• 2011. 07. 05.

  A Székely Vágta kulturális kísérőprogramjairól

  «« vissza
 • A SZÉKELY SZÉKEK TALÁLKOZÓJÁNAK célja a székely identitástudat erősítése, a történelmi székek tárgyi és szellemi értékeinek seregszemléje.
  A hét székely szék: Udvarhelyszék, Marosszék, Csíkszék, Sepsiszék, Orbaiszék, Kézdiszék, Aranyosszék. Néhány szék kebelében úgy nevezett fiúszékek jöttek létre: Sepsiszéken Miklósvár, Csíkszéken Gergyó és Kászon, Udvarhelyszéken Keresztúr és Bardoc, Marosszéken Szereda. (Részletek a www.kultkov.ro-n.)
  Mivel még ehhez hasonló kezdeményezés nem volt, a találkozó szervezése több szinten zajlik, minden szék esetében van egy kapcsolattartó személy aki összefogja és előkészíti az adott szék bemutatkozási anyagát. Ez mellett minden székelyföldi település polgármesteri hivatala kapott meghívó levelet, amelyben tisztelettel felkértük, hogy gondoskodjon a településre leginkább jellemző érték(ek) bemutatásáról. Ez lehet tárgyi vagy szellemi, kulturális vagy más jellegű érték, népi mesterség-bemutató vagy fotókiállítás, néptáncosok vagy zenészek produkciója, a vidékre jellemző bármely termék (pl. borvíz, kerámia, stb.) vagy népszokás.

  A KÉZMŰVES VÁSÁR célja, hogy bemutassa és népszerűsítse azokat a mesterségeket, amelyek lóhoz, a lovagláshoz kapcsolódnak (kerekes, patkoló kovács, bőrdíszműves, nyeregkészítő, hámvarró, csizmadia, kalapos, lószőrékszer-készítő stb.). Jelentkezni lehet a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér., 2 szám), a 0267-351648 telefonszámon vagy a office@cultcov.ro e-mailcímen.

  A KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR anyaga, az INCITATO SPORTKLUB által szervezett lovas tematikájú képzőművészeti táboroknak a lenyomatai. A bálványosi INCITATO táborok tematikái: LÓ a hadviselésben (2008), Sportló (2009) és Ló a hitvilágban (2010). A kiállított festmény, szobor és grafikai munkák, a helyszínen megvásárolhatók lesznek.  A 19 órától kezdődő, EVILÁGI lemezbemutató koncerten, Orbán Ferenc és 20 sepsiszentgyörgyi zenész lép fel, akik közismert muzsikusok. A lemez dallamvilágában is sokszínű, mindenféle műfajjal találkozunk: a népies, ám mégis korszerű hangzásvilág mellett lírai tételek, flamencós, funkys, bluesos, dzsesszes, klasszikus zenébe hajló beütések hallhatók.
  A lemezbemutató koncert attól lesz különleges, hogy az EVILÁGI dalok előtt, minden muzsikus bemutatkozik a saját műfajában.

 •