• 2024. 06. 16.

  1000 ifjú táncos Perkőn

  «« vissza
 • Ezernél több ifjú táncos töltötte meg élettel a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyet


  Népviseletbe öltözött, mosolygós, táncos lábú gyerekek töltötték meg élettel Perkő szent hegyét, ahol immáron tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre a Perkő - Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozója a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a kézdiszentléleki polgármesteri hivatal közös szervezésében.  Elsőként, a házigazda település és a Perkő Néptáncegyüttes részéről Marthi Jenő köszöntötte a jelenlevőket: „Nagyon jó hogy újra együtt vagyunk, összegyűlt ez a népes sereg, megtartjuk Felsőháromszék egyik legfontosabb kulturális eseményét, amelyen mindig új barátságok születnek, megélhetjük a közös tánc és mozgás élményét, tovább víve azt, amit az őseinktől kaptunk” – mondta.


  A Kovászna Megyei Művelődési Központ részéről, Imreh István, az intézmény vezetője szólt a jelenlevőkhöz: „Valószínűleg, hogy a távolról érkezettek is tudják, Csíksomlyó után ez a második leghíresebb búcsújáró hely. A búcsújárás is mindig a közösségről, a hitben való megerősödésről és az együttlétről szól, így nem véletlen, hogy mi is ebben a gyönyörű környezetben szervezzük meg a néptánctalálkozót, mert hiszem és vallom, hogy így együtt tudunk megerősödni, hiszen a Csángóföldről és szórványból érkezettek mellett egész Székelyföld képviselteti magát. Mi azt tartjuk a találkozó a legnagyobb erényének – azon kívül, hogy mindenki a tudását megmutathatja, megkaphatják a csoportvezető szakemberek véleményét a fejlődési lehetőségekről – hogy nem arról szól, buszról le, színpadra fel, majd fel és buszra fel, hanem itt van ez a teljes nap, barátkozzatok, keveredjetek, ne csak a saját csoportotokkal vándoroljatok”.


  A nyitóbeszédeket és az áldást követően elkezdődött a meghívott néptáncegyüttesek fellépése: Bákó, Brassó, Hargita, Kovászna, Maros, Szeben megyékből 37 néptánccsoport több, mint ezer fiatalja mutatkozott be a közönségnek, lépett fel a szakmai kiértékelő, Kádár Elemér néptáncpedagógus előtt, aki elhivatottan nézte végig az előadásokat és a nap végén kiértékelte a látottakat: Tulajdonképpen arról beszélgetünk majd utólag, hogy hogyan lehetne a későbbiekben ennél egy kicsivel jobban csinálni” – fogalmazott a pedagógus.


  Napközben kicsik és nagyok kézműves foglalkozásokon vehettek részt és népi gyermekjátékokban próbálhatták ki magukat, de volt állandó kirakodóvásár is.


  A néptáncegyüttesek fellépése este 7 óráig tartott, amit szabadtéri táncház követett. A táncosoknak a Finom zenekar húzta a talpalávalót.  Találkozunk jövőre!


  Támogatók: Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Communitas Alapítvány. 

 • Fotógaléria:

 •