• Aktuális hírek

 • 2014. 07. 04.

  Pályázati kiírás

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ a Kovászna Megyei Tanács nevében meghirdeti a kiadói projektek megvalósítását támogató 2014-es pályázati szessziót.
 • 2014. 07. 04.

  Kézműves és néptánctábor felnőtteknek - beszámoló

  A tábor 2014. június 30 és július 4. között volt megtartva Rétyen (Kovászna megye) 37 személy (Kovászna, Hargita megyei pedagógusok, diákok és néptánc-oktatók, zenészek) részvételével, akik a tábort követően a tanult ismereteket az iskolai és az iskolán kívüli oktatás keretében adják tovább.

  A játék a zenei, a táncos és a beszélt anyanyelv elsajátításának egyik fontos eszköze. A mozgás, a ritmusos mozgás, a tánc, a játék életszükséglet, bizonyos korig a gyermeknek szinte egész világát betölti. Sajátos módon alakítja magához a felnőttvilágot, fő tevékenysége az állandó utánzás, átformálás, így teljes az élete. Kodály Zoltán ezt írja A magyar népzene tára előszavában: „… a nevelő nem lehet el a játékok beható ismerete nélkül. Szomorú gyermekkora nyomait holtáig viseli, aki úgy nőtt föl, hogy nem volt része bennük. Annak nincs sürgősebb teendője, mint utólag megtanulni, beleélni magát, mert e nélkül nem férkőzik a gyermek lelkéhez”. 

 • 2014. 07. 03.

  IV.Mozsika háromszéki népzenei tábor

  2014. augusztus 24 - 30. között kerül sor a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa szervezésében a ”Mozsika” háromszéki népzenei táborra a csernátoni Hanna Panzióban, idén negyedik alkalommal. 
  A táborban hegedűn, brácsán, nagybőgőn, cimbalmon játszani tudó diákok és felnőttek vehetnek részt, összesen 35 személy. A program keretében a résztvevők az említett hangszereken népzene-tanuláson, illetve órarendtől függően, kézműves tevékenységen, népi gyermekjátékon és népdal tanuláson vesznek részt. 
  A hangszereken történő oktatást a Heveder Zenekar tagjai vezetik le a következőknek megfelelően: Fazakas Levente – hegedű, brácsa, Fazakas Albert – cimbalom, Szilágyi László – brácsa, Bajna György – nagybőgő. Népdalokat István Ildikó, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola ének- és tánctanára oktat.
  Kiegészítő programpontként a résztvevők a nap folyamán népi játékokon vesznek részt, ismernek meg,  a szervező intézmény munkatársai vezetnek le. Jelentkezni a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Szabadság tér 2. szám), a istvan_magori@yahoo.com email címen, vagy a 0267- 351 648, 0742-14 86 87 telefonszámokon lehet.

 • 2014. 07. 03.

  Ezer Székely Leány Napja

  Találkozni, vigadni, hitben megerősödni gyűlnek össze idén is Székelyföld leányai és legényei július 5-én, szombaton az Ezer Székely Leány Napján. A csíksomlyói Nyerget ezen a napon újra a felcsendülő népzene, a táncos lábak dobbantása, ritmusra forgó szoknyák suhogása és csendben elmondott imák töltik be.
  Háromszékről 345 székely leány vesz részt a találkozón  Zaboláról, Csernátonból, Gelencéről Pákéból, Barátosról, Bibarcfalváról, Mikóújfaluból, Sepsibükszádról, Erdőfüléből, Bardócról, Olasztelekről, Barót, Vargyas és Székelyszáldobosról. A szervezett utazást a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa biztosítja.

 • 2014. 06. 18.

