• 2015. 09. 25.

    Un mare fotograf al naturii sălbatice este oaspetele Bienalei de artă Fotografică din Secuime

    «« înapoi
  • La a doua ediţe a Bienalei de Artă Fotografică din Secuime, care îşi va anunţă câştigătorii pe 9 octombrie, au fost înscrise 1538 lucrări, semnate de  149  artişti fotografi, din 18 ţări ( Australia, Bahrain, Belgia, China, Franţa, Ungaria, India, Indonezia, Israel, Italia, Polonia, România, Singapore, Slovacia, Slovenia, Turcia, Marea Britanie, SUA).

    Bienala de Artă Fotografică din  Secuime a fost lansată în 2013 şi este un proiect care mizează pe forţa acestui spaţiu cultural de a deveni pentru artiştii fotografi de pretutindeni un loc de întâlnire şi de confruntare artistică, pe măsura valorii lor, dar şi a valorii de vechime a spaţiului care îi găzduieşte.

    Printre oaspeţii Ediţiei2 a Bienalei de Artă Fotografică se numără şi unul din puţinii profesionişti, din România, în domeniul fotografiei de wildlife/natură săbatică. Este vorba de Silviu Matei – licenţiat al Universităţii de Arte Plastice din Bucureşti, secţia foto-video, fotoreporter la Mediafax Grup şi colaborator al revistei National Geographic România.

    Organizatorii Bienalei l-au invitat pe Silviu Matei cu o Expoziţie de fotografie wildlife, care va fi vernisată pe 10 octombrie, ora 17, la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe. Inaugurat în luna mai 2013, într-o clădire monument istoric din centrul municipiului nostru, Muzeul Cinegetic din Sf. Gheorghe şi-a formulat misiunea prin apelul la doi termeni, promovare şi educare/formare : promovarea potenţialului natural al zonei şi formarea reflexului de a ne apropia –  cu respect, dragoste şi curiozitate – de natură şi de toate vietăţile pe care aceasta le adăposteşte.  Un rol educativ pe care tânăra instituţie şi  l-a propus mai ales în relaţie cu tinerii. Expoziţia de fotografie wildlife semnată de Silviu Matei se înscrie, aşadar, în Programul de informare şi educare al Muzeului, iar pentru profesorii de Geografie din Sf. Gheorghe şi din judeţ reprezintă o şansă ce nu trebuie ratată : şansa de a le oferi elevilor o inedită lecţie de geografie, fotografie, omenie. Pentru că întâlnirea cu  Silviu Matei le deschide elevilor un fabulos spaţiu de dialog cu un artist care ştie ce înseamnă fotografia wildlife : înseamnă, în primul rând, pasiune  pentru fotografie şi ştiinţa de a-ţi controla aparatul;  înseamnă atenţie şi răbdare de fier, pentru a te apropia de fiinţa sălbatică pe care vrei s-o pozezi fără să te faci simţit şi fără să-i tulburi/agresezi habitatul;  înseamnă nenumărate şi neprevăzute capcane din care poţi ieşi printr-o continuă informare şi documentare asupra universurile naturale în care pătrunzi;  înseamnă abilitatea de a deosebi mirosurile şi urmele vieţuitoarelor, de pildă urmele unui mistreţ de urmele unei căprioare;  înseamnă aparate şi teleobiective performante  şi costisitoare, înseamnă să te mişti ca şi cum ai avea auzul  şi sprinteneala unui iepure, înseamnă noroc, pur şi simplu.

    Dragi profesori de Geografie, Silviu Matei vă aşteaptă pe 10 octombrie, într-o sâmbătă, de la orele 17, la Muzeul Cinegetic din Sf. Gheorghe, cu elevii voştri, pe care artistul fotograf îi va plimba prin natura sălbatică a pasiunii lui!

  • Galerie Foto:

  •