• 2011. 02. 10.

  Nagyjaink – Háromszék jeles szülöttei

  «« vissza
 • A „Nagyjaink” sorozat harmadik kötetében a háromszéki születésű személyiségek 2011-es születési és elhalálozási évfordulóira emlékezünk: Kriza János, Mikes Kelemen, Mikó Ferenc, Antos János, dr. Bányai János, Nagy Lázár, Molnár Józsiás, Turóczy Mózes, Gál Dániel, Bihari János, Jantsó Pál, Végh Antal, Kászoni Gáspár, ifj. Császár Bálint – történelmünk, nemzeti identitásunk, irodalmunk, művészetünk kiemelkedő alakjai. Nevük megtalálható a tankönyveinkben, arcképeik, közintézmények falán, tetteik mindannyiuk tudatában.

  A NAGYJAINK sorozat ötletgazdája és szerkesztője Szőts Zsuzsa és grafikai szerkesztője Kolumbán Hanna. A 2000 példányszámban megjelenő kiadvány február végétől lesz ingyenesen elérhető a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén, a megyeházán és fontosabb rendezvényeinken. Márciusban az anyag az intézmény honlapjára (www.cultcov.ro) is felkerül.

  A Művelődési Központ idei rendezvényeinek nagy része is a jeles évfordulók köré szerveződik. Július végén, Miklósváron, a település első írásos említésének 800 éves évfordulóját ünnepeljük. Kriza János születésének 200 éves évfordulójára és Mikes Kelemen halálának 250 évfordulója alkalmából is méltó ünnepségekkel kívánunk tisztelegni. A 700 éves Kézdiszárazpatak először 1311-ban jelent meg az írásos dokumentumokban, Terra Zarazpatak néven, ezért kötelességünk évfordulóját előkészíteni.

 • Fotógaléria:

 •