  A találkozás ünnepe - IX. Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Tánctalálkozója

      A IX. Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Tánctalálkozójára 2014. június 14-én került sor Kovászna megyében, Szentléleken, Perkő zarándokhegyen a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, és a Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében. 
  A napi program 10.30- kor egy bábjátékkal kezdődött. Kis gyerekeknek szórakozás, de mulatságos, tanulságos volt ifjaknak, felnőtteknek is, hiszen Benedek Elek gyűjteményének egyik téglája a „A szegény ember királysága” című mese, mely nélkül nem lenne teljes Elek Apó szellemi hagyatéka. E mese által nemcsak a jól megszokott és elvárt népmesei ízes nyelvet, fordulatokat és agyafúrt gondolkodást kaptak ajándékba a nézők, hanem ennél sokkal többet. Ez a többlet nem más, mint a számunkra előre megrendeltetett lét elfogadása és az azzal való megbékélés. A bábjátékot közel 800 gyerek, ifjú és felnőtt nézte figyelemmel.
      A rendezvény gáláján, amely két részből állt,  35 erdélyi, magyarországi gyermek- és ifjúsági néptánccsoport, néptáncegyüttes - összesen 940 résztvevő - mutatkozott be 8 -12 perces műsorral. Ez egy olyan találkozási lehetőség volt gyerekeknek, ifjaknak, együttes vezetőknek ahol az ügyesebbek példaképet mutathattak azon egyéneknek, csoportoknak, együtteseknek akik fel szeretnének zárkózni és nem csak a táncban hanem viselkedésben, viseletben, kézműves foglalkozásban, népi játékokban egyaránt, hiszen az egész napos rendezvényen mindezekre sor került úgy az előadások alatt mint a másfél órás szünetben mikor megállt az élet a színpadon és kezdetét vette a népiolimpia. Volt zsákbaszökés, kötélhúzás, fakanállban levő tojásfutás, kötélugás, rongylabdafoci, stb. a gyerekek nagy örömére. 
      

 • 2014. 06. 18.

  Kézműves és néptánctábor felnőtteknek

      Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ partnerségben a Rétyi Kováts András Fúvós Egyesülettel 2014. június 30- július 4. között Rétyen szervezi meg a már hagyományossá vált KÉZMŰVES ÉS NÉPTÁNCTÁBORÁT FELNŐTTEKNEK. A program során a napi foglalkozások alatt kézműves foglalkozások,  gyermektáncok módszertanának tanítása, szilágysági, és székelyföldi hagyományos táncok, énekek és az ezekhez kötődő táncos szokások élményszerű oktatására került sor.A táborban a táncokat és a módszertant a Népművészet Ifjú Mesterei: Both Zsuzsánna, és Both József (Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetői) tanítják. Kézművességet Szász Etelka (gyöngyfűzés) és Benkő Éva (nemezelés, Guzsalyas Alapítvány) oktatnak. Zenélnek: Ábri Béla (hegedű), Csűrös Imre (brácsa), Both Zsuzsa (gardony) A szállás és az étkezés a Rétyi Kováts András Fúvós Egyesület épületében, az oktatás pedig a rétyi Művelődési Házban zajlik le. A részvételi díj 200 RON, ami tartalmazza az oktatást, szállást, napi háromszoros étkezést, ugyanakkor a saját kezűleg elkészített kézműves tárgyakat is el lehet vinni. Jelentkezni lehet a 0751-109751, vagy a 0757-047713 telefonszámon Virág Endrénél.

 • 2014. 06. 02.

  IX. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  9 év következetes munka gyümölcse az idei perkői néptánctalálkozó, amelyet 2014. június 14-én, szombaton rendeznek a kézdiszentléleki zarándokhelyen.
       Az Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójának első kiadására 2005-ben került sor, amikor már célként megfogalmazodótt a szervezőkben, hogy szükség van egy olyan találkozóra, ahol a székelyföldi gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek lehetőséget kapnak a megmutatkozásra, a kapcsolatteremtésre és egyáltalán megélhetik, hogy milyen sokszínű és gazdag a magyar néptánc örökségünk. Az első találkozás 8 tánccsoport részvételével zajlott és onnantól elkezdődött egy folyamat, ami mára már a kilencedik kiadásához érkezett.
      Idén a találkozóra 32 néptánccsoport hivatalos, 900 fellépő Hargita, Maros, Kovászna és Bákó megyékből, illetve a tavalyról visszatérő kisújszállási csapat, aki több generációs tánccsoporttal érkezik. 

