• 2021. 07. 18.

  XVI.Módszertani kézműves- és néptánc műhelymunka

  «« vissza
 • XVI. kiadásához érkezett a Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által évente megszervezésre kerülő, a Communitas Alapítvány és az RMDSZ által is támogatott Módszertani kézműves- és néptánc műhelymunka.

  Akárcsak múlt évben, eleget téve a törvény által előírt szigorításoknak - két részre kényszerült szakadni az évek során jól összekovácsolódott csapat, így a csernátoni Hanna panzió udvarát a szokásos öt nap helyett tíz nappalon és éjen át zengte be népdal, néptánc és nevetés. A műhelymunkákon Kovászna, Hargita, Kolozs és Brassó megyei pedagógusok, diákok, néptáncoktatók és zenészek vettek részt, akik az itt elsajátított ismereteket otthon, iskolai és iskolán kívüli tevékenységek keretén belül adják majd tovább.

  A műhelymunka első napján Fazakas János (Fazi) és Cserey-Both Zsuzsa táncot és énekeket tanítottak a jelenlévőknek. A jól megérdemelt pihenés után Fazakas János Magyar táncok keletencímmel tartott előadást, bevezetve a jelenlévőket a Japánban és Kínában zajló magyar néptáncoktatás érdekességeibe, nehézségeibe. 1993 óta folyamatosan jár oda táncokat oktatni, a páros táncok, magyar szokások iránt érdeklődők az egyetemisták és az idősebb generációk. Elmondása szerint elsősorban a kulturális különbözőségek nehezítik a tanítási folyamatokat.

  Kedden, a szokásos tánc és énektanulás után Cserey-Both Zsuzsa aNépdalok szimbolikájárólnyújtott érdekes ismeretterjesztést, s próbálta a jelenlevőket bevezetni a szimbólumok gazdag, érdekes és összetett világába.A népdal a legelterjedtebb, legősibb lírai műfaj. Hangulata egységes, szerkezete és nyelvezete egyszerű, azonban sokkal bonyolultabb tartalom van mögötte, ami abban a pillanatban bontakozik ki, amikor elkezdünk kicsit foglalkozni vele– hangsúlyozta Cs. Zsuzsa.

  Harmadnap Doktor LászlóCsodálatos Kalotaszegcímmel tartott online előadást. A műhelymunka utolsó napján Kádár Elemér vont párhuzamot a nyárádmenti és moldvai néptáncok szokásvilágai között.

  A főszervező Virág Endre táncszakelőadó (Kovászna Megyei Művelődési Központ) által összeállított program a tánc és énektanulás mellett drámajátékokat is tartalmazott Prezsmer Boglárka vezetésével, hiszen a játék a zenei, a táncos és a beszélt anyanyelv elsajátításának egyik fontos eszköze. Az együtt töltött napok során a táncházak mellett a résztvevőknek alkalmuk adódott nemezelni és gyöngyöt fűzni is, Kolozsi Ildikó és Szász Etelka irányításával.

  A táncoktatás és énektanulás ideje alatt Ábri Béla,Horváth Tas és Csoboth Lehel népzenészek húzták a talpalávalót.

 • Fotógaléria:

 •