• 2015. 08. 11.

    Judeţul Covasna reprezintă Transilvania la Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare de la Sibiu

    «« înapoi
  • Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare este un proiect iniţiat de Complexul Naţional Muzeal “ASTRA” Sibiu, în anul 2001,  sub autoritatea Ministerului Culturii şi a Institutului Cultural Român, în colaborare cu Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Consiliile Judeţene şi Centrele Judeţene similare din judeţele  invitate, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu şi al Primăriei Municipiului Sibiu. Anul acesta, Festivalul a ajuns la ediţia XIII,  care se va desfăşura între 14-16 august 2015, la Muzeul în aer liber din Dubrava Sibiului, din cadrul Complexului Naţional Muzeal Astra.

    Festivalul este conceput a reuni, la fiecare ediţie, trei judeţe : un judeţ din Transilvania (inclusiv Banatul, Crişana şi Maramureşul), unul din Muntenia ( inclusiv Oltenia şi Dobrogea) şi unul din Moldova (inclusiv Bucovina şi Basarabia), precum şi reprezentanţi ai comunităţilor româneşti  din afara graniţelor ( Repubica Moldova, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina).

    Cele trei judeţe invitate la Ediţia XIII a Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare de la Sibiu sunt Argeş, Caraş Severin şi Covasna. Scopul Festivalului, la toate ediţiile sale, este să deschidă un spaţiu de întâlnire şi comunicare între păstrătorii de valori tradiţionale şi vizitatorii de pretutindeni, pentru care Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este un punct de neocolit de pe harta turistică a României. Astfel, muzica tradiţională, dansul, atelierele de arte plastice sau arte mecanice, demonstraţiile culinare, reprezintă modalităţi prin care valorile comunităţilor reprezentate sunt păstrate, promovate  şi însuşite în forme vii,  în relaţie cu spectatorii de toate vârstele, mai ales cu tinerii.

    Judeţul Covasna este prezent la Festivalul de la Sibiu cu oferte culturale selecţionate de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, iar mesagerii culturii covăsnene sunt : Grupul vocal feminin de cântece populare din Racoşul de Sus, Ansamblul Cununa Carpaţilor din Întorsura Buzăului, Ansamblul de dans popular Százlábú – Miriapod, zece meşteri populari, o Expoziţie despre patrimoniul cultural şi natural al judeţului Covasna şi filme documentare despre meşteşugurile tradiţionale care sunt mărcile identitare ale comunităţilor din judeţul nostru.

    Grupul vocal feminin de cântece populare din Racoşul de Sus s-a format în august 1970, la iniţiativa profesorului de muzică László Attila.  Câteva din tinerele care au fost membre fondatoare mai cântă şi azi în acest Grup vocal,  cunoscut drept cea mai mare formaţie corală feminină din judeţul Covasna. Repertoriul cuprinde cântece din folclorul muzical local, pe care femeile din acest grup vocal   îl promovează inclusiv  prin păstrarea autenticităţii costumelor populare specifice Racoşului de Sus.  Până în  anul 1989, formaţia a participat la toate concursurile  zonale  şi naţionale ale vremii, performanţele sale muzicale fiind recompensate cu numeroase premii. De reţinut faptul că la numai 5 ani de la înfiinţare, în 1975, Televiziunea Română, prin Emisiunea în limba maghiară, a realizat un film documentar despre Formaţia corală feminină din Racoşul de Sus. În ciuda vârstei femeilor din această formaţie corală cu o istorie de 45 de ani, Grupul vocal este prezent şi astăzi oriunde este invitat, contribuind la colorarea evenimentelor  locale şi naţionale la care participă, prin frumuseţea unică a cântecelor şi a portului tradiţional .din Racoşul de Sus.

    Ansamblul Cununa Carpaţilor a luat fiinţă în anul 2000, când această formaţie şi-a asumat misiunea de a prelua şi îmbogăţi repertoriul fostului Ansamblu profesionist Ciobănaşul, care fusese desfiinţat cu ani în urmă. Ansamblul funcţionează pe lângă Casa de Cultură Orăşenească Întorsura Buzăului, media de vârstă a membrilor săi fiind de 19 ani . Repertoriul Ansamblului este conceput a păstra şi promova dansurile tradiţionale locale, dar cuprinde şi suite de dansuri populare din diverse regiuni ale ţării. De-a lungul celor 15 ani de activitate, Ansamblul Cununa Carpaţilor a susţinut numeroase reprezentaţii folclorice, în diverse localităţi din ţară şi străinătate. La Festivalul de la Sibiu, Ansamblul din Întorsura Buzăului va prezenta un program alcătuit din trei suite de dansuri populare (dansuri locale, dansul Someşului şi Dansul Sucitoarele).

    Ansamblul de dans popular Százlábú /Miriapod a fost înfiinţat în 2006, prin reunirea  unor copii pasionaţi de jocul popular, cu vârste între 10-12 ani.  Înfiinţarea Ansamblului a fost motivată de următoarea stare de fapt : se simţea nevoia întăririi mişcării de dans popular în rândul copiilor şi al  tinerilor. Cum în şcolile din judeţul Covasna nu prea se găseau căile prin care copiii să aibă şansa apropierii de folclorul muzical şi coregrafic,  înfiinţarea unui astfel de ansamblu a fost o soluţie aşteptată de către copii şi părinţi, deopotrivă. Principalul susţinător al Ansamblului este Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, iar fondatorii şi conducătorii lui sunt soţii Virág Endre şi Imola, cunoscuţi şi apreciaţi dansatori-coregrafi. Ansamblul este structurat pe trei nivele, în funcţie de vârsta copiilor şi tinerilor care activează în cadrul lui : grupa celor mici (7-10 ani), grupa celor mijlocii (11-16 ani) şi grupa celor mari  (16-18 ani) – în total, Százlábú  fiind alcătuit din 160 dansatori. Ansamblul a susţinut numeroase spectacole în diverse localităţi din ţară, iar în fiecare vară membrii lui se reunesc într-o Tabără de perfecţionare în domeniul folclorului muzical şi coregafic. La Festivalul de la Sibiu, Ansamblul Százlábú va susţine un spectacol extraordinar, numit  „ Zeng az enek zeng a szo” – ”Răsună cântecul şi graiul ”

  •