• 2014. 10. 13.

  Festivalul Internaţional de Artă Populară - 2014

  «« înapoi
 • Pe 11 şi 12 octombrie, sâmbătă şi duminică, sub un soare generos de vară târzie, Piaţa Libertăţii din Sfântu Gheorghe a devenit pentru două zile o mare scenă a diversităţii culturale, pe care au cântat şi au dansat  valoroase  ansambluri folclorice  ale minorităţilor din România, alături de invitatul special al Festivalului Internaţional de Artă Populară, care anul acesta a fost Ansamblul de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea, Ungaria.  Finanţatorul evenimentului : Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Bucureşti.

  Festivalul Internaţional de Artă Populară este un proiect iniţiat şi organizat de Fundaţia Fundament din Sf. Gheorghe şi a fost lansat  în septembrie  2012,  ca o  componentă a Programului 2012 –  Anul Culturii şi al Tineretului la Sf. Gheorghe”. La ediţia I. a FIAP au participat 7 ansambluri de folclor (180 de participanţi) din 4 ţări –   Bulgaria, Ucraina, Ungaria şi România.

  FIAP a fost conceput a se desfăşura în aer liber, iar scopul lui este promovarea oraşului Sfântu Gheorghe drept un oraş european deschis diversităţii culturale, inclusiv şi mai ales deschis spre cele mai diverse forme ale folclorului autentic din România şi din   Europa.  Deşi anul acesta Festivalul nu a avut  amploarea primei ediţii, scopul lui a rămas  neschimbat, iar formaţiile folclorice invitate au fost din România şi Ungaria. Astfel, pe scena FIAP 2014 au evoluat :Ansamblul de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea, Ungaria,  Ansamblul “Karaševska Zora” (Zorile Caraşovei), din judeţul Caraş Severin, Ansamblul folcloric sârbesc „KUD SOKO”  Socol,   Ansamblul de Tineret Százlábúak, Sfântu Gheorghe,  şi Ansamblul Spontan, 9 muzicieni şi dansatori din Sfântu Gheorghe.

  Ansamblul de Dansuri Tradiţionale Româneşti din Aletea, Ungaria

  Ansamblul a fost înfiinţat în anul 1947. Iniţial, membrii formaţiei susţineau spectacole folclorice doar în satele din vecinătate, locuite de români. Mai târziu, Ansamblul a devenit un participant permanent al festivalurilor folclorice din Ungaria, sub denumirea de „Eleki Nemzetiségi Együttes” (Ansamblul Minorităţilor Etnice din Aletea). După numeroase spectacole şi turnee, în 1955, Ansamblul a ajuns şi la Budapesta, la Serata Minorităţilor Etnice, organizată la Teatrul „Néphadsereg”, unde a obţinut titlul de “Cel mai bun Ansamblu”. De atunci, membrii Ansamblului participă permanent la diferite festivaluri folclorice ale minorităţilor etnice, organizate în Ungaria. Programul Ansamblului cuprinde tradiţii, dansuri şi cântece populare româneşti din Elek/Aletea, de exemplu: Jocuri din Aletea, Mersul cu ţurca, Tradiţii şi obiceiuri de nuntă.

  Asamblul de Dansuri Folclorice Bekecs

  Ansamblul din Miercurea Nirajului, zonă bogată în tradiţii folclorice, reuneşte tineri din localitate şi împrejurimi. Ansamblul de Dansuri Bekecs a fost înfiinţat în 1997, iar în spectacolele sale promovează folclorul coregrafic local, dar şi din alte zone. Din anul  2007, Ansamblul se poate lăuda cu 4 programe proprii. În acelaşi timp, Ansamblul colaborează cu trupe de teatru, la realizarea unor spectacole de teatru-dans, în care  elemente ale dansului folcloric sunt valorificate scenic, alături de stiluri coregrafice moderne. În cadrul Festivalului din Sfântu Gheorghe, Ansamblul Bekecs va prezenta dansuri din zona Târnavei şi a Călatei. Va cânta Bartis Zoltán şi orchestra.

  Ansamblul “Karaševska Zora” (Zorile Caraşovei)

  Formaţia  Karaševska Zora/Zorile Caraşovei este continuatoarea legitimă a grupului artistic  Mladi Karaševci/Tinerii Caraşoveni, care a funcţionat la Caraşova până în anul 1990. La iniţiativa Uniunii Croaţilor din România, în anul 1991, formaţia a trecut sub egida UCR-ului, adoptând denumirea pe care o poartă şi în prezent. Repertoriul Ansamblului  cuprinde dansuri reprezentative pentru minoritatea croată, iar melodiile interpretate evidenţiază frumuseţea folclorului şi a tradiţiilor specifice comunităţii croate din România. Formaţia se remarcă prin costumaţia cu totul deosebită a dansatorilor. Costumul bărbătesc şi femeiesc este specific croaţilor din România din zona Caraşovei, jud. Caraş-Severin, costum cunoscut în studiile  etnografice şi sub denumirea de costumaţia populară „caraşovenească”.  De-a lungul anilor, Ansamblul a participat  la zeci de festivaluri locale şi naţionale, dar  şi internaţionale, respectiv la festivaluri din  Croaţia şi Austria, de unde s-au întors cu  multe premii.

  Ansamblul folcloric sârbesc „KUD SOKO” - Socol

  În anul 2012, Ansamblul folcloric "KUD SOKO"  a împlinit  41 de ani de activitate culturală continuă. Multe generaţii de tineri talentaţi şi-au dezvoltat aici calităţile artistice şi au fost mesagerii folclorului autentic sârbesc. Menirea acestui ansamblu este de a păstra şi promova cântecele, dansurile şi obiceiurile sârbeşti.  KUD  SOKO are în componenţă peste 60 de membri – dansatori, solişti instrumentisti şi solisti  vocali.  Repertoriul formaţiei este alcătuit din 7 suite coregrafice care acoperă toate zonele folclorice importante ale arealului geografic unde locuiesc sârbii din România. Este o diversitate fascinantă de dansuri şi cântece, la care se adaugă o colecţie impresionantă de costume populare, lucrate manual.   De peste 10 ani,  acest ansamblul se află sub îndrumarea instructorilor-coregrafi Mara  GORUN , iar coducerea muzicală este asigurată de Goran STEFANOVICI.

  Ansamblul „Százlábú” din Sfântu Gheorghe, înfiinţat în anul 2006, este condus de Virág Imola şi Virág Endre şi este deschis copiilor  de 10-12 ani. Ansamblul are în primul rând rolul de a-i încuraja pe copiii pasionaţi de folclorul coregrafic să meargă pe acest drum, cel al păstrării folclorului autentic. În anul 2010, s-a format Ansamblul de Tineret Százlábúak, cu 70 de mebri activi.

  Sâmbătă, 11 octombrie, ora 21,  toate formaţiile invitate s-au întâlnit la Casa Dansului (Restaurantul Bastion), unde spectatorii au dansat alături de artiştii din Ansambluri.

 • Galerie Foto:
 •