• 2023. 10. 06.

  Kezdetét vette a XIV. Székelyföld Napok

  «« vissza
 • Hargita, Marosés Kovászna megyék immár 14 éve igyekeznek az egymás közötti értékcserére, arra, hogy bemutassák Székelyföld sajátosságait és szellemi javait a nagyközönségnek. „Jövőnk a kultúra” mottóval vette kezdetét a Székelyföld Napok rendezvénysorozata, október 5-én a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házban:

  Fontosak számunkra a hagyományaink, fontos, amit őseink számunkra hátra hagytak, legyen ez kultúránk origója! Mérnökember vagyok, így is gondolkodom: ha a hagyományainkból indulunk ki, és haladunk azon a tengelyen, amely a jelent és a jövőt mutatja, akkor ha elveszítjük is az utat, még mindig visszatérhetünk az origóhoz és újra elindulhatunk. A Székelyföld Napok is a koordinátarendszer egyik eleme. Megannyi rendezvényében évről- évre megtalálhatjuk a hagyományt, a kiindulópontot, de mindeközben az élő kultúrát hordozza magában.– fogalmazott köszöntőbeszédében Jakab István-Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.A megnyitóra a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Központban került sor.

  Három megye, több mint száz programpont

  Hargita, Maros és Kovászna megyék tanácsai és kulturális intézményeik több, mint 100 programmal készülnek a 10 napos rendezvénysorozat alatt: lesznek gyerekprogramok, koncertek, előadások, műhelymunkák és kiállítások is. Szem előtt tartva az értékcserét, értékeink bemutatását Kovászna megyében, a 3Visor Székelyföldi Fotófesztivál 11 programjával együtt, összesen 33 kulturális eseményre kerül sor, 20 különböző településen.

  Úgy gondolom, Székelyföld kicsi, de mégis sokszínű. Egy a kultúra, egy az origó, de a tengelyek megannyi fele néznek. És hogy miért? Mert bár Székelyföldre egységként tekintünk, benne sok száz hagyomány, sokféle kultúra él. Ez a rendezvény évről évre bebizonyítja, hogy közösen kell gondolkodunk, de nem szabad elveszítenünk kistérségeink sokszínűségét.– hangsúlyozta Jakab István-Barna alelnök.

  A kistérségek fele fordulás és az értékcsere margóján a háromszéki Folker együttes Csíkszenttamásra és Gyergyószárhegyre látogat, a Classical Singers csapata pedig a székelyudvarhelyi közönséget szórakoztatja majd operettslágerekkel. Hozzánk is érkeznek fellépők: a XI. Erdővidéki Régizene Találkozón a Kájoni Consort régizene együttes látja vendégül a nagykárolyi Carmina Renascentia régizene együttest, Kovásznán a Halvirág Bábszínház szórakoztatja majd a kicsiket, Sepsiszentgyörgy főterén az udvarhelyszéki CT project elektro-akusztikus művészeti alkotása lesz látható és hallható, illetve a Vámszer Géza Művészeti Népiskola tagjai az esztelneki ferences templomban adnak koncertet. A XIV. Székelyföld Napok teljes programkínálata awww.szekelyfoldnapok.ro oldalon böngészhető.

  A rendezvényen, a házigazda, Hargita megye részéről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlevőket, beszédet mondtak Kovács Mihály Levente – Maros Megye Tanácsának alelnöke és Jakab István-Barna Kovászna Megye Tanácsának alelnöke is. A rendezvényen felszólalt Beke Mihály András – Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusának első beosztott konzulja, Bende Sándor gyergyószéki országgyűlési képviselő, Gál Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere, illetve a megye önkormányzat részéről György Botond és Kántor Boglárka köszöntötték az egybegyűlteket.

 • Fotógaléria:

 •