• 2021. 09. 22.

  Háromszéki értékek a Hevesi Vágtán

  «« vissza
 • Az elmúlt hétvégén Kovászna és Hargita megye a Hevesi Vágtán mutatta be Székelyföld kulturális és gasztronómiai értékeit. A Nemzeti Vágta előfutama, a lovasverseny programpontjai mellett Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ az Értékudvarba is meghívást kapott Heves Megye Önkormányzatától.

  A küldöttség Ozsdola község hagyományőrző csapatából, az ozsdolai Cseresznyés Menyecskék tagjaiból, illetve a művelődési központ munkaközösségéből és Kovászna Megye Tanácsának képviselőiből verbúválódott. A szakmai tapasztalatcsere, a külhoni értéktárak, a Heves megyei munka megismerése mellett Háromszék értékei is bemutatásra kerültek. Kovászna megye asztalánál a hagyományos „pityókás kenyeret” kokojza dzsemmel vagy zakuszkával kóstolhatták meg az érdeklődők, szomjukat bibarcfalvi és Matild borvizekkel olthatták. A gasztronómiai betekintő mellett egy, a borvizeket, illetve Háromszék tárgyi és szellemi értékeit bemutató anyag is kiállításra került.

  A program további részében a résztvevő önkormányzatok és szervezetek közös főzésére is sor került. A háromszéki csapat két gasztronómiai ízbombát tárt a jelenlevők elé: az ozsdolai hagyományőrző csapat az egyik legismertebb és legkedveltebb Hungarikumot készítette el, a kürtőskalácsot, amelynek - nem meglepő módon - minden morzsája elfogyott. A Kovászna Megyei Művelődési Központ csapa búlzot (grillezett, juhtúróval töltött puliszkát) készített, amelynek szintén nagy sikere volt.

  Az intézmény színpadi produkcióval is gazdagította a programkínálatot: Virág Endre kollégánk a Hargita megyei Mátéfi Zitával mezőségi táncokat adott elő.

 • Fotógaléria:

 •