• 2023. 03. 08.

  Expoziţia Călătorie – Líviusz Gyulai

  «« înapoi
 • Vineri, 17 martie 2023, la ora 18, în spațiul expozițional de la etajul 3 al Centrului de Artă din Transilvania, se va deschide expoziția Călătorie – a graficianului Líviusz GYULAI (1937–2021). Expoziția este organizată de Centrul de Cultură al Județului Covasna și Centrul de Artă din Transilvania și face parte din evenimentele conexe ale Ediţiei7 a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc.

  Gazda evenimentului va fi istoricul de artă dr. Beáta Bordás, iar Expoziția va fi vernisată de Apor Ferencz S.– curatorul Ediţiei7 a Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc, de istoricul de artă Ágnes Képiró și de Béla Szepessy– grafician, curatorul Expoziției Liviusz Gyulai.

  Líviusz GYULAI s-a născut la Baraolt, în decembrie 1937. În 1946, familia s-a refugiat în Sopron, Ungaria. În biblioteca orașului, tânărul Líviusz i-a descoperit pe marii graficieni francezi, precum Doré și Daumier, și a început să deseneze în mod regulat în cadrul Cercului Artiștilor condus de Ernő Ágoston. În 1952, și-a continuat studiile la Liceul de Arte Plastice din Budapesta, după care, în 1956, a fost admis la Universitatea Maghiară de Arte Plastice, unde maeștri i-au fost János Kmetty, Géza Fónyi și Sándor Ék. În 1962, a absolvit colegiul, cu specializarea în arte grafice. Din cauza faptului că Liviusz Gyulai a participat activ, împreună cu ai săi colegi de Facultate, la Revoluția anticomunistă din 1956, la începutul carierei sale a avut parte de numeroase retorsiuni. În semn de recunoaștere a excepţionalei sale activități artistice, în 2014 a primit Premiul Artistul Națiunii, pentru ilustrațiile sale unice de carte și filmele de animație, care îndeamnă la reflecție prin divertisment – lucrări foarte apreciate în întreaga lume.

  Datorită caracterului sintetic, Expoziția organizată la Centrul de Artă din Transilvania are ca obiectiv dezvăluirea complexităţii operei artistului şi a multiplelor sale direcţii de creaţie, astfel, pe lângă lucrările grafice, vor fi evocate şi peste 180 de desene, linogravuri, litografii și acvaforte, care l-au impus pe Liviusz Gyulai şidrept un valoros creator de desene animate şi care i-au adus recunoaștere națională și internațională. El însuși a scris scenariile și poveștile pentru filmele sale, carese remarcă printr-o abordare naturală a culturii umane universale, a mitologiei și a cotidianului, printr-un nivel ridicat de sofisticare şi o reprezentare cinematografică generoasă a abilităților sale de desenator, precum și printr-o profundă umanitate și originalitate.

 • Galerie Foto:

 •