• 2011. 05. 05.

  Végh Antal öröksége – háromszéki vetélkedő V-VIII. osztályos diákcsapatoknak

  «« vissza
 • A részvétel feltételei: minden csapat kell készítsen egy gyermekjátékot, egy „kis találmányt”, természetes anyagokat felhasználva, amelyet a vetélkedő napján bemutat. Ez mellett minden csapatnak, monológ vagy párbeszéd formájában elő kell adni, ismertetni kell a saját településük egy jeles személyiségét.
  Nyeremény: Minden résztvevő csapat könyvjutalomban részesül, ezen kívül az első három helyezett eltölthet egy tartalmas hétvégét a Csernátoni Népfőiskola alkotótáborában.
  Végh Antal az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején a legendás hírű kézdivásárhelyi ágyúgyár fő munkatársa volt, aki Gábor Áron és Turóczi Mózes oldalán kapcsolódott be az ágyúöntésbe. A vetélkedő alaptémája így az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, annak is főként háromszéki vonatkozású eseményei.

  Az egész naposra tervezett vetélkedő alatt lesznek kézműves foglalkozások. A résztvevők étkezési és utazási költségeit a szervezők biztosítják.
  Jelentkezni május 15.-ig lehet, a következő e-mail címeken:
  papp_zsu@yahoo.com,haszmannorsi@yahoo.com,office@cultcov.ro.

  Ajánlott szakirodalom:

  Dimény Haszmann Orsolya – Haszmann Pál szerk.: Csernátoni Füzetek. 1992

  Dimény Haszmann Orsolya – Haszmann Pál szerk.: Csernáton írásban és képekben. Csernáton, 2007.
  Egyed Ákos: Háromszék 1848–1849. Kriterion Kiadó, 1979.
  Kiemelten az alábbi fejezetek: II. 30–47. o.; IV. 80–104. o.; V. 111–132. o.; VIII. 187–198. o.

  Kocsis Károly, Szőts Zsuzsanna szerk.: Háromszék a szabadságharcban. Kovászna Megyei Művelődési Központ, Sepsiszentgyörgy, 2009.

  Szőts Zsuzsanna szerk.: Nagyjaink, Háromszék jeles szülöttei – 2011. Kovászna Megyei Művelődési Központ, Sepsiszentgyörgy, 2010.

  Sylvester Lajos: Az őrnagy hazatér, Az én ezernyolcszáznegyvennyolcam. Sepsiszentgyörgy, Trisedes Press, 1999.

  Zágoni Jenő: Válogatott írások. Budapest, 2004.

  Néhány anyagot feltöltöttünk a Haszmann Pál Múzeum weblapjára (www.haszmannpalmuzeum.ro). Ezeket az érdeklődők megtalálják a Kiállítások, gyűjtemények – Állandó kiállítások – Alapkiállítás menügombok alatt, az Alapkiállítás szövegének negyedik bekezdésében a Végh Antal névre kattintva.

 • Fotógaléria:

 •