• 2023. 10. 11.

  A Székelyföldi Mofetták – hiánypótló és korszerű népszerűsítése - ESPA Innovative Spa Education díj

  «« vissza
 • 350 meghívottal ünnepelték Karlovy Vary luxus gyógyszállójában, a Grand Hotel Puppban, az European Spas Innovation Awards-ot, amely a legmagasabb presztízsű az európai egészség- és gyógyfürdőiparban.

  Október 5-6-án került sor a 27. ESPA - Európai Gyógyfürdő- és Balneológiai kongresszusára Karlovy Varyban. Az értekezleten idén az ESPA szövetség három tartalmas programponttal készült a jelenlevők számára: az Európai Gyógyfürdő- és Balneológia Kongresszussal, az ESPA Innovációs Díjátadóval és olyan műhelymunkákkal, amelyek a gyógy- és wellness turizmusról szóltak.

  A Grand Hotel Pupp grandiózus dísztermében került sor a díjátadó ünnepségre és a gálavacsorára, ahol kihirdették a leginnovatívabb európai projekteket a gyógyfürdő- és egészségiparban. A díjátadó ünnepségen több mint 30 országból 350 résztvevő vett részt. A tizedik alkalommal megszervezésre került innovációs ESPA-díj pályázatra 8 kategóriában jelentkezhettek a pályázók.

  A verseny elsődleges célja a tapasztalatok megosztása, a legjobb gyakorlati módszerek terjesztése, valamint a wellness, az innováció területén kiemelkedő teljesítmények bemutatása volt. A kongresszus vendégeit Vlastimil Válek egészségügyi miniszter és Petr Kulhánek, Karlovy Vary régió kormányzója köszöntötte a díjátadón.

  Büszkén adjuk hírül, hogy dr. Incze Réka és Szőts Papp Zsuzsa kolléganőnk vették át az Innovatív Gyógyfürdő oktatás kategória (Innovative SPA Education) díját a rendezvényen, amelyet Nina Kusar, az UNWTO Europe képviselője adott át.

  A projektről:


  A Székelyföldi Mofetták Erdély és azon belül Székelyföld kiemelkedő természeti kincsei, amelyek nem véletlenül kaptak helyet a Kovászna megyei és az Erdélyi értéktár jegyzékében. A Székelyföldi Mofetták dokumentációját az Erdélyi Értéktár tovább terjesztette a Kiemelkedő Nemzeti Érték kategóriába – jelenleg elbírálásra vár. A 2021-ben kezdetét vevő munka nem fejeződött be az előbbiekben említett felterjesztéssel, azóta sikeresen pályáztunk a Hungarikum alapnál a A Székelyföldi Mofetták – hiánypótló és korszerű népszerűsítése című pályázattal, és

  folyamatos népszerűsítés is zajlik a háttérben. 2022-ben a következő szakmai fórumokon számoltak be a projektről: a bukaresti SSRP konferencián, a Budapesten megszervezésre került Európai Sugárvédelmi Konferencián, a XLVII. Kárpát- medencei Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyamon - Szegeden, az Országos Balneológia Nyári Egyetemen - Tusnádfürdőn, a Regionális Turisztikai Konferencián - Csíkszeredában, de a Kovásznán megszervezett Mofettával, Széndioxid Terápiával az Egészségért Nemzetközi Egyesület múlt évi rendezvényén is.


  A Székelyföldi Mofetták – hiánypótló és korszerű népszerűsítése című pályázat kiemelt célja ezen értékek megismertetése, közkincsé tétele volt. „A természeti potenciál adott, a szakemberek, akik szakmai tudásukkal segítették a munkánkat szintén fellelhetőek voltak a térségünkben. Ezen természeti értékekről számos, sok esetben egymásnak ellentmondó adattal találkozunk nyomtatott és online forrásokban, a helyszíneken mindenféle, sok esetben nem szakszerű információval ellátott információs tábla várj a látógatókat, sajnos a szakma képviselői részéről is sokszor ellentmondó információk kerülnek napvilágra. Azonban az utóbbi évek kutatásai, kommunikációra serkentő kezdeményezései egyre jobban letisztázzák ezeket az adatokat – ez is nagymértékben segítette munkánkat. Ahogyan a benyújtott pályázat címében is megfogalmaztuk – hiánypótló és korszerű népszerűsítése – arra törekedtünk, hogy a szerte Székelyföldön fellelhető mofetták népszerűsítése megfelelő szakmai keretek között valósulhasson meg, az a tudás, új kutatási eredmények, amellyel a szakma rendelkezik a köz számára is elérhetővé váljék.“ - fogalmazta meg Szőts P. Zsuzsa kulturális örökségvédelmi szakelőadó, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa és a Kovászna Megyei Értéktár vezetője.

  Megvalósult tevékenységek:

  A projekt keretén belül az alábbi tevékenységek valósultak meg:

  - azonos design-al és tartalmi kerettel ellátott, a balneológiai és/ vagy kiemelt turisztikai célra felhasznált mofettákat megjelölő információs táblák kihelyezése. Eddig összesen 20 darab tábla készült el (10 Kovászna megyei helyszínek számára, 10 Hargita megyei helyszínek számára).

  - az 1. es pontban ismertetett táblákkal azonos arculati elemekkel rendelkező nyomtatott térkép, egyfajta Mofetta kalauz.

  - Digitális/okos tanlecke a mofetták működéséről és hatásmechanizmusáról az általános és középiskolás diákok számára. A tanlecke összeállítói: Dr. Incze Réka, pedagógus, környezettudományi szakértő és Dr. Kis Boglárka-Mercedesz egyetemi adjunktus Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Geológiai Intézet kutatója. A díjban részesült projekt elsődleges célja a helyi ismeretek elmélyítése volt az általános iskola diákjai körében. A tanlecke során játékos feladatsor, digitális/ okos tartalmak segítik a diákokat a tanulási folyamatban; de a pedagógusok számára is biztosítanak egy magas szakmaisággal megszerkesztett oktatási segédanyagot, amelyet úgy a tantermen belőli oktatásban, mint az online térben megfelelően lehet használni.

  - Ismeretterjesztő kisfilm a Székelyföldi Mofettákról

  - A Székelyföldi Mofettás könyv román és angol nyelvekre való lefordítása, és elektronikus formában való kiadása.

  Jelen pályázatnak köszönhetően sikerült elindítani egy folyamatot, amely egységesen kezeli a székelyföldi mofettákat, összesíti, azonos arculati elemekkel népszerűsíti, mindezt minőségi szakmai tartalommal alátámasztva.

  Munkák folyamán szakmai partnereink voltak: Dr. Incze Réka: A Babeș – Bolyai Tudományegyetem, illetve a Sapientia EMTE-n betanító oktatója; Jánosi Csaba: mérnökgeológius és geofizikus; Kisgyörgy Zoltán: geológus, közéleti személyiség; Dr. Tatár Márta: kardiológus főorvos, a kovásznai Dr. Benedek Géza szívkorház orvosa; dr. Kis Boglárka-Mercedesz: egyetemi adjuntus a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Geológiai Intézet kutatója; Papucs András: geológus.

  Partner szervezetek: Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ, ADI Harghita/Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás, Hargita Megye Turizmusáért Egyesület.


 • Fotógaléria:

 •