 • 2014. 05. 19.

  Tizedik Háromszéki Diáknapok!

  2014. május 8-10 között, tizedik alkalommal került sor a Háromszéki Diáknapokra, a megye legrégebbi és legnagyobb ifjúsági rendezvényére.A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület valamint 20 diákszervező és 15 önkéntes közös szervezésében megtartott háromnapos vetélkedőn közel 380 diák és egyetemista vett részt, amelyből 290 sepsiszentgyörgyi diák és 90 kovásznai, kézdivásárhelyi valamint baróti középiskolás tanuló.
      A Háromszéki Diáknapok projekt 2006 óta kettős célt szolgál: egyrészt lehetőséget kíván teremteni a háromszéki diákságnak a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltésére, ismerkedésre, művelődésre, sportolásra, ösztönzi a csapatszellem kialakulását és szorgalmazza a játékban gyakorolt sportszerűséget. Másrészt fontos, hogy a vetélkedőt diákok készítsék elő és szervezzék meg, mert az önkéntes munka tapasztalata sokat segíthet a későbbi pályafutásukban.
 • 2014. 04. 22.

  Lejárt a Háromszéki Diáknapok előselejtezője!

      Lejárt az idei Háromszéki Diáknapokra jelentkező sepsiszentgyörgyi csapatok előselejtezője. A meghirdetett 14 sepsiszentgyörgyi helyre 19 csapat jelentkezett, akik március 14 - április 11 közötti időszakban két feladatot teljesítettek. Egy 5 perces videóban extrém körülmények között kellett a diáknapos logót és a 10-es számot életre keltessék, valamint a 2005-2008 közötti időszak volt diáknaposait  kellett „levadászni” egy közös fénykép erejéig.
      A két feladat eredményeként a májusi vetélkedőre a következő sepsiszentgyörgyi csapatok jutottak be: Dandana, The Bombers, Vigyorgia, Grove street, Mindegy, AlPacone, Mahakala, Neo, Wáó, Va fi bine, Jég-Őr-Me(i)ster, Fékpofa, Orgazmusszauruszok, Itall.
 • 2014. 04. 07.

  Kovászna és Hargita megyei közművelődési szakemberek találkozója

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ a Hargita Megyei Kulturális Központtal  partnerségben 2014. április 4-5 között az Árkosi Európai Oktatási Központban szervezte meg a Kovászna és Hargita megyei közművelődési szakemberek találkozójának ötödik kiadását.
 • 2014. 03. 27.

  Mesealapú rajzpályázat

  Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület mesealapú rajzpályázatot hirdet a Kovászna megyei óvodás korú gyermekek számára.
  A mesealapú rajzpályázat, a MESÉLŐ HÁROMSZÉK projekt része, amelyre 2014. szeptember 30 és október 8. között kerül sor Kovászna megyében.
 • 2014. 03. 27.

  NAGYJAINK -Háromszék jeles szülötteiről

      A hét elején, a sepsiszentgyörgyi Tortoma Könyvesház ünnepélyes megnyitóján mutatták be a frissen megjelent NAGYJAINK kötetet, amely az elmúlt öt évben számba vett, háromszéki szellemtörténeti nagyjainkról készült kötetek anyagát összesítő, bővített és javított kiadása. 
      2009-ben Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös kezdeményezésére indult el az a munkafolyamat, amely Háromszék jeles szülötteinek évfordulós életrajzi adatai gyűjtötte össze. A könyvbemutató alkalmával a kezdeményezés hasznosságáról Tamás Sándor, tanácselnök beszélt, a munka folyamatának tapasztalatairól pedig a könyv szerkesztője, Szőts Papp Zsuzsa számolt be.
 • 2014. 03. 22.

  Meseíró és meseillusztrációs pályázat

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesület meseíró és meseillusztrációs pályázatot hirdet Kovászna megyei kisiskolás (I-IV. osztályos) korú gyermekek  számára.
  A meseíró és meseillusztrációs pályázat a MESÉLŐ HÁROMSZÉK projekt része, amelyre 2014. szeptember 30 és október 8 között kerül sor Kovászna megyében.
 • 2014. 03. 20.

