• 2016. 08. 30.

  Százlábú Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Műhelymunka

  «« vissza
 • A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megyei Tanács közös szervezésében, 2016. augusztus 1-7 között, a Borospataki Skanzenben zajlott a Százlábú Néptáncegyüttes és a Százlábacskák Gyermek Néptáncegyüttes kilencedik közösségépítő műhelymunkája.

  A tábor gazdag programja felejthetetlen élményeket, tapasztalatokat biztosított a 149 gyermek, fiatal és felnőtt résztvevőjének. A Virág Endre és Virág Imola által vezetett Százlábacskák Gyermek Néptáncegyüttesnek, a „népművészet ifjú mesterei” Both József és Both Zsuzsa, a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes vezetői a palatkai (mezőség) táncrendeket, népi játékokat és énekeket tanítottak. A Százlábú Néptáncegyüttes sóvidéki táncokkal, és énekekkel ismerkedett, velük Mátéfi Csaba és Mátéfi Zita, a székelykeresztúri Mákvirágok Néptáncegyüttes vezetői foglalkoztak. A táncoktatás minőségét és színvonalát emelte az élő zene, amelyet a Heveder zenekar tagjai Molnár Szabolcs (hegedű), Szilágyi László (brácsa), Bajna György (bőgő) és a zágoni Dezső Attila (hegedű), Dezső István (brácsa), valamint a Kedves zenekar tagja Bíró Imre (bőgő) biztosítottak. 
  A délelőtti és délutáni tánctanítás között a kicsik kézműves foglalkozásokon tapasztalhatták meg a természetes anyagokat és a velük való bánás módjait. Benkő Éva vezetésével karkötőt, varázslabdát nyakéket és „százlábacskákat” nemezeltek. Pál Emese pedig szőni tanította a gyermekeket. Szabadidőben nagyoknak és kicsiknek egyaránt lehetőségük volt közösségfejlesztő, csapatépítő játékokat megtapasztalni, amelyeket Péter Orsolya és Simon Réka „Manó”, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársai kiválóan vezettek le. 
  Esténként táncház színesítette a tábor programját, minden este más-más házigazdával, akik rendszerint a Százlábú Néptáncegyüttes köréből kerültek ki. Feladatuk volt a táncrendek megállapítása, a zenészek beszervezése, a hangulat megteremtése és a résztvevők érdeklődésének fenntartása. Ez messzemenően jól sikerült a tábor mindegyik estéjén, a házigazdák és a résztvevők is bravúrosan teljesítettek.
  A szemek csillognak, a szoknyák perdültek, a sok-sok tánctól a csűr padlója porzott és a hagyomány élt, mert élteti minden egyes Százlábú és Százlábacska hitével, tehetségével és tánc iránti szeretetével. 
  Köszönet a szülőknek, a Kovászna Megyei Tanácsnak, a Combridge cégnek, a Regös Ifjúsági és Közművelődési Egyesületnek, a Communitas Alapítványnak, Buksa Leventének, Balázs Imrének, Csenteri Leventének, Gergely Istvánnak, hogy segítségükkel létrejöhetett ez az esemény. Reméljük jövőre újra találkozunk! 

 • Fotógaléria:

 •