• 2016. 10. 17.

  20 éves a zabolai Gyöngyharmat Néptáncegyüttes

  «« vissza
 • Vasárnap ünnepelte fennállásának 20. évét a zabolai Gyöngyharmat Néptáncegyüttes, a kerek évforduló megünneplését a VII. Székelyföld Napok részeként szervezték meg. A rendezvény a Csángó Néprajzi Múzeumban rajtolt, ahol dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató köszöntötte az egybegyűlteket, megjegyezve, hogy a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes, akárcsak a helyi múzeum, egy nagyon értékes néprajzi öröksége a falunak, amit ápolni kell.

  Az ünnepség a központi művelődési házban folytatódott, ahol Both László, a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes vezetője üdvözölte a jelenlegi, valamint a régi tagokat. Both elmondta, 20 évvel ezelőtt a jelenleg Gelencén élő Ilyés Máriával alapították meg a Gyöngyharmatot. Akkor még csak táncházként kezdődött a Gyöngyharmat felvirágzása, azonban rövid időn belől sikerült néptáncegyüttessé avanzsálniuk. Az évek során nemcsak odahaza vagy a megyében, hanem az ország határain túlra is vitték Zabola hírét és néptánc örökségét. Hozzátette, a néptáncegyüttes jelenleg közel hatvan tagot számlál, és az oktatás három korosztályban zajlik. A továbbiakban Fejér Levente polgármester szólt a jelenlévőkhöz, az önkormányzat támogatásáról biztosítva a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes tagjait.

  Az eseményen a házigazdák mellett a meghívott gelencei Zernyealja, a kovásznai Recefice, a csernátoni Pántlika és az anyaországi Bag testvértelepülés Muharay Elemér-néptáncegyüttes lépett  színpadra. Az alkalomra Bagról több mint hatvan személy érkezett Zabolára. A rendezvény táncházzal zárult, ahol Ábri Béla és zenekara húzta a talpalávalót.

  A szervezők köszönetüket fejezik ki a Gyöngyharmat Egyesületnek, a Csángó Néprajzi Múzeumnak, a helyi, valamint a megyei önkormányzatnak. 

  forrás: Székely Hírmondó

 • Fotógaléria:

 •