• 2016. 07. 26.

  VI. Mozsika Népzenei Műhelymunka

  «« vissza
 • Augusztus 21-27. között hatodik alkalommal tartják Csernátonban a Mozsika Népzenei Műhelymunkát a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa szervezésében. 

  Rendezvényünk hosszú távú célja népzenénk, néptáncaink, népszokásaink ápolása, megőrzése, éltetése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése, rövid távú célként a népzene-ápolást, a népzenei együttesek kialakulásának elősegítését, illetve népi hangszereink megszerettetését tűztük ki.  A műhelymunka során a résztvevők kétféle tevékenység közül választhatnak: népdaltanulás és népzeneoktatás, hangszerek: hegedű, brácsa, nagybőgő és cimbalom.

  A népdaloktatás kiscsoportokban történik, míg a népzeneoktatás esetében a résztvevők a műhelymunka első napjaiban egyesével, vagy hangszerenként elosztott kiscsoportokban, az oktatók szakmai irányítása mellett tanulnak népzenét. Ezt követően a műhelymunka további napjaiban egy népi zenekar felépítése szerint gyakorolják a csoportban való zenélést. A kezdők sóvidéki népzenét, a haladók a vajdaszentiványi népzenét tanulják meg. A hangszereken történő oktatást a sepsiszentgyörgyi Heveder Zenekar tagjai (Fazakas Levente - hegedű; Szilágyi László - brácsa; Bajna György - nagybőgő; Fazakas Albert - cimbalom) és Román Hunor (hegedű) biztosítják, népdalokat pedig István Ildikó, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola ének- és tánctanára oktat.

  Kiegészítő programpontként a résztvevők a nap folyamán népi játékokon vesznek részt.  A műhelymunka során szerzett ismereteket a résztvevők a rendezvény zárónapján (pénteken) egyéni, illetve közös előadáson, Kézdivásárhelyen mutatják be egymásnak, illetve a nagyközönségnek.

  Jelentkezni, érdeklődni személyesen a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 2. sz.), a 0267-351 648-as és a 0742-14 86 87-es telefonszámokon, vagy az  istvan_magori@yahoo.com elektronikus postacímen lehet.

  Jelentkezési határidő: 2016. augusztus 13.

  A műhelymunka részvételi díja: 300 RON, amely tartalmazza a szállást, étkeztetést és a programot.
  A jelentkezéshez szükséges feltételek és iratok, valamint a műhelymunka programja alább letölthetőek.

 • Fotógaléria:

 •