• 2015. 10. 06.

  KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPOK - Földbe zárt kincseink!

  «« vissza
 • Több mint húsz éve találták ki Franciaországban, hogy legyen az évnek néhány kijelölt napja arra, hogy az emberek bemehessenek olyan épületekbe is, amelyek egyébként zártak a nagyközönség előtt. Olyan sikere lett a kezdeményezésnek, hogy pár évvel később az Európa Tanács céljául tűzte ki, hogy Európa-szerte megünnepeljék az épített örökséget. Ehhez néhány ajánlást fűzött a tagországoknak, nevezetesen, hogy jelölje egységes zászló az épületek bejáratát, homlokzatát, legyen ingyenes a bejutás, válasszanak a szervezők minden évben egy központi témát, legyen a fogadó helyeken színvonalas idegenvezetés, és hogy az eseményt szeptember hónapban rendezzék.
  Magyarországon a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) néven ismertté vált országos rendezvény keretében minden szeptember harmadik hétvégéjén tízezrek indulnak épületlátogató felfedező útra, ehhez a programhoz kapcsolódott be Háromszék is 2008-ban először, azóta minden évben egy itteni központi témával indultak kirándulások és voltak különböző programok szerte a Kovászna megyében.
  A rendezvény idei központi témájával a kétszáz évvel ezelőtt született Rómer Flóris Ferenc régészre, művészettörténészre, Benedek-rendi szerzetesre emlékezve zajlanak a programok. Rómer Flóris Ferenc, a XIX. század neves tudósa egyike volt a műemlékvédelem első kezdeményezőinek. 


 • Fotógaléria:

 •