gbiennial.ro
folktrades.ro
repertorium.ro
virtualisszekelyfold.ro
PARTENERI MEDIA:
-
2024. 10. 01.
Zilele Ţinutului Secuiesc, Ediţia XV – O Sărbătoare a culturii în toate formele sale de expresie
«« înapoi
Între 9-20 octombrie 2024, se va desfășura Ediţia15 a Zilelor Ținutului Secuiesc – unProgram cultural conceput a se desfăşura în toamna fiecărui an, care este produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş. Este vorba de un Program ce reuneşte cele mai diverse proiecte şi fapte de cultură, în cât mai multe localităţi din cele trei judeţe partenere, mai ales în localităţile unde evenimentul cultural ajunge mai greu. Scopul acestui complex Program cultural : stimularea resursele creative din zonă, activarea şi formarea de noi publicuri, încurajarea parteneriatului cultural între instituţii şi localităţi din regiune, pentru a exploata împreună, şi în folosul comunităţilor locale, valoarea de brand pe care denumirea istorică de Ţinutul Secuiesc o are.
Oferta culturală covăsneană în Zilele Ținutului Secuiesc XV
În cadrul Conferinței de presă din 30 septembrie, Bokor Csongor, coordonatorul de programe din partea Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, a prezentat oferta județului Covasna: „În zona noastră, vor avea loc 26 de evenimente culturale în 24 de localități, iar cu patru dintre acestea vom depăși granițele judeţului Covasna, respectiv două dintre ele vor îmbogăți oferta programului din județul Harghita: Formația Kelekótya va organiza activități interactive pentru copii la Ghimeș-Făget, iar Ansamblul de Muzică Veche Kájoni Consort va susține un concert în Biserica Unitariană din Dârjiu, pe 19 octombrie.”
Ferencz Angéla, directorul Centrului Cultural al Județului Harghita, a subliniat că principalul scop al Zilelor Ținutului Secuiesc este acela de a promova valorile culturale ale Ținutului Secuiesc și de a mobiliza energiile creative din regiune – fie că e vorba de energiile creatorilor, organizatorilor, instituțiilor de cultură locale și ale comunităților. Anul acesta, peste 80 de evenimente îi așteaptă pe cei interesați, este vorba de fapte de cultură care surprind specificul local, care sunt legate de tradiții și care se bazează pe o colaborare regională.
Kovács Mihály Levente, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, a subliniat importanța acestei serii de evenimente cu o tradiție de mai mulți ani, la care județul său participă activ. El a evidențiat că, în această perioadă, dispar granițele administrative, iar Ținutul Secuiesc îşi dezvăluie şi celebrează unitatea, prin fapte de cultură ce ţin de tradiţii populare, gastronomie, valori ale patrimoniului construit, proiecte de turism cultural – toate acestea contribuind la conectarea şi solidarizarea nu doar a oamenilor, ci şi a judeţelor şi a comunităţilor.
Bartalis Izabella, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, a declarat că instituția pe care o conduce pregătește pentru Zilele Ţinutului Secuiesc evenimente pentru toate categoriile de public.
Kolcsár Béla, directorul Centrului Cultural din Gheorgheni, a precizat că instituția participă la mai multe programe comune. Pentru ei, seria de evenimente începe pe 8 octombrie, cu Conferința Internațională de Arte Plastice, în cadrul căreia se va sărbători împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea Taberei de Artă din Gheorgheni, distinsă cu Premiul Patrimoniul Maghiar.
La fel ca în anii precedenţi, numeroase evenimente culturale se vor desfăşura în localități mai mici, unde faptele de cultură ajung mai rar şi mai greu. Activitatea interactivă pentru copii, cu titlul Panglica de pălărie / Kalapszalag, susținută de Formația Kelekótya, va avea loc pe 10 octombrie la Bodoș, pe 11 octombrie la Breţcu, pe 18 octombrie la Bixad și pe 20 octombrie la Ghimeș-Făget. Formația BRVLG va concerta pe 11 octombrie la Ghelința, pe 12 octombrie la Covasna, pe 17 octombrie la Baraolt și pe 19 octombrie la Ozun. Spectacolul Mateiaş Găscarul, prezentat de Ansamblul de Dans Háromszék, va ajunge de asemenea prin sate şi comune: pe 17 octombrie la Vârghiș și pe 18 octombrie la Ojdula.
Samu Etel Imola și Trupa Folker vor ajunge, pe 13 octombrie, la Angheluș, cu un concert de muzică populară maghiară şi moldovenească, iar Grupul Classical Singers va susține concerte pe 13 octombrie la Cernat și pe 15 octombrie la Căpeni. Pe 11 octombrie, pentru copiii din Zăbala și Covasna, Trupa Folker va desfăşura activitatea interactivă „Îmblânzitorii de instrumente muzicale / Hanszersimogató”. La Valea Zălanului, pe 14 octombrie, Kocsis Hunor va organiza o seară de dans tradițional.
În 20 octombrie, Cercul de creaţie KépVIDÉK, care documentează așezărilor rurale din judeţul Covasna prin intermediul fotografiei de artă,va organiza o Expoziție de fotografie în satul Aita Mare, cu imagini realizate în cadrul Atelierului din 2022.
Pe lângă evenimentele din localităţile rurale, Ediţia2024 a Zilelor Ținutului Secuiesc cuprinde şi proiecte culturale de anvergură regională şi internaţională.
Bienala de Grafică G8
La începutul lunii octombrie, grafica internaţională contemporană va fi celebrată la Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe.
Ediția8 a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc– G8 a invitat graficienii de pretutindenila interpretări vizuale ale importanței echilibrului, dar şi a lipsei acestuia, astfel încât intenția artistică să se concentreze asupra esenţei / structurii imaginii şi a rolului său social, prin intermediul atitudinii creative. La Apelul BienaleiG8 au răspuns 926 de artiști din 68 de țări, care au trimis 2046 lucrări.Expoziția din Miercurea Ciuc reuneşte cele mai bune lucrări înscrise la BienalaG8, lucrări semnate de 111 artiști din 27 de țări.
Deschiderea oficială a BienaleiG8, Gala Laureaţilor și evenimentele conexe se vor desfăşura între 9 și 11 octombrie, la Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe.
Stup – Retrospectiva Filmului Documentar
Anul acesta, Stup – Retrospectiva Filmului Documentar a ajuns la Ediţia4. Este vorba de un Proiect organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna, în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean Harghita, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, Cinema Arta- by Cityplex şi Documentary Stúdió.
În competiţia deschisă de STUP4 au fost înscrise 16 documentare, iar premiile vor fi decernate pe 19 octombrie, în cadrul unui eveniment ce va include proiecții de filme, care va avea loc Cinematograful Arta din Sfântu Gheorghe. Unele dintre aceste filme documentare vor fi prezentate și în diverse localități din județul Covasna, precum și în localități din județul Brașov.
Deschiderea oficială a Zilelor Ținutului Secuiesc va avea loc pe 8 octombrie 2024, la Odorheiu Secuiesc, eveniment în cadrul căruia se vor decerna și Premiile Orbán-Balázs, acordate de Consiliile celor trei județe partenere.
Vă așteptăm cu drag la evenimentele din Programul Ediţiei15 a Zilelor Ţinutului Secuiesc, pentru a sărbători împreună tradițiile şi cultura comunităţilor din spaţiul nostru multicultural!
Programul complet al Zilelor Ținutului Secuiesc poate fi găsit pe site-ul bilingv https://www.zileletinutuluisecuiesc.ro/?nyelv=ro