• 2022. 09. 21.

  MÓDSZERTANI TÁNC ÉS KÉZMŰVES MŰHELYMUNKA - Beszámoló

  «« vissza
 • A műhelymunka 2022. július 4. – július 8. között valósult meg Csernátonban, (Kovászna megye) 56 Kovászna, Hargita, Brassó és Maros megyei személy, pedagógusok, diákok és néptánc-oktatók, zenészek részvételével, akik a műhelymunkát követően a tanult ismereteket az iskolai és az iskolán kívüli oktatás keretében adják tovább.

  A rendezvény általános célja hagyományaink, népszokásaink ápolása és megőrzése volt, rövid távú célkéntpedig a Kovászna megyei pedagógusok és oktatók módszertani képzését, a néptánc terén történő szakmai segítését tűztük ki.

  A programok során gyimesitáncok, énekek és ezek módszertanának tanítására, kézműves tevékenységekre, drámajátékokra, valamint előadásokra került sor.

  A táncokat és a módszertant Both József(Szegedi Népi Alkotások Házában táncszakelőadó, Népművészet Ifjú Mestere) és Cserey Both Zsuzsa (Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetője, Népművészet Ifjú Mestere, Kolozsvár) szakirányítók tanították. Kézművességet Szász Etelka (Sepsiszentgyörgy, gyöngyfűzés), Kolozsi Ildikó (Guzsalyas Játszóház, Sepsiszentgyörgy, nemezelés), Végh Éva (Kolozsvár, hímzés) pedagógusok, kézművesek oktattak, a drámajátékok levezetéséért pedig Prezsmer Boglárka (Sepsiszentgyörgy, dramarurg szakmai tanácsadó) volt felelős.

  Mindezek mellett a programot Both József (Szeged, táncoktató), Cserey Both, Zsuzsa(Kolozsvár, kézműves, néprajzkutató), Kádár Elemér (Kézdivásárhely, táncpedagógus), Balogh Zsolt (néptáncpedagógus, Erdélyi Hagyományok Háza) előadásai gazdagították.

  A táncoktatásnál Ábri Béla,Horváth Tas, Csoboth Lehel népzenészek húzták a talpalávalót, az ének tanulásnál és táncházban is ők biztosították a zenét.

  A műhelymunka idén tizenhetedik alkalommal került megvalósításra a Kovászna Megyei Művelődési Központés a Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap és a Communitas Alapítvány, valamint az RMDSZ támogatásával.


  Imreh István Attila, igazgató

  Sepsiszentgyörgy, 2022. szeptember 21.


 •