• 2022. 09. 13.

  X. Mozsika Népzenei Műhelymunka - Beszámoló

  «« vissza
 • Idén tizedik alkalommal - 2022. augusztus 14 - 19.között - került sor a Mozsika Népzenei MűhelymunkáraCsernátonban, Kovászna megyében. A műhelymunkán 39 Kovászna, Brassó és Hargita megyei személy vett részt, akik a következő hangszereken kívánták mélyíteni tudásukat: hegedű, brácsa, nagybőgő, harmonika, illetve akik népdalokat kívántak tanulni.

  A műhelymunka hosszú távú célja népzenénk, néptáncaink, népszokásaink ápolása, megőrzése, éltetése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése volt, rövid távú célként pedig a népzene-ápolást, a népzenei együttesek kialakulásának elősegítését, illetve népi hangszereink megszerettetését tűztűk ki.

  Az esemény keretében a résztvevők, érdeklődésük szerint kétféle tevékenységen vettek részt:

  1. népdaltanulás és

  2. a fent felsorolt hangszereken történő népzeneoktatás.

  A népdaloktatás során a résztvevők kezdő és haladó csoportokban, illetve közösen tanultak népdalokat, míg a népzeneoktatás esetében a műhelymunka első napjaiban egyesével, vagy hangszerek szerint elosztott kiscsoportokban, az oktatók szakmai irányítása mellett tanultak népzenét. Ezt követően a műhelymunka további napjaiban egy népi zenekar felépítése szerint gyakorolták a csoportban való zenélést. A műhelymunka keretében a népdaloktatáson részt vevők széki- és felcsíki népdalokat (összesen 20 népdal), míg a népzene-oktatás résztvevői széki- és kalotaszegi népzenét (összesen mintegy 35 dallam) tanultak.

  A hegedűn, brácsán, nagybőgőn és harmonikán történő oktatást Fazakas Levente(hegedű), Görbe Gyopár(hegedű), Szilágyi László (brácsa, harmonika), Bajna György (nagybőgő) vezették le, népdalokat pedig István Ildikó, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola ének- és tánctanára oktatott.

  A műhelymunka második napján, a vacsorát követően a résztvevők vetített előadás keretében ismerkedtek Székkel és környékével, kultúrájával. A hét folyamán szerzett ismereteket a műhelymunka zárónapján, 2022. augusztus 19-én megtartott előadás keretében mutatták be egymásnak, illetve a nagyközönségnek (elsősorban a résztvevők hozzátartozóinak).

  Támogatók:

  NKA (Nemzeti Kulturális Alap - www.nka.hu),

  Halmos Béla program (www.halmosbelaprogram.hu),

  Romániai Magyar Demokrata SzövetségeésCommunitas Alapítvány (https://www.communitas.ro/).

  Mágori István

  programfelelős

  Sepsiszentgyörgy, 2022. szeptember 13.

 •