  NAGYJAINK - könyvbemutató

  Kovászna Megye Tanácsának és a Kovászna Megyei Művelődési Központ kezdeményezésére 2009 óta, évente megjelent a Nagyjaink című kiadvány, amely kerek évfordulók kapcsán gyűjtötte össze és tette közkinccsé a megye hírességeinek életrajzi adatait.  Az elmúlt öt évben számbavett szellemtörténeti nagyjainkról készült kötetek anyagát összesítő, bővített és javított NAGYJAINK könyv bemutatójára 2014. március 24-én (hétfőn), 16 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a Tortoma Könyvesház (Csíki utca, 5 szám) ünnepélyes megnyitóján.
 • 2014. 02. 18.

  Hegyi kaszálók - Biodiverzitás és hagyományos gazdálkodás

  2014. február 20-án, csütörtökön 18 órától, Sepsiszentgyörgyön, a Lábas Ház nagytermében bemutatásra kerül a Hegyi kaszálók -  Biodiverzitás és hagyományos gazdálkodás című dokumetumfilm.
  A kaszálók a hagyományos állattartó gazdálkodás alapját képezik Székelyföldön, ugyanakkor rendkívül fajgazdag, természetvédelmi szempontból is értékes élőhelyek. A kaszálók művelése, a szénacsinálás az egyik legerősebb kapocs ember és természet között. A film ezt a kapcsolatot mutatja be, egy természetközeli, ökológiai szempontból fenntartható életforma szépségeit és társadalmunk felelősségét annak megtartásában.
      A 62 perces dokumentumfilm, 2012-ben, a Pogányhavas Kistérségi Társulás kaszálóvédelmi projektje keretén belül készült, rendezte Juhász Ágota, zenéjét a sepsiszentgyörgyi Folker Együttes jegyzi.
  A filmvetítést egy beszélgetés követi a dokumentumfilm alkotóival. Az esemény szervezői a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ.
 • 2014. 01. 15.

  Magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön

  Az Evilági együttes Kincs lemezének bemutató koncertjével ünnepli Sepsiszentgyörgy, Székelyföld kulturális fővárosa a magyar kultúra napját. A koncerten második alkalommal adják át a megyei önkormányzat által felajánlott Háromszék Kultúrájáért-díjat.
  Kovászna Megye Tanácsa idén is a magyar kultúra napján adja át a Kovászna Megyei Művelődési Központ által tavaly alapított Háromszék Kultúrájáért-díjat. A kitüntetés egy életműdíj, a háromszéki kultúra terén kifejtett több évtizedes tevékenység elismerése. Az ezer eurót jelentő díjat, január 22-én, 19 órától ünnepélyes keretek között adja át Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a Tamási Áron Színház nagytermében tartandó Evilági együttes Kincs című lemezbemutató koncertjén. Az ünnepségen beszédet tart dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja.
  A sepsiszentgyörgyi zenekar harmadik lemezének bemutató koncertjére a belépés díjtalan, az ülőhelyek száma korlátozott. Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Tamási Áron Színház.

 • 2014. 01. 15.

  Orza Călin:Táncában lakozik... - könyvbemutató

   Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében 2014. január 18-án,szombaton a sepsiszentgyörgyi közönség is rácsodálkozhat arra a különös szépségű világra, azokra a mai polgár által elfelejtett őserőkre, amelyek még eleven részei a cigányság zene- és mozgás-kultúrájának. Orza Călin: Táncában lakozik... című könyve a háromszéki cigányság hagyományos tánckultúrájáról egy tíz éve megkezdett kutatás összegzése.
  A Tamási Áron Színház Új Stúdiótermében 13.00 – 15.00 óra között ismerkedés, tánc- és zenegyűjtés lesz a háromszéki hagyományőrző cigányokkal. Közreműködik a Heveder zenekar és a berecki, dálnoki, előpataki, felsőlemhényi, feltorja-voláli, haralyi, kézdimartonosi,  kézdiszentléleki, kis- és nagyborosnyói, sepsiszentgyörgyi – őrkői, ozsdolai, uzoni, zabolai énekesek, táncosok és zenészek. 17.00 órától pedig Orza Călin: Táncában lakozik... című könyvének bemutatóján lépnek fel az adatközlők.
  A könyvet a Háromszék Vármegye Kiadó jegyzi, megvásárolható lesz a helyszínen és az eseményt követően, a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 2 szám). Az esemény partnere a Háromszék Táncegyüttes.
 • 2013. 12. 03.

