• 2020. 10. 06.

  SOKSZÍNŰEN startol a Székelyföld Napok XI. kiadása

  «« vissza
 • 2020. október 8 és 18 között tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre Kovászna, Hargita és Maros megyék közös szervezésében a szűkebb hazánkat, hagyományainkat, kulturális értékeinket bemutató Székelyföld Napok. Idén a ’Sokszínű Székelyföld’ mottót viselő rendezvény főszervezője a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Kovászna megyében pedig a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa koordinálja az eseményeket.

  A járványügyi intézkedéseket figyelme véve a szervezők arra a döntésre jutottak, hogy a rendezvények túlnyomó részét virtuális térbe helyezik át, de minden megyében lesznek offline események is.

  Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának alelnöke kihangsúlyozta, hogy fontos megünnepelni Székelyföldet, hisz ez nem csak az otthonunk de múltunk, jelenünk és jövőnk is egyben. Kötődéseink, problémáink, megoldásaink mind itt születnek. Székelyföldért közösen kell dolgozni. A hasonló események hozzásegítenek bennünket, hogy megmutassuk kultúránkat és nem utolsó sorban ahhoz, hogy Székelyföld turisztika desztinációvá váljon. Itt, mi igazán megéljük az Európai Unió jelmondatát: egység a sokféleségben, sokfélék, sokszínűek, mégis egységesesek vagyunk –mondta.

  Kovászna megye képviseletében Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója és Bokor Csongor, a Művelődési Központ munkatársa, a megyei programok összehangolója, szervezője számoltak be terveikről, meglátásaikról és tapasztalataikról.

  Imreh István megköszönte a partner-intézmények együttműködését ezekben az emberpróbáló időkben, elmesélve, hogy bár nem ment zökkenőmentesen a tervezgetések időszaka, elmaradtak a személyes találkozók, mégis jó volt együttműködni. Felhívta a figyelmet a járványhelyzet teremtette előnyre is: abban a reményben, hogy az interneten keresztül sikerül megmutatni a román közönségnek, hogy Székelyföld nemcsak úgynevezett módon létezik, a Kovászna megyei online programokat román feliratokkal látták el – itt külön megköszönte kollégái munkáját, akik több mint 50 órányi anyagot írtak ki, fordítottak le és feliratoztak vissza. A Székelyföld Napok háromszéki palettája a legnagyobb, hivatásosoknak szóló eseményektől - a Sepsiszentgyörgyön kétévente megrendezésre kerülő Grafikai Biennáléra idén 65 ország 828 művésze nevezett be – a legkisebb települések közösségeit is megcélzó eseményekig terjed, műfaji korlátoktól függetlenül.

  „2019-ben Kovászna megye 34 települése kapcsolódott be a programsorozatba, idén több, mint 70 eseményre kerül sor, azonban ezek nagy részét a virtuális térbe helyezték át. Megyénkben mind az öt régióban, beleértve Bodzavidéket is, lesznek korlátozott létszámú közönséggel zajló akusztikus koncertek, kiállítások és gyermekfoglalkozások is” – jelentette ki Bokor Csongor, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa, a Székelyföld Napok helyi főszervezője. A központ szervezésében összesen 54 háromszékhez kötődő online program lesz megtekinthető a Székelyföld Napok és a Kovászna Megyei Művelődési Központ Facebook oldalán, a Grafikai Biennálé eseményein kívül vetítésre kerülnek a Kaptár dokumentumfilm-szemlére beérkezett alkotások, a Művelődési Központ hagyományos népi mesterségeket bemutató kisfilmjei, a Háromszéki Arcképcsarnok riportsorozat, de többek közt láthatjuk majd a felsőrákosi hagyományőrző dalcsoport elődadását, a Kelekótya együttes gyermekkoncertjét, a Crazy Plumbers együttest a Voces női kar kíséretében, a Folker együttest, valamint a Mácsafej zenekar zenés-verses előadását is megtekinthetik az érdeklődők.

  A tavalyi programsorozat részeként több színvonalas Brassó megyei produkciót is vendégül látott a háromszéki közönség. Hagyományt formálva a szórványközösségek meghívásából, idén Hunyad megye értékei kerülnek bemutatásra, sajnos immáron csak az online térben – nyilatkozta Bokor Csongor.

  Maros megye képviseletében Barabási Attila, a Maros művészegyüttes igazgatója vett részt a sajtótájékoztatón, aki elmondta, hogy a szigorú ellenőrzések miatt döntöttek a kizárólag online rendezvények mellett, így került az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek találkozója is a virtuális térbe. Idősávjukat népdaloktatásokkal töltik be, bemutatják Maros megye székely településeinek táncait, de lesznek bábelőadások, fotókiállítás és filharmonikus koncertek is.

  Bartalis Izabella, a Forrásközpont vezetője megköszönve a partnerintézmények együttműködését elmondta, hogy Hargita megye programpontjai is színes skálán mozognak, szerveznek fotókiállítást, de lesz 1700 népviseletet bemutató nemzetközi kiállítás is, valamint tehetségkutató verseny, amely magába foglalja az irodalom és képzőművészet területeit is, népzenei és klasszikus koncertek.

  A Székelyföld Napok hivatalos megnyitójára 2020. október 8-án, 11 órától kerül sor a szejkefürdői Mini Erdély Parkban, ahol jelen lesznek a három megye elöljárói is.

  Fotó: Gráncsa Zsolt

  KMMK sajtóközlemény

 • Fotógaléria:

 •