• 2021. 10. 11.

  Székelyföldi Fotófesztivál másodszor

  «« vissza
 • Október 8-án kezdődött a 12. Székelyföld Napok egyik kiemelkedő rendezvénye, a VISOR – Székelyföldi Fotófesztivál.A fotóünnep nyitóeseménye az objektív mögött álló művészeket, fényképészeket hívta közös műhelymunkára Vancsó Zoltán fotográfus, fotóriporter vezetésével. Vancsó a hétköznapok részévé vált ’fotózgatás’ és az Insta világ felszínességével szemben kínált alternatívát a jelenlevő fényképészek számára, elméleti előadása után a fotósok feladatot kaptak, amelyet később közösen értékeltek ki az elhangzottak alapján.

  19 órától a Magma Kiállítótérrel együttműködésben nyílt meg Várnagy Tibor: Photoessential? Kamera nélkül készült fotográfiák címet viselő tárlata.A cím a kiállításon bemutatott sorozatok sajátosságára utal: a fényérzékeny anyag alapvető tulajdonságait kiaknázó, azokra építő eljárással készült művek a fotográfiai kép létrejöttének esszenciális, elemi jellegzetességeit viselik magukon. A kiállításon szereplő, kamera nélkül bemutatott művek legnagyobb csoportja az 1985 és 1987 között készült TV-kontaktoké: ezek létrehozása során az alkotó közvetlenül készített negatívba átfordított másolatokat a televízió képernyőjén át sugárzott képekről.

  A szombati program Vancsó Zoltán fotográfus egyéni kiállításának megnyitójával kezdődött, ahol elsőként Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője köszöntötte a fényképészt, a megjelent fotósokat, fotóklub-elnököket és az egybegyűlteket: „Nagy öröm számomra, hogy ezekben a nehezebb időkben is alkalom adódott a találkozásra. Az elmúlt év tapasztalata azt mutatja, hogy a nehéz helyzet, amiben vagyunk, a művészetek terén tevékenykedő emberek munkásságát szelektálta, nehezítette.” Vancsó Zoltán fotográfus kiállítását méltatva hozzátette: „Külön köszönet Vancsó Zoltánnak, aki a körülmények ellenére személyesen itt van köztünk. Nagyon hálásak vagyunk neki, hiszen nem csak a saját művészeti anyagát hozta el hozzánk, hanem arról is tart műhelymunkát, hogy mi a titka, hogyan látja ő ezeknek a fotóknak a létrejöttét.

  Szebeni Szabó Róbert fotográfus is méltatta a kiállítást: „Vancsó Zoltán kiállított fotói utat mutatnak egyfajta csend fele: ahogy felfeslenek a képeknek a tartalmai, elkezdjük meghallani azokat a finom neszeket, azokat a hangokat, amelyek a képben benne vannak. Egy elcsattant csók, egy fuvallat, egy mankónak a koppanása a kövezeten. Ezek a képek hangosak, ha az ember megfelelően közelít hozzájuk.

  Vargyasi Levente, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa, az esemény szervezője a 3. Székelyföldi Fotóklubok Szemléjének kiállításmegnyitóján köszöntötte a jelenlévő kollégákat és a közönséget. Elmondta, hogy a közösségben gondolkodó fotóklubtagok igénye szülte az idei szemle kiállítását és katalógusát: „a Székelyföld Napok mottójához igazodva, az idei téma a férfi, mint családfő, családfenntartó, példakép, mint a nő társa szerepel. Köszönet illeti mind a 86 klubtagot, fotográfust, hogy a beküldött műveikkel nemcsak kordokumentumot állítanak, de egyéni látásmódjukat meg is osztják alkotótársaikkal. ” 12 órától sor került a Székelyföldi fotóklubok fórumára is, majd 15 órától Vancsó Zoltán Szándéktalan fény című filmszerűvé összevágott képanyaga zenés, képzeletbeli utazásra hívta a nézőket, érdeklődőket.

  Wabi-sabi név alatt esztétikai látásmódra, az utcai fotózásra, mint vizuális jegyzetre összpontosított Mira Marincas egyéni kiállítása, amely „világnézetének középpontjában az elfogadás és a tökéletlenség áll, amely a tökéletlenségek túllépésének, a sorozatokkiterjesztésének folyamatán keresztül, a vizuális elemek különböző montázsainak újrakontextualizálásával való állandó modulációk révén újabb és újabb elemeket kapcsol össze.

  Október 10-én, vasárnap, az esemény záróakkordjaként Nemlét és örökkévalóság címmel Vancsó Zoltán filmjére invitálták a fotográfia szerelmeseit, akik a vetített fotókon túl a zenei aláfestéseknek és az alkotó személyes bevezetőjének köszönhetően különleges élményben volt részük.

  Szervezők: Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa

  Társszervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Székely Nemzeti Múzeum, Háromszék Táncegyüttes, Kónya Ádám Művelődési Ház, Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi, Tein Teaház

  Médiapartnereink: Székely Hírmondó, Háromszék független napilap, Sepsi Rádió, Profi Rádió, Sláger Rádió, Friss Fm és WeRadio.

  ​Fotó: Vargyasi Levente, Toró Attila​

 • Fotógaléria:

 •