• 2015. 04. 14.

  În lumea Cărbunarilor cu Vargyasi Levente şi Kinda István

  «« înapoi
 • SZENESEK / Cărbunarii este un film pe care autorii lui, regizorul-operator Vargyasi Levente şi etnograful Kinda István,  îl promovează drept un documentar etnografic. Dar filmul este precum cărbunăritul :  greu de descris / definit. Numai apropierea de  lumea celor ce practică această meserie veche de 3-4 secole te poate face să înţelegi DE CE şi CUM a supravieţuit ea pînă în secolul 21.

  Filmul Cărbunarii nu este doar un documentar etnografic, pentru privitor este un documentar observaţional, cu o puternică dimensiune poetică, şi asta pentru că materialul filmat de Vargyasi Levente nu se rezumă  la documentarea procesului de obţinere a cărbunelui de  lemn, ci operatorul este o prezenţă discretă şi reuşeşte să releve şi strania frumuseţe a universului natural, din pădurea de lîngă comuna Vîrghiş,  în care trăieşte o familie de cărbunari, cea  a lui Tófalvi Árpád.

  Filmul Cărbunarii, producţie a Centrului de Cultură al Judeţului Covasna,  a avut premiera pe 8 aprilie, la Muzeul Naţional Secuiesc şi poate fi vizionat şi în variante subtitrate  în limbile română şi engleză.
 • Galerie Foto:

 •