• 2016. 10. 14.

  Könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön: Szalamandrák éjszakája

  «« vissza
 • A VII. Székelyföld Napok keretében, 2016. október 15-én, szombaton 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein tea- és kávéház a helyszíne Márton Evelin kolozsvári író Szalamandrák éjszakái című regénye bemutatójának. A szerzővel Szonda Szabolcs műfordító beszélget a rendezvényen.

  „Zaklatott női meg férfisorsok, a harmadik évezred eleje, a felnőtté válás gyötrelmei, az eszmélkedés extázisa, a szerelem és a barátság útvesztői, háromszögek, találkozások és menekülések, szex, drog és alkohol egy multikulturális Romániában, ahol monomániák szabják meg a létezés tapintható keretét, Erdély, Bukarest és a Fekete-tenger, a világ tágassága, mert ez az otthon,és a bezártság nyomasztó élménye, mert ilyen is az otthon, amelyből a szalamandrák menekülnek, és amely nélkül nem tudnak élni, mert alapvetően életképtelen lények, és mi kedveljük őket, valahol mind szalamandrák vagyunk, színesek, szürkék meg albínók, de éjszaka ez sokkal ijesztőbb” – olvashatjuk a Szalamandrák éjszakái című könyvének fülszövegében.

  Márton Evelin 1980-ban született Kolozsváron. Szülővárosában, a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban érettségizett 1998-ban, majd a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karán, művészettörténet szakon szerzett diplomát 2002-ben. Kolozsváron él, a Román Állami Rádiótársaság – Bukaresti Rádió magyar adásának szerkesztőjeként dolgozik. 2002 óta közöl szépirodalmat, prózát, mind erdélyi, mind magyarországi és a magyar nyelvterület más vidékein megjelenő irodalmi lapokban, folyóiratokban. Eddig megjelent kötetei: Bonjour Leibowitz (novellák, PONT, Budapest, 2008), Macskaméz (rövidprózák, Bookart, Csíkszereda, 2011), Papírszív (regény, Bookart, Csíkszereda, 2012), Szalamandrák éjszakái (regény, Bookart, Csíkszereda, 2015). Szakmai elismerései: Communitas alkotói ösztöndíj (2010, 2014), a marosvásárhelyi Látó próza-nívódíja (2010), a Szárhegyi Írótábor Csiki László-díja (2016).

  A rendezvény társszervezői: Bod Péter Megyei Könyvtár, Tein, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Bookart Kiadó (Csíkszereda).

 • Fotógaléria:

 •