• 2016. 06. 23.

  Hétvégén benépesül a Perkő

  «« vissza
 • Szombaton tartják a XI. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozóját

  Kovászna, Hargita, Maros, Brassó és Bákó megyéből 39 gyermek és ifjúsági tánccsoport közel ezerkétszáz táncosa érkezik a XI. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozójára, amelyet június 11-én, szombaton tartanak a kézdiszentléleki Perkőn. A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala által szervezett eseményre a belépés ingyenes, meghívottként fellép a Háromszék Táncegyüttes és a Heveder zenekar. A folklórműsor ideje alatt kézműves foglalkozásokat is tartanak, lesznek lacikonyhák, míg a kirakodóvásáron a népi mesterek termékeit lehet megvásárolni.

   "Tartjuk magunkat a rendezvény nevéhez, a legkisebb fellépő hat-hét éves lesz, a legnagyobb a húsz évét is betöltötte. Érkeznek olyan táncosok, akik már voltak a fesztiválon, de lesznek új fellépők is. A Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozója tulajdonképpen egyfajta leltár, ilyenkor lehetőség nyílik, hogy mindenki megmutassa tudását, nem vetélkedő, de azért van egy egészséges versengés. Fontosnak tartjuk, hogy a gyereknek ne legyen idegen a népzene, a néptánc, ismerjék saját kultúrájukat" – mondta el Virág Endre, a találkozó főszervezője, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa.

  A szervezők minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a szakmai tapasztalatcserére, neves szakemberek értékelik a látott műsorokat, elemzik a koreográfiát, mondják el tanácsaikat a tánccsoportok oktatóinak. Idén a rendezvényt is kezdeményező Jánosi József méltatja a fellépő csoportokat.

  Szombaton 10 órától a Háromszék Táncegyüttes nyit Az én mesém című előadásával,  ezután következnek a tánccsoportok, majd 18.30-tól a Heveder zenekar koncertezik, 19.30-tól pedig szabadtéri táncházat tartanak. A kézműves vásár 19 óráig tart nyitva, a kézműves foglalkozásokat a Bodvaj Egyesület, a Guzsalyas Alapítvány és a Zöld Nap Egyesület munkatársai, Péter Kinga, Gáspár Hanna és a Vöröskereszt elsősegélynyújtó önkéntesei tartják 12 és 18 óra között.

  Az évről évre nagyobb érdeklődést kiváltó rendezvény mindmáig megtartotta legfontosabb küldetését: lehetőséget teremt a székelyföldi gyermek- és ifjúsági néptáncegyütteseknek a megmutatkozásra, de időt hagy az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre is, igazi családi ünnepé vált az évek folyamán. A rendezvényt a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatja.  

 • Fotógaléria:

 •