• 2011. 08. 19.

  Háromszéki népzenei tábor Katrosán!

  «« vissza
 • A táborban 22 gyerek és fiatal vett részt, akik hegedűn, brácsán, nagybőgőn és cimbalmon játszani tudók, erdélyi elemi-, általános-, középiskolás és már végzett diákok voltak. A táborra 2011. augusztus 8 - 14. között került sor a kézdivásárhelyi Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ táborozóhelyén 22 résztvevővel, akik a következő hangszereken tanultak játszani: hegedű, brácsa, nagybőgő és cimbalom. A tábor keretében a résztvevők népdaltanuláson, illetve az említett hangszereken népzene-tanuláson vettek részt.
  A tábor első 2 napjában a résztvevők egyesével, sepsiszentgyörgyi zenészek oktatása mellett tanultak népzenét, amelyet követően a tábor további 3 napjában kiscsoportban, egy népi zenekar felépítése szerint gyakorolták a csoportban való zenélést. A tábor első napjaiban azon résztvevők, akiknek szabad délelőtti, illetve délutáni programjuk, órarendtől függően, kézműves tevékenységeken (nemezelés), egyéni és közös népdal tanuláson vettek részt, illetve betekintést nyertek két népi hangszer (furulya és gardony) elkészítésének folyamatába.
  A hangszereken történő oktatást a sepsiszentgyörgyi Heveder Zenekar tagjai vezették le a következőknek megfelelően: Fazakas Levente – hegedű, brácsa, Fazakas Albert – hegedű, cimbalom, Szilágyi László – brácsa, Bajna György – nagybőgő. Népdalokat István Ildikó, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola ének- és tánctanára oktatta, a hangszerkészítést és a kézműves tevékenységeket pedig Ségercz Ferencz (fúvós népi hangszerek készítése) és Érsek Csaba (gardony készítés), valamint Mikola Edit (nemezelés) mutattak be.
  A tábor eredményei, népi zenekar szerint felépített csoportokban közösen muzsikálhattak, amelyeknek tagjai a jövőben népi zenekarban is tudnak tevékenykedni; két tájegység ( felcsíki és mezőségi) népi zenéjének, népdalainak megismerése; két népi hangszer elkészítési folyamatának bemutatása (furulya és gardony); valamint a nemezelés alapjainak elsajátítása;
  Az első Háromszéki népzenei táborben résztvevők megízlelhették a közös zenélés örömét, bemutatva ezt közönség előtt a záró tevékenységen a Gálán.
  írta: Szélyes Margit, programfelelős

 •