• 2014. 10. 17.

    Judeţul Covasna are un Calendar al naturii sale

    «« înapoi
  • Marţi seara, pe 14 octombrie, în Sala Toleranţei a Muzeului Naţional Secuiesc, a avut loc lansarea cărţii  Háromszék Természetkalendáriuma” (Calendarul naturii din Trei Scaune). În numele organizatorilor acestei lansări, Nagy Balázs i-a salutat pe autorii volumului: Dombi Szilvia Helga, Gaál Zsuzsanna, Majos Andrea Aranka şi biologul dr. Szabó D. Zoltán, lectorul publicaţiei.

    La eveniment a participat şi
    Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care şi-a amintit că, în 2013, când a fost lansat  Háromszék kis Természetkalendáriuma”/Mic calendar al naturii din Trei Scaune, le-a promis celor interesaţi de extinderea unui studiu pe această temă că va sprijini realizarea unui astfel de proiect editorial. Promisiunea a devenit realitate, prin frumosul şi cuprinzătorul volum  Székelyföld Természetkalendáriuma”/Calendarul naturii din Trei Scaune.

    Biologul
    dr. Szabó D. Zoltán a apreciat că marele public din judeţul Covasna se poate bucura acum de o carte care acoperă o lacună majoră şi răspunde unei nevoi reale de cunoaştere. Este vorba de o lucrare care nu s-a născut doar stând la masa de scris, ci este rezultatul unei îndelungate  cercetări de teren. Autorii au prezentat într-un mod spectaculos cum se poate crea un calendar colorat şi interesant, folosindu-se de oportunităţile oferite de tehnica modernă a fotografierii. Ei au îmbogăţit conţinutul, care uneori putea apărea monoton, cu citate literare. În spatele multor descrieri se poate simţi îngrijorarea, prezentarea a numeroase specii de animale și plante se încheie cu avertismentul „strict protejat”.

    Autorii volumului au subliniat faptul că, datorită bogăţiei nesfârşite a speciilor, obiectivul lor nu putea fi o cartografiere profesională exhaustivă a acestora, ci şi-au stabilit drept scop urmărirea transformărilor naturii. În acest fel, cititorul nu va rămâne doar cu răsfoirea unei cărţi frumoase, ci va reţine  idei, informaţii şi, mai ales, i se va deschide pofta de a porni la drum, pentru a cunoaşte în mod direct spectacolul viu oferit de comorile naturale ale judeţului Covasna. Materialul fotografic al cărţii a fost ales din lucrările a 26 fotografi din Ţinutul Secuiesc, redactor fiind
    Nagy Tünde, iar grafica este realizată de Kolumbán Hanna.

    Cartea a fost editată în 1000 de exemplare şi se găseşte la sediul Editurii
    „Háromszék Vármegye” (Piaţa Libertăţii, nr. 2). Organizatorii proiectului: Consiliul Judeţean Covasna, Centrul de Cultură al judeţului Covasna şi Asociaţia Fundament. Apariția acestui volum a fost susținută financiar de Fondul Bethlen Gábor (Ungaria).

  • Galerie Foto:

  •