• 2014. 04. 15.

  Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet împlineşte 20 de primăveri

  «« înapoi
 • De 20 de ani, Brădetul este locul unde, a doua sau a treia zi de Paşti,  locuitorii din zonă, inclusiv orăşeni din Sfîntu Gheorghe şi Braşov, fug de acasă.  Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti a intrat în calendarul comunităţilor din Zona Buzaielor ca o tradiţie imposibil de despărţit de cea mai mare Sărbătoare creştină a anului şi a primăverii.  Din 1994, Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet este organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, sub coordonarea directorului acestei instituţii, Costică Oltean. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este implicat în acest proiect, în calitate de partener, avînd în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.

  Anul acesta, Sărbătoarea Ouălor de Paşti se va desfăşura pe 21-22 aprilie şi, la fel ca în cele 19 primăveri de pînă acum, locuitorii din zonă şi turiştii vor avea ocazia de a admira diverse tehnici de încondeiere a ouălor şi o expoziţie unică cu ouă încondeiate, din Zona Buzaielor dar şi din alte regiunii ale ţării. De-a lungul anilor, participanţii la concursul de ouă încondeiate au fost numeroşi şi din toate generaţiile, merită reţinute mai ales cîteva femei care au participat aproape la toate cele 20 de ediţii ale acestui obicei pascal şi care i-au învăţat pe mulţi tineri să ducă mai departe meşteşugul încondeierii ouălor :  Roşca Anişoara, Roşca Elena, Banciu Elena, Despa Vasilica, Neagovici Garofina, Mazare Maria.

  Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet se încheie şi anul acesta cu o petrecere, care este animată de invitaţi de onoare. Este vorba de obiceiul ca la bucuria comunităţii să fie invitaţi a participa artişti îndrăgiţi în zonă.

 • Galerie Foto:

 •