• 2016. 05. 05.

    Rezultatele Proiectului de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale

    «« înapoi
  • Punct şi de la capăt, ar fi cea mai scurtă concluzie a conferinţei de presă de sîmbătă, 30 aprilie, pe care Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a organizat-o pentru a prezenta componentele şi rezultatele unui proiect lansat cu un an în urmă. Punct, pentru că organizatorii au ajuns la capătul unui proiect complex, care face parte dintr-un program european de conservare şi revitalizare a patrimoniului cultural şi natural, finanţat de statele Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. De la capăt, pentru că Proiectul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare s-a încheiat, dar rezultatele lui reprezintă temelia pe care urmează a se construi noi proiecte de dezvoltare comunitară a localităţilor covăsnene, prin păstrarea, valorificarea şi promovarea culturii lor tradiţionale. Despre necesitatea unor astfel de proiecte şi despre cît de important este ca toate  comunităţile covăsnene să se integreze într-o reţea de comunicare şi colaborare a vorbit preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, iar despre proiectul care a constituit subiectul conferinţei de presă a vorbit Imreh-Marton István, directorul Centrului de Cultură al Judeţului Covasna.


    Dincolo de demersurile teoretice pe marginea salvării de la dispariţie a meşteşugurile tradiţionale, în esenţă, există două căi prin care îi putem ajuta pe cei care mai practică vechi meserii : să le cumpărăm produsele sau să îi convingem pe alţii să-i caute pe meşterii care produc în mod tradiţional lucruri bune, frumoase, gustoase şi, mai ales, sănătoase. În ambele cazuri, pentru a-i ajuta pe meşterii populari trebuie să ştim UNDE îi găsim, atunci când avem nevoie de priceperea şi produsele lor. De regulă, ştim că pe meşterii populari îi găsim în tîrguri ale meşteşugarilor, dar astfel de spaţii de întîlnire nu pot fi organizate în fiecare zi, ci destul de rar, iar în ele nu pot ajunge toţi meşterii, mai ales cei ale căror meserii lasă în urmă produse greu de expus în spaţiile unui tîrg, cum sînt vărarii, cărbunarii, fierarii, meşterii şindrilari, etc. În aceste condiţii, unul din rezultatele extrem de importante ale proiectului Centrului de Cultură al Judeţului Covasna este site-ul www.folktrades.ro, unde îi putem găsi pe meşterii de care avem nevoie, mai precis localitatea unde îşi au atelierele, datele de contact şi oferta lor de produse. Pe lîngă baza de date despre 42 de meşteşuguri tradiţionale şi 250 de meşteri, care au fost înregistraţi în urma unei munci de cercetare prin toate localităţile judeţului, site-ul mai cuprinde o hartă interactivă a meşteşugurilor ce se practică în fiecare localitate, 10 filme documentare şi un muzeu virtual despre trei ateliere meşteşugăreşti - de fierărie, rotărit şi tapiţărie - din Tălişoara. Cele 10 filme documentare - care timp de cîteva săptămâni au fost proiectate prin localităţile şi liceele din judeţ, în cadrul unei campanii de promovare a întregului proiect - sînt promovate şi prin 100 de DVD-uri, care vor fi distribuite bibliotecilor publice şi instituţiilor educaţionale din zonă.

    O componentă importantă a proiectului a avut drept scop întocmirea unei Strategii de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale, iar în acest sens au fost organizate trei workshop-uri, în lunile ianuarie, martie şi aprilie, cu participarea unor specialişti în domeniu. Workshop-urile au avut secţiuni teoretice şi practice, în încercarea de a găsi soluţii la probleme legate de procesul de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale : unde şi cum se pot întîlni programele turistice cu atelierele meşteşugarilor, cum poate pătrunde un itinerariu al meşteşugurilor tradiţionale pe piaţa turistică, ce organizaţii şi instituţii pot fi implicate în procesul de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale covăsnene, cum îi poate ajuta Centrul de Cultură al Judeţului Covasna pe meşteri pentru a-şi promova atelierele şi produsele, etc. Răspunsurile la aceste întrebări au fost sintetizate în Strategia de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale covăsnene, care urmează a fi publicată pe site-ul Proiectului, www.folktrades.ro, în limbile română, maghiară şi engleză. În următorii 5 ani, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va include în programul său de activitate proiecte de valorificare şi promovare a meşteşugurilor covăsnene, care să faciliteze întîlnirea dintre producătorii tradiţionali şi consumatori, iar publicul consumator vizat nu este doar cel din judeţ, ci din ţară şi din orice colţ al lumii. În opinia autorilor proiectului, revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale nu poate fi ruptă de un proces mai amplu, de dezvoltare şi promovare a întregului nostru spaţiu cultural, cu fabuloasele sale locuri, pline de poveşti, din care fac parte şi poveştile meşteşugurilor tradiţionale. Este vorba de un proces al cărui succes depinde de fiecare dintre noi, în măsura în care fiecare putem deveni un agent de promovare a locului în care trăim.

  •