• 2015. 11. 12.

    Cercul prietenilor neştiuţi îşi redeschide spaţiul de joc

    «« înapoi
  • La începutul anului 2015, cînd a început construirea unui Proiect teatral bilingv, Teatrul Independent Osonó a ştiut că se aventurează într-o experienţă pe cît de frumoasă şi necesară, pe atît de riscantă. Frumoasă şi necesară, pentru că, prin această experienţă, Osonó îşi propunea să deschidă un spaţiu de joc pe care tinerii români şi maghiari să-l caute şi să-l frecventeze ca pe un Cerc de prieteni, unde ei se simt liberi, înţeleşi şi preţuiţi. Riscantă, pentru că spaţiul de joc deschis de Osonó capătă sens numai dacă tinerii maghiari şi români au curajul de a atinge subiecte tabu :  curajul de a vorbi de ceea ce au păstrat sub tăcere şi de a se elibera din captivitatea unor prejudecăţi legate de propria identitate, dar mai ales de identitatea celor diferiţi de ei.

    Primii tineri români care au avut acest curaj şi care au venit alături de tinerii maghiari din Osonó au fost Krista Sălăgean, Radu Bogdan Ştefan, Mihai Grigoroşcuţă şi Anca Poşircă. Datorită curajului lor de a se implica în proiectul Osonó a prins viaţă Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez, spectacol cu care această primă echipă maghiaro-română a avut premiera pe 5 iunie 2015. După 16 reprezentaţii, Fazakas Misi, regizorul acestui inedit proiect de teatru în săli de clasă,  poate spune că a reuşit să pună în funcţiune o formulă inovatoare de educaţie interculturală, care le deschide tinerilor maghiari şi români un spaţiu de joc,  unde ei se pot confrunta, în spiritul ludic al artei teatrale, cu diverse probleme legate de convieţuirea interetnică. Este vorba de experienţe trăite, documentate şi dramatizate chiar de tinerii maghiari şi români care au jucat şi care joacă în această producţie a Teatrului Independent Osonó.

    Fazakas Misi le mulţumeşte tinerilor români din Sf. Gheorghe, care au jucat în prima etapă a proiectului! Pe 15 noiembrie, Cercul prietenilor neştiuţi îşi redeschide spaţiul de joc în Miercurea Ciuc, pentru că acolo a găsit Osonó alţi tineri români talentaţi şi dispuşi a se implica în noua etapă a acestui proiect teatral bilingv. Aşadar, alături de tinerii maghiari din Osonó - Daragics Bernadette, Hegyi Kincső, Kovács Emese, Mucha Oszkár - , au venit Sergiu Bucur, Dorin Popa, Briana Macovei şi Alex Pescarescu. Cu această nouă distribuţie, autorii spectacolului încep a-şi căuta prietenii încă neştiuţi – tineri cu identităţi etnice diferite, din Secuime, dar şi din alte spaţii culturale –, pe care îi vor provoca să privească problemele convieţuirii interetnice din mai multe puncte de vedere, să  gîndească fără prejudecăţi şi cu empatie, pentru a înţelege modul  de a fi al celui diferit  de ei.

    Din 15 noiembrie,  Cercul prietenilor neştiuţi îşi redeschide spaţiul de joc, iar autorii spectacolului încep a-şi căuta prietenii încă neştiuţi – tineri cu identităţi etnice diferite, din Secuime, dar şi din alte spaţii culturale –, pe care îi vor provoca să privească problemele convieţuirii interetnice din mai multe puncte de vedere, să  gîndească fără prejudecăţi şi cu empatie, pentru a înţelege modul  de a fi al celui diferit  de ei. Pe 17 noiembrie, ora 19,  Trupa Osonó va juca Cercul prietenilor neştiuţi în Sala Underground a Teatrului Naţional din Tg. Mureş, cu o nouă distribuţie, din care fac parte tineri români din Miercurea Ciuc.  

    Prima reprezentaţie va fi pe 15 noiembrie, ora 16, la Colegiul Naţional Octavian Goga din Miercurea Ciuc. Urmează un turneu de trei săpătămîni, care va cuprinde 22 de reprezentaţii în oraşe din România,  Ungaria şi Ucraina.


    szereplők/ distribuţia: Sergiu Bucur, Daragics Bernadette,  Dorin Popa, Hegyi Kincső,  Alex Pescarescu, Kovács Emese, Briana Macovei, Mucha Oszkár

    tehnician/ technikus: Bernát Szilárd

    rendező/ regizor: Fazakas Misi

  • Galerie Foto:

  •