• 2015. 01. 19.

  Bienala Internaţională de Grafică din Secuime îşi aplaudă laureaţii de Ziua Culturii Maghiare

  «« înapoi
 • În septembrie 2014 au început înscrierile pentru a III-a Ediţie a Bienalei Internaţionale de grafică din Secuime, al cărui ultim act se va consuma pe 22 ianuarie 2015, de Ziua Culturii Maghiare, cînd vor avea loc Vernisajul Expoziţiei Contemplaţii Grafice III şi Gala laureaţilor. La această ediţie a Bienalei, s-au înscris 336 de artişti, cu 783 de creaţii, mai precis cu reproducerile lor digitale. Artiştii care s-au înscris la Concursul Internaţional de Grafică din Secuime, ediţia III,  provin din 32 de ţări, desigur, cei mai mulţi sînt din  Ungaria şi România, dar spaţiul lor de origine cuprinde şi ţări îndepărtate, precum Egipt, Coreea de Sud, China, Indonezia sau Iran. În opinia curatorului Bienalei, Zsolt Siklódi, această diversitate identitară şi geografică reprezintă un pas înainte faţă de ediţia anterioară.

  Conform organizatorilor, SCOPUL  Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc “poate fi definit  prin trasarea unei paralele între trendurile locale şi cele universale ale genului, în acelaşi timp cu încercarea de a identifica  locul tradiţiilor   locale în domeniu, în raport cu cele globale, atât în cazul graficii clasice, cât şi în cazul celei experimentale. Un scop pe care Bienala îşi propune să-l atingă asigurându-le artiştilor toată libertatea de exprimare, inclusiv în alegerea mediului, a instrumentelor limbajului vizual şi a  tehnicii utilizate.”

  În urma evaluării,  juriul acestei ediţii a selectat 228 de lucrări, care vor fi  expuse la Centrul de Arte din Transilvania şi publicate în Catalogul Bienalei. Întrarea în ultima etapă a Bienalei Internaţionale de Grafică din Secuime III a început pe 15 ianuarie 2015, cînd a avut loc, la Centrul de Artă Contemporană MAGMA,  vernisajul Expoziţiei  Ágnes Péter – cîştigătoarea Marelui Premiu la ediţia anterioară, din 2012.  Programul următoarelor zile :

  21 ianuarie 2015, 19:00
  Expoziţie cu  lucrări premiate la ediţiile anterioare ale Bienalei, din 2010 şi 2012
  Casa cu Arcade

  22 ianuarie 2015, 17:00
  Vernisajul Expoziţiei Contemplaţii Grafice, ediția a III-a
  Centrul de Arte din Transilvania

  22 ianuarie 2015, 19:00
  Gala laureaţilor
  Decernarea Premiului Háromszék pentru Cultură
  Teatrul Tamási Áron

  Material video aici!

 • Galerie Foto:

 •