  Mikulás Napi Vigasság

      Kovászna Megyei Művelődési Központ idén Szent Miklós napja alkalmából  Kézdivásárhelyre, Kovásznára és Barótra szervez Mikulás Napi Vigasságot. A Kovászna Megye Tanácsa fenntartása alá tartozó megyei intézmény partnertségben a három város polgármesteri hivatalával és kulturális intézményeivel, mikulási ajándékot visz a helyi 6-11 éves kisiskolásoknak 2013. december 5-én, csütörtökön 10 órától a kézdivásárhelyi városi sportcsarnokba, 13 órától a kovásznai Művelődési Házba, december 6-án, pénteken 12 órától a baróti Városi Művelődési Házba. Az ajándék gyermektáncházat István Ildikó vezeti, zenél a Folker Együttes és közreműködik a Mikulás.
      A Mikulás Napi Vigasságok programot első ízben 2011-ben kezdeményezte a Kovászna Megyei Művelődési Központ, akkor közel 600 sepsiszentgyörgyi óvodás előtt koncertezett a baróti Kelekótya együttes és osztott diót és almát, a Mikulás. A tavalyi rendezvénynek három pillére volt, délelőtt a sepsiszentgyörgyi kisiskolásokkal táncolt a Mikulás, délután az óvodások előtt mutatkozott be a EVILÁGI együttes Dalóka lemezével, este a Funky Munky zenekar a fiataloknak kedveskedett.
 • 2013. 11. 28.

  EVILÁGI CSODAVÁRÓ

  Hét állomásos ünnepi népénekek csokra az EVILÁGI EGYÜTTES tolmácsolásában.
   
  ADVENT időszakában, az ünnepre való készülődés jegyében, az Evilági együttes népénekekből felfűzött előadásával ajándékozza meg a háromszéki közönséget.
  Az EVILÁGI CSODAVÁRÓ a következő időpontokban és helyszíneken látható, hallható:
  2013. december 1.(vasárnap), 11 óra  – helyszín: Sepsiszentgyörgy, a Széna utcai evangélikus templom
  2013. december 6.(péntek), 16 óra  – helyszín: Maksa, Kultúrotthon.
  2013. december 8. (vasárnap), 10 óra – helyszín: Sepsiszentgyörgy, a szemerjai református templom
  2013. december 8. (vasárnap), 18 óra - helyszín: Sepsiszentgyörgy, Gyöngyvirág utcai református templom
  2013. december 15. (vasárnap), 11 óra – helyszín: Illyefalva, református imaház
  2013. december 20. (péntek), 10.30 óra – helyszín: Sepsiszentgyörgy, Zathureczky Berta Otthon
  2013. december 22. (vasárnap), 10.30 – helyszín: Sepsiszentgyörgy, Krisztus Király Plébánia
  Az eseménysorozat ötletgazdája és szervezője: az Evilági Együttes.
  Partnerek: a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa. 
  A maksai és a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Otthon helyszíneinek kivételével az  előadásokat istentiszteletek előzik meg. Felekezettől függetlenül minden érdeklődőt szeretettel várnak! A belépés díjtalan.
 • 2013. 11. 28.

  Háromszéki Civil Napok

  Ma délután 16 órától kezdetét veszi a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében zajló, 2 napos civil találkozó, amelyen 24 civil szervezet, közel 60 résztvevővel képviselteti magát. A rendezvényt az árkosi Európai Oktatási Központban tartsák, programjában civil börze, szakmai előadások szerepelnek. 

 • Lapozás: ««  1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13   »»
 •