• 2023. 04. 17.

  Értékeink nyomában. Sepsiszentgyörgyön vetélkednek a döntős csapatok

  «« vissza
 • 2023. februárjában Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, valamint az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság megbízásából a Kovászna Megyei Értéktár többfordulós honismereti vetélkedőt hirdetett általános és középiskolás diákok számára. A vetélkedő elsődleges célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék a szűkebb és tágabb környezetük értékeit, illetve, hogy alapvető ismereteket szerezzenek a Magyar Értéktárban és Hungarikumok Gyűjteményében nyilvántartott egyes nemzeti értékekről és Hungarikumokról. A vetélkedőre 4 diákból és egy vezető pedagógusból/mentorból álló csapatok jelentkezhettek.

  A nemzeti örökségünk részét képező Hungarikumokra irányuló regionális fordulóra 21 erdélyi csapat nevezett be, így az április 22. és 23-án tartandó megmérettetésen Barót, Bölön, Csernáton, Gyergyóalfalu, Gyergyóditró, Kézdivásárhely, Lemhény, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely és Zágon képviseltetik magukat.

  Az első három forduló az online térben zajlott, az első két fordulóban 25, nemzeti és erdélyi értékekre vonatkozó kérdésre kellett választ adniuk a csapatoknak, a harmadik forduló pedig kreatív próbát rejtett magában: felkutatták, rögzítették és kisfilm formájában mutatták be településeik értékeit. A vetélkedőre beküldött anyagokat meghatározott pontrendszer alapján szakmai zsűri értékelte.

  A hétvégén megszervezésre kerülő regionális döntőben 10 általános iskolai és 5 középiskolai csapat méri össze tudását, a nyertes csapatok pedig részt vesznek a Magyarországon megszervezésre kerülő nemzeti döntőn.

  A vetélkedő regionális szakasza a Magyar állam Agrárminisztériuma és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósul meg.

 • Fotógaléria:

 •