• 2024. 09. 05.

    Atelierul de muzică populară Mozsika de la Cernat, Ediţia12

    «« înapoi
  • Proiectele destinate folclorului muzical şi coregrafic ocupă un loc extrem de important în activitatea instituţiei noastre, iar beneficiarii sunt cu prioritate copiii şi tinerii, căci de ei, de copii şi tineri avem nevoie, dacă vrem ca tradiţiile de astăzi şi valorile folclorului autentic să existe şi mâine, în forme vii şi nu doar în cărţile cercetătorilor. Aşadar, copiii şi tinerii vor şi le place să se joace pe ritmurile dansurilor tradiţionale, dar au nevoie şi de muzică!

    Locul unde instituţia noastră încearcă să formeze instrumentişti de valoare, care să-i acompanieze pe pasionaţii de dansuri tradiţionale, este Atelierul de muzică populară instrumentală Mozsika, de la Cernat. Atelierul a ajuns anul acesta la Ediţia12, astfel, în ultima săptămână a lunii august a reunit 50 de participanţi dinjudețele Covasna, Harghita și Brașov. Participanții la Atelier au avut posibilitatea de a alege între două tipuri de activități, în funcţie de pasiunea lor: lecții de învățare a cântecelor populare sau studierea unor partituri de folclor pe instrumentele vioară, violă, acordeon sau contrabas.

    Studiul pe instrumente a avut loc sub coordonarea membrilor Trupei Heveder din Sfântu Gheorghe – Fazakas Levente (vioară), Szilágyi László (violă și acordeon), Bajna György (contrabas) – iar lecţiile de vioară pentru începători au fost susţinute de Görbe Gyopár, instructor de instrumente din Ghimeș-Făget. De predarea cântecelor populare s-a ocupat solista vocală Nagy Noémi Kriszta din Bălan, deținătoare a numeroase premii muzicale. Cursurile s-au desfăşurat între orele 10 și 14, respectiv între 16 și 20, iar după-amiezile au fost dedicate activităților meşteşugăreşti. Momentul final al proiectului a fost Gala Mozsika, care a avut loc sâmbătă, 30 august, de la orle 18, la Pensiunea Hanna, gazda Atelierului de Muzică Populară din Cernat.

  • Galerie Foto:

  •