• 2023. 04. 08.

  Bolondos és fordított világ Gyulai Líviusz művészetében

  «« vissza
 • Rendkívüli tárlatvezetésre hívjuk Önöket: Gyulai Líviusz grafikusművész nemrégiben megnyitott Utazás című kiállítását április 26-án Berecz András Kossuth díjas ének- és mesemondó mutatja be az érdeklődőknek. A tárlatvezetés alatt Berecz András előadóművész a maga humoros közvetlenségével a kiállított műveken keresztül szemlélteti Gyulai Líviusz sokoldalú személyiségét. Több szálon is összefonódik a két művész élete, nem csak kollégák, de szomszédok is voltak, sok kedves estét töltöttek el egymás társaságában: Gyulai Líviusz megközelítése az én eszem járása szerint először is Shakespeare-től indul (…) az emberjavító gondolatokat udvari bolondok szájára adja fel, ha nincs hátrabukfenc, nincs, aki meghallgassa…” – vallja Berecz.

  Gyulai Líviusz grafikusművészről

  GYULAI Líviusz 1937 telén született Baróton. A család 1946-ban a nyugat-magyarországi Sopronba repatriált. Gyermekkori olvasmányai során megismeri a nagy francia illusztrátorokat, Dorét és Daumiert. 1952-től Budapesten a Képzőművészeti Gimnáziumban folytatja tanulmányait, majd ennek elvégzése után, 1956–1962 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola grafika szakán tanul, mesterei Ék Sándor, Fónyi Géza és Kmetty János voltak.

  Művészi életpályáját korok, stílusok, technikák és műfajok közötti átjárás jellemzi. Mindezt minden korszakában a legmagasabb mesterségbeli tudással, alázattal és ritkaságszámba menő energikussággal tette.

  Az Erdélyi Művészeti Központban rendezett kiállítás összefoglaló jellegéből adódóan igyekszik minél többet felvillantani az életműből. Jelen tárlat több mint 180 grafikai munkát, többek közt archaizáló tollrajzokat, linómetszeteket, litográfiákat és rézkarcokat mutat be.

  A tárlat a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiemelt kísérőrendezvényeként jött létre, a tárlatvezetés a 30.-ik Szent György Napok programsorozatának része.

  FONTOS: a tárlatvezetésen való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött:https://forms.gle/mt752KwjmkpK3hs1A

  Regisztrálni április 20-ig lehet, a fent megadott linkre kattintva. A helyek száma korlátozott.

  Szervezők:
  Kovászna Megye Tanácsa
  Kovászna Megyei Művelődési Központ
  Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

  Kónya Ádám Művelődési Ház

  Szent György Napok
  Erdélyi Művészeti Központ Egyesület

  Partner:
  Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

  Támogató:
  Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

  Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 • Fotógaléria:

 •