házzal, a kovásznai Kádár László Képtárral és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesülettel együttműködésben,»Mi a te mítoszod?«címmel képzőművészeti pályázatot hirdet.

 • 2021. 07. 01.

  Harmadik nemzetközi fogathajtó verseny Oltszemen

  Tizenhét romániai és magyarországi fogat nevezett be a nemzetközi fogathajtó versenyre, amelyet július 2-4. között szervez meg az oltszemi maratonhajtó pályán a bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Román Lovas Szövetség és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület.
 • 2021. 06. 29.

  A székelykapu, mint hungarikum

  2021. június 22-én, a Hungarikum-bizottság összeülését követően 11 új elemmel bővült a Magyar Értéktár, illetve hungarikum lett az 1568-as vallásszabadsági törvény is. A Kovászna Megyei Értéktár által felterjesztettszékelykapukcímet viselő értékjavaslat bekerült a kiemelt nemzeti érték kategóriába, immár egy lépésre van a hungarikummá válástól.
 • 2021. 06. 28.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Alsólemhényben

  Szeretettel várunk mindenkit az Előre az Úz völgyében könyv bemutatójára június 28-án 18 órai kezdettel az alsólemhényi kultúrotthonba.


  A kötetet bemutatják: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Kocsis Károly társszerző. Az esemény alkalmából a Lemhényi Ifjusági Szervezet meglepetéssel készül.

 • 2021. 06. 21.

  Mesés, játékos foglalkozás Benkő Évával (Kézdialbis)

  Benkő Éva, a Guzsalyas Alapítvány munkatársa, óvodapedagógus, játszóházvezető csodálatos mesejátékra hívja a gyerekeket, ahol népi játékok által lesz lehetőségük több szempontból is a mese részeivé válni.
 • 2021. 06. 19.

  Előre az Úz völgyében - könyvbemutató Uzonban és Gelencén

  ⚔️Frontkatonák naplórészletei, helyszínen készült művészi értékű rajzok, hivatalos hadiparancsok, a völgy térképészeti története - mindez az ► Előre az Úz völgyében ◄ kötetben! •