• 2015. 10. 05.

    Zilele Europene ale Patrimoniului 2015 – Comorile ascunse ale pământului nostru

    «« înapoi
  • În fiecare an, de regulă la începutul toamnei (sfârşitul lui septembrie, dar, din considerente organizatorice, în diverse zone şi la începutul lui octombrie), milioane de cetăţeni europeni sunt ispitiţi să viziteze monumentele  istorice din ţările lor, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. Din 1992, şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor posibilitatea să descopere nu doar monumente istorice protejate, ci  şi situri sau zone mai puţin cunoscute, care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg.

    Anul acesta, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna participă  la  Zilele Europene ale Patrimoniului cu Programul Comorile ascunse ale pămîntului nostru, prin care îşi propune să deschidă un spaţiu de întâlnire între arheologii de la Muzeul Naţional Secuiesc şi elevii din patru localităţi covăsnene – Vârghiş, Ghelinţa, Breţcu şi Micfalău.

    Conţinutul Programului Comorile ascunse ale pământului nostru :

    -  în perioada 5-16 octombrie, doi arheologi se vor deplasa în fiecare din cele patru localităţi, unde vor organiza Ateliere de arheologie, în şcolile din Vârghiş, Ghelinţa, Breţcu şi Micfalău, cu elevii din clasele V-VIII. Tematica workshop-urilor : arheologia ca ştiinţă şi pasiune, istoria arheologiei şi ramurile ei, importanţa arheologiei şi metodele sale de cercetare, de la cercetarea de suprafaţă la săpăturile arheologice, ce înseamnă să fii arheolog în secolul 21. Elevii se vor implica în  workshop-uri cu următoarele activităţi : vor redacta documente despre istoria spaţiului cultural în care trăiesc; vor strânge diverse obiecte de pe teritoriul localităţii şi, împreună cu arheologii, vor învăţa cum se curăţă respectivele relicve şi cum se identifică /stabileşte originea şi valoarea istorică a obiectelor descoperite.

    - pe 17 octombrie, ca răsplată pentru activităţile desfăşurate în atelierele de arheologie, pentru elevii din cele patru localităţi va fi organizată o excursie la Sfântu Gheorghe, respectiv o vizită la Secţia de Arheologie a Muzeului Naţional Secuiesc, urmată de deplasarea celor patru autobuze  la Situl Dobo, lângă localitatea Filia, unde s-au descoperit urmele unui sat medieval, dispărut la începutul secolului XVI.

    Organizator : Centrul de Cultură al Judeţului Covasna

    Coordonator proiect : Szőts Papp Zsuzsa

  •