• 2011. 01. 18.

  Magyar Kultúra Napja alkalmából Liszt Ferencre emlékezünk!

  «« vissza
 • Szervezők: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja, Bod Péter Megyei Könyvtár.

  2011-ben a világon mindenütt Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulóját ünnepli a komolyzenei élet. Lehetőséget kapunk arra, hogy jobban megismerhessük Liszt Ferenc, a 19.századi Európát lenyűgöző reprezentatív és sokszínű személyiségét, ünnepelt virtuozitását és meghitt vallásosságát.
  Zeneszerzői munkássága több szakaszra bontható. A közismert, nagy népszerűségnek örvendő zongoraművek, szimfonikus költemények mellett van néhány olyan késői kompozíció, amelyeknek előadása igazi ritkaságnak számít.
  Az idős Lisztet közönsége megtagadta, mert olyan mértékben újult meg zenéje, hogy az kortársai számára elfogadhatatlannak tűnt. Ez volt a sorsa a VIA CRUCIS-nak is. Az 1879 februárjában befejezett mű, 1929-ig előadatlan és nyomtatásban is csak a mester halálának 50. évfordulóján, az 1936-ban megjelentetett első összkiadásban találjuk meg.

 • Fotógaléria:

 •