• 2016. 06. 08.

    Perkő – locul de joacă şi de judecată al copiilor şi tinerilor pasionaţi de folclor

    «« înapoi
  • Perkő în limba română Piatra judecăţii – este un loc de pelerinaj de la marginea comunei Sânzieni, judeţul Covasna. Conform unei legende locale, când se confruntau cu diverse probleme, locuitorii din zonă se adunau la Perkő, pentru a judeca / dezbate / chibzui împreună ce anume este de făcut spre binele comunităţii. De 11 ani, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna îi adună la Perkő pe copiii şi tinerii pasionaţi de folclor, care activează în diverse formaţii, pentru a se bucura împreună de frumuseţea şi hazul dansurilor şi tradiţiilor populare – maghiare, româneşti, rome – , spre binele comunităţilor din care fac parte. Sâmbătă, 11 iunie 2016, se desfăşoară Ediţia XI a Festivalului Ardelenesc de Dansuri Populare pentru Copii şi Tineri de la Perkő. Este vorba de o ediţie care deschide un spaţiu de întâlnire pentru 39 de Ansambluri de dansuri populare, în care activează 1200 de copii şi tineri, din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov şi Bacău.

    Festivalul de la Perkő a devenit unul dintre cele mai importante şi complexe proiecte ale Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, datorită valenţelor sale educative şi formative : încurajează mobilitatea culturală a copiilor şi tinerilor pasionaţi de dansurile populare tradiţionale din spaţiul nostru cultural şi judeţele învecinate, oferindu-le posibilitatea de a se întâlni şi a se confrunta cu publicul. Confruntarea cu publicul este rostul oricărei arte vii şi este cea mai sigură cale de formare şi perfecţionare a celor ce slujesc aceste arte, inclusiv şi mai ales arta dansurilor tradiţionale. Perkő a devenit un spaţiu de întâlnire cunoscut şi căutat de copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul muzical şi coregrafic din Transilvania şi din judeţele vecine, unde ei se pregătesc să ajungă în fiecare an cu formaţiile în care dansează. Faptul că Perkő a devenit cu adevărat locul de joacă şi de judecată/apreciere al copiilor şi tinerilor pasionaţi de folclor şi că proiectul răspunde unor nevoi de întâlnire şi confruntare artistică este confirmat de numărul participanţilor, care a crescut de la an la an. Astfel, pe 11 iunie 2016, la Perkő se vor întâlni 1200 de copii şi tineri – maghiari şi români –, care vor dansa, se vor juca, îşi vor aprecia reciproc performanţele artistice în domeniul dansurilor populare şi se vor implica în diverse activităţi legate de meşteşugurile tradiţionale.

    Programul Festivalului este structurat în patru module : concertul de deschidere al Festivalului, susţinut de Trupa Heveder; spectacol de folclor coregrafic (pe parcursul întregii zile de 11 iunie, de la ora10, cu o pauză pentru masa de prînz), cu participarea celor 39 de ansambluri de copii şi tineri; mini-ateliere meşteşugăreşti (în corturi special amenajate, meşteri populari îi vor învăţa pe copiii/tinerii interesaţi, din rândul spectatorilor, diferite meşteşuguri tradiţionale); dansuri libere, distractive, pentru copiii şi tinerii din formaţiile invitate, dar şi pentru cei aflaţi în calitate de spectatori, pe muzică populară interpretată live de Taraful din Sânzieni; jocuri de copii şi foc de tabără, la încheierea Festivalului.

    Coordonatorul proiectului este Virág Endre, specialistul CCJC în domeniul folclorului coregrafic

  • Galerie Foto